Marea Unire din 1918

In jos

Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 15 Dec 2006 - 16:03

Marea Unire din 1918


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_______________________________________________________

La 3 Martie 1917 ia fiinta la Chisinau Partidul National Moldovenesc, condus de Vasile Stroescu, care prevedea crearea unei diete provinciale numita Sfatul Tarii, format din 86 moldoveni si 36 reprezentanti ai altor nationalitati. Prima reuniune a avut loc la 21 Noiembrie 1917, fiind ales ca presedinte Ion Inculet, ca vicepresedinte Pan Halipa, iar ca secretar Ion Buzdugan. La 2 Decembrie 1917, Sfatul Tarii proclama oficial "Republica Democrata Moldoveneasca".

Sfatul Tarii, care nu dispunea de o armata proprie, cere guvernului român de la Iasi, la 22 Decembrie 1917, sa trimita trupe, în Basarabia pentru a restabili ordinea. La 10 Ianuarie 1918, trupele române, conduse de generalul Brosteanu, trec Prutul si, cu nenumarate jertfe, restabilesc ordinea, eliberând la 9-16 Ianuarie 1918 Chisinaul si, în câteva zile, întreaga provincie.
La 24 Ianuarle 1918, Sfatul Tarii proclama independenta Republicii Democratice Moldovenesti, rupând legaturile cu Rusia.

S-a ajuns la istorica, zi de 27 Martie 1918, când Sfatul Tarii a votat unirea cu Tara. Era prezent primul-ministru român, Marghiloman, care a citit declaratia guvernului sau privind autonomia Basarabiei. Prof. C. Stere a fost cooptat în Sfatul Tarii. Ion Buzdugan a dat citire declaratiei Blocului Moldovenesc, iar T. Barca celei a fractiunii taranesti, raliata si ea ideii unirii. Delegatul polonezilor a votat favorabil, dar delegatul ucrainienilor, germanilor, bulgarilor si gagauzilor s-au abtinut de la vot.
Pentru unirea cu România au votat favorabil 86 delegati, 3 contra, 36 s-au abtinut, iar 13 au lipsit. Proclamatia Sfatului Tarii glasuia:

"Republica Democrata Moldoveneasca Basarabia, în hotarele ei dintre Prut si Nistru, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta de Rusia acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric si a dreptulul de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi înainte si pentru totdeauna se uneste cu mama sa, România" (I. Nistor, "Istoria Basarabiei", Bucuresti 1991).
Proclamatia mai afirma respectarea drepturilor rninoritatilor, a votului universal egal, direct si secret, a libertatii personale, a tiparului, a cuvântului, a credintei, a adunarilor si a tuturor libertatilor obstesti, care vor fl garantate de noua Constitutie (din 1923 - n.n.).

A.Marghiloman a declarat oficial : "În numele poporului român si al Regelui României, cu adânca emotie si falnica mândrie, iau act de hotarârea cvasi-unanista a Sfatului Tarii si, la rândul meu, declar ca de azi înainte Basarabia este pe veci unita cu România".

Regele Ferdinand telegrafia: "Un vis frumos s ’a înfaptuit. Din suflet multumesc Bunului Dumnezeu ca mi-a dat, în zile de restriste, ca o mângâiere, sa vad - dupa o suta de ani - pe fratii nostri basaerabeni revenind la Patria Mama"
Actul Unirii a fost promulgat de Regele Ferdinand si publicat în Monitorul Oficial din10 Aprilie 1918. Deputatii Ion Inculet si Daniil Ciucureanu au intrat în Consiliul de Ministri al României, iar C. Stere a devenit presedintele Sfatului Tarii de la Chisinau. Cele doua comisii - agrara si constitutionala - au lucrat efectiv, si în toamna s-a votat reforma agrara, având ca autor pe Anton Crihan, ultimul supravietuitor al Actului Unirii din 1918, decedat de curand în S. U. A. si înmormântat în Basarabia.

Unirea Basarabiei a fost recunoscuta prin Tratatul de la Paris din 28 Octombrie 1918, semnat de Anglia, Franta, Italia, Japonia si România.
Acest important moment istoric a adus restabilirea limbii si culturii romanesti în administratie, justitie, viata sociala, religie si scoala, Basarabia dând personalitati ca A. Russo, B. P. Hasdeu, C. Stamati, preotul Alexe Mateevici - autorul poeziei "Limba noastra" ’ -, Pan Halipa, Ion Buzdugan sau Mitropolitul Gurie Grosu.

Prof dr Cezar Vasiliu - Univ. Sherbrooke - Canada 3/12/2005

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 15 Dec 2006 - 16:08

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 15 Dec 2006 - 16:13

Declarația de Unire a Basarabiei cu România, la 27 martie/9 aprilie 1918

"În numele poporului Basarabiei, Sfatul Tarii declara:
Republica Democratica Moldoveneasca (Basarabia), în hotarele dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta acum o suta si mai bine de ani din trupul vechei Moldove,
În puterea dreptului istoric si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi înainte si pentru totdeauna
se uneste cu mama sa România.
Aceasta unire se face pe urmatoarele baze:
1. Sfatul Tarii actual ramâne mai departe pentru rezolvarea si realizarea reformei agrare dupa nevoile si cererile norodului; aceste hotarâri se vor recunoaste de Guvernul Român;
2. Basarabia îsi pastreaza autonomia provinciala, având un Sfat al Tarii (Dieta), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct si secret, ca un organ împlinitor si administratia proprie;
3. Competenta Sfatului Tarii este: a) Votarea bugetelor locale; b) Controlul tuturor organelor zemstvelor si oraselor;
c) Numirea tuturor functionarilor administratiei locale, prin Organul sau împlinitor, iar functionarii înalti sunt întariti de Guvern;
4. Recrutarea Armatei se va face în principiu pe baze teritoriale;
5. Legile în vigoare si organizatia locala (zemstve si orase) ramân în putere si vor putea fi schimbate de Parlamentul Român, numai dupa ce vor lua parte la lucrarile minoritatilor din Basarabia;
6. Respectul drepturilor minoritatilor din Basarabia;
7. Doi reprezentanti ai Basarabiei vor intra în Consiliul de Ministri Român, acum desemnati de actualul Sfat al Tarii, iar pe viitor luati din sânul reprezentantilor Basarabiei din Parlamentul Român;
8. Basarabia va trimite în Parlamentul Român un numar de reprezentanti proportional cu populatia, alesi pe baza votului universal, egal, secret si direct;
9. Toate alegerile din Basarabia pentru voloste si sate, orase, zemstve si Parlament, se vor face pe baza votului universal, egal, secret si direct;
10. Libertatea personala, libertatea tiparului, a cuvântului, a credintei, a adunarilor si toate libertatile obstei vor fi garantate prin Constitutie..."Declaratia de Unire a Bucovinei cu România, la 15/28 noiembrie 1918

"Congresul General al Bucovinei întrunit azi, joi în 15/28 noiembrie 1918 în sala sinodala din Cernauti, considera ca: de la fundarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile tinuturi ale Sucevei si Cernautilor, a facut pururea parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat; ca în cuprinsul hotarelor acestei tari se gaseste vechiul scaun de domnie de la Suceava, gropnitele domnesti de la Radauti, Putna si Sucevita, precum si multe alte urme si amintiri scumpe din trecutul Moldovei; ca fii acestei tari, umar la umar cu fratii lor din Moldova si sub conducerea acelorasi domnitori au aparat de-a lungul veacurilor fiinta neamului lor împotriva tuturor încalcarilor din afara si a cotropirei pagâne; ca în 1774 prin viclesug Bucovina a fost smulsa din trupul Moldovei si cu de-a sila alipita coroanei habsburgilor; ca 144 de ani poporul bucovinean a îndurat suferintele unei acârmuiri straine, care îi nesocotea drepturile nationale si care prin strâmbatati si persecutii cauta sa-si înstraineze firea si sa-l învrajbeasca cu celelalte neamuri cu cari el voieste sa traiasca ca frate; ca în scurgerea de 144 de ani bucovinenii au luptat ca niste mucenici pe toate campurile de bataie din Europa sub steag strain pentru mentinerea, slava si marirea asupritorilor lor si ca ei drept rasplata aveau sa îndure micsorarea drepturilor mostenite, isgonirea limbei lor din viata publica, din scoala si chiar din biserica; ca în acelasi timp poporul bastinas a fost împiedicat sistematic de a se folosi de bogatiile si izvoarele de câstig ale acestei tari, si despoiat în mare parte de vechea sa mostenire; dara ca cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nadejdea ca ceasul mântuirii, asteptat cu atâta dor si suferinta va sosi, si ca mostenirea lor strabuna, taiata prin granite nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui stefan, si ca au nutrit vecinic credinta ca marele vis al neamului se va înfaptui prin unirea tuturor tarilor române dintre Nistru si Tisa într-un stat national unitar; constata ca ceasul acesta mare a sunat!

Astazi, când dupa sfortari si jertfe uriase din partea Romaniei si a puternicilor si nobililor ei aliati s-a întronat în lume principiile de drept si umanitate pentru toate neamurile si când în urma loviturilor zdrobitoare monarchia austro-ungara s-a zguduit din temeliile ei si s-a prabusit, si toate neamurile încatusate în cuprinsul ei si-au câstigat dreptul de libera hotarâre de sine, cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se îndreapta catre regatul României, de care întotdeauna am legat nadejdea desrobirii noastre.

Drept aceea
Noi,
Congresul general al Bucovinei,
întrupând suprema putere a tarii si fiind investit singur cu puterile legiuitoare,
în numele Suveranitatii nationale,
Hotarâm:
Unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare pâna la Ceremus, Colacin si Nistru, cu regatul României".


Ultima editare efectuata de catre basaru in Mar 7 Iul 2009 - 5:36, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

marea unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 21 Iun 2007 - 5:00


"...Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. [...]

Marea Unire nu a fost rezultatul participării României la război. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluția din Rusia și destrămarea monarhiei
austro-ungare. Raționamentul lor s-a înscris formulei tradiționale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania și Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruință o excludea pe cealaltă, astfel că nimeni nu vedea
cum ar fi cu putință ca toate aceste provincii să intre aproape simultan în frontierele Vechiului Regat. [...]

Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-și da armătura teritorial-instituțională care este statul național.[...]

O necesitate istorică - națiunea trebuie să trăiască într-un stat național - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetență, și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă ca peste toate adversitățile să dea viață
aspirației sale: statul național."


Florin Constantiniu - O istorie sinceră a poporului român, ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301-302
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Tratatul de la Paris din 28 octombrie 1920

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 14 Noi 2007 - 15:56

fisier audio de la "Vocea Basarabiei"


Reunificarea Basarabiei cu Romania si Tratatul de la Paris din 28 Octombrie 1920


info, birate, format: radio / 112kbps / joint stereo / 44100 Hz / mp3
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Sam 27 Sept 2008 - 10:30

Marea unire din 1918 a blocat procesul de rusificare a Basarabiei.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de George_ro la data de Vin 10 Oct 2008 - 10:11

A.Marghiloman a declarat oficial : "În numele poporului român si al Regelui României, cu adânca emotie si falnica mândrie, iau act de hotarârea cvasi-unanista a Sfatului Tarii si, la rândul meu, declar ca de azi înainte Basarabia este pe veci unita cu România".

Se pare ca nu a fost unita pe veci material, insa sufleteste, cel putin pentru mine si poate si pentru unii dintre voi Republica Moldova face parte doin Romania.

George_ro
novice
novice

masculin Number of posts : 14
Age : 32
Localizare : Braila
Registration date : 25/09/2008

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 24 Noi 2008 - 2:58

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 23 Mar 2009 - 15:53

27 martie 1918 - 27 martie 2009 -
Unirea Basarabiei cu Romania
_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de Beauty la data de Dum 24 Sept 2017 - 11:01

Paul Goma despre ziua de 27 martie 1918


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 27 Mar 2018 - 22:16

Ședința solemnă în Parlamentul României dedicată împlinirii a 100 de ani de la UNIREA BASARABIEI cu țara mamă - ROMÂNIA
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 27 Mar 2018 - 23:01

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de Beauty la data de Vin 8 Iun 2018 - 22:05

Drama politicienilor romani care au facut Marea Unire a Romaniei, in dosarele Securitatii
Ziare.com

Dramele din dosarele de la CNSAS
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a publicat luna aceasta dosarele de la Securitate ale unor mari personalitati implicate in actul Marii Uniri, din diferitele provincii noi ale Regatului Romaniei (Basarabia, Bucovina, Transilvania), precum: Ion Flueras, Pantelimon Halipa, Iosif Jumanca, Iuliu Maniu, Ioan Nistor si Ion Pelivan.

Iuliu Maniu, presedinte al Partidului National-Taranesc: arestat in 1947, decedat in inchisoarea Sighet in 1953;
Iosif Jumanca, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Jilava in 1949;
Ion Flueras, lider al Partidului Social Democrat: arestat in 1948, decedat in inchisoarea Gherla in 1953;
Pantelimon "Pan" Halippa, in 1918 a fost presedintele Sfatului Tarii din efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, eliberat in 1957. Dupa eliberare a fost urmarit permanent de Securitate, a decedat in 1979.
Ion Pelivan, in 1918 a fost ministru de Externe in efemera Republica Democratica Moldova: arestat in 1950, decedat in inchisoarea Sighet in 1954.

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Marea Unire din 1918

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum