Ambasada Rusiei are un consulat la Tiraspol

In jos

Ambasada Rusiei are un consulat la Tiraspol

Mesaj Scris de dm la data de Mier 14 Mar 2007 - 9:31

Ambasada Rusiei are un consulat la Tiraspol
"Deschiderea celor doua consulate ar crea un precedent care ar putea permite, de pilda, Federatiei Ruse sa ceara deschiderea unui consulat la Tiraspol", declarau autoritatile de la Chisinau in contextul demersurilor diplomatice ale Romaniei de a deschide doua servicii consulare la Cahul si la Balti.


Intre timp, la Tiraspol, pe str. 25 octombrie, nr. 15, functioneaza oficial un Consulat al Federatiei Ruse. Institutia corespunde tuturor rigorilor «diplomatice»: este pazita de politisti inarmati, are doua numere de telefon, 0160037353395369 si 0160037353395539 si mai multi angajati. Sediul este proaspat reparat, in stil modern, fiind inconjurat cu un gard de fier, de culoare neagra. Zilnic, Consulatul de la Tiraspol este asaltat de cetateni din localitatile adiacente, dar si din dreapta Nistrului.

Diplomati de la Ambasada Rusiei la Chisinau argumenteaza functionarea Serviciului consular de la Tiraspol prin prevederile Conventiei consulare semnate de R. Moldova si Federatia Rusa in anul 1997.

«Pana nu demult, pentru a beneficia de servicii consulare, transnistrenii erau nevoiti sa parcurga zeci de km pana la Chisinau. Acum multi transnistreni nici nu–si amintesc despre aceasta», citam din presa transnistreana.

La numerele de telefon ale Consulatului de la Tiraspol, oferite la Ambasada Federatiei Ruse de la Chisinau, am fost informati ca aceasta institutie este deschisa zilnic, cu exceptia zilelor de sarbatoare si de odihna. Aici ni s–a spus ca ne putem adresa oricand in problemele cetatenii, initial, insa, urmand a ne dezice de alte cetatenii, in cazul in care le detinem. «Este necesar sa mergeti initial la OVIR, pe str. Kotovskii», ne–a spus functionarul consular.

Solicitat de Ziarul de Garda pe marginea acestui fapt, tainuit la nivel oficial, responsabili de la MAEIE ne–au intrebat daca aceasta informatie ar fi sigura, lasand sa se inteleaga ca nu cunosc nimic despre activitatea acestui serviciu, dupa care ni s–a spus ca nu putem primi un raspuns imediat. «Vom reveni noi cu un raspuns, ne–au declarat responsabili MAEIE».

Deputatul PSL, Oleg Serebrian, membru al Comisiei parlamentare pentru Politica Externa si Integrare Europeana, sustine ca ar fi incredibil ca o publicatie sa cunoasca ceva la acest subiect in timp ce MAEIE are nevoie de timp ca sa poata califica acest lucru. «Daca acest serviciu functioneaza in lipsa unei conventii oficiale cu autoritatile R. Moldova, in lipsa unui acord al Guvernului de la Chisinau, ministrul de Externe ar trebui sa–si dea demisia», sustine Oleg Serebrian.

sursa : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
dm
aliat
aliat

masculin Number of posts : 20
Registration date : 06/09/2006

http://balti.110mb.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum