Pictorul Ion Cârchelan

In jos

Pictorul Ion Cârchelan

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Feb 2007 - 14:39

Pictorul Ion Cârchelan a cucerit America

Ion Cârchelan era un pictor practic nerecunoscut în R. Moldova, nefiind invitat nici măcar la expoziții de grup. Ca să-și întrețină familia, artistul își expunea lucrările la piața de tablouri din preajma Teatrului Mihai Eminescu. ДPracticam pe atunci miniatura, încercând să pictez cât mai mult. Nu mă gândeam la arta mare, ci vroiam doar să fac un ban, căci era sărăcie totală în țară. Astfel, am reușit să-mi construiesc o casă și un atelier la Nisporeni, ne spune artistul, care astăzi se expune în prestigioase galerii din SUA și alte țări.

Dacă moldovenii n-au luat în seamă un acuarelist care pictează în stil realist, străinii s-au grăbit să-i cumpere tablourile. Mai întâi, în 1998, un conte din Italia, văzându-i picturile, a vrut să-l cunoască și pe autorul acestora și a plecat la Nisporeni, unde a cumpărat zece lucrări de-ale artistului. Iar în 2000, Jully Golter, o americancă sosită într-o misiune la Chișinău, a cumpărat de la piața de tablouri lucrarea "Peisaj rustic". Pictasem o curte țărănească, fiindcă în lucrările mele predomină peisajul rustic basarabean, susține pictorul. Ajungând acasă, Jully Golter i-a arătat Дachiziția și surorii ei, Melanie, care își deschisese un salon de mobilă și covoare vechi din țările asiatice. Acesteia i-a plăcut mult peisajul pictorului nostru și curând a venit în R. Moldova, de unde a cumpărat țoluri moldovenești pentru colecția ei și mai multe picturi de Ion Cârchelan, căruia astăzi îi este impresară.

În 2001, a fost invitat pentru prima sa expoziție în SUA, care însă, din cauza tragediei din 11 septembrie, s-a amânat cu un an. Astfel, la 7 decembrie 2002, Ion Cârchelan a plecat pentru prima dată în America, pentru a participa la o expoziție personală în Marshal Gallery din Greensboro, Carolina de Nord. În zece zile, și-a vândut 36 din 80 de lucrări.

Mai târziu, o altă americancă a văzut într-o revistă reproducerea unei picturi de-a lui Ion Cârchelan și l-a recomandat pe autor galeriei "Gibson" din Virginia de Est, unde își are până astăzi o expoziție permanentă. Galeria se află pe teritoriul hotelului "Green Braier" - un hotel superb din secolul XVIII, unde își organizează recepțiile chiar și președintele Bush. La "Gibson" lucrează de două decenii numai vreo trei pictori, fiindcă stăpânul galeriei nu acceptă alți autori. Când m-am dus acolo, mai erau un mongol din China, un american și un olandez. Acum, olandezul a plecat și am rămas tot trei, ne relatează pictorul.

În 2005, a avut trei expoziții: la "Marshal", la "Gibson" și în Washington, unde a participat, ca singurul european, și la Târgul de arte din Ralli. La sfârșitul lui 2006, de Ziua Recunoștinței, Ion Cârchelan a avut o expoziție chiar în hotelul "Green Braier", unde și-a expus 64 de lucrări și a avut patru recepții. În timpul acestora, artistul demonstra cum începe un tablou în acuarelă, ceea ce, din spusele lui, este foarte curios pentru americani. Acuarela e cea mai dificilă tehnică a artei și mulți, care îmi vedeau lucrările, nu credeau că sunt originale, își amintește Cârchelan.

Anul trecut, pictorul și-a inaugurat o galerie personală, pe strada Eminescu. Aici a expus 27 de lucrări, aceasta fiind singura sa expoziție în Moldova. În ianuarie curent, Ion Cârchelan a fost rugat să intre în Uniunea Artiștilor Plastici din RM. M-a invitat Tudor Braga și mi-a propus să intru în uniune. Eu i-am zis: Dle, nu mă mai duc încolo, căci nimeni nu mă știe și au să zică: Măi, ce mai vrei și tu?. Braga mi-a replicat: Du-te și nu fă gălăgie. M-am dus, am depus cerere, am expus tablourile și am fost primit.

Ion Cârchelan lucrează zi de zi, de zece ani, și spune că, de s-ar naște din nou, ar face același lucru. Locuiește la Nisporeni, unde este vizitat de diplomați străini acreditați la Chișinău și de către alți cunoscători ai artei din străinătate. Acum, muncește la o comandă pentru galeria "Decoradora" din Spania.

Ion Cârchelan este născut la Nisporeni, unde a absolvit școala de pictură pentru copii, după care și-a urmat studiile la Școala republicană de arte I. Repin. După armată, a fost doi ani profesor de artă plastică, începând să-și expună lucrările la piața de tablouri din Chișinău. Unii pictori se jenează să se expună aici, pentru că la piață se vând kitsch-uri, dar există mulți moldoveni care pricep în artă și pot să facă diferența. O pictură bună, fie realistă, abstractă sau modernistă, se va vinde oricum. Dar, ca să ajungi la modernism, trebuie să treci prin realism. Și să muncești mult. Eu mă trezesc dimineață, la opt, și mă apuc de pictat, fără să aștept să-mi vină muza, afirmă artistul îndrăgostit de acuarelă. Acuarela e imprevizibilă. Ea se pictează la viteză. Trebuie să o stăpânești și să te împrietenești cu ea, consideră Ion Cârchelan.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Pictorul Ion Cârchelan

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Feb 2007 - 15:04

dupa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

After the rain
watercolor
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Little Fisherman
watercolor

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

The End of the Day

watercolor

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Pictorul Ion Cârchelan

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Feb 2007 - 15:08

sau dupa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
unde gasim si un comentariu referitor la autor :
Ion Georghe Circhelan

Ion lives in the village of Nisporeni, in the Ungheni region of Moldova. He specializes in watercolors and paints scenes from around his village. During this time of transition from the old political structure to the new, the people of Moldova have found themselves in desperate need of medical care and supplies as well as everyday essentials. Ion and the Gospel of John Mission are working together to raise funds to purchase these necessities for his people. A majority of the money received for Ion's paintings will be put in a trust, administered by the Gospel of John Mission and used to help those in Moldova. Unfortunately Ion's rep has retired, so we are no longer receiving new works from Ion. Paintings are limited and going fast!

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Pictorul Ion Cârchelan

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum