Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

In jos

Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Lun 22 Ian 2007 - 19:49

Deficitul de cont curent in noiembrie 2006 - 8,8 miliarde de euro
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

In primele 11 luni ale lui 2006, deficitul de cont curent al balanței de plăți a fost de 8,85 miliarde de euro, mai mare cu 44,8% decât cel din perioada similară a anului trecut. anterior, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei. Soldul contului curent a fost influențat cel mai mult de deficitul balanței comerciale care a crescut cu peste 48% și a depășit 10 miliarde de euro. Dupa primele 11 luni ale anului trecut deficitul balantei comerciale a fost de peste 10 miliarde de euro, mai mare cu 48% fata de aceeasi perioada din 2005. Pierderile din contul curent au fost acoperite în proporție de aproximativ 93 la sută prin investiții străine directe care au fost de două ori mai multe
decît în 2005 ajungand la valoarea de 8,3 miliarde de euro. Datoria externă pe termen mediu și lung a crescut cu peste 10% depășind 27 de miliarde de euro. Datoria externă
publică și public garantată a înregistrat la sfarsitul lui noiembrie 2006 un sold de peste 10,7 miliarde de euro și a reprezentat 39,5 la sută din datoria externă pe termen mediu și lung (față de 45,8 la sută la 31 decembrie 2005). Datoria externă negarantată public a însumat 15,4 miliarde de euro la cu 25 la sută mai mare decât la 31 decembrie 2005.

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 22 Ian 2007 - 21:06

Cererea pe piata romaneasca e mare, astfel importurile cresc mult,de aici si deficitul de cont in conluzie BNR-ul trebuie sa scada cererea, ca sa micsoreze si importul, una din masurile BNR-ul a fost si interzicerea acelor credite date in baza buletinului , acelor rate pe diferite aparate casnice, etc. anume in aceasta directie de limita cererea ...
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Mier 24 Ian 2007 - 0:25

Moldova - locul 81 în lume la libertate economică

La scară mondială Republica Moldova are o economie cu un grad peste media libertății economice, cel puțin potrivit clasamentului elaborat de fundația americană The Heritage Foundation, de la Washington.

Indexul de libertate economică este de aproape 60 la sută, plasând Republica Moldova pe locul 81 în lume. România figurează pe locul 67 cu un indice de 61,3. La scară europeană, însă, Republica Moldova este situată pe poziția a 33-a, în clasamentul a 41 de țări ale regiunii, fiind considerată parțial liberă. Republica Moldova, se arată într-un raport al celebrei fundații americane, vestită pentru sprijinul pentru libertatea economică, are o economie cu deficiențe semnificative.
O explicație, de fapt, a menținerii pe poziția de cea mai săracă țară a Europei.


Libertate fiscală și comercială, corupție mare

Republica Moldova are în continuare o economie bazată pe agricultură, cu un export constituit în principal din produse alimentare. O economie, în plus, deteriorată substanțial de embargoul rusesc asupra exporturilor de vinuri moldovenești și de scumpirea radicală a prețurilor la gazele importate.
O listă a libertăților economice, elaborată de Heritage Foundation, ar putea fi imbucurătoare pentru autoritățile de la Chișinău, deoarece multe dintre acestea depășesc, procentual, media mondială. Libertatea fiscală, de exemplu, este evaluată la peste 90 la sută. Libertatea comerțului este estimată la peste 74 de procente, pe lângă libertatea
afacerilor – cu 70 procente, libertatea monetară – cu 68 și chiar libertatea în fața intervențiilor autorităților – cu un grad de aproape 72 la sută.
La ecuatorul clasamentului de libertate se află mediul financiar, drepturile de proprietate și, cu un indicator ceva mai bun – de peste 61 la sută - piața muncii.

Mediul investițional - compromis de birocrație

Cifre ce pot și deja sunt contestate într-o măsură mai mare sau mai mică de unii experți locali, care susțin că sunt mai bine familiarizați cu realitățile, în special din culise, ale economiei moldovenești. În continuare însă vin veștile proaste – libertatea investițiilor în Republica Moldova nu depășește, de exemplu, 30 la sută. Mediul investițional – notează Heritage - este adeseori compromis de piedici artificiale, de birocrație și de proasta guvernare pur și simplu. Ca să nu mai vorbim de corupție, libertatea față de care constituie doar 29 la sută.

Sursa:BBCRomanian.com

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 29 Ian 2007 - 15:12

referitor la deficitul de cont curent din Romania

"Tot FMI este cel care aduce una dintre cele mai sumbre previziuni și pentru contul curent: deficit de 12,7% din PIB anul acesta, în condițiile în care anticipează o „prăpastie“ de 15,13% din PIB între importuri și exporturi. Ionuț Dumitru consideră cifrele „cu atât mai îngrijorătoare, cu cât finanțarea cu investiții străine directe ar putea scădea substanțial spre 50% în 2007, de la un nivel de circa 80% în 2006“. Adâncirea deficitului este pusă în special pe seama lipsei de competitivitate a exporturilor. Există, însă, și optimiști. Trei previziuni indică un deficit mai mic de 10% din PIB la finele anului. Printre acestea, optimismul oficial al Comisiei Naționale de Prognoză, dar și al OTP Bank. Și analistul Radu Limpede crede că nu vom depăși un nivel de 9% al deficitului contului curent și de 10% în cazul balanței comerciale. „Motivul optimismului? Toate țările UE au cunoscut un boom al exporturilor, măsurat ca înainte și nu prin aplicarea termenului de
comerț intra-comunitar“, explică acesta. El precizează că exportul a crescut cu ritmuri de peste 15% în ani în care leul s-a apreciat în mod real cu 20% (în 2005) și cu 12% (în 2006) față de un coș valutar format în proporție de două treimi euro și o treime dolari. În plus, structura exporturilor s-a îmbunătățit. Putem deci spera că investițiile făcute recent vor face diferența, în condițiile în care, în primul an, cursul valutar nu va afecta simțitor termenii comerțului."

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Dum 4 Feb 2007 - 19:06

Bancile Centrale isi inmultesc banii pentru zile negre

Băncile centrale din lume au anunțat valori record ale rezervelor internaționale. Dacă în România creșterea s-a făcut pentru a contracara atacurile speculative pe cursul de schimb, în condițiile unui deficit de cont curent tot mai adânc, alte state au mai puține probleme cu importurile, fiind în schimb vulnerabile la fluctuațiile valutare.
În ultimii zece ani, imaginea țării noastre în străinătate s-a îmbunătățit. Dacă în anii ‘90 instituțiile internaționale se așteptau că România va intra în incapacitate de plată, în prezent, nu mai există astfel de temeri. Schimbarea de percepție se datorează atât reformelor economice consistente, cât și preocupărilor BNR de a crea o rezervă
internațională importantă prin care să câștige încrederea partenerilor străini.
„Rezerva este înainte de toate un semn de încredere, inclusiv pentru agențiile de rating. Dacă în anii din urmă ratingul României a crescut, asta s-a datorat în bună parte și faptului că rezerva internațională a crescut“, declară Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, BNR a anunțat că are o rezervă internațională de 22,9 miliarde euro, din care 21,3 miliarde plasate în valută și 1,6 miliarde, în aur. Nivelul sumelor deținute în valutele altor state a crescut, astfel, de aproape 50 de ori față de suma de 0,4 miliarde înregistrată în 1996.
Ritmuri de creștere foarte mari s-au înregistrat și în alte state, în special în Asia. În această zonă se găsesc șapte din primele opt țări cu cele mai mari rezerve internaționale din lume. Pe locul întâi, la nivel mondial, este China, care a ajuns la un nivel de 1.066 miliarde de dolari, în urma majorării cu circa 240 de miliarde înregistrate în cursul anului 2006. Prin comparație, statele dezvoltate din Europa dețin rezerve mult mai mici. În Germania, nivelul este de 113 miliarde de euro, iar în Spania, de numai 15 miliarde de euro.
Creșterea accelerată a rezervelor internaționale are cauze diferite, în funcție de țară. „Rolul rezervei în cazul unei țări emergente și cu un deficit de cont curent mare, ca a noastră, este de a descuraja orice atac speculativ la adresa leului“, spune Florin Cîțu, economist-șef al ING România.
În cazul României, datoria externă pe termen mediu și lung este de circa 27 miliarde de euro, iar în țară au intrat alte circa 26 de miliarde sub formă de investiții străine. În același timp, aproape 23 de miliarde au intrat în rezerva internațională. De ce este necesar să avem o rezervă mare, investită la un randament mic, în condițiile în care la banii atrași din străinătate se plătesc dobânzi mai mari? Și de ce nu este investită o parte din rezervă în economie? Răspunsul este simplu. Deși în România s-au înregistrat foarte multe reușite la nivel macroeconomic, deficitul contului curent rămâne o problemă majoră, în special pentru că importăm mult mai mult decât exportăm. Dacă investitorii străini doresc să scoată la un moment dat sume mari de capital din România, BNR trebuie să aibă resursele necesare să susțină leul.
În alte state, cum ar fi China și Japonia, motivele pentru care rezervele internaționale cresc într-un ritm ridicat sunt de altă natură. Aceste țări au intrări mari de capital din surplusul comerțului exterior și din investițiile străine. Pentru ca sumele intrate să nu afecteze cursul de schimb și, ulterior, performanța exporturilor, ele sunt atrase în rezervele internaționale de către băncile centrale.
Modul în care rezervele sunt gestionate este la fel de important ca și dimensiunea acestora. În prezent, există păreri conform cărora multe bănci centrale, în special din Asia, vor renunța la o parte din dolari în favoarea euro. Totuși, pentru aceste țări, deși se constată o preferință în creștere pentru euro, dolarul rămâne important datorită
dependenței de piața mare de export a Statelor Unite. „În afara zonei europene, dolarul rămâne dominant. Sigur că în condițiile în care de câțiva ani euro se apreciază, iar dolarul se depreciază, au început preocupări și în Asia pentru acumulări de euro“, afirmă Adrian
Vasilescu.
Dacă țările din Asia au cea mai mare parte din rezerve plasate în dolari, în cazul țării noastre se estimează că euro deține o pondere de aproximativ 70%. „De obicei, structura rezervelor este în funcție de structura comerțul exterior. Dacă o țară are cea mai mare parte a comerțului exterior cu zona europeană, cum este cazul României, este
normal ca o mare parte a rezervei să fie în euro“, conchide FlorinCîțu.

1,6 miliarde de euro
Este valoarea celor 104,7 tone de aur deținute de BNR la finele lunii decembrie a anului trecut. În urmă cu zece ani, rezerva de aur valora numai 0,8 miliarde euro.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Dum 4 Feb 2007 - 19:17

Analistii estimeaza o usoara apreciere a leului saptamana viitoare


Analiștii se așteaptă ca leul să se mențină în intervalul în care a fost tranzacționat și săptămâna trecută, între 3,3750-3,4050 lei/euro, cu o ușoară tendință de apreciere a monedei naționale, în funcție și de evoluția celorlalte monede est-europene.

Economistul șef al ING Bank România, Florin Cîțu se așteaptă ca luni, leul să se aprecieze ușor și "să fie tranzacționat între 3,3780-3,3900 lei/euro, ca urmare a interesului sporit al pieței pentru decizia Băncii Centrale privind dobânda de politică monetară".Leul s-a apreciat în ultimele trei zile ale săptămânii care se încheie, de la 3,4104 lei/euro, cât era cursul oficial de marți, la 3,3877 lei/euro, cât afișa BNR vineri (0,66%). Între 26 ianuarie și 2 februarie leul s-a apreciat cu 0,67% de la 3,4107 la 3,3877 lei/euro, ca urmare a
ordinelor de vânzare de valută forte venite de la investitorii străini care au apreciat și celelalte monede est-europene.

Pe piața monetară, dobânzile au crescut ușor spre finalul săptămânii până la 7,5-8,5% pe an la depozitele overnight (cu scadența la 24 ore), ca urmare a scăderii temporare a lichidității din piață.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de Tudor83 la data de Dum 11 Feb 2007 - 15:05

toata lumea are dreptate:))

Tudor83
novice
novice

Number of posts : 6
Registration date : 16/09/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 15 Feb 2007 - 11:51

Tudor83 a scris:toata lumea are dreptate:))

ce vrei sa spui cu asta?Laughing

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Sam 17 Feb 2007 - 22:30

BNR estimeaza o inflatie de 4,6% la sfarsitul anului 2007


BancaNațională a României (BNR) prognozează că rata inflației va fi de 4,6% la finalul acestui an și de 4,1% la finalul anului 2008. Cu toate acestea, BNR menționează că există incertitudini mari privind evoluția prețurilor produselor alimentare și ale țițeiului, se arată în ultimul raport asupra inflației.

Estimările băncii centrale indică o calmare a inflației în prima jumătate a acestui an, până la 4,3% la finalul primului trimestru și 4,2% în iunie, însă o reinflamare în trimestrul al treilea, până la 4,7%. La începutul anului viitor, proiecțiile din scenariul BNR prevăd o scădere a inflației până la 4,6% la sfârșitul primului trimestru și până la 4,1% la jumătatea anului, după care ar urma o ușoară inflamare în trimestrul III al anului 2008,
până la 4,2% la finalul intervalului.

Estimările prevăd o inflație ușor mai mică pentru anul 2007 decât erau în raportul anterior al BNR, "în principal datorită efectelor favorabile generate din perspectiva dezinflației de evoluția anticipată a cursului de schimb al leului, a prețurilor combustibililor și a celorlalte mărfuri importate, precum și de reducerea față de proiecția anterioară a dimensiunii
ajustărilor prețurilor administrate", se menționează în documentul citat.
Efectul factorilor menționați va fi mai mare decât impactul advers al creșterii mai ample față de prognoza anterioară a prețurilor volatile ale produselor alimentare și de persistența mai mare a excedentului de cerere în proiecția curentă, datorată creșterii mai alerte a produsului intern brut (PIB) fată de prognoza anterioară,potrivit estimărilor actuale ale BNR.

Proiecția ratei anuale a inflației mizează pe o reducere treptată a excedentului de cerere și o scădere a PIB sub nivelul potențial începând cu primul trimestru al anului 2008.


Joi, 15 februarie 2007, 17:27

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Mier 21 Feb 2007 - 17:16

Dezechilibrul extern ameninta Daniel Oanta

Mugur Isarescu le-a explicat deputatilor ca dezechilibrul extern ameninta cresterea economica.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat in fata parlamentarilor din comisiile economice reunite riscurile macroeconomice generate de cresterea deficitului extern. Oficialul bancar a aratat ca „deteriorarea deficitului de cont curent pune sub semnul intrebarii durabilitatea celor doua procese, cresterea economica si dezinflatia.

Patru mari probleme

Mugur Isarescu a enumerat patru riscuri majore pentru continuarea dezinflatiei, incepind cu majorarea veniturilor considerata inevitabila. Evolutia creditului, expansiunea cheltuielilor publice si, nu in ultimul rind, deficitul contului curent sint alte riscuri. El le-a explicat parlamentarilor ca un deficit extern in crestere ar trebui sa duca la deprecierea monedei nationale, dar cererea de lei este inca foarte ridicata.

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 1 Apr 2007 - 13:15

Datoria externă a Republicii Moldova s-a majorat cu peste 756 mln USD, pe parcursul ultimilor șase ani

Datoria externă a Republicii Moldova s-a majorat cu 756,61 mln USD (43,8 la sută) în ultimii șase ani și a atins nivelul de 2 mlrd 482,07 mln USD la finele anului trecut, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei.

Datoria externă totală, care include datoria sectorului guvernamental și a celui privat, s-a majorat în medie cu 10,1 la sută anual, cu excepția anilor 2001 și 2004 când aceasta s-a redus față de anii precedenți cu peste 44 mln USD și respectiv 39 mln USD. Cea mai mare creștere a datoriei externe s-a produs în anul 2006 când aceasta a sporit față de anul precedent cu 402 mln USD (peste 19 la sută).

Potrivit BNM, la finele anului 2006 datoria sectorului guvernamental s-a redus comparativ cu începutul anului 2001 cu circa 100 mln USD (12 la sută) însumând 718,62 mln USD. Totodată, față de anul 2005 datoria guvernului a sporit cu peste 9 la sută (60,6 mln USD). La finele anului trecut ponderea datoriei guvernamentale în soldul total al datoriei externe a constituit în jur de 29 la sută.

BASA-Press
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 1 Apr 2007 - 13:20

Moldovenii care muncesc peste hotare transferă în țară tot mai mulți bani

Cetățenii Republicii Moldova, angajați la muncă peste hotare, au transferat în luna ianuarie 2007 în țară pe canale oficiale 60,28 mln USD, cifră comparabilă cu cea atinsă în primul trimestru 2003.

"Transferurile cresc, astăzi lunar este transferată o sumă ce se apropie de valoarea remitențelor trimestriale de acum trei ani", constată experții bancari.

Potrivit statisticilor Băncii Naționale a Moldovei 41,32 mln USD (peste 70,2 la sută) din volumul total de intrări de valută în prima lună a anului 2007 au fost efectuate prin intermediul sistemelor de transfer rapid. Cel mai mare volum de transferuri a fost efectuat din Federația Rusă și Italia, în timp ce cel mai important operator a fost Western Union, căruia îi revin aproximativ 50% din remitențe.

În anul 2006, transferurile de valută pe canale oficiale s-a ridicat la 854,6 mln USD, cu 25 la sută peste volumul înregistrat în anul precedent. Cel mai mare volum de intrări a revenit trimestrului IV când în R. Moldova au fost transferată valută în valoare de peste 251 mln USD, inclusiv 189,47 mln USD prin sistemele de transfer rapid, iar cel mai mic rulaj a revenit primului trimestru (149,5 mln USD).

Băncile moldovene efectuează transferuri în numerar prin intermediul sistemelor rapide Western Union, Unistream, SWIFT, Strada Italia, Trabex (Spania), Turciye Express (Turcia), Lider (anterior Vip Money Transfer), Rus Express (Federația Rusă), Strada Italia, Bnco Espirito Santo (Portugalia).

Cu o pondere de aproape 20 la sută din PIB a fondurilor, trimise de migranți în țară, R.Moldova se plasa pe primul loc în clasamentul Băncii Mondiale, potrivit raportului "Migrația și remitențele: Europa de Est și fosta Uniune Sovietică". Ca parte a populației, Moldova este una din cele mai mari țări sub aspect de emigrare din lume, estimau experții Băncii Mondiale. Remitențele considerabile către Moldova au facilitat reducerea sărăciei gospodăriilor casnice și au oferit un schimb valutar esențial.

Volumul transferurilor s-au dublat în ultimii trei ani, iar față de anul 1999, când a început să se facă statistica acestor fluxuri au crescut de nouă ori. Remitențele cresc constant: 1999 - 89,62 mln USD, 2000 - 152,94 mln USD, 2001 - 211,99 mln USD, 2002 - 254,12 mln USD, 2003 - 317,29 mln USD, 2004 - 422,41 mln USD, 2005 - 683,14 mln USD, 2006 - 854,57 mln USD.

Intrările de valută de la cetățenii R.Moldova ce muncesc peste hotare (la negru sau legal) sunt estimate de experți locali și străini la peste 1 miliarde de dolari SUA. Pentru anul 2007 FMI prognozează o majorare a intrărilor de valută până la 1,283 miliarde USD, iar pentru 2008 - 1,411 miliarde USD.

Circa 334 mii persoane din Republica Moldova erau declarate plecate peste hotare la finele anului 2006, ceea ce constituie 21,1 % în totalul populației inactive de 15 ani și peste, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. La sfârșitul trimestrului II al anului 2006 erau declarate plecate în alte țări la lucru sau în căutare de lucru circa 309 mii de persoane. Unii dintre migranți s-au stabilit sau se vor stabili cu traiul peste hotare.

BASA-Press
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 10 Mai 2007 - 14:43

Euro a cazut sub pragul de 3,30 lei Daniel Oanta

Moneda europeana s-a depreciat pina la 3,2974 lei, pe fondul vinzarilor masive de valuta din partea nerezidentilor. Deprecierea poate continua si azi, avind in vedere cursul ultimelor tranzactii interbancare.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]Vinzarile masive de valuta din partea bancilor au dus cursul leului la un nou maxim al ultimilor ani, in fata monedei europene. Dealerii valutari din piata spun ca motivele sint legate de dobinzile mari de pe piata monetara, de sentimentul regional pozitiv, toate pe fondul unei lichiditati scazute a pietei.

Aprecierea in cascada a leului a inceput la sfirsitul lunii aprilie, o data cu nevoia de lei a companiilor pentru diverse plati la buget, dar si a bancilor, care trebuie sa-si constituie rezervele minime obligatorii la banca centrala. In deschiderea sedintei valutare de ieri, cotatia euro a coborit sub 3,30 lei, cu mici oscilatii apropiate de acest nivel. „In jurul orei 10.00, au aparut ordine de vinzare de valuta, din partea unor banci off-shore, care au dus cursul pina la cotatii de 3,2980-3,2990 lei. In nici o jumatate de ora, euro a revenit la 3,3000-3,3010 lei/euro. Parerea mea e ca se testeaza acest prag, de 3,3 lei/euro, cursul putind cobori pina la un nivel de 3,28-3,29 lei/euro“, spune Cristi Sporis, dealer al Raiffeisen Bank. Cursul mediu comunicat ieri la prinz de BNR s-a situat la 3,2974 lei pentru un euro. La terminarea sedintei valutare interbancare de ieri dupa-amiaza, euro coborise si mai mult, ajungind la 3,285 lei.

In perspectiva, moneda nationala ar putea inregistra o usoara depreciere, in a doua parte a anului, insa in acest an leul se va aprecia nominal in medie cu circa 4,6 la suta, considera presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu. „Daca luam in considerare valoarea medie prognozata pentru anul 2007, de 3,37 lei/euro, iar nivelul actual de circa 3,31 lei/euro, rezulta ca asteptam o usoara depreciere in partea a doua a anului“, a declarat Ghizdeanu.

Pe piata monetara dobinzile pentru scadentele scurte au urcat ieri din nou la 17-19% pe an, pe fondul lipsei acute de lichiditati. Tensiunea din piata se mai atenuase saptamina trecuta, dupa ce BNR a injectat circa 3 miliarde de lei in piata, insa banii au fost rapid absorbiti. Cursul monedei romanesti in fata euro este la cel mai scazut nivel din octombrie 2002, deprecierea euro survenind in intreaga regiune. Ieri, pe piata poloneza euro a fost cotat la 3,75 zloti, in timp ce la Budapesta cotatiile au oscilat in jurul nivelului 245 forinti/euro.sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 24 Mai 2007 - 2:36


Dolarul isi pierde puterea... de cumparare


2007-05-23 16:28Dolarul american este pe o panta descendenta in raport cu multe monede nationale.

Dupa ce ieri, dolarul canadian a batut recordul ultimilor 30 de ani in raport cu dolarul american, astazi yuanul chinezesc si wonul coreean au atins maxime istorice fata de USD. Depreciere a fost resimtita si in raporturile cu majoritatea monezilor europene, inclusiv euro si lira sterlina.

Singura consolare pe care o are dolarul este ca yenul japonez, moneda nationala a celei de-a doua putere economica mondiala dupa SUA, a atins minimul ultimelor trei luni in raport cu moneda americana. (Mihai Paduraru)


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 3 Oct 2007 - 16:17

Vasile Șoimaru:
„Economia Moldovei a intrat în stagnare de tip brejnevist”


Vasile Șoimaru, doctor în științe economice, fost deputat în primul parlament, este unul dintre luptătorii activi ai mișcării de eliberare națională și cofondator al ASEM-ului.

- Domnule Șoimaru, de numele dvs. și al profesorului Paul Bran este legată fondarea Academiei de Studii Economice, în 1991…

- Și de numele premierului V. Muravschi, ale altor colegi care credeau pe atunci că R. Moldova independentă, care declarase promovarea reformelor radicale economice spre economia de piață, are nevoie, în primul rând, de o înaltă școală de studii economice, de specialiști formați în condiții moderne, în așa fel ca transformările economice să nu rămână pe mâna „arhitecților viitorului luminos al comunismului”. ASEM este una din foarte puținele punți trainice, construite împreună cu România după Podul de flori din 6 mai 1990.

- Economia moldovenească merge prost. E vorba de o discordanță între politic și economic sau de altceva?


- De la președinție plouă torențial cu ordine și medalii pentru „realizări deosebite în economie”, dar economia a intrat adânc într-o perioadă de stagnare de tip brejnevist. Dacă conaționalii noștri din străinătate ar întrerupe pentru 300-400 de zile transferurile bănești acasă, inclusiv cele destinate construcțiilor ipotecare, urmările pentru economia noastră și pentru leul nostru ar fi dezastruoase. Guvernanții roșii sunt preocupați de „acumularea primitivă a capitalului” și nu de reformarea economiei noastre.

- Ați fost deputat în primul parlament. Puteți face o comparație între primul și actualul legislativ?


- Pe atunci, puțini deputați învățaseră alfabetul bussinesului politic, foarte rentabil, de altfel. Azi, viceversa, avem puțini care nu cunosc acest alfabet. Interesele populației, în primul rând ale moldovenilor băștinași, nu mai contează pentru majoritatea dintre ei.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 6 Oct 2007 - 10:24


Deficitul contului curent al balanței de plăți s-a dublat


Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, în primele șase luni a.c., un deficit în valoare de 372,81 milioane de dolari SUA, în creștere de 2,1 ori față de perioada respectivă a anului 2006, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, citate de BASA-press.
Deficitul de cont curent raportat la PIB a constituit 10,7 la sută, față de 12,1 la sută în semestrul unu 2006. Deficitul comerțului cu bunuri și servicii a atins 965,10 milioane USD, ceea ce reprezintă 51,0% din Produsul Intern Brut. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi a scăzut de la 50,7% în semestrul unu anul trecut până la 48,1 la sută în șase luni 2007.
Potrivit BNM, excedentele înregistrate la venituri și transferuri curente au acoperit 61,4 la sută din deficitul comerțului cu bunuri și servicii. Contul de capital și financiar s-a încheiat cu un excedent în valoare de 247,14 mln USD, de 2,5 ori mai mare decât în ianuarie-iunie 2006, ce a acoperit 66,3 la sută din deficitul tranzacțiilor curente.
Deficitul contului curent prognozat pentru 2007 este de 8,9 la sută sau 353,5 mln USD.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 12 Noi 2007 - 18:12

Rata inflației în Republica Moldova a constituit 1,6%, în luna octombrie

Rata inflației în Republica Moldova a constituit 1,6%, în luna octombrie curent, iar cumulativ pentru 10 luni ale anului curent indicele prețului de consum a crescut cu 10,7%, față de luna decembrie trecut, arată datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Prețurile la produsele alimentare au crescut în octombrie cu 2,4%, la produsele nealimentare prețurile s-au majorat cu 1,4%, iar tarifele la serviciile prestate au fost mai scumpe cu 0,8%.

BNS precizează că dintre produsele alimentare cel mai mult au crescut prețurile la ouă, cu 20,5%, la ulei vegetal, cu 18,6%, fructele proaspete s-au scumpit cu 6,7%, iar strugurii cu tocmai 25,1%. Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit cărbunele, cu 3,5%, îmbrăcămintea pentru femei cu 2,1% și încălțămintea pentru copii cu 1,8%.

De asemenea, în octombrie au crescut cu 10,8% tarifele la aprovizionarea cu apă potabilă, la serviciile de frizerie cu 5,9%, iar cele hoteliere cu 5,4%.

Guvernul și Banca Națională au prognozat pentru acest an o inflație de până la 10%, după ce în 2006 a fost înregistrată o rată a inflației de 14,1%.

basa-press
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Ce se mai intampla in economia romaneasca/ moldoveneasca

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum