Vicepreședintele USA în Moldova

In jos

Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 12 Mar 2011 - 20:26

Vicepreședintele USA - Joe Biden - în Moldova

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]


Vice President United States of America Joseph Biden arrived in Republic of Moldova



Ultima editare efectuata de catre basaru in Sam 12 Mar 2011 - 20:46, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 12 Mar 2011 - 20:33

Joe Biden in Chișinău,


speech-ul Vlad Filat



speech-ul Joe Biden

video în engleză



video în engleză cu subtitrare



God Bless Moldova !!!




Discursul în limba română


Domnule prim-ministru, doamnă Filat și, cel, mai important, Tina, fiica dvs., care e alături de nepoata mea, Finnigan. Ambele au câte 12 ani. Nu sunt sigur că Finnigan ar vrea să meargă înapoi acasă cu mine, aici e atât de frumos.
Bună ziua, Chișinău! Bună ziua tuturor celor din stradă! Vă mulțumesc pentru că ne întimpinați cu atâta onoare într-o zi atât de frumoasă. Vreau, de asemenea, să mulțumesc tuturor moldovenilor pentru găzduire. Am auzit despre ospitalitatea dumneavoastră, dar ceea ce am auzit nici nu se compară cu ospitalitatea pe care am primit-o cu adevărat.

În numele președintelui Obama, am privilegiul deosebit de a fi aici în momentul în care are loc această transformare în istoria dumneavoastră și, sincer vorbind, în istoria mondială. Sunt foarte multe schimbări care au loc nu numai în Europa Centrală și de Est, ci și în Africa de Nord, în Orientul Mijlociu și în toată lumea. Libertatea este în aer. Democrația apare în țări care, timp de mai multe generații, n-au cunoscut absolut nimic în afară de un regim autoritar. În Tunisia și Egipt oamenii s-au răsculat ca să-și apere drepturile lor și acum fac primii pași spre democrație. În Libia oamenii luptă pentru aceleași drepturi, confruntându-se cu violențele de care a dat dovadă propriul lor guvern.

Au trecut 20 de ani de la destrămarea URSS, iar Statele Unite au lucrat în această regiune împreună cu dumneavoastră pentru o Europă unită, liberă și pașnică. Încă n-am ajuns chiar acolo, dar permiteți-mi să spun următoarele: noi vom fi umăr la umăr cu dumneavoastră până când vom duce acest lucru la bun sfârșit.

Eu am venit în Moldova de la Moscova. Rusia și America sunt parteneri într-un șir de chestiuni care stau la baza provocărilor globale. În ultimii doi ani, am relansat relațiile noastre, de ele beneficiind nu numai cetățenii ruși și cei americani, dar cred că și cei din această regiune, precum și cei de pe tot globul. În timpul vizitei în Rusia, am discutat cu liderii guvernului rus și cu opoziția politică, cu oameni de afaceri, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Le-am vorbit direct despre necesitatea combaterii corupției, consolidarea instituțiilor democratice, despre un sistem juridic de încredere și obiectiv. În Georgia, noi am susținut apariția unei democrații puternice și a unei piețe libere, precum și a integrității teritoriale. Discutăm cu ambele părți ca să reducă intensitatea conflictelor dintre ele.
Lumea a salutat „revoluția oranj” din Ucraina, dar au mai rămas multe lucruri care necesită rezolvare pentru a confirma succesul. Ucrainenii vor un viitor democratic și european. Noi intenționăm să-i ajutăm ca să-și realizeze visul.
Oamenii din Belarus au solicitat, și ei merită, drepturi fundamentale. Noi am condamnat acțiunile guvernului din Belarus pentru represaliile împotriva propriilor cetățeni. Susținem decizia UE de a impune sancțiuni împotriva acelui guvern și cerem eliberarea imediată a tuturor deținuților politici.

Eu mă aflu azi aici pentru a vă felicita nu doar cu ocazia celor 20 de ani de independență, dar și pentru mesajul puternic pe care l-ați transmis lumii prin drumul pe care l-ați parcurs spre democrație. Trebuie să fiți mândri de acest lucru. Experiența dumneavoastră de aici, din Moldova, demonstrează că tranziția politică poate fi pașnică. Că alegerile libere și corecte, precum și angajamentul total pentru reforme pot transforma valorile democratice în realitate. Oamenii din toată lumea luptă pentru aceste drepturi și libertăți, indiferent în ce limbă le cer.
Știți din propria experiență că atingerea democrației nu este ușoară, și tot voi știți că merită să lupți.

Președintele Obama și eu, împreună cu cetățenii americani, am urmărit această luptă și am sărbătorit succesul vostru. Suntem determinați să vă ajutăm să consolidați aceste realizări. Noi sprijinim reformele politice și economice dificile pe care le realizați și aplaudăm progresul pe care îl înregistrați.

Să fiu clar înțeles: nu poate exista o democrație fără un sistem legal transparent, fără un angajament de a lupta împotriva corupției și de a stopa traficul de ființe umane. În ceea ce privește conflictul transnistrean, America a susținut și va continua să sprijine rezolvarea acestuia. Dar nu orice soluționare, ci una care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, cu hotarele ei recunoscute internațional. Negocierile formale cu o agendă reală de discuții trebuie să fie reluate cât de curând posibil. Viitorul Transnistriei este în interiorul Moldovei, împreună cu comunitatea europeană. Cetățenii Moldovei merită ca această dispută, care menține țara divizată pentru prea mult timp, să se încheie.

Schimbările politice sunt dificile. Reformele economice pot fi și mai dificile, mai ales atunci când rata șomajului este mare și prețurile cresc. În toată lumea, inclusiv în țara mea, America, oamenii doresc un loc de muncă și prețuri accesibile. Dar odată cu reformarea economiei, mult mai multe investiții străine vor veni în Moldova, precum și businessul moldovenesc va cuceri piețele străine. Acest lucru va deschide multe locuri de muncă bine plătite. Dacă veți continua să mergeți pe acest drum, vă promit că America va fi partenerul vostru.
În următorii cinci ani, SUA vor oferi 262 milioane de dolari pentru a sprijini agricultura și infrastructura din Moldova. Această asistență financiară va îmbunătăți drumurile voastre, va ajuta fermierii voștri să-și ducă marfa la piață, va fi mai ușor pentru ei să primească împrumuturi pentru a-și procura utilaje și echipamente mai bune. Noi vom lucra cu Guvernul Moldovei asupra politicilor economice pentru a îmbunătăți economia țării, pentru a atrage investitori străini, pentru a ajuta societatea civilă să devină avocați mai activi și vom ajuta școlile moldovenești.
Apropo, Moldova a adus propria contribuție, una semnificativă, societății americane și culturii americane. Să vă dau două exemple recente. Rahm Emanuel, fostul șef al staffului președintelui Obama, care a fost ales primar al orașului Chicago, al treilea cel mai mare oraș american, susține că duritatea sa a moștenit-o de la bunelul lui, care s-a născut în Moldova. Vorbesc serios. El a devenit un cunoscut muncitor după ce a emigrat în SUA. Și mai este cineva, pe care o apreciem poate mai mult: Natalie Portman, care luna trecută a câștigat Oscarul pentru rolul de cea mai bună actriță. Nu știu dacă știți, dar ea păstrează în portmoneul ei fotografia bunicii sale moldovence. Ea arată mult mai bine decât Rahm Emanuel.

Tot ceea ce vă doriți voi, moldovenii, pentru viitorul vostru, America vă va susține: o țară europeană, democratică, o viață mai bună pentru voi și familiile voastre. America va fi alături de voi pe această cale, pe care ați ales-o dintr-un motiv simplu - o Moldovă de succes va aduce beneficii acestei regiuni, Europei și Statelor Unite ale Americii. Sunteți o țară mică, dar abordați niște probleme foarte mari. Eu cred că împreună cu liderii dumneavoastră veți face față acestor provocări. Un viitor mai bun este în mâinile dumneavoastră.
Uitați-vă, gândiți-vă la familiile voastre, la copiii voștri, gândiți-vă unde erați acum 20 de ani. Gândiți-vă la libertate, democrație și prosperitate, la ceea ce înseamnă acestea pentru familiile și copii dumneavoastră. Și când veți face acest lucru, vă asigur, indiferent de cât de dificil va fi drumul, niciodată acesta nu va fi imposibil. Eu sunt mândru că am avut oportunitatea de a fi aici, cu voi, să vă transmit felicitările și suportul țării mele la 20 de ani de independență. Continuați să consolidați instituțiile democratice și să fiți parte a Europei.

Mulțumesc. Dumnezeu să binecuvânteze America și Moldova!

Așteptați-mă, voi reveni în Moldova!
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 12 Mar 2011 - 21:01

Кишинев будет жить не по Москве, а по Вашингтону
Независимая газета
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Biden Urges Democratic Reforms on Visit to Moldova

The New York Times
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Moldova Meeting Is Next Move in Challenge to Moscow
The Wall Street Journal
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


«Чего хочет Молдова, того хотят и США»

Коммерсант
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 12 Mar 2011 - 21:20

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:28

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:29

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:30

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:30

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:31

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:31

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 14 Mar 2011 - 19:32

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vicepreședintele USA în Moldova

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum