Românismul în Basarabia

In jos

Românismul în Basarabia

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 12 Noi 2015 - 21:30

Românismul în Basarabia
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Românismul în Basarabia

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 12 Noi 2015 - 21:31

Două flori ale demnității noastre

S-a împlinit în 2006 - 100 de ani de la nașterea lui Petre Ștefănucă (14 noiembrie) și 80 de ani ai lui Antonie Plămădeală (17 noiembrie). Primul, mare etnolog și monografist român, s-a născut la Ialoveni, a absolvit Universitatea din București la profesorul Gusti, a ajuns directorul Institutului Social din Basarabia și a fost condamnat la moarte fiindcă nu s-a dezis de românitatea sa.

Când era anchetat de KGB, a putut de mii de ori să se lase de „români”, să spună că e moldovan, că Stalin este tătuca popoarelor. Astfel putea foarte ușor să ajungă chiar și președinte (nu doar vicepreședinte!) al Sovietului Suprem, președinte al Academiei de Științe, rector al Universității, scriitor al poporului (ca atâția!!!). A ales demnitatea și a murit în Gulag la 16 iulie 1942. Așa oameni are Basarabia! Așa a înțeles profesorul Ștefănucă viața omului, ca verticală morală, ca demnitate națională, ca floare a câmpului! Al doilea, Antonie Plămădeală, s-a născut la Stolniceni, Lăpușna. A avut chemare de la Domnul pentru viața monahală. Sfârșitul războiului l-a prins la București unde, pentru activități anticomuniste, a fost condamnat (deși era călugăr) la mai mulți ani de pușcărie. După ce a ieșit din închisoare a fost „dat afară” și din mănăstire. Cum avea o pregătire intelectuală excepțională a putut atunci să se lepede de ortodoxie și să ajungă (ca atâția!!!) președinte al Marii Adunări Naționale, academician sau scriitor al poporului. A ales să muncească cu ziua, timp de 12 ani, pe la diferite fabrici din București. A măturat străzile, a cărat saci cu spatele, dar nu și-a vândut sufletul. După 1968, când a bătut vântul reformator dinspre Praga, Patriarhul Iustinian l-a readus în biserică și l-a făcut direct episcop. A ajuns unul din marii ierarhi creștini ai lumii și Mitropolit al Ardealului, a scris peste 40 de cărți de istorie și critică literară și a zidit complexul monastic de la Sâmbăta, extraordinară simbioză arhitectonică românească din mileniului III.

Ce rezumă aceste două destine basarabene? Că, în pofida trădărilor politice și intelectuale (și ele sunt cu duiumul, mai ales după 4 aprilie), există un colosal model de omenie în Basarabia. Că cel care s-a lăsat de neam, de tradiții, de biserică și s-a dat cu fantoma comunistă pentru o fărâmă de scaun în parlament, nu este erou al timpului nostru, ci nălucă a acestui timp. Că românii din Basarabia au foarte adânci rădăcini de demnitate, deci și de viitor.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum