Basarabia țaristă

In jos

Basarabia țaristă

Mesaj Scris de Beauty la data de Mar 22 Mai 2012 - 22:02

Basarabia țaristă

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Basarabia țaristă

Mesaj Scris de Beauty la data de Mar 22 Mai 2012 - 22:03

Scrisori din Basarabia
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


V-am scris deja de multe ori despre starea mizerabilă a școalelor noastre primare. Azi sunt nevoit a vorbi din nou despre învățământ și aceasta fiindcă cestiunea se află pusă la ordinea zilei.

Zilele din urmă Zemstvo nostru în ședințele sale din urmă s-a ocupat între altele și de regulamentul elaborat pentru crearea școalelor de agricultură cu patru clase, cari vor fi întreținute pe socoteala veniturilor monastirelor închinate. Acest fapt tocmai îmi dă ocaziunea să vorbesc puțin în ceea ce privește problema impusă de inițiatorii școalelor de agricultură. Când atât societatea cât și guvernul rus începură a să ocupa cu această cestiune, școala de agricultură a fost privită din mai multe puncte de vedere. Unii – și în prima linie boierimea noastră indigenă – declară sus și tare că țărănimii din Basarabia nu-i trebuie învățătură teoretică și cunoștințe științifice de agronomie, tinerimea noastră liberală declară că țăranul n-are ce face cu știința căci nu o va putea aplica, din cauză că n-are pământ de calitate suficientă pentru a-și satisface trebuințele cele mai de căpătenie, acești din urmă înclin spre opinia că, chiar dacă școalele de agricultură sunt în adevăr folositoare, apoi totuși nu pot fi considerate de indispensabile. (Mă simt nevoit a declara că și eu unul am fost și rămân de această din urmă părere.)

Burghezimea noastră se pronunță iarăși dintr-alt punct de vedere, ea declară că țărănimea noastră cultivă pământul într-un mod diluvial, că chiar pe întinderea celei mai mici răzășii este posibil a avea o gospodărie bogată și îndestulătoare pentru existența unei familii muncitoare; pentru a-și sprijini părerea, unii din această clasă iau ca exemplu pe țăranul japonez și chinez care, având o palmă de pământ, îl sucește și-l răsucește până ce estoarce dintr-însul tot ce poate.

Toate aceste opinii diverse s-au dat pe față și în discursul discuțiunilor cari avură loc în sânul Zemstvului nostru. A biruit burghezimea, ca elementul de căpetenie. După opinia majorității, este de dorit introducerea unei agriculturi raționale etc. Pentru a izbuti la aceasta, școalele de agricultură vor fi motorii cei mai puternici cari singuri vor izbuti a rădica nivelul economic al gospodăriei țărănești. Credința nestrămutată în știință, credința în agricultura rațională, vorbele late și frumoase biruiră opozițiunea și regulamentul școalelor de patru clase de agricultură fu votat.

Este însă trist că cei cari rostiră discursuri pline de o elocvență ciceroniană, uitară niște fapte din trecutul nostru apropiat și anume faptul că atât în guvernământul Herson, cât și la noi, în Basarabia, au existat deja, sub domnia țarului Nicolae, școalele de agricultură. Unele din aceste școli există și acum, dar pe când la deschiderea lor clasele au fost frecventate de copilărimea țărănească, îndată după un an sau doi de la deschiderea lor acest element al societății n-a mai avut nici un interes a trămite pe copiii săi. Așa că lipsind prin școalele agricole elementul țărănesc, scopul inițiatorilor n-a putut fi realizat. (…)

Basarab, Chișinău, 17 septembrie 1882

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum