28 iunie 1940

In jos

28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 1 Feb 2007 - 1:53

28 iunie 1940 este linia de demarcație a istoriei noastre trăite în secolul al XX-ea. Această zi a devenit piatră de hotar în viața fiecărui basarabean.

La 28 iunie 1940 Basarabia s-a spart. În România, dar mai exact în partea dreaptă a Prutului, - căci teritoriul dintre Prut și Nistru ocupat de sovietici, tot România era, - s-au refugiat mii de cetățeni. Intelectuali, preoți, profesori, juriști, medici, gazetari, oameni gospodari, pur și simplu, au luat drumul bejeniei ca să scape de urgia ce se abătuse peste vatra lor strămoșească. Cei care au rămas, cu speranța că își vor putea continua activitatea, s-au înșelat amarnic. Tăvălugul represaliilor nu i-a ocolit nici pe puținii care au salutat intrarea trupelor sovietice în Basarabia. Au urmat arestări, torturi, maltratări, execuții, deportări în Siberia.

Basarabia a fost decapitată. Basarabia a fost desfigurată. Basarabia a fost răstignită. Basarabia a încetat să mai fie ceea ce devenise timp de peste două decenii de dezvoltare firească în hotarele României.

Știrea despre ???intrarea” rușilor în Basarabia a fost un adevărat șoc pentru populație. În acea zi de vară, fiecare locuitor al provinciei trăia cu problemele sale cotidiene: țăranul cu grijile câmpului, căci era în preajma secerișului, intelectualul cu pregătirea pentru tipar a unui volum de versuri sau proze, deoarece acesta intrase în perioada vacanțelor.

Despre nivelul de informare a populației asupra celor ce urmau a se întâmpla și despre cele ce s-au întâmplat cu adevărat în ziua de 28 iunie 1940, vorbesc mărturiile lui Pan Halippa, care la acel moment era o persoană de primă mărime în mediul intelectual și politic din Basarabia.

Timpul VINERI, 1 IULIE 2005, NR.243


Ultima editare efectuata de catre in Vin 12 Oct 2007 - 12:15, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 1 Feb 2007 - 1:54

Pan Halippa

Din clipa când un prieten mi-a sunat de la București și m-a rugat să-i pregătesc imediat băiatul și să-l expediez cu primul tren din Chișinău, unde venise de abia de câteva zile în vacanță, am înțeles că-n capitala țării s-au întâmplat lucruri grave. Nu știam ce anume, dar cererea de expediere imediată din Basarabia a unui elev, venit aici la odihna de vară, îmi dădea să înțeleg că lucrurile grave de la București privesc provincia mea natală.

Am primit telefonul în timpul mesei. Aceasta nu mi-a mai tihnit nici mie, nici casnicilor mei. Cumnată-mea, care sta împreună cu noi, a părăsit chiar masa și s-a dus să-l anunțe pe nepot să se pregătească de drum. Într-o jumătate de oră, nepotul era la noi și ne lămurea că chemarea pe care i-o face tatăl său de la București înseamnă după o înțelegere între dânșii ceva grav la Nistru.

Nu era deci vreme de pierdut și toți s-au pus pe împachetat bagajele. De la un timp, ai mei, văzându-mă că stau liniștit, au început să mă îndemne să mă pregătesc și eu de drum. Eu însă am refuzat, pentru că încă de la începutul războiului, din toamna anului trecut, când Polonia fusese zdrobită în două săptămâni și resturile armatei poloneze, împreună cu fugarii, își găsise adă­ post vremelnic la noi, în Basarabia se produsese o panică, și eu, pentru ca să dau pildă de curaj, făcusem o cerere la comandamentul Corpului III de înscriere ca voluntar în armată pentru apărarea hotarului răsăritean al țării. Acum, bănuind, că este vorba de începerea ostilităților între noi și ruși, nu puteam părăsi garnizoana Chișinăului tocmai în clipele acestea.

Am sunat la prietenii mei - prefectul județului Lăpușna și rezidentul Ținutului Nistru - ca să mă lămurească dacă știu ceva. M-au asigurat și unul și altul că nu știu nimica și că nu cred să fie ceva care să îndreptățească plecarea imediată. Le-am atras atenția că vecinii mei militari și-au expediat tot calabalâcul din casă și fac pregătiri de plecare și a familiilor. Mi-au repetat însa și prefectul, și rezidentul că nu știu nimic și că mă vor anunța dacă vor primi vreo înștiințare din București.

După ce mi-am petrecut familia la gară, unde am văzut mai mult militari care își expediau familiile și bagajele, m-am dus la Imprimeria Statului, unde aveam sub teascuri: Pământul nădejdiilor mele - un volumaș de versuri închinat țărănimii basarabene. Tipografia la ora aceea - șapte și ceva - era închisă și directorul lipsea de la locuință. Mi-am pus în gând că voi reuși să-mi văd lucrarea a doua zi de dimineață și m-am dus în bulevardul Alexandru cel Bun, unde se face promenada cea mare, ca să adun informații din mijlocul vieții. Chișinăul făcea impresia unui furnicar stârnit de o mână nesocotită și nemiloasă. Autobuze și căruțe încărcate cu mobile și bagaje, ca în zilele premergătoare Sfântului Gheorghe sau Sfântului Dumitru, întâlneai pe toate străzile. Se începea bejenia spontană și neorânduită, care duce la rezultatul contrariu celui urmărit: prea puțin se salvează din ceea ce dorim să salvăm, iar vălmășeala care se produce sporește circulația zvonurilor și oprește circulația normală a vieții și a gândului bun și sănătos.

În amurg, străzile Chișinăului s-au umplut cu huruitul tunurilor și nesfârșitelor convoaie militare. Nu zăbavă vreme, la radio s-a anunțat că Sovietele ne-au făcut cereri ultimative să părăsim Basarabia și că, la Palatul Regal din București, Consiliul de Coroană discută situația creată. S-a produs o consternare a cărei proporții am început să le bănuiesc de neîntreruptele chemări la telefon și sonerii la ușă. Prieteni, cunoscuți și necunoscuți mă întrebau dacă am auzit comunicatul de la radio și ce-i de făcut. Le răspundeam că trebuie să stăruim pe lângă Rezidenția Regală să se facă un plan de evacuare, spre a ne putea salva agonisita unei vieți de muncă și de economie. Aflasem că rezidentul regal a convocat pe șefii autorităților și pe parlamentari ca să discute cu ei măsurile de luat.

După ce prietenul meu din București mi-a sunat a doua oară, pe la ora 23, și m-a întrebat, dacă i-am expediat băiatul, probozindu-mă că n-am plecat și eu, am înțeles că evacuarea se va face fulgerător, căci rușii nu înțelegeau să dea decât patru zile pentru părăsirea întregii provincii. Am sunat deci din nou la Rezidenția Regală și am întrebat dacă se va discuta planul de evacuare a Chișinăului cu instituțiile lui și dacă nu s-ar putea să fiu încadrat în acest plan și eu cu arhivele instituțiilor pe care le-am condus tot timpul: Universitatea Populară, Universitatea Muncitorească, Comitetul pentru ajutorarea românilor transnistrieni, Comitetul pentru ridicarea monumentului Unirii, arhive care înglobează și o bibliotecă istorică de documentație asupra problemelor basarabene din toate domeniile vieții. Mi s-a răspuns că nu-i vorba de nici o evacuare, ci se vor discuta mijloacele de luptă și rezistență. Nu mai înțelegeam nimic.

Am stat până în zorii zilei de 28 iunie lângă telefon, răspunzând tuturor ce mă întrebau ce-i de făcut. Mi-au sunat și la ușă câțiva prieteni și de câte ori mă duceam să deschid, vedeam cum se expediază bagaje în camioane mari.

De la un timp huruitul străzilor Chișinăului, din cauza plecării tunurilor și tancurilor, a umplut tot văzduhul. Eu nu puteam însă întreprinde nimic, neavând nici un cuvânt de ordine și neavând nici lăzi pregătite pentru împachetarea cărților.

Pe la ora 3 de noapte am adormit lângă telefon, în fotoliul meu larg și comod, și m-am trezit buimac pe la șase, din cauza unui sunet deznădăjduit și lung la ușă. M-am dus să deschid. Era cunoscutul scriitor basarabean bătrânul Gheorghe Madan, care a venit să vadă dacă am plecat. În fugă, mi-a spus că nu-i vreme de pierdut și că ar fugi și el, dar n-are bani de drum. I-am dat poate mai mult decât la ce se aștepta el și a plecat cu blesteme grele și neobișnuite în gura unui bătrân blând și obosit de viață: blăstăma pe acei care aruncau pământul natal al Basarabiei în noul infern al suferinței. Tot atunci a venit un nepot al meu, funcționar la Rezidenția Regală, să mă anunțe în numele rezidentului să plec imediat, căci se formează de-acum bande, care vor căuta să împiedice plecarea foștilor fruntași politici basarabeni.

Ce era de făcut? Pierdusem atâta vreme în așteptarea unui cuvânt de ordine și mai ales de ajutor. Nu l-am căpătat și acum nu-mi rămânea decât să adun câteva cămăși și o haină în bagajul de mână și să plec sărac și osândit să-mi petrec restul vieții într-o pribegie printre frați de același sânge, dar fără cărțile mele dragi, fără tablourile și obiectele de artă, pe care le-au adunat cu atâta dragoste și atâtea jertfe materiale nevastă-mea și cumnată-mea!

Din ajun comandasem două-trei lăzi, dar nu mi-au sosit decât în momentul când plecam cu puținul bagaj adunat într-un geamantan și două-trei pleduri. Căruțașul, pe care l-am găsit cu mare greutate, mi-a cerut 300 de lei ca să mă ducă cu bruma aceasta de avere la gară și n-a vrut să urnească din loc până când nu i-am pus banii în palmă.

La ieșire din casă am îmbrățișat pe cei câțiva poeți și scriitori, care veniseră să mă vadă și să mă petreacă. Am plecat la gară sub cârâitul zgomotos al stăncuțelor de pe acoperișurile caselor și croncănitul grav al ciorilor! Le invidiam și pe unele, și pe altele, pentru că puteau să rămână fără nici o teamă în cuiburile lor din coșurile caselor și din copacii înalți ai grădinilor. Eu însă eram silit să lepăd casa, în care trăisem douăzeci și șapte de ani, unde redactasem ziarele și revistele ???Cuvânt Moldovenesc“ și ???Viața Basarabiei“ și unde s-au pus la cale atâtea acte în legătură cu mișcarea națională din Basarabia!

În gară, numai mulțumită unui hamal, pe care l-am avut de-atâtea ori ascultător la conferințele mele populare în cadrul Partidului Național-Țărănesc, al Universității Populare Moldovenești și al Universității Muncitorești, am putut răzbate la casa de bagaje și apoi într-un compartiment, unde am stat înghesuiți tot drumul vreo zece persoane. În compartiment cu mine s-au nimerit Teodor Păduraru, directorul administrativ al revistei ???Viața Basarabiei“, și unul din harnicii ei colaboratori, Gheorghe Bezviconi. Cu același tren au mers atâția alți compatrioți basarabeni, pe care i-am putut vedea doar la coborâre în Gara de Nord din București, căci coridoarele vagoanelor erau așa de ticsite de oameni și bagaje, încât era cu neputință să te miști din loc...

... La Ungheni, puhoiul de bejenari basarabeni s-a înmulțit cu cei veniți din părțile Bălților și Sorocii. Și la Ungheni, și la Iași, și în toate gările până la București, am văzut sute și mii de persoane în așteptarea rudelor și prietenilor pe care îi credeau încăpuți în trenul nostru de pe atâtea meleaguri basarabene. Eram asaltați cu întrebări, dacă nu-i în tren cutare din cutare oraș, dacă nu am auzit ceva despre dânșii, dacă au să mai sosească trenuri cu refugiați și așa mai departe. Vaierul întrebărilor în gări creștea pe măsură ce ne apropiam de București, unde se cunoștea de acum bine că evacuarea Basarabiei trebuia să fie executată rapid și din cauza aceasta se transforma într-un hazard. În Gara de Nord din București numărul întâmpinatorilor era cu mult mai mare decât numărul celor sosiți, încât de abia mai puteai înainta printre rândurile acestor oameni, a căror ființă era numai ochi și numai așteptare! Pretutindeni îmbrățișări și lacrimi!

Lacrimi puține pentru bucuria revederii, lacrimi multe pentru pierderea Basarabiei natale!

Timpul VINERI, 1 IULIE 2005, NR.243
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 24 Feb 2007 - 16:20

...Pe data de 26 iunie 1940,prima nota ultimativa a URSS adresata Romaniei,solicita imperativ"rezolvare a imediata a chestiunii inapoierii Basarabiei9 Uniunii Sovietice",dar cererile „guvernului URSS catre guvernul regal al Romaniei" cuprindde fapt,doua puncte:
„1.Sa inapoieze cu orice pret uniunii Sovietice Basarabia;
2.Sa transmita Uniunii Sovietice partea de nord a Bucovinei cu frontierele potrivit cu harta alaturata" 27 iunie1940 .

....Respectand termenul cerut de nota ultimativa,guvernul Romaniei remite un raspuns in care se arata „fata sa procedeze…..la discutiunea amicala si de comun acord a tuturor propunerilor emanand de la guvernul sovietic." In acest caz guvernul sovietic revine cu o a doua nota,in care someaza guvernul Romaniei sa restituie Basarabia si Nordul Bucovinei in termen de 4 zile(deci pana la incheierea zilei de 1 iulie),stipuland cape 28 iunie,deci a doua zi,orasele cernauti,Chisinau, Cetatea Alba sa fie deja ocupate de trupele sovietice.
... Iata cum caracteriza Grigore Gafencu,in jurnalul sau,schimbul de note romano-rus:" Notele rusesti sunt abile ca forma si fond,moderate ca ton si de o perfidie foarte bine socotita.Notele noastre sunt gresit concepute si foarte prost formulate.La pretentiile rusesti referitoare la drepturile istorice si etnice ale Rusiei asupra Basarabiei,nu am raspuns nimic:nici o punere la punct,nici un contraargument, nici un protest.Ne-am multumit sa raspundem-„pentru a castiga timp", pretinde Ministerul de Externe,-ca suntem gata sa stam de vorba …Rusii au inlaturat cu multa indemanare intentiile dilatorii cuprinse in nota noastra de raspuns , aducandu- ne numaidecat la cunostinta „programul de evacuare".(Nemtii au informat Guvernul sovietic ca raspunsul nostru,dilatoriu in forma ,inseamna totusi o acceptare.) Fapt este ca ne-am plecat in fata fortei,fara s-o spunem si fara sa staruim asupra bunului nostru drept.Nu am respins argumentarea sovietica,ci ne-am declarat gata dupa ce am luat cunostinta de ea,sa stam de vorba"
... Vreme de decenii romanii au fost inoculati ci ideea ca guvernul de atunci nu avea de ales in fata agresivelor pretentii rusesti.
.... In ciuda aparentelor, Basarabia a fost abandonata cu nepasare si cinism de cel mai inalt nivel,deoarece anumite personalitati politice de varf fusesera demult prinse in jocul unor interese regionale care,odata
intretinute cu inconstienta sau mai grav,interesat, conduceau cu necesitate la un astfel de desnodamant. Printre acestea,activitatea diplomatica a lui Nicolae Titulescu s-a inscris ca unul dintre cei mai nefasti factori,care au dus in final,la instrainarea acestor teritorii.Deasupra ei insa politica si atitudinea regelui Carol al II.lea,de indiferenta, inclinare spre compromis si concesie fata de pierderile teritoriale din 1940,atata vreme cat cedarile nu-i amenintau pozitia,incepe sa fie tot mai bine documentata.
Revista ROST,an III,nr.31,septembri e 2005,pag.50
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 12 Oct 2007 - 12:17

fisier radio despre comunism si inclusiv despre 28 iunie 1940

Destine basarabene (Ovidiu Creangă)
Discutia dintre A. Vartic si Ovidiu Creanga despre 1940 la Vocea Basarabiei, in timpul vizitei acestuia la Chisinau (vara anului 2005).
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

evreii

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 15 Noi 2007 - 21:56

un detaliu referitor la evreii din Basarabia in momentul 28 iunie 1940

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

informatii preluate din jurnalul lui Paul Goma
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Iun 2008 - 0:53

Daca tot e 28 iunie, sa mai adaug cateva imagini video la acest subiect.

26-28 iunie 1940 Basarabia[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Abandonarea provinciei romanesti Basarabia de catre administratia
romaneasca in 26-28 iunie 1940, in fata bolsevicilor, moment dezonorant
din istoria noastra.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Iun 2008 - 1:02

28 iunie 1940 - ziua neagra a României, inceputul ocupatiei sovietice, a comunizarii tarii, a genocidului comunist sau Holocaustului Rosu.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov - tratatul de neagresiune semnat la 23 august 1939 intre Germania si Uniunea Sovietica - si a Protocolului secret, ce împartea sferele de influenta intre cele doua puteri imperialiste, la 26 iunie 1940 URSS adresa României un ultimatum prin care cerea "inapoierea cu orice pret" a Basarabiei si cedarea partii de nord a Bucovinei. La 28 iunie, orele 11, guvernul roman comunica acceptarea dictatului, cerand sovieticilor prelungirea termenului de evacuare, de patru zile incepand cu data de 28 iunie 1940; sovieticii fixeaza finalul retragerii pentru 3 iulie 1940, ora 14.00, ora Moscovei.

3.776.309 locuitori si o suprafata de 50.762 km2 din trupul Romaniei au fost lasate prada furiei oarbe a hoardelor rusesti. La 29 iunie, tancurile rusesti acupa abuziv Tinutul Herta, pe langa Basarabia si Nordul Bucovinei.

Nordul Bucovinei, Tinutul Herta, nordul si sudul Basarabiei au fost incorporate, de catre Stalin, RSS Ucrainene.

La 2 august 1940 - RSSA Moldoveneasca - ce facea deja parte din componenta URSS - a fost impartita in doua: o parte a fost incorporata Ucrainei, cealalta a fost alipita restului Basarabiei anexate, constituind RSSA Moldoveneasca.

La 7 august 1940, a fost creata regiunea Cernăuti, prin alipirea părții de nord a Bucovinei cu ținutul Herța și cu cea mai mare parte a județului Hotin (Khotyn) din Basarabia.

Imediat dupa ocupatie a inceput exterminarea românilor: arestati, impuscati, torturati, deportati in Siberia, supusi foametei provocata de regimul bolsevic. Intre 1940 si 1950, conform recensamintelor oficiale efectuate de autoritatile rusesti, o treime din populatia romaneasca a disparut; de la 3.200.000 in 1940, au mai ramas doar 2.229.000 in 1950.

La 22 Iunie 1941 Armata Româna va trece Prutul, incepand eliberarea teritoriile pierdute, care vor scapa, pana in 1944, de jugul rusesc. In retragerea din Basarabia, armata rusa va aplica tactica distrugerii totale: 42 biserici, 28 scoli, 32 localuri ale unor institutii publice, 79 ale autoritatilor au fost dinamitate.

Alte sute de mii de victime se vor adauga in timp, alte mii de romani vor fi impuscati, torturati, jupuiti de vii, crucificati, arsi, aruncati in Nistru; jafuri, violuri, indendii, masacre, cruzimi inspaimantatoare ale Armatei a 14-a Ruse, ale gardistilor si cazacilor in timpul Razboiului din Transnistria din 1992. Proportii inspaimantatoare ale crimelor comunismului sovietic, si peste toate - deznationalizare, umilire, tortura psihica, rusificare fortata, destine sfărâmate.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Iun 2008 - 1:10

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]


Paul Goma - "Săptămâna Roșie"
Martiriul Basarabiei și al Bucovinei de Nord între 28 iunie 1940 și 22 iunie 1941


Prima perioadă de teroare: evacuarea: 28 iunie - 3 iulie 1940:
La Chișinău era exercitată [teroarea] de către tradiționalele «patrulele de autoapărare» (sic) cu sediul pe strada Armenească și dirijată de
faimoasa "Rozenberg cea Roșcată", de Bubiș, de Klinicikov și de Melnic. Avocatul Steinberg a acționat independent o vreme, apoi a fost cooptat de patrule".

A doua perioadă : de la 3 iulie la sfârșitul lunii august:
- Preluarea administrației de către funcționari aduși din Rusia;
- înlocuirea «patrulelor de revoluționari locali (sic)» cu «truditori NKVD profesioniști»;
- Arestarea tuturor persoanelor suspecte, în primul rând a oamenilor politici, mai ales a celor din Sfatul țării care militaseră pentru unirea Basarabiei cu România din 1917: 5 foști deputați în Sfatul țării (printre care: Ion Codreanu, Leancă, Secară, Catelli), un fost senator,
acuzați de… trădare de patrie (sovietică, se înțelege);
- foști ofițeri în Armata Albă;
- funcționari civili și militari - aceștia au fost transferațI pentru mai multă siguranță la Tiraspol, pe malul stâng al Nistrului, pretextînd că nu mai era loc la Chișinău".

"Sărbătorirea liberării Basarabiei de sub jugul boierilor români - la Chișinău - la 6 iulie 1940:
"Statuia regelui Ferdinand pe care evreii scriseseră lozinci profanatoare și antiromânești a fost învelită în pânză roșie șI împodobită cu portretul lui Stalin; pe coloanele Clopotniței Catedralei (învelite în roșu): portretele lui Stalin și Molotov;
"în tribuna oficială: N.S. Hrușciov, comisarul Mehlis, mareșalul Timoșenko (el condusese «operațiile militare»).
"Reprezentanți ai truditorimii localnice": fratele lui Timoșenko, țăran analfabet din Furmanovka, Cetatea Albă; Krîlov, primarul Chișinăului, Sviridov, responsabilul Komsomolului.

"Cordoanele Gărzii de Onoare (comandată de generalul NKVD Bodin) erau alcătuite din: trupe NKVD și trupe S.S. (un batalion de S.S.-iști se afla în Basarabia, pentru a-i conduce în Germania pe coloniștii germani din Sud)" [vezi și mărturia lui Gr. Vindeleanu]".

"în această perioadă au fost confiscate aparatele de radio șI introdusă radioficarea.

"S-au înființat organizații de partid în toate localitățile.
"La 2 august a fost adoptată legea de «Alcătuire a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești Unionale».

"Tot atunci s-a declarat «reunirea RSSMU cu RSSAM»(!)

"Noul președinte al guvernului, Konstantinov anunță că Nordul [județul Hotin] precum și Sudul [județele Ismail șI Cetatea Albă] nu mai fac parte din Basarabia, ci din… Ucraina".

Organizare:"RSSM(U) condusă de o «comisie guvernamentală creată de către Sovietul Comisarilor Poporului» în care intră:
"- tov. Ilinski, locțiitor al președintelui (Konstantinov);
"- tov. Sazîkin - ministru de Interne
"- tov. Orlov, șeful Cârmuirii Republicane (?)
"- tov. Soracian, - gospodăria comunală
"- tov. Melnic, preș. al sovietului orășenesc Chișinău".
După cum se vede: nici un aborigen…

Imediat după 28 iunie 1940, Armata Roșie a fost primită de evrei cu entuziasm: La Chișinău, avocatul Steinberg a desfășurat lozinca: «Bine ați venit! V-am așteptat 22 ani!»
Procuror-general: evreul Chitiș (de la Tiraspol).
La Orhei: s-a autoînscăunat prefect: Trostinețchi, procuror: Boris Cogan, Dr. Burd: medic primar; Rechis a doborît portretele familiei regale și le-a călcat în picioare; un soldat evreu a părăsit coloana în retragere și a tras cu arma în… statuia lui Vasile Lupu…

Săptămâna Rosie
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Iun 2008 - 1:11

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Iun 2008 - 11:01

Vox populi despre ziua de 28 iunie 1940
Vox populi despre ziua de 28 iunie 1940, Chisinau
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Iun 2008 - 11:06

Liderii PL despre importanta zilei 28 iunie 1940

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Liderii PL despre importanta zilei 28 iunie 1940 si deportarile staliniste - 28 iunie 2008
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de oltenashu la data de Joi 30 Iul 2009 - 16:39

Daca as fi basarabean, m-as simti tradat de Romania care in 1940 a plecat cu coada intre picioare dintr-un teritoriu national pe care cu numai 20 de ani in urma il declarase unit "pe vecie" cu patria muma. Totul s-a intamplat dupa principiul: iei bataie azi, lupti a doua zi, poate ca nu a fost cea mai buna solutie. Romania a fost atunci intr-o situatie imposibila, la fel ca Polonia, iar guvernul a ales sa salveze statul cu orice pret, chiar daca renunta la unele provincii. Sa nu uitam ca existenta unui stat romanesc in 1918 a facut posibila unirea cu teritorii romanesti desprinse din imperii dezintegrate.
Trebuie notat si ca rusii nu au actionat de capul lor, Romania a fost puternic presata de Germania sa renunte fara lupta la Basarabia.
In acelasi timp, basarabenii trebuie sa ia in calcul ca Romania a intrat in Al 2-ea Razboi Mondial impotriva rusilor tocmai pentru a spala rusinea din 1940 si a recupera Basarabia ocupata. Sute de mii de romani au pierit in stepele rusesti, romanii au luptat alaturi de germani pana la Stalingrad pentru a invinge o data pentru totdeauna ursul rusesc. Din pacate, n-a fost sa fie.
Nu cred sa fie cineva din Romania care sa nu fi pierdut vreo ruda sau cunostinta in razboiul contra rusilor. Eu insumi am avut un unchi care a murit impuscat la Odessa...si un bunic care a luptat contra rusilor, dar a scapat...

oltenashu
aliat
aliat

masculin Number of posts : 28
Age : 39
Localizare : Romania
Hobby : scrisu si cititu
Registration date : 14/05/2009

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Dum 18 Oct 2009 - 9:49

Nu se prea vorbeste despre "Israelul European"pe teritorii romanesti si ale altor popoare .Despre asta ce se stie pe forum ?

Israelul European a fost un proiect al comunitătii evreiesti de a crea un stat evreiesc in Europa. Radu Mihai Crisan spune că ideea creării unui Israel european pe teritoriul romanesc data din timpul ministrului de interne francez Isaac Adolphe Cremieux (1796 - 1880) care a fost un mare susținător al acesteia!".

Despre acelasi lucru vorbeste si Paul Goma, care arăta că la Conferința de Pace de la Paris (1919 - 1920), presedintele american Woodrow Wilson a susținut un plan de formare a unui Israel european alcătuit din: "Galiția, Slovacia, Maramures, Bucovina, Moldova, Basarabia, si o parte a Ucrainei - capitala la Lemberg (Lvov)" .

Cand, "la 23 martie 1924 incepe la Curtea cu Jurati din Bucuresti judecarea asa-zisului complot al Studentimii impotriva propriului guvern(Wink, are loc celebra depozitie de martori din partea Istoriei si din partea Divinitătii a prof. dr. Nicolae Paulescu(Wink din care cităm: "Cauza ajunsă inaintea domniilor d-voastră este... (arata tot comentariul) Israelul European a fost un proiect al comunitătii evreiesti de a crea un stat evreiesc in Europa . Radu Mihai Crisan spune că ideea creării unui Israel european pe teritoriul romanesc data din timpul ministrului de interne francez Isaac Adolphe Cremieux (1796 - 1880) care a fost un mare susținător al acesteia!".

Despre acelasi lucru vorbeste si Paul Goma, care arăta că la Conferința de Pace de la Paris (1919 - 1920), presedintele american Woodrow Wilson a susținut un plan de formare a unui Israel european alcătuit din: "Galiția, Slovacia, Maramures, Bucovina, Moldova, Basarabia, si o parte a Ucrainei - capitala la Lemberg (Lvov)" .

Cand, "la 23 martie 1924 incepe la Curtea cu Jurati din Bucuresti judecarea asa-zisului complot al Studentimii impotriva propriului guvern(Wink, are loc celebra depozitie de martori din partea Istoriei si din partea Divinitătii a prof. dr. Nicolae Paulescu(Wink din care cităm: "Cauza ajunsă inaintea domniilor d-voastră este conspiratia Fortelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate si de a fonda aici in spatiul carpato-pontodunărean Israelul european. Israelul european: stat bi-national cu evreii clasă conducătoare si exploatatoare in calitate de natiune invingătoare si cu noi, romanii, clasă subordonată si exploatată in calitate de natiune invinsă".

In momentul in care a aparut la evrei ideea creerii unui stat evreiesc european, protocronistii evrei au inventat o teorie care să le dea dreptul să solicite un astfel de lucru. Astfel că, teoria unor protocronisti evrei susține că evreii ar fi colonizat Dacia cu cateva secole inaintea colonizării romane. Altii sustineau si susțin că evreii erau in Dacia in numar mare incă inaintea formării poporului roman.
Dintre inventatorii si susținătorii unor astfel de teorii trebuie amintiți: Schwartzfeld Elias, Johan Kaspar Bluntschli sau Bernard Stambler care in prezent sunt contrazisi de lucrarea "Izvoare si mărturii referitoare la evreii din Romania 1986, XXI-XXII" - Gyémánt 2004.
Ideea crearii unui Israel european pe teritoriul romanesc si-a facut simțită prezența atat la Conferința internatională de la Berlin din 1878 cat si la cea de la Paris de după primul război mondial, prin presiunile făcute asupra Romaniei ca să "accepte incetățenirea neconditionată a oricarui evreu" care voia să se stabilească in Romania. De menționat este faptul că venirea evreilor in Romania dupa 1830 a facut ca in Moldova in principalele orase majoritatea populației să fie evreiască: Orhei=57,8%; Soroca=56,9%; Bălți=55,9%; Hotin=50%; Chisinău=45,9% [10] si Fălticeni=57%; Dorohoi=53,6%; Iasi=50,8%[11]. Mai mult, in 1933 premierul I.G. Duca a semnat un acord internațional prin care accepta intarea in țară a incă 300.000 de evrei

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 37
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Dum 18 Oct 2009 - 10:03

Planul "Israelul European"{continuare}
Unul dintre instrumentele folosite pentru indeplinirea planului a fost partidul comunist. De aceea, la izbucnirea revoluției comuniste din Rusia din 1917 cand statutul Basarabiei incepea să se schimbe, evreii au incercat să se impotrivească. Ei militau pentru "caracterul unitar al Rusiei libere" si au fost impotriva chemării armatei romane de a opri haosul "revoluționar" care domnea.
Mai trebuie evidențiat faptul că in perioada 1917 - 27 martie 1918 evreii au cerut ca in comitetele revoluționare să se vorbească doar in rusă. Poziția minorităților etnice in ceea ce priveste statutul Basarabiei in perioada 1917-1918 ne este prezentată de istoricul Rodica Svetlicinai, care afirmă că germanii, polonezii si evreii susțineau autonomia Basarabiei, iar bulgarii si ucrainenii voiau unirea cu Ucraina. Acelasi istoric ne spune că: "pe parcursul anilor 1918-1924, estimarea pe nationalități arăta că germanii si polonezii acceptau guvernarea romanească, pe cand rusii, ucrainenii, găgăuzii, evreii si bulgarii doreau să se unească cu Uniunea Sovietică". Astfel ca unii dintre membrii Sfatului Țării, in prima lui configurație, doreau ramanerea Basarabiei in componența Rusiei si s-au opus chemării armatei romane pentru a restabili ordinea. Acestia erau membrii Bundului: Grindfeld Nadejda, Grinfeld Veniamin, G. Grinberg, Grinstein, Lando Gutman, dar si N. S. Rabei (Rabbei), A. Z. Rabinovici, Seinberg, dar mai ales Iakir Iona si Levenzon Filip. Organizația politică națională evreiască Bund, propaga doua idei de bază: autonomia național culturală evreiască si menținerea Basarabiei in componența Imperiului Rus.

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 37
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Dum 18 Oct 2009 - 10:18

Sfarsitul planului "Israelul European"."Republica sovietica evreiasca de la Botosani"
După unirea Basarabiei cu Romania de la 27 martie 1918, evreii au continuat să lupte si să spere, si datorită lobby-ului făcut au reusit ca la Conferința de Pace de la Paris (1919 - 1920), presedintele american Woodrow Wilson să susțină un plan de formare a unui Israel european alcătuit din: "Galiția, Slovacia, Maramures, Bucovina, Moldova, Basarabia, si o parte a Ucrainei - capitala la Lemberg (Lvov)".
Cum planul lui W. Wilson nu a putut fi indeplinit, toate energiile s-au canalizat spre varianta unei republici sovietice, astfel incat "incepand cu 23 august 1939 - pactul Stalin-Hitler! - printre evrei a inceput sa circule promisiunea fermă că "Tovarăsul lor Stalin va preface Basarabia romanească in Republica Socialistă Sovietică Evreiască."
De aceea, atunci cand prin dictatul din 26 iunie 1940, Rusia sovietică (U.R.S.S.) a reocupat Basarabia, dar a furat si Bucovina de Nord, "evreii din Chisinău ii intampinaseră pe sovietici cu lozinci ca: "Bine ati venit! V-am asteptat 22 ani!". Mai mult, "după 28 iunie 1940, evreii cereau si TransNistria (Ucraina dintre Nistru si Bug)" .

Alexandru Safran (rabin sef in Romania), a recunoscut cele intamplate declarand in 1946: "Ultimatumul sovietic de la 26 iunie 1940 si anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru la Uniunea Sovietică a fost intampinată cu bucurie de unii evrei din aripa stangă si comunisti".

La 7 aprilie 1944, in timpul celui de-al doilea război mondial, in momentul intrării armatei sovietice in Botosani, evreii care controlau in acel moment orasul si care-si formaseră o administratie proprie au declarat "Republica Autonomă Sovietică Evreiască".
Mare parte din populatie precum si administratia romanească fuseseră evacuate in sudul tării inainte de intrarea armatei sovietice in Botosani, astfel că evreii au preluat conducerea orasului si si-au declarat propria republică sovietică evreiască.
Ulterior sovieticii au instaurat o altă administratie comunistă conform cu politica pe care o aveau in vedere.

Totusi Stalin s-a tinut de cuvant si conform cu spiritul propriei politici a nationalităților pe care o promova, a fondat in 1928, in URSS la granița cu China, Regiunea Autonomă Evreiască, gandită ca un cămin național evreiesc. Anterior, "a existat proiectul creării pe teritoriul Crimeei a unei republici autonome pentru evreimea sovietică, insă cum evreii nu au dorit să-si transforme țara intr-un port-avion ne-imersionabil al URSS", s-a ajuns la varianta enunțată mai sus, a unei regiuni autonome.

Mai stie cineva ce s-a intamplat cu "republica sovietica evreiasca"de la Birobidjan,in Extrenul orient rus,de la granita cu China ?Aud ca s-a desfiintat acum un an...Stie cineva amanunte despre acea facatura stalinista ?

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 37
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Dum 18 Oct 2009 - 11:21

Despre "Holocaustul romanesc"
„Declarația dată în 1955 de
WILHELM FILDERMAN, fost președinte al Federației Comunităților
Evreiești în anii ’40:
«Subsemnatul Wilhelm Filderman, Doctor în Drept la
Facultatea din Paris, fost Președinte al Uniunii Comunităților
Evreiești din România și Președinte al Uniunii Evreilor Români,
domiciliat actualmente în New York, USA, Hotel Alameda,
Broadway at 71 St, declar următoarele:
(…) În timpul perioadei de dominație hitleristă în Europa,
eu am fost în legătură susținută cu Mareșalul Antonescu. Acesta
a făcut tot ce a putut pentru a îmblânzi soarta evreilor expuși la
persecuția germanilor-naziști (s.n.). Trebuie să subliniez că
populația română nu este antisemită(Wink. Am fost martor al unor
mișcătoare scene de solidaritate și de ajutor între români și
evrei în momentele de grea încercare din timpul infernului nazist
în Europa. Mareșalul Antonescu a rezistat cu succes presiunii
naziste, care impunea măsuri dure împotriva evreilor. Aș aminti
doar câteva exemple:
Grație intervenției energice a Mareșalului Antonescu, a
fost oprită deportarea a mai mult de 20.000 de evrei din
Bucovina;
El a dat pașapoarte în alb, pentru a salva de teroarea
nazistă evreii din Ungaria, a căror viață era în pericol;
Grație politicii sale, bunurile evreilor au fost puse sub un
regim de administrare tranzitorie, care, făcându-le să pară
pierdute, le-a asigurat conservarea în scopul restituirii la
momentul oportun.
Menționez aceasta pentru a sublinia faptul că Poporul
Român, atât cât a avut, chiar în măsură limitată, controlul
Țării, și-a demonstrat sentimentele de umanitate și moderație
politică.»”

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 37
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Sam 16 Ian 2010 - 12:29

Proiectul Israelului European si “republica sovietica socialista evreiasca” de la Botosani…

Israelul European a fost un proiect al comunității evreiești de a crea un stat evreiesc în Europa.

Radu Mihai Crișan spune că ideea creării unui Israel european pe teritoriul românesc data din timpul ministrului de interne francez Isaac Adolphe Cremieux (1796 – 1880) care a fost un mare susținător al acesteia!”

Despre acelasi lucru vorbeste și Paul Goma, care arăta că la Conferința de Pace de la Paris (1919 – 1920), președintele american Woodrow Wilson a susținut un plan de formare a unui Israel european alcătuit din: “Galiția, Slovacia, Maramureș, Bucovina, Moldova, Basarabia, și o parte a Ucrainei - capitala la Lemberg (Lvov)” .

Când, „la 23 martie 1924 începe la Curtea cu Jurați din București judecarea așa-zisului complot al Studențimii împotriva propriului guvern(Wink, are loc celebra depoziție de martori din partea Istoriei și din partea Divinității a prof. dr. Nicolae Paulescu(Wink din care cităm: “Cauza ajunsă înaintea domniilor d-voastră este conspirația Forțelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate și de a fonda aici în spațiul carpato-pontodunărean Israelul european. Israelul european: stat bi-național cu evreii clasă conducătoare și exploatatoare în calitate de națiune învingătoare și cu noi, românii, clasă subordonată și exploatată în calitate de națiune învinsă”.

În momentul în care a aparut la evrei ideea creerii unui stat evreiesc european, protocroniștii evrei au inventat o teorie care să le dea dreptul să solicite un astfel de lucru. Astfel că, teoria unor protocroniști evrei susține că evreii ar fi colonizat Dacia cu câteva secole înaintea colonizării romane. Alții sustineau și susțin că evreii erau în Dacia în numar mare încă înaintea formării poporului român. Dintre inventatorii și susținătorii unor astfel de teorii trebuie amintiți: Schwartzfeld Elias, Johan Kaspar Bluntschli sau Bernard Stambler care în prezent sunt contraziși de lucrarea “Izvoare și mărturii referitoare la evreii din România 1986, XXI-XXII” – Gyémánt 2004.

Ideea crearii unui Israel european pe teritoriul românesc și-a facut simțită prezența atât la Conferința internatională de la Berlin din 1878 cât și la cea de la Paris de după primul război mondial, prin presiunile făcute asupra României ca să “accepte încetățenirea neconditionată a oricarui evreu” care voia să se stabilească în România. De menționat este faptul că venirea evreilor în România dupa 1830 a facut ca în Moldova în principalele orașe majoritatea populației să fie evreiască[9]: Orhei=57,8%; Soroca=56,9%; Bălți=55,9%; Hotin=50%; Chișinău=45,9% [10] și Fălticeni=57%; Dorohoi=53,6%; Iași=50,8%[11]. Mai mult, în 1933 premierul I.G. Duca a semnat un acord internațional prin care accepta intarea în țară a încă 300.000 de evrei .

Unul dintre instrumentele folosite pentru îndeplinirea planului a fost partidul comunist. De aceea, la izbucnirea revoluției comuniste din Rusia din 1917 când statutul Basarabiei începea să se schimbe, evreii au încercat să se împotrivească. Ei militau pentru “caracterul unitar al Rusiei libere” și au fost împotriva chemării armatei române de a opri haosul “revoluționar” care domnea. Mai trebuie evidențiat faptul că în perioada 1917 – 27 martie 1918 evreii au cerut ca în comitetele revoluționare să se vorbească doar în rusă. Poziția minorităților etnice în ceea ce privește statutul Basarabiei în perioada 1917-1918 ne este prezentată de istoricul Rodica Svetlicinâi, care afirmă că germanii, polonezii și evreii susțineau autonomia Basarabiei, iar bulgarii și ucrainenii voiau unirea cu Ucraina. Acelasi istoric ne spune că: “pe parcursul anilor 1918-1924, estimarea pe nationalități arăta că germanii și polonezii acceptau guvernarea românească, pe când rușii, ucrainenii, găgăuzii, evreii și bulgarii doreau să se unească cu Uniunea Sovietică“[13]. Astfel ca unii dintre membrii Sfatului Țării, în prima lui configurație, doreau ramânerea Basarabiei în componența Rusiei și s-au opus chemării armatei române pentru a restabili ordinea. Aceștia erau membrii Bundului: Grindfeld Nadejda, Grinfeld Veniamin, G. Grinberg, Grinstein, Lando Gutman, dar și N. S. Rabei (Rabbei), A. Z. Rabinovici, Seinberg, dar mai ales Iakir Iona și Levenzon Filip[14]. Organizația politică națională evreiască Bund, propaga doua idei de bază: autonomia național culturală evreiască și menținerea Basarabiei în componența Imperiului Rus.

După unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918, evreii au continuat să lupte și să spere, și datorită lobby-ului făcut au reușit ca la Conferința de Pace de la Paris (1919 – 1920), președintele american Woodrow Wilson să susțină un plan de formare a unui Israel european alcătuit din: “Galiția, Slovacia, Maramureș, Bucovina, Moldova, Basarabia, și o parte a Ucrainei – capitala la Lemberg (Lvov)”. Cum planul lui W. Wilson nu a putut fi îndeplinit, toate energiile s-au canalizat spre varianta unei republici sovietice, astfel încât “începând cu 23 august 1939 – pactul Stalin-Hitler! – printre evrei a început sa circule promisiunea fermă că în curând Tovarășul lor Stalin va preface Basarabia românească în Republica Socialistă Sovietică Evreiască.” De aceea, atunci când prin dictatul din 26 iunie 1940, Rusia sovietică (U.R.S.S.) a reocupat Basarabia, dar a furat și Bucovina de Nord, “evreii din Chișinău îi întâmpinaseră pe sovietici cu lozinci ca: “Bine ati venit! V-am asteptat 22 ani!”. Mai mult, “după 28 iunie 1940, evreii cereau: și TransNistria (Ucraina dintre Nistru și Bug)”

Alexandru Șafran (rabin șef în România), a recunoscut cu jumatate de gură cele întâmplate declarând în 1946: “Ultimatumul sovietic de la 26 iunie 1940 și anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru la Uniunea Sovietică a fost întâmpinată cu bucurie de unii evrei din aripa stângă și comuniști”.

La 7 aprilie 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, în momentul intrării armatei sovietice în Botoșani, evreii care controlau în acel moment orașul și care-și formaseră o administrație proprie au declarat Republica Autonomă Sovietică Evreiască. Mare parte din populație precum și administrația românească fuseseră evacuate în sudul țării înainte de intrarea armatei sovietice în Botoșani, astfel că evreii au preluat conducerea orașului și și-au declarat propria republică sovietică evreiască. Ulterior sovieticii au instaurat o altă administrație comunistă conform cu politica pe care o aveau în vedere.

Totuși Stalin s-a tinut de cuvânt și conform cu spiritul propriei politici a nationalităților pe care o promova, a fondat în 1928, în URSS la granița cu China, Regiunea Autonomă Evreiască, gândită ca un cămin național evreiesc. Anterior, “a existat proiectul creării pe teritoriul Crimeei a unei republici autonome pentru evreimea sovietică, însă cum evreii nu au dorit să-și transforme țara într-un port-avion ne-imersionabil al URSS”, s-a ajuns la varianta enunțată mai sus, a unei regiuni autonome.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 37
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de Beauty la data de Joi 24 Iun 2010 - 20:15

Ziua de 28 iunie este desemnată zi de comemorare a victimelor ocupației sovietice din 1940
Ziua de 28 iunie a fost desemnată astăzi, 24 iunie 2010, printr-un decret prezidențial drept zi de comemorare a victimelor ocupației sovietice din 1940, când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei și partea de nord a Bucovinei, contrar voinței populației acestor ținuturi, conform declarației președintelui interimar Mihai Ghimpu. „Trebuie să promovăm adevărul și să educăm noua generație prin adevăr. Nu poate exista o societate sănătoasă atunci când politica adevărului este înlocuită cu o politică a minciunii și a nedreptății”, a ținut să menționeze președintele interimar.

Decretul prezidențial cuprinde mai multe articole, care prevăd consemnarea anuală a zilei de 28 iunie prin momente de reculegere, depuneri de flori și mediatizare, menționându-se în același timp interzicerea organizării în această zi a manifestațiilor distractive de masă. Decretul stipulează de asemenea edificarea unui monument în memoria victimelor ocupației sovietice în fața sediului Guvernului. Până la ridicarea monumentului, acțiunile de comemorare vor avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, unde Primăria va instala provizoriu o piatră simbolică comemorativă. Decretul se încheie cu solicitarea retragerii de către Federația Rusă, succesoare de drept a Uniunii Sovietice, a trupelor și armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Cetățenii Republicii Moldova au avut un trecut tragic. Astăzi am ajuns să fim cea mai săracă țară din Europa. Tocmai data de 28 iunie 1940, când comunismul a fost adus cu baioneta și cu tancul sunt motivul acestei sărăcii”, a declarat președintele interimar.

Ghimpu susține că în general se consultă cu membrii Alianței în deciziile pe care le ia, dar sunt și situații în care își exercită funcția de șef al statului în conformitate cu prevederile constituției. „Eu, ca șeful statului, răspund de integritatea, demnitatea, independență, securitatea țării și, în calitate de comandant suprem, am luat o decizie care v-am adus-o astăzi la cunoștință”, a declarat Mihai Ghimpu.

UNIMEDIA menționează că luni, 28 iunie 2010, conform declarației președintelui interimar, va fi prezentat mesajul președintelui în baza raportului Comisiei pentru elucidarea crimelor regimului totalitar comunist. În același timp va fi prezentat și un proiect de hotărâre și un proiect de modificare a legii cu privire la partidele politice. Ghimpu nu a afirmat, nici infirmat dacă aceste proiecte se vor referi la interzicerea simbolicii comuniste.

Sursa: UNIMEDIA


Ultima editare efectuata de catre Beauty in Mar 29 Iun 2010 - 19:49, editata de 1 ori

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de Beauty la data de Joi 24 Iun 2010 - 20:18

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 8 Iul 2010 - 21:59

[30.06.2010 11:47] Маша Мищенко
Почему я горжусь Молдовой, которая объявила 28 июня днем советской оккупации


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Я до 18 лет жила на юге Одесской области по улице 28 июня. И весь советский период своего детства знала, что эта дата обозначает день прихода советских войск в Бессарабию и «освобождение» этого края в 1940 году от боярской Румынии. Правда, к этой дате в том же советском детстве добавлялись неясные противоречащие советской версии подробности. Моя бабушка гагаузка рассказывала, что аккурат через год после «освобождения» всю ее многочисленную родню погрузили в вагоны и отправили в Казахстан. Что красные «освободители» отобрали все: землю, скот, даже детскую одежду. Потом оказалось, что обоих моих прадедушек отделили от семьи и отправили дальше, за две тысячи километров от Свердловска на лесоповал… Их фактически убили в каком-то страшном местечке Ивдель. Я нашла его на карте…

– Почему их убили? – интересовалась я.

– Диль лязым сорма, - по-гагаузки отвечала бабушка. («Не спрашивай», в переводе на русский).

Она всегда переходила на гагаузский, когда мы говорили о репрессиях, зная, что я так быстрее от нее отстану.

После перестройки все стало яснее. У одного деда по маминой линии было 80 гектаров земли. Второй возглавлял ячейку либеральной партии Румынии в своем уезде. А всех, у кого была земля, у кого дома пекся хлеб, кто обрабатывал виноградник и, имея своего шелкопряда, ткал одеяла и ткани на одежду, грузили в вагоны и отправляли в Казахстан. Что бывало дальше с репрессированными, вы знаете... У каждой семьи Бессарабии есть своя история, своя наскальная живопись...

Рассказывая об ужасах ссылки, бабушка всегда добавляла такую деталь:

– Но мы были вместе, наши мужчины (за исключением прадедушек, которых сгноили на лесоповале, поскольку они были фактическими собственниками отобранных земель) были с нами. И болгары и гагаузы оставались своими семьями. А вот у молдаванок забрали всех мужей и куда-то вывезли. Молдавские женщины плакали и голосили, а военные их «успокаивали» тем, что мы забираем мужей, но они едут приготовить вам место. Куда дели мужчин молдаван, никто не знал. И почему забирали мужчин именно молдаван, мы тоже не понимали, говорила бабушка.

Позже я узнала, что в 1918 году жители Бессарабии в уездах решали на референдуме, куда им присоединяться - к Цара Ромыняскэ (Румынии) или Российской империи. Тогда они выбрали Румынию, и Румыния вошла туда по просьбе молдавского правительства и с согласия населения. Сейчас я думаю, что возможно, советская власть, помня об этом, в 1940 году просто решила уничтожить мужских представителей как бы «титульной нации», зная, что под боком есть такое государство, как Румыния. Это почерк советской власти: настоящих хозяев замордовать в ссылке, а опасные национальные элементы уничтожить…

Помню, как перед поступлением на журналистику, подрабатывая в местной газете, я слышала горькие высказывания руководителей колхозов: с кем здесь поднимать хозяйство, всех стоящих мужиков эта власть сгноила.

Сейчас в нашем регионе очень мирно живут молдаване, гагаузы, болгары и потомки советских «освободителей». Что вспоминать старое… Да, эти жители Бессарабии часто берут себе паспорта двойного гражданства, которые любезно предоставляет Румыния. Не будем это крепко анализировать. В этом втором гражданстве на самом деле нет ничего личного. Если родное государство не способно обеспечить каких-то базовых прав и свобод, то человек просто, думая об удобстве жизни, берет этот документ в соседнем государстве для того, чтобы было удобно перемещаться по Европе и трудоустраиваться там, как в случае с Румынией. Полагаю, они также легко вышли бы из него, как и зашли…

А что касается Молдовы. Эта маленькая и гордая страна, опровергая все продуцированные советами анекдоты о молдаванах, показала, что ей плевать, на то, что советская власть по сути еще не полностью покинула эту страну и продолжает подкармливать сепаратистский режим в Приднестровье. Признать 28 июня Днем советской оккупации - это все равно, что признать Голодомор геноцидом. Это показать, что власть помнит о слезах молдаванок, у которых забирали их мужей, и которых больше никто никогда не увидел. Это показать, что она чтит свою историю и помнит своих умерших. Это по-человечески… Все же, при всех недомолвках, неплохие у нас соседи на Юге?

Маша Мищенко

постiйна адреса статтi: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 28 iunie 1940

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 29 Aug 2010 - 0:41

Valeria Novodvorskaya, despre Decret
la Echo Moskvy