Elena Donici,o poeta de care Basarabia a uitat

In jos

Elena Donici,o poeta de care Basarabia a uitat

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 11 Mar 2007 - 11:43

O poetă, de care Basarabia a uitat

Elena Donici, fiica unui nobil basarabean, din acel arbore uriaș al Doniceștilor, s-a dovedit a fi foarte utilă într-un moment greu al istoriei noastre. În perioada 1918-1920, când la Paris se decidea recunoașterea Unirii Basarabiei cu România, când o grupă mare de emigranți ruși în frunte cu P. Miliukov și A. N. Krupenski demonstrau lumii întregi că Unirea a fost un act forțat și că Rusia are toate drepturile asupra Basarabiei, Elena Donici locuia la Paris și basarabenii au antrenat-o în această luptă, mizând mult pe relațiile ei. Miza lor și-a găsit confirmarea.

Elena Donici și-a făcut studiile la Iași, pe urmă s-a stabilit definitiv la Paris. A apărat cauza Basarabiei la Conferința de Pace de la Paris (1919-1920). A realizat o serie de traduceri din poezia populară și din scrierile unor scriitori români din sec. al XIX-lea, pe care le-a inclus în culegerea Adoptations et poésies: I. Chants roumains, poésies populaires de Bessarabie; II. Poésies diverses (Paris, 1922). Culegerea conține și câteva poezii proprii ce exprimă dragostea față de meleagurile natale, precum și informații referitoare la istoria Moldovei, a teritoriului dintre Prut și Nistru, la personalitatea lui Ștefan cel Mare.

Totuși, trebuie să remarcăm faptul că Elena Donici va rămâne în istoria noastră nu numai ca o partizană a unionismului, dar, înainte de toate, ca scriitoare și folcloristă. Academicianul Ștefan Ciobanu a analizat unul dintre volumele ei de bază, Chants Roumains, găsind de cuviință să publice aceste însemnări:

„Este ceva ereditar, ceva înnăscut în perseverența naționalismului familiei boierilor basarabeni Donici… Și nu ne-a mirat faptul că, la anul 1919, atunci, când areopagul european punea în discuție chestiunea Basarabiei, în jurnalele din Paris se tipăresc o serie de articole semnate de Elena Donici în apărarea drepturilor știute ale poporului românesc asupra provinciei scăpate de sub jugul străin. Am aflat că este o tânără poetă basarabeancă, fiica lui Gheorghe Donici, a unui luptător pentru drepturile românești în Basarabia, fost mareșal al nobilimii în județul Orhei, com. Voroteț, care, neputând suporta regimul din Basarabia, se stabilește în Franța. Și iată că în sufletul fiicei acestui Donici, educația franceză nu numai că n-a stins amintirile copilăriei, ci a trezit o nostalgie, pe care noi poate nu o cunoaștem. Talentul său de scriitoare, de poetă îl pune în serviciul cauzei basarabene românești. Și acuma apare cu un volum de Cântece românești, poezii populare din Basarabia, cu o serie de „adaptions” și poezii originale.

După o poezie plină de avânt patriotic (Au paysan Roumain), poeta dă publicului francez o scurtă notiță istorică asupra Basarabiei și prelucrează în franțuzește cele mai caracteristice cântece românești din Basarabia din colecția lui Gh. Madan și V. Alecsandri, cu notița introductivă din acest din urmă autor. Mai departe găsim redate câteva poezii cu caracter național, care au legătură într-un fel sau altul cu Basarabia, din V. Alecsandri (Nistrul, Tatarul, Pohod na Sibir, Sentinela română, Bucovina, Hora unirei, Adio Moldovei din D. Bolintineanu (Mama lui Ștefan cel Mare) din C. Bolliac etc.

În cele câteva poezii originale tipărite în acest volum (Villages roumains, Joug, Délivrauce, Vous aviez bien raison) poeta își revarsă dorul său față de locurile scumpe ale copilăriei, invocând unele imagini, unele tablouri din Basarabia cu aceeași notă de patriotism adânc, de iubire față de țara noastră…” (Școala Basarabiei, anul I, 1922, nr. 1-2, ianuarie-februarie).

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum