Scrisori nigeriene

In jos

Scrisori nigeriene

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 6 Feb 2007 - 13:11

Scrisorile nigeriene au ajuns si la moldoveni

O femeie din or. Tighina a fost anunțată prin internet că are dreptul la o moștenire într-o bancă din Africa. Persoanele care au contactat-o i-au spus că pentru a intra în posesia moștenirii este nevoie să plătească pentru serviciile juridice. Fiind sedusă de suma indicată, femeia, fără să stea pe gânduri, a transferat în Togo și în unele țări din Europa 17.775 dolari și 9.550 euro. Astfel, în premieră în R. Moldova, a fost înregistrată schema ilegală numită „Scrisorile nigeriene” și „Schema 419”, provenite de la denumirea țării de origine și numărul unui articol din Codul Penal.

După ce și-a dat seama că a fost înșelată, femeia s-a adresat după ajutor la Centrul pentru Combaterea Crimei Organizate și Corupției (CCCOC). Aceștia au stabilit că mesajul care a tulburat viața femeii a fost primit pe adresa electronică a unei rude care trăiește în Cairo. Un oficial de la bancă a anunțat că o rudă îndepărtată a căzut victimă a unui tsunami în 2004 și doamna din Tighina este singura moștenitoare. „Dacă ea își declară drepturile și pretinde la avere, poate să intre în posesia a 9,5 mln. dolari. Din unele considerente, ruda a lăsat povara întocmirii actelor pe seama moștenitoarei”, era menționat în scrisoare. În mesaj mai era scris că banca ar putea încredința întocmirea actelor Curții de Justiție din Togo. Mai târziu, un angajat de la acest minister i-a trimis un set de documente pe care trebuia să le completeze.

Peste două luni, timp în care, chipurile, au fost perfectate actele, banca i-a expediat un mesaj prin care o anunța că a intrat în posesia moștenirii. Dar, a doua zi, banca a trimis un ordin prin care o anunța că transferul este blocat de organizația WAFMA. Moldovencei i s-a cerut să plătească 18 mii de dolari pentru a rezolva această problemă. Ulterior, valoarea moștenirii a fost transmisă din Togo unei bănci corespondente din Olanda. Și iarăși a apărut o problemă. Pentru a accesa contul, era nevoie de o autorizație, care costa 9.550 euro. Pentru a achita aceste sume, victima era obligată să ia credite cu rate a dobânzilor foarte mari. Mai târziu, a apărut alt mesaj ce o informa că banii nu pot fi ridicați, deoarece au fost iarăși blocați, de data aceasta de o organizație europeană. Femeia a mai achitat 30 mii de euro și a fost avertizată că s-ar putea să mai fie nevoie de bani pentru angajarea avocaților. Victima, dându-și seama că e înșelată, n-a mai dorit să plătească.

În urma cercetărilor efectuate de specialiști, s-a constatat că toate mecanismele de transfer, inclusiv site-ul oficial, erau efectuate pentru fiecare client în parte, creându-se o situație destul de veridică. Este unul din multele cazuri de escrocherie pe internet. Specialiștii îi sfătuiesc pe utilizatorii de internet să nu se lase atrași în asemenea jocuri periculoase.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum