Separatiștii au provocat un nou incident

In jos

Separatiștii au provocat un nou incident

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 15 Ian 2007 - 16:04

Separatiștii au provocat un nou incident

 • Un incident de proporții a
  izbucnit vineri, la prânz, pe șoseaua Dubăsari-Râbnița, în dreptul
  localității Cocieri, incident ce avea toate șansele să degenereze
  într-un nou conflict armat. Din câte se pare, cauza incidentului a fost
  faptul că postul mobil de poliție s-a apropiat ceva mai mult decât de
  obicei de artera rutieră principală a republicii secesioniste.
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

În scurt timp, vreo 60 de milițieni transnistreni i-au împins cu scuturile, mai bine de 50 de metri, pe cei cinci polițiști de serviciu, cu tot cu mașină. Spre seară, Vadim Krasnoselski, noul ministru de interne al autoproclamatei RMN, în funcție de numai două zile, a mobilizat câteva sute de militari transnistreni care au continuat să-i împingă pe polițiști spre comuna Cocieri. Victor Uța, comisarul de poliție din Dubăsari, a declarat că,în noaptea de vineri spre sâmbătă, acolo erau cel puțin 700 de militari transnistreni, printre care multă căzăcime în civil, dar și milițieni din garnizoanele Tiraspol și Tighina. „Inițial, zece polițiști s-au opus la 500 de militari transnistreni. Până și observatorii militari au fost îmbrânciți”, a mai spus Uța.
În aceeași seară, aproape de ora zece, în ajutorul polițiștilor au venit mai mulți locuitori din Cocieri, care au încercat să se opună sutelor de milițieni. „Acesta e pământul strămoșilor noștri și vom face totul ce putem ca să-l apărăm. Ei zic că noi nu avem nimic aici și că satul este, temporar, ocupat. Krasnoselski, vorbind cu noi, a spus că nu există R. Moldova, că noi n-avem limbă, că țara noastră este România și să ne ducem acolo să trăim”, ne-a relatat primarul de Cocieri, Mihai Driga. În același timp, el ne-a spus că nu poate solicita ajutorul sătenilor, deoarece ei ar reacționa la provocările
militarilor transnistreni. Cu toate acestea, polițiștii au continuat să-i cheme pe localnici în ajutor - pentru a fi mai mulți la număr.
Sâmbătă, s-a întrunit de urgență Comisia Unificată de Control, unde s-a decis ca, între cele două tabere, să staționeze până joi un post al forțelor pacificatoare. Oamenii consideră că, astfel, s-a cedat circa un km de teren din partea dreaptă a șoselei Dubăsari-Râbnița și că nu este exclus ca, mâine-poimâine, să se trezească cu separatiștii intrați în Cocieri.
Îmbrâncelile au continuat la Cocieri și a doua zi.Cu toate acestea, ministrul Reintegrării și subalternii săi sărbătoreau Anul Nou pe vechi, eveniment “mult mai important” decât întâmplarea de la Cocieri. Spre seară, a venit, în sfârșit, și echipa de la „Teleradio-Moldova”, deși fusese anunțată cu o zi înainte. Ștefan Urâtu, președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, ne-acomunicat că a anunțat compania „publică” de la zece dimineață și că, până pe la 13.00, Tăbârță ba nu găsea cameră de luat vederi, ba mașină. Între timp, separatiștii de la Tiraspol au continuat să domine războiul informațional. De exemplu, posturile TV rusești „Rossia” și „Pervîi kanal” și-au întrerupt emisiunile pentru a difuza ediții speciale de știri în care, bineînțeles, totul era întors pe dos. Se spunea că anume polițiștii au trecut șoseaua și au înaintat în teritoriul separatist.
Incidentul cu pricina s-a desfășurat la șase km de Cocieri. La 2 martie 1992, forțele militare separatiste au intrat în sat din aceeași direcție.
Valentina Basiul,

TIMPUL

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum