Bălți

In jos

Bălți

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 2 Mar 2007 - 23:38

Discuții despre orașul Bălți.

Pagini unde poti gasi informatii despre orasul Balti .

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 10 Oct 2007 - 11:06

si acum o varianta mai optimista in ceea ce se refera orasul balti ,preluata de pe pagina primariei orasului.

Istoria formarii orasuluiLa nordul Moldovei se plasează al doilea, după capitala țării Chișinău, centru industrial și cultural al republicii - municipiul Bălți.

Istoria orașului nostru își face obîrsia din secolii străvechi.

Pînă în secolul al doilea aă erei noastre teritoriul orașului intra în componența statului Dacia,

În secolul XIV teritoriul orașului a intrat în componența cnezatului Moldav. Primele însemnări destre existența localității pe locul actualului orașul Bălți au apărut la începutul secolului XV. În anul 1421, cînd domnea gospodarul Alexandru cel Bun, această localitate intra în componența proprietății prințesei Mazovețcaia (surorii cnezatului lituan Vladislav).

La sfîrșitul sec.XV tatarii bugeaci în frunte cu hanul Mengli-Ghirei, complet au distrus și au ars această localitate. În anul 1766, după plecarea tatarilor, gospodarul Moldovei Alexandru Ghica a dăruit pămînturile pe rîul Răut măbăstirii din Iași Sfîntului Spiridon și negoților fraților Alexandru, Constantin și Iordache Panaite.

În moșia lui Panaite se începe construcția satului Bălți, care la sfîrșitul secolului XVIII-începutul sec.XIX devine un centru comercial.

La 20 aprilie 1818 localitatea Bălți a fost schimbară în oraș, prin ordinul regelui rus Alexandru I. Stema orașului a fost adoptată la data de 17 aprilie 1826, tot în anul acesta orașului se dă statutul de centru județean.

Plasat la răscrucea drumurilor mari, orașul Bălți devine un centru comercial foarte mare. În oraș crește numărul de ateliere, se crează întreprinderi mici, dar ocupația de bază a locatarilor a fost agricultura și creșterea vitelor, deaceea pe stema orașului a fost desemnat capul calului.

Din anul 1994 orașul a primit statut de municipiu, în componența căreia intră satele Sadovoe și Elizaveta. Actualmente municipiul Bălți este o unitate administrativ-teritorială independentă cu comerțul larg dezvoltat, cu numărul mare de întreprinderi.

Suprafața totală a municipiului este de 7800 hectare, dintre care mun.Bălți - 4143 ga, s.Elizaveta - 2677 ha, s.Sadovoe - 980 ha.

Pe teritoriul municipiului locuiesc 127.66 mii oameni, dintre care or.Bălți - 122,7 mii oameni, în s.Elizaveta - 3,5 mii, în s.Sadovoe - 1,4 mii oameni. 1974,5 ha al suprafeței municipiului este ocupat de locuințe, inclusiv clădiri cu multe etaje (1310,5 ha) și casele particulare (664 ha). În municipiu se numără 370 de străzi, lungimea cărora este de 220,7 km. Orașul este bogat în zone verzi, în faună, mîndria bălțenilor este parcul central de cultură și odihnă, parcul pentru copii "Andrieș" și parcul "Victoriei".

Starea în sectorul industrial al economiei se determină prin activitatea întreprinderilor industriei prelucrătoare, volumul anual al cărora constituie 68,7% din volumul total al producției. În regimul dinamicii pozitive activează ramurile industriei municipiului: materiale industriale și de construcție, producerea și repartizarea energiei electrice, producerea produselor alimentare și băuturilor. Baza economiei municipiului Bălți constituie întreprinderile industriale și firmele, care includ mai mult de 7095 de subiecte de diferite forme de proprietate, dintre care businessul mic și mijlociu se prezintă cu 6484 agenți economici. Industria municipiului se prezintă cu 40 de întreprinderi. Prin susținerea investitorilor străini întreprinderile orașului anual realizează producție mai mult de 1 mlrd.lei.

Liderul industriei de prelucrare a cărnii este SA "Basarabia-Nord", care produce mai mult de 200 de feluri de producție, printre care salam, salam afumat, semifabricate din carne, conserve de carne.

SA "Floarea Soarelui" produce uleiul rafinat și nerafinat, grană pentru vite și păsări și alte nutrețuri. Producția întreprinderii de multe ori a fost apreciată cu diplome și medalii la expoziții republicane și internaționale, a fost decorată cu premiile "Arca de aur a Europei" pentru calitatea superioară.

SA "Incomlac" se ocupă cu prelucrarea laptelui și a tot spectrului de mărfuri din lapte (circa 100 denumiri).

SA "Barza Albă" produce mai mult de 20 de denumiri de producție, o marcă larg răspîndită a divinului este "Belîi Aist", divinuri de marcă "Speranța", "Bălți", "Bucuria", "Prazdnicinaia", "Codru" și exclusive "Sofia" și "Prezident". La concursuri internaționale și degustări producția întreprinderii a fost decorată cu 70 medalii, cu 9 premii "Grand-Pri".

Întreprinderea de Stat "Combinatul de Produse Cerealiere" este unul dintre cei mai vechi producători al băuturilor alcoolice (mai muilt de 40 feluri de votcă, lichior, balsam), apei minerale, apei dulci carbogazoase.

Îmbrăcăminte elegantă și modernă produce SA "Bîlțeanca", întreprinderea lucrează cu materia primă a firmei "Klaus Ștaliman" și "Kirstain" (Germania).

Mai mult de jumătate de secol SA "Mioara" îmbracă populația republicii în blănuri și face aceasta profesional, cu rafinament. Printre producția întreprinderii se enumără blană pentru copii și doamne, paltoane, căciule, plapune din lînă naturală și altele.

SA "Răut" produce un dispozitiv complicat, mărfuri radiohidroacustice, utilaj hidronaviutic pentru iluminarea navelor marine, contoare electrice și altă producție electrică, precum și mărfuri de larg consum.

Asemenea unei sisteme de circulație a sîngelui organismului viu, lucrează transportul urban. Sistema de transport se prezintă cu transport feroviar, auto, aviatic și electric. Transportarea cu autobuse și maxi-taxi regulat se face pe 11 rute cu utilizarea a 200 de surse de transport. Transportarea pasagerilor se face și prin transportul electric a ÎM "Direcția Troleibuse". Lungime liniei de troleibuse este mai mult de 38 km.

În instruirea și educarea generației în creștere, precum și a oaspeților orașului se ocupă instituțiile de învățămînt. În municipiu se enumără mai mult de 60 de intituții de învățămînt, unde muncesc 1700 de pedagogi. În oraș activează 12 școli medii, 9 licee, 1 școală-internat, 35 grădinițe de copii, 7 școli profesionale, 5 colegii.

Universitatea de Stat A.Russo din Bălți intră în lista celor mai mari universități din Moldova. Aici funcționează facultățile: pedagogie și psihologie, muzică și pedagogie muzicală, economie și drept, filologie, limbi străine, fizică, matematică și informatică ș.a.

Cea mai mare avuție și mîndrie a municipiului sînt oamenii, care proslăîvesc orașul cu inspirația lor creatoare. Un număr mare de bălțeni sunt vestiți - poieți, pictori, actori, muzicieni.

Printre activitatea de bază a instituțiilor culturale este păstrarea tradițiilor populare. Este îndrăgit de toți ansamblul dansului popular "Vîntuleț", care este laureatul festivalurilor republicane și internaționale. Nu mai puțin emerit este orchestra muzicii populare "Barbu Lăutaru", care a fost decorată cu multe medalii și premii, printre care "Zolotaia dirijorscaia palocica", Franța. Bucură publicul și ansamblurile dansului popular "Flori de tei", "Stremlenie", ansamblul dansului de estradă "Ritm", ansamblul folcloric "Doinița", trupa de jazz "Diskilend" ș.a.

Cu spiritul său și măiestrie ne bucură colectivul de creație al Teatrului Național V.Alecsandri. Aici slujesc artei actorii talentați, cărora aplaudează spectatorii din mai multe țări. Actorul emerit al teatrului Mihai Volontir, artist al poporului RM, cavalerul ordinului RM, laureatul premiului de stat al RM și Rusiei. Anatol Ăînzaru - regizor, artist al poporului, cavalerul ordinului "Gloria Muncii", unul din întem,eietorii teatrului, care a pus mai mult de 80 de spectacole în orașele republicii noastre, României. Elevii luc activează în teatrele Moldovei și României. Artiștii emeriți ai RM: Lidia Noroc-Pînzaru, cavalerul ordinului "Znac Pociota", medalii "Meretul civic"; Emilia Lupan, Vitalii Tudiraș, Constantin Stavrat.

Una din direcțiile principale ale activității organelor administrației publice locale este lărgirea colaborării cu orașele-înfrățite și orașele-partenere. Conducerea municipiului întreține contacte prin diferite relații cultural-economice, servicii consulate și reprezentanții țărilor străine, acreditate în RM.

O deosebită atenție se atrage colaborării cu organizațiile naționalculturale și organizațiile obștești. Se caută căile stabilirii contactelor pentru persoanele fizice și juridice.

Consiliul municipal și Primăria municipiului Bălți tinde să colaboreze cu reprezentanții businessului, care sunt cointeresați în dezvoltarea social-economică reciprocă a unităților administrativ-teritoriale, cum în republică, așa și după hotarele ei.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Beltsy - my city

Mesaj Scris de jorj la data de Sam 14 Feb 2009 - 21:45

Balti - un oras in care drumurile ma enerveaza cel mai tare. Niste bortzi, una dupa alta... Very Happy

jorj
Vizitator


Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de BasarabusHeretiKusBastarn la data de Dum 30 Aug 2009 - 12:04

vai ce orash murdar shi plin de rusofoni Mad [b]
avatar
BasarabusHeretiKusBastarn
novice
novice

feminin Number of posts : 4
Age : 25
Localizare : deasupra
Hobby : muzica,istoria
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Aleksandru la data de Dum 30 Aug 2009 - 18:36

intotdeauna se poate si mai bine... la Balti si primarul este de origine slava.

Aleksandru
membru
membru

masculin Number of posts : 50
Age : 35
Localizare : MD
Hobby : NOthing
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Aleksandru la data de Sam 19 Sept 2009 - 10:44

Poze din perioada interbelică

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Aleksandru
membru
membru

masculin Number of posts : 50
Age : 35
Localizare : MD
Hobby : NOthing
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 3 Mai 2010 - 22:58


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 21 Noi 2012 - 21:43

Zona Economică Liberă “Bălți”

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] from [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 9 Feb 2013 - 21:02

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 9 Feb 2013 - 21:03

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 3 Iul 2013 - 21:14в городе Бельцы на севере Молдавии был заложен первый камень будущего памятника выдающемуся русскому певцу Владимиру Высоцкому.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 3 Iul 2017 - 15:46

O descriere interesanta a orasului Balti din perioada interbelica...
 
Geo Bogza

" Basarabia, Tara de pamint"
   Editura ARA, Bucuresti 1991, pag 77- 83

"Voiajul  in urma caruia am scris acest reportaj despre Basarabia, a fost in primavara anului 1934. Desigur, ca de atunci, s-au schimbat multe din cele cuprinse in aceasta carte.Ele vor ramane, totusi, ca un document al unor vremuri triste, pentru a caror completa disparitie mai trebuie de luptat."


Un oras din Infern
Era intr-o miercuri, aproape de seara, intr-o zi cu cerul intunecat de nori vineti, cum e cremenea si tot  atat de compacti, cand am ajuns in orasul Balti, si cu aceasta, voiajul meu in Basarabia a atins cel mai dramatic si mai uluitor episod.In timp ce am strabatut orasul acesta, in nenumarate randuri m-am frecat la ochi, am cautat sa-mi revin, mi-am sfasiat cu unghiile carnea, am facut tot ce se poate pentru a-mi da seama ca nu sint prada unui vis ingrozitor, ca tot ceea ce vad exista in realitate, ca viziunile de cosmar si de nebunie nu pot fi risipite ca o halucinatie, desi erau, atat de superlativ, atat de sangeros, halucinante.
Ma vor crede oamenii? Orasul acesta din Basarabia e un oras al infernului, e tot ce poate fi mai ingrozitor pe fata pamantului.[...]
Inchipuiti-va un camp pe care s-ar afla o suta de mii de cadavre de cai intrate in descompunere. Cuiva i-a dat prin minte sa cladeasca deasupra acestui camp, un oras. E Balti.
Cirduri de ciori, zeci de mii de ciori, se rotesc fara incetare deasupra orasului. De cum pornesti de la gara, pe strada care duce spre centru, un val de putoare pestilentiala, de cadavru intrat in descompunere, te ia in primire si nu te mai lasa pina ce nu parasesti orasul. Asa intimpina Balti pe toata lumea, asa m-a intampinat si pe mine.
Ma aflu in trasura cu un negustor evreu, de la Lipcani, care a mai trecut pe aici acum doua zile si e ingrozit. Balti ingrozeste pana si pe evreii din Basarabia.
Sa vezi domnu' ce de muste, ce de muste... si tinindu-si falca intr-o mina, isi clatina capul fara intrerupere, ca in fata unui lucru uluitor, a unei catastrofe la care ar fi martor. In clipa aceea, nu puteam banui cita dreptate avea sa se caineze zi sa se lamenteze in felul acesta. Mustele din Balti! Nu, nici pe un cimp, cu o suta de mii de cadavre intrate in descompunere, n-ar putea fi atitea ciori si atitea miliarde de muste.
[...]orasul Balti care e de altfel municipiu,reuseste sa fie o chintesenta a tot ceea ce e murdarie, uritenie si disperare, in intreaga provincie basarabeana. Ca a fost proclamat municipiu, cind ar  fi trebuit sa fie numit orasul lepros, orasul cangrena, cel mai bolnav si mai putredal tarii, aceasta e o eroare de matematica edilitara care, netinind seama decit de numarul mare al oamenilor din aceasta vale fetida, a numit-o  municipiu, fara sa se uite la darapanaturile sinistre in care locuiesc, la spectacolul macabru si infernal al strazii.
Municipiul e Balti, dar un municipiu al foamei, al mizeriei si al deznadejdii. Oras mai bintuit de atitea flagele, mai canceros si mai penibil, nici ca se poate.[...]
Mai inainte de nascocirea trenului,sute de ani de-a rindul, pe panta imperceptibila de jur-imprejur, vast amfiteatru geologic, s-au scurs fara intrerupere suvoaiele subtiri ale ploii. Apa venea din toate punctele cardinale, si aici se oprea, in culcusuri de namol. Se insirau baltile una dupa alta. Au mai secat cu timpul, dar tot au mai ramas destule, incit orasului din preajma lor, spunindu-i-se astfel, acesta sa capete un sens teribil. Balti. Pentru prima oara , acest fel de denumire nu e numai platonica. Realitatea la care face aluzie,e imediata, si ingrozitor de elocventa. Mizeria sociala a orasului, complicata cu aceea a insalubrelor conditii geografice - si iata viata de pe aceste meleaguri, zbatindu-se sub un odios blestem, sub o zodie cumplita si nemiloasa.[...]
De pe cand il vedeam inca din tren, el mi-a aparut , deodata, inconjurat de un nimb luminos, de o aureola aproape. Nu era  decit praful care se  ridica de pe strazile lui in mari cantitati si pluteste in permanenta deasupra, pina la o inaltime de citeva zeci  de metri. De departe seamana a aureola.
Strapungind aceasta nebulozitate imbicsita, citeva cosuri de fabrica, inalte, fumegind dramatic. Primele pe care le zaresc de cind ma aflu in Basarabia.[...]
Trasurile  din Balti sint usoare si mici cit o cutiuta. Trase numai de un singur cal, acesta are deasupra hamului un jug de lemn, ornamental, ca vechile troice rusesti, din filme, din cintece si din fotografii. Aceasta, al carei stapin tinar, cu fata incadrata de o barba mica , pufoasa, naclaita de murdarie , a tinut  sa ma duca neaparat, strabate acum drumul, intr-adevar destul de lung , pina in centrul orasului[...]
Erau intr-adevar ingrozitor de multe [muste], intr-un fel care nu se poate descrie. De cum ne-am apropiat de oras au inceput sa se vada. In cantitati compacte, mase intregi, lipite aproape una de alta, incit pareau o marmelada cleioasa, viscoasa. Cind se abateau asupra oamenilor, acestia nu le goneau, ci si le stergeau de pe fata, cu palma, cum te-ai sterge de noroi sau de sudoare, intr-atit erau de multe si de lipicioase. Ferestrele  caselor, acoperisurile, oamenii, animalele, tarabile negustorilor erau pierdute sub straturi groase de muste. Imbibate, acoperite de la un cap la altul de masa aceasta viscoasa, verde, ingrozitor de scirboasa.[...]
Oamenii acestui funest oras n-ar putea fi spalati cu toate apele pamintului.Ar fi si inutil de altfel. Murdaria lor , nu e numai  murdarie  din punct de vedere sanitar, e o murdarie in care se complac cu deznadejde, o inversunare fiziologica si o sfidare groteasca adresata intregii lumi.
De cum s-au nascut, murdaria i-a ros , le-a atacat toate fibrele fiintei, le-a dizolvat, ca un acid sulfuric. Ei fierb in ea ca intr-un cazan. Murdaria aceasta e un act sinistru de autoflagelare. Oamenii isi incheie, in felul acesta , gravele si tragicele socoteli pe care le au cu viata. Saracie. Foame. Frig. Paduchi. Plosnite. Mizerie. Blesteme milenare. Toate pe capul lor, naucit, exasperat, innebunit. Invesmintati in cuirasa cumplitei lor murdarii, minati parca de un demon launtric , cutreiera orasul din zori pina in in noapte, ca niste leprosi ce nu-si gasesc astimpar, ca niste fantome blestemate si demente.
Omul care vine din alte parti ale lumii, unde mizeria sociala si dramele sufletesti ale celorcare o traiesc nu au atita intensitate, nu se poate sa nu fie profund zguduit, sa nu sufere o adevarata comotie de pe urma lucrurilor intilnite pentru prima oara aici. ce sensibilitate omeneasca va putea rezista caselor pipernicite, strimbe, scalimbaiate, ingrozitor de murdare, ingrozitor de urite, prin ale caror ferestre sparte se zaresc intotdeauna interioare mizere si macabre; paturi in care chiftesc sute de mii de plosnite, alaturi de obrazuri omenesti diformate, supte pina la os  de foame si de deznadejdi cumplite? E un oras cu oameni vii, sau un cimitir, un oras cu cadavre intrate in descompunere?[...]
Dar nu eram in nici in infern, ci in Basarabia, pe strazile ingrozitoare ale celui mai blestemat oras din aceasta provincie, ea insasi atit de blestemata...
   

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Bălți

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum