Siberia

In jos

Siberia

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 26 Ian 2007 - 11:16

Mii de moldoveni continuă să trăiască în exil

* În timpul sovietic, basarabenii deportați s-au temut să revină acasă
* După moartea lui Stalin, nu li s-a spus că au fost scoși din captivitate

Recent, președintele Societății cultural-române „Dacia” din Karaganda (Kazahstan), Constantin Manoli (originar din r-l Șoldănești), a expediat prin Internet o scrisoare în care solicită ajutor financiar pentru ca și copiii românilor din Kazagstan să poată studia graiul, tradițiile și istoria strămoșilor. Societatea cultural-română „Dacia” a fost deschisă oficial la 29 aprilie 2005, iar membrii ei sunt români din Basarabia, urmașii celor deportați în Siberia de regimul lui Stalin. Este impresionant faptul că majoritatea membrilor acestei organizații s-au născut în Siberia, au studiat în școli cu predare în limba rusă, iar limba română au învățat-o doar acasă.

În Karaganda trăiesc 3.500 de români originari din Basarabia și Bucovina
În Basarabia, practic, nu există familie să nu aibă rude care au stat în închisorile comuniste sau au fost deportați în Siberia. Prin temnițele comuniste din Imperiul rus au trecut sute de mii de oameni nevinovați, care au suferit pentru iubire de neam și dragoste față de pământul strămoșesc. Mulți dintre ei au murit în detenție, deoarece n-au putut suporta condițiile dure. Imperiul rus - fie că se numea țarist, fie sovietic - a însemnat o „închisoare a popoarelor”. Aceasta se făcea, pe de o parte, pentru a distruge popoare întregi, iar pe de altă parte - pentru a coloniza imense teritorii nelocuite, de tundră și zăpezi, din centrul asiatic până dincolo de Cercul Polar. Iar în locul celor duși departe de casă, veneau ruși care le-au ocupat gospodăriile frumoase și îngrijite, oferindu-li-se aici funcții înalte, bine plătite. În schimb, deportații au ajuns în bordeie, după sârmă ghimpată și au îndurat geruri năprasnice. Iar cine nu rezista, ajungea în gropile comune…

Chișinăul a uitat de conaționalii noștri deportați de Stalin
Conducerea de la Chișinău a uitat de conaționalii noștri din Kazahstan. Singura persoană care a încercat să descopere românii din acele regiuni este Vasile Soare, ambasador al României pe acele meleaguri. În 2005, el a găsit în Kârgâzstan o comunitate de circa o mie de persoane originare din Basarabia. Acești moldoveni au fost eliberați în 1965. Culmea este că nu li s-a comunicat că, după moartea lui Stalin, fuseseră scoși din captivitate. Mai târziu, li s-a spus că pot să se stabilească oriunde în URSS, numai nu în Basarabia sau Bucovina! În afară de aceasta, au fost obligați să semneze declarații că n-au pretenții și revendicări fașă de statul sovietic pentru averile confiscate. Mulți s-au întors la baștină abia după destrămarea imperiului sovietic, unii însă au decis să rămână acolo, fiindcă nu aveau pe nimeni la baștină și nici bani ca să-și încropească o nouă gospodărie. Astfel, în câteva localități din Asia Mijlocie (Bișkek, Belovodskoe, Kant, Gheorghievka - fosta Moldovanovka) trăiesc sute de familii de basarabeni. În localitatea Belovodskoe locuiesc cinci membri ai familiei Gorciuc - tata (97 ani) și patru frați între 57 și 72 de ani. Aceștia au case frumoase, care se deosebesc de ale băștinașilor, au viță-de-vie și nuci la poartă, stupi de albine.

Recensământul din 1989
Conform datelor recensământului din 1989, în URSS trăiau 3.352.352 de moldoveni și 146.071 de români. La recensământul efectuat în același an, în RSS Kazahă nu s-a înregistrat niciun român. Iar după ce Republica Kazahă și-a proclamat independența, s-au declarat 596 români și 19.458 moldoveni, din totalul de 15 milioane de locuitori, într-o țară uriașă, cu peste 2,7 milioane de kilometri pătrați.

Moldovenii din Kazahstan, cu care am reușit să comunic, mai păstrează în suflet frica de regimul sovietic. Mulți dintre ei au pierdut legătura cu rudele din Basarabia.

E important de menționat faptul că în Kazahstan a existat o rețea de 24 de lagăre de prizonieri, desființate la sfârșitul anilor ’50. Documentele respective nu s-au păstrat, au fost arse.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Siberia

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 26 Ian 2007 - 11:22

Scrisoare din Kazahstan

„Mă adresez dvs. în numele românilor originari din Basarabia care trăiesc în Kazahstanul Central. Suntem aici, așa să spun, nici mulți, nici puțini. Doar în or. Karaganda suntem mai mult de 3.500 de persoane. Dar să nu uităm de generația tânără. Pentru ei, noi suntem obligați să păstrăm cultura, graiul, tradiția moșilor și strămoșilor noștri. Cu mare părere de rău, dar bătrânii - încetul cu încetul - ne părăsesc, trecând în lumea celor drepți și cu umilință ne roagă pe noi, urmașii lor, să nu uităm cine suntem și cărui neam aparținem. Aici, în regiunea Karaganda, sunt înmormântați oameni nevinovați, cei care au fost deportați pe vremea regimului stalinist. La momentul de față, sunt înregistrați 1.500 de români decedați în lagărele staliniste. Aceste cifre au fost descoperite în Arhiva centrală a regiunii. Datorită lui Vasile Soare, ambasadorul României în Kazahstan, în 2003 a fost inaugurat un monument în amintirea românilor căzuți pe aceste pământuri în lagărele staliniste.

Noi, cei tineri, dorim să făurim ceea ce nu au avut posibilitatea să facă strămoșii noștri, să restabilim mândrul nume de popor român, să putem privi în ochii celorlalte 130 de naționalități, care locuiesc pe teritoriul Kazahstanului, arătându-le cultura și frumoasele noastre tradiții. Să putem spune cu mândrie și fără rușine: NOI SUNTEM ROMÂNI!”.

Toate naționalitățile care locuiesc pe teritoriul Kazahstanului au câte un centru național-cultural. Au la dispoziție încăperi pentru oficiu, cafenele, internet-cafe-uri, școli, posturi de radio, reviste și ziare, ba chiar și biserici. Cu părere de rău, noi nu avem nimic. Ministerul Afacerilor Externe din România ne-a procurat mobilier și aparataj pentru oficiu, dar nu dispunem de o încăpere pentru toate acestea. Există un ansamblu de dans românesc, dar nu avem costume naționale. Avem bucătari iscusiți, dar nu avem o cafenea. Avem ceva manuale, dar nu avem o încăpere pentru o școală, pentru ca cei mici să nu uite graiul natal. Avem mulți bătrâni care trăiesc în sărăcie, dar nu avem posibilitatea să-i ajutăm…

Ne dorim foarte mult să fim la același nivel cu celelalte naționalități europene, asiatice. Alte centre cultural-naționale există datorită donațiilor făcute de țările natale. Astfel, ei pot demonstra altor naționalități cultura, obiceiurile lor. Noi, însă, ne simțim umiliți, fiindcă, după cum am spus, nu putem să ne realizăm deplin, neavând susținere financiară.

Ne adresăm cu rugămintea de a ne ajuta să procurăm o încăpere unde ne vom putea întâlni la sărbători, să fim cu sufletul și inima împreună și să ne simțim ca acasă. Astfel, vom putea realiza visul celor nevinovați, care au fost nevoiți să-și termine viața în lagărele staliniste aici, în Kazahstan, și să educăm noua generație”.

Constantin Manoli,
președintele Societății cultural-române „Dacia” din Karaganda (Kazahstan)

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Siberia

Mesaj Scris de Tavi la data de Lun 20 Feb 2017 - 23:11

Buna ziua.

Am incercat sa deschid link-ul din text, dar nu a mers.

Posibil sa stiti: cartea Sa nu ne razbunati: Marturii despre suferintele romanilor din Basarabia a fost tradusa in engleza. Stiu ca nu rezolva problema expusa aici, dar ma gandesc ca e bine ca aceste lucruri sa fie stiute de cati mai multi.

Tavi
spion

masculin Number of posts : 1
Age : 44
Localizare : SUA
Hobby : hiking, fotbal
Registration date : 20/02/2017

http://taviscorner.wordpress.com

Sus In jos

Re: Siberia

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 22 Feb 2017 - 19:50

Tavi a scris:Buna ziua.

Am incercat sa deschid link-ul din text, dar nu a mers.

Posibil sa stiti: cartea Sa nu ne razbunati: Marturii despre suferintele romanilor din Basarabia a fost tradusa in engleza. Stiu ca nu rezolva problema expusa aici, dar ma gandesc ca e bine ca aceste lucruri sa fie stiute de cati mai multi.


Da, se pare că link-urile de mai sus nu mai sunt valabile pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] posibil că articolele sunt prea vechi deja.
Mulțumim pentru informație.

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Siberia

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum