Sistemult Bancar din R.Moldova

In jos

Sistemult Bancar din R.Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 20 Dec 2006 - 14:06

TOP-10 BĂNCI

Cele mai relevante 10 evenimente ale anului 2006 din sistemul bancar al Republicii Moldova în viziunea Agenției de presă BASA-press


Sistemul bancar a avut o evoluție mai dinamică decât alte sectoare ale economiei. S-a consolidat, în pofida problemelor cauzate de șocurile externe. Rata de creștere a activelor a fost mai mare decât în 2005, valoarea activelor a depășit 20 mlrd de lei. Cu circa 22 la sută a crescut portofoliul de credite. Suma depozitelor persoanelor fizice s-a majorat cu 20%. Băncile au devenit mai puternice, mai sigure, mai credibile. Tendințele pozitive de dezvoltare din anii precedenți s-au accentuat și mai mult. Însă 2006 a fost și unul neobișnuit pentru sistemul bancar. În Republica Moldova a apărut prima bancă cu capital străin sută la sută, a fost deschisă o reprezentanță a unei bănci importante din Europa, iar investitori străini au "curtat" instituțiile noastre financiare.

Anul 2006, de fapt, a fost anul în care sistemul bancar moldovenesc a făcut primul pas spre schimbări de fond, care în fine pot duce în anul 2007 la creșterea investițiilor străine, apariția unor noi produse bancare și instrumente financiare, orientarea spre cele mai înalte standarde de management, dar și la dezvoltarea concurenței, care ar avea ca efect reducerea ratelor bancare.

VENETO BANCA A CUMPĂRAT EXIMBANK

La 15 mai Veneto Banca (Italia) a procurat ExImBank de la compania canadiană Royal HTM Group. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. La acel moment ExImBank dispunea de 15 filiale și 38 reprezentanțe, amplasate pe întreg teritoriul țării, 399 angajați, un capital social de 65 milioane lei moldovenești (4,2 milioane euro) și un capital de peste 100 milioane lei. În luna august, acționarul în persoana băncii italiene a majorat capitalul ExImBank cu 150 milioane de lei, iar în decembrie cu 170 milioane lei. Reprezentanții Veneto Banca au apreciat drept o mare reușită pătrunderea grupului în Moldova.

RAIFFEISEN INTERNATIONAL A FĂCUT PRIMUL PAS PE PIAȚA BANCARĂ DIN REPUBLICA MOLDOVA

Grupul austriac Raiffeisen International, prin intermediul subsidiarei Raiffeisen Bank România, a deschis, la 31 ianuarie, o reprezentanță la Chișinău.

"Prin extinderea pe piața moldovenească, grupul austriac Raiffeisen își reconfirmă interesul pentru această regiune pe care o consideră o piață strategică, deosebit de dinamică, extinzând astfel prezența în Europa Centrală și de Est (ECE)", se arăta într-un comunicat de presă remis Agenției BASA-press. Grupul a considerat că este "un moment oportun să deschidă o reprezentanță la Chișinău, pornind de la trendul pozitiv înregistrat de Republica Moldova și de la interesul care există din partea clienților".

SOCIETE GENERALE DE FRANCE ȚINTEȘTE ÎN MOBIASBANCĂ

Societe Generale de France, unul dintre cele mai mare grupuri bancare din zona euro, și-a anunțat interesul pentru procurarea pachetului majoritar la Mobiasbancă, ce face parte din primele cinci cele mai mari bănci din Republica Moldova. Lansarea grupului francez pe piața moldovenească este o problemă practic rezolvată, ce ține de timp, potrivit unor experți. Societe Generale de France a primit autorizație de la Banca Națională pentru efectuarea tranzacției. În vânzare sunt puse 70,57% din acțiunile Mobiasbancă.

La 23 noiembrie Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a înregistrat oferta tender de vânzare a 63,68% din acțiunile băncii deținute de Fondul de investiții american Development Capital Corporation, precum și pachete mai mici proprietate a președintelui băncii Nicolae Dorin, și vicepreședinților Serghei Cartașov și Tatiana Hvostoveț. Potrivit legislației, oferta tender este valabilă timp de 30 de zile din data anunțării operațiunii.

REZERVELE VALUTARE AU ATINS UN NOU RECORD

Activele oficiale de rezervă ale statului au depășit nivelul de 760 mln USD, după intrarea pe contul Băncii Naționale a tranșei a treia în sumă de 48,2 mln USD din creditul Fondului Monetar Internațional. Ținta BNM pentru anul 2006, convenită cu FMI, era de 750 mln USD. Rezervele valutare au crescut cu peste 25 la sută. Banca Națională, care în prima jumătate de an a fost pasivă pe piața valutară, a procurat în ultimele trei luni pe piața interbancară câte 25-30 milioane de dolari.

INVESTITORI DIN OLANDA ȘI SLOVENIA AU CUMPĂRAT 19,7% DIN ACȚIUNILE MOLDOVA-AGROINDBANK

Un investitor din Olanda și trei din Slovenia au procurat pachete de până la 5 la sută din acțiunile emise de Moldova-Agroindbank, cea mai mare bancă din Republica Moldova. Acțiunile au fost vândute la prețul de 600 lei pe unitate, la o valoare nominală de 200 lei. Compania privată "Poteza Adriatic Fund B.V." din Olanda a cumpărat 48 360 de acțiuni (4,66%) emise de banca moldoveană, iar "Factor Banka d.d.", societatea pe acțiuni "Activa Invest d.d." și societatea cu răspundere limitată "Druga Penzija D.O.O", toate din Slovenia au procurat câte 51 880 de acțiuni (4,99%) emise de Moldova-Agroindbank. Au fost vândute acțiunile deținute de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (9,78%) și fondul american Western NIS Enterprise Fund (9,88%).

INTENȚII DE PRIVATIZARE A BĂNCII DE ECONOMII

Privatizarea pachetului pe care îl deține statul în Banca de Economii (56,13%) "prin atragerea unui investitor bancar strategic" este unul dintre angajamentele pe care și le-a asumat Guvernul prin semnarea noului acord cu FMI. Premierul Vasile Tarlev a declarat că, deși privatizarea băncii este o componentă a programului de finanțare al FMI, nu a fost stabilită data licitării. Chișinăul și-a rezervat dreptul de a stabili data și modul în care banca va fi privatizată. În ultimii doi ani Banca de Economii a avut o evoluție spectaculoasă, ridicându-se pe locul doi în clasamentul băncilor comerciale din Republica Moldova. Evaluarea valorii de piață a Băncii de Economii va fi finalizată în 2007. Până la sfârșitul anului 2006 urmează să fie selectată prin concurs compania care va face evaluare, una din cele două companii participante la concurs fiind Deloitte & Touche.

AUTONOMIE MAI MARE PENTRU BNM

În corespundere cu angajamentele față de FMI, au fost operate modificări la Legea cu privire la Banca Națională. Astfel, BNM "este independentă în exercitarea atribuțiilor sale" și "nu va solicita sau primi instrucțiuni de la autoritățile publice sau de la orice altă autoritate". Orice proiect de act normativ al autorităților publice care privește domeniile în care Banca Națională are atribuții "va fi adoptat după ce, în prealabil, s-a solicitat avizul Băncii Naționale". BNM "nu va acorda împrumuturi și garanții sub orice formă statului sau organelor acestuia, inclusiv prin procurarea pe piața primară a hârtiilor de valoare de stat". Prin consultări cu Guvernul, BNM stabilește regimul cursului de schimb al monedei naționale. Obiectivul fundamental al Băncii centrale este "asigurarea și menținerea stabilității prețurilor".

BCR CHIȘINĂU ÎȘI MĂREȘTE CAPITALUL SOCIAL

După preluarea pachetului majoritar al BCR de către banca austriacă Erste Bank, s-a decis majorarea cu 34,88 mln lei a capitalului social al BCR Chișinău. Totodată, acționarii s-au pronunțat în favoarea deschiderii unei filiale a băncii în municipiul Bălți și a aprobat un set de modificări la statutul băncii și bugetul instituției pentru anul 2007.

BĂNCI DIN MOLDOVA ÎN TOPURILE UNOR REVISTE PRESTIGIOASE

Moldova Agroindbank a fost recunoscută drept "Cea mai buna bancă din Moldova" de către revista britanică "Finance Central Europe". Ediția din octombrie a revistei a publicat clasamentul băncilor Sud-Est Europene și a nominalizat BC Moldova Agroindbank la 4 categorii:

Bancherul anului 2006 - Natalia Vrabie
Cea mai buna bancă în Moldova
Cea mai buna bancă în Moldova după capital
Cea mai buna bancă în Moldova după profitul brut


Revista de specialitate "Global Finance" a desemnat Moldindconbank drept cea mai bună bancă a anului 2006 în Republica Moldova, în baza unor indicatori de creștere a capitalului, activelor și profitului.

Victoriabank a fost desemnată de către revista britanică de specialitate "The Banker" drept "Banca anului în Republica Moldova". Titlul a fost decernat "pentru cele mai bune performanțe financiare și realizări calitative deosebite în întreaga activitate" și este considerat unul dintre cele mai prestigioase premii în lumea afacerilor.

RATA DE BAZĂ A BNM ATINGE LA CEL MAI ÎNALT NIVEL DIN ULTIMII CINCI ANI

Banca Națională a Moldovei a majorat, în trei rânduri, rata de bază, până la 14,5%, cel mai înalt nivel după octombrie 2001. Rata de bază a fost majorată în septembrie-decembrie, cu 05,%, 1% și, respectiv, 0,5 %, în condițiile în care inflația a fost peste așteptări, 12,7% după 11 luni, față de prognoza anuală de 12,0%. Cea mai mică rată de bază din ultimii cinci ani a fost înregistrată în anul 2002, respectiv 9,5%, iar cel mai înalt - 21% în anul 2001.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum