Moldova și Georgia au făcut o declaratie comuna la ONU

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Moldova și Georgia au făcut o declaratie comuna la ONU

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 8 Mar 2007 - 11:55

Misiunile Permanente ale Moldovei și Georgiei au făcut o declarație comuna la ONU

Chișinău, 7 mar./MOLDPRES/. Misiunile Permanente ale Republicii Moldova și Georgiei au făcut o declarație comună la ONU privitor la conflictele din aceste țări, informează MOLDPRES în baza unui comunicat remis agenției de reprezentanța R.Moldova la ONU, New York.

În Declarație se spune: "Practica folosirii de către instituțiile de stat ale Federației Ruse a titlurilor de "ministru" și "președinte" pentru reprezentanții regimului de la Tiraspol, care sînt și cetățeni ai Federației Ruse, crează confuzie și dubii privitor la capacitatea acestui stat de a fi imparțial și de a aborda constructiv procesul de soluționare a conflictului transnistrian, în cadrul căruia Rusia joacă rolul de mediator. În plus, atribuirea acestor titluri reprezentanților unei entități secesioniste, care activează în afara cadrului constituțional al Republicii Moldova, poate fi percepută drept recunoaștere indirectă a legitimității acestei entități.

Practici absolut similare sînt folosite și în raport cu liderii separatiști ai regimurilor de la Suhumi și Țhinvali din Georgia. Este evident că folosirea acestor metode propagandistice, menite să inducă în eroare opinia publică și comunitatea internațională, ar putea genera doar neîncredere și confuzie. De aceea, ar fi mai rezonabil să se renunțe la astfel de practici.

Poziția neclară a Federației Ruse față de așa-zisele "alegeri" și "referendumuri în privința independenței", desfășurate de către regimurile de la Tiraspol, Suhumi si Țhinvali, este o altă sursă de confuzie. Aceste acțiuni vin în contradicție cu standardele și valorile democrației și supremația legii, dat fiind că acestea sînt desfășurate în regiuni în care, conform raporturilor elaborate de diferite organizații internaționale, drepturile și liberatățile fundamentale ale omului sînt încălcate în mod brutal pe scară largă. Ele nu pot pretinde la nici un fel de legitimitate.

Drept exemplu recent pot fi menționate așa-zisele alegeri locale și parlamentare desfășurate în Abhazia, Georgia, la care nu a participat marea majoritate a populației expulzată din regiune cu forța în urma epurării etnice - o gravă crimă împotriva umanității, menționată în documentele finale ale OSCE de la summiturile din Budapesta, Lisabona și Istanbul.

În context, încercările de a declara că aceste acțiuni ale separatiștilor sînt în concordanță cu standardele democratice împiedică consolidarea încrederii și cauzează lipsa de interes a regimurilor de la Tiraspol, Suhumi și Țhinvali în privința negocierilor. Mai mult ca atît, este absolut inadmisibil, cinic și imoral de a considera drept democratic regimul de la Suhumi, care prin epurare etnică a forțat mai mult de 300.000 de georgieni, ucraineni, estonieni, greci și ruși - locuitori ai regiunii - să-și parasească locuințele și le-a refuzat dreptul la educație în limba maternă.

Trebuie să mai menționăm că procesul de acordare în masă a pașapoartelor rusești locuitorilor teritoriilor din Georgia și Moldova, care se află sub controlul separatiștilor, stimulează la modul direct tensionarea situaței din regiunile de conflict. Cu referire la situația din Georgia, încălcarea continuă a obligațiilor internaționale și bilaterale pe care și le-a asumat Federația Rusă privitor la circulația transfrontalieră și relațiile economice și, în special, amînarea legalizării punctelor vamale de la frontiera de stat ruso-georgiană cauzează și mai multe dificultăți.

Fiind profund îngrijorați de lipsa de progres real în procesul de soluționare a conflictelor, am vrea să vedem că, în loc de a îi primi la Moscova cu "Bun venit!" pe așa-zișii "președinți" și "miniștri", Rusia va face uz de influența și pîrghiile disponibile pentru a aduce autoritățile separatiste din Moldova și Georgia în albia unei abordări constructive orientate spre soluționarea finală a conflictelor, respectînd suveranitatea și integritatea teritorială a ambelor țări.

De asemeanea, am vrea să vedem că Federația Rusă implementează obligațiile restante asumate la Istanbul și definitivează procesul de retragere a forțelor sale armate de pe teritoriile Republicii Moldova și Georgiei.

Ne exprimam îngrijorarea în legatură cu eșecul continuu al negocierilor în format "5+2" în problema transnistreană, pe care Moldova urma să le reia. Negocierile în acest format au fost suspendate mai bine de un an în urmă, din cauza nedorinței regimului separatist de a se întoarce la masa de negocieri. Din păcate, se pare că partea rusă susține regimul separatist în această problemă, din simplul considerent că nu am observat nici un efort orientat spre reluarea procesului.

În cele din urmă, am vrea să subliniem că toate acțiunile întreprinse de țările noastre, inclusiv în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, au ca scop susținerea proceselor de pace, informarea regimurilor separatiste despre poziția clară și inechivocă a comunității internaționale și evitarea mesajelor eronate și confuze adresate liderilor acestor regiuni, care cauzează impedimente considerabile proceselor de soluționare pașnică a conflictelor. Confirmăm o dată în plus angajamanetul nostru față de soluționarea pașnică a conflictelor în baza suveranității și integrității teritoriale ale Statelor noastre", se arată în Declarația comună a Misiunilor Permanente ale Moldovei și Georgiei făcută la ONU.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum