Iuliu Maniu

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Iuliu Maniu

Mesaj Scris de veronique la data de Lun 19 Feb 2007 - 12:42

Iuliu Maniu

Iuliu Maniu (n. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], în apropiere de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] - d. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ), politician român, deputat în Parlamentul de la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], de mai multe ori prim-ministru al [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], președinte al [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], deținut politic după [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], decedat în închisoare.

Originea și studiile

Iuliu Maniu s-a născut la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] în localitatea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], comuna [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Și-a efectuat studiile liceale la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], iar pe cele universitare (Facultatea de Drept) la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], unde a devenit doctor in drept în anul [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Revenit în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], s-a stabilit la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], unde și-a început activitatea de avocat al [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

Cariera politică

Și-a început cariera politică în cadrul [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], fiind cooptat în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], la numai 24 de ani, în Comitetul de conducere. În condiții vitrege de discriminare politică și socială din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], a fost ales în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] deputat în Parlamentul din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], activitatea sa parlamentară dezvăluindu-i curajul și intransigența.
Împreună cu personalități de primă mărime ale mișcării naționale românești din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și ale [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], precum [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], viitorul patriarh [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], și alții, Iuliu Maniu a participat hotărâtor la unirea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] cu [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. În cuvântarea pe care a ținut-o cu ocazia [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Maniu a spus: "Privim în înfăptuirea unității noastre naționale ca la un triumf al libertății românești". Pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] a fost ales în funcția de președinte al [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator.
După dizolvarea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] în anul [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] relațiile dintre Iuliu Maniu și politicienii din București s-au înrăutățit. Acuzând favorizarea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și împingerea intelectualității ardelene într-un con de umbră, Maniu a refuzat să voteze [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], considerând-o prea centralistă și invocând chestiuni de principiu.
Partidul Național Român din Transilvania a reclamat prin vocea lui
Iuliu Maniu faptul că modificarea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
putea fi făcută doar prin alegerea unei Adunări Constituante, așa cum
era prevăzut la art. 128. În loc să procedeze astfel, guvernul condus
de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] a profitat de faptul că [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]-ul câștigase alegerile din martie [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], și nevrând să riște alegerea unei constituante, a pus Senatul și Camera Deputaților să voteze la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] respectiv [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
o nouă constituție, folosindu-se astfel de majoritatea de care dispunea
în Parlament. Alegătorii din martie 1922 nu-i învestiseră pe cei pe
care i-au ales cu dreptul de a modifica Legea Fundamentală, ci
aleseseră un parlament obișnuit, cu puteri obișnuite, care trebuia să
se supună prevederilor Constituției, nefiind deasupra ei. Așadar nici
nu se poate vorbi despre un "vot în constituantă", căci nu a existat o
constituantă, ci parlamentul a fost deturnat și instrumentalizat să
facă ceva ce nu intra în competența și atribuțiunile sale. De aceea
Maniu nu a recunoscut [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], afirmând că ar fi nulă de drept, ea neprovenind de la o adunare abilitată. În mai multe rânduri Iuliu Maniu a reclamat faptul că noua constituție nu a făcut nimic altceva decât să cimenteze oligarhia din Vechiul Regat, oligarhie aflată sub influența [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]-ului.

Iuliu Maniu nu a participat la încoronarea regelui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și a reginei [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
la Alba-Iulia, ceremonia fiind monopolizată de ierarhii ortodocși, deși
o mare parte a românilor din Transilvania erau la acea vreme [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Diverși autori din epocă au pus aceste acțiuni pe seama orgoliului lui
Maniu, fără să analizeze cauzele mai profunde ale atitudinii sale.
Partidul Național Român din Transilvania s-a unit în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] cu [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] al lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], constituind [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Iuliu Maniu a fost președinte al partidului ([Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]-[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]-[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]) și de trei ori prim-ministru al României între [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Pentru a aduce PNȚ la putere, Maniu s-a implicat în organizarea unor
proteste publice împotriva guvernelor PNL (manifestațiile din mai 1928)
și a plănuit efectuarea unui marș al țăranilor ardeleni la București,
după modelul Adunării de la Alba Iulia din 1918. În plan extern a
colaborat cu [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], fervent susținător al revizuirii tratatului de la Trianon si a frontierelor româno-ungare. A căutat aducerea înapoi pe tron a lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], sub anumite condiții, cu care acesta a fost de acord. În cadrul acestor ințelegeri a intrat și plănuita încoronare a lui Carol la Alba Iulia, pentru care manifestele au fost imprimate în Ungaria. Întreaga acțiune
a fost dejucată de serviciile române de informații, care au obținut de
la guvernul englez expulzarea lui Carol din Marea Britanie (unde acesta
astepta desfasurarea evenimentelor). Carol a fost în cele din urmă adus
în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pe tronul României tot cu ajutorul lui Maniu. În schimb, Carol a dus
imediat o politică proprie, nu a mai recunoscut cele promise (că-și va
relua căsnicia cu regina [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], mama regelui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] etc.) și l-a înlăturat pe Maniu rapid de la guvernare.
În ultimul deceniu de viață a fost implicat în politică ca opozant al regimului lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (fara insa a se implica in actul de la 23 august 1944), apoi - după [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
- luptând împotriva preluării țării de către comuniști, proces pe care
refuzase să-l accepte, încrezător peste măsură în sprijinul marilor
puteri occidentale.
A fost arestat de autoritățile comuniste și judecat pentru "înaltă trădare" în procesul început la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Prin sentința dată la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Iuliu Maniu era condamnat la temniță grea pe viață. Având 75 de ani,
era practic o condamnare la moarte. Iuliu Maniu s-a stins la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] în penitenciarul de la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă comună în cimitirul închisorii.
Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanți oameni politici dintre cele două războaie mondiale. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link],
Iuliu Maniu a întruchipat pentru mulți români, în timpul anilor grei ai
dictaturii staliniste, simbolul speranței și al dorinței de libertate.
" ... Pe mine nu reușesc să mă intimideze, eu de la calea mea nu
mă abat, eu hotărârile mele nu mi le schimb, eu ce cred că este bine
pentru țară și pentru neam, asta fac".
(Iuliu Maniu)

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum