Sondaj privind relatiile RM cu alte state

In jos

Sondaj privind relatiile RM cu alte state

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 29 Noi 2006 - 18:16

Sondaj atestă că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România, Ucraina și SUA, în timp ce cu Rusia acestea sunt mai rele

74,7 la sută din respondenții unui sondaj de opinie consideră că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România, 69,8% consideră că Moldova menține relații bune cu Ucraina, iar 61,4 la sută cu SUA. Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Sociologie a Comunităților și Studii de Gen (CSCSG) din Chișinău la comanda Institutului de Politici Publice.

Relațiile cu Rusia sunt calificate de 43,2 la sută din respondenți drept rele, iar 19,3 la sută dintre aceștia consideră că relațiile cu Federația Rusă sunt foarte rele. 31,9% cred că relațiile cu Rusia sunt bune și foarte bune.

Potrivit sondajului, 41,3 la sută dintre cei chestionați consideră că o tensionare în relațiile moldo-ruse similară cu cea ruso-georgiană este posibilă într-o măsură mare și foarte mare. În context, eventuala sursă a conflictului ar putea servi, pentru 39,7%, recunoașterea de către Federația Rusă a legitimității recentului referendum din regiunea transnistreană a Moldovei, scumpirea în viitorul apropiat a gazelor rusești(23,4%), politica de orientare proeuropeană a Moldovei (14,3%).

68,4 la sută din populație s-ar pronunța pentru aderarea la Uniunea Europeană în cazul unui eventual referendum.

Principalul stat care poate ajuta cel mai mult Republica Moldova în procesul de aderare la UE, potrivit opiniei a 54,6% din populație, este ca și în sondajele precedente România. O treime din cei chestionați cred că Moldova are șanse de a se integra în Uniunea Europeană în următorii 10 ani; 12,8 la sută au opinat că nu se va integra niciodată.

Cel mai mare obstacol pentru integrare îl constituie situația economică, în opinia a circa 33%, corupția - 22%, capacitatea insuficientă a guvernării de a face față situației - 17%, conflictul transnistrean - 16,4%. Principalele modalități de urgentare a procesului de aderare la UE sunt reformarea profundă a țării, acțiunile concrete ale conducerii, decizia membrilor actuali ai UE și colaborarea strânsă cu România.

Referitor la relația cu NATO se observă o diminuare a numărului celor care s-ar pronunța împotriva unei eventuale aderări la Tratatul Atlanticului de Nord cu circa 5 procente față de aprilie curent. Pentru neutralitatea țării ca cea mai bună soluție pentru asigurarea securității R.Moldova optează 29,4%.

Introducerea regimului de vize la trecerea frontierei cu România practic nu afectează populația Moldovei. Sondajul atestă că 40,3% dintre cei chestionați sunt afectați în măsură foarte mică sau deloc, 19,4% - în mică măsură. În același timp, 35 la sută din respondenți consideră că vor fi afectați în măsură mare și foarte mare

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum