Arcașii lui Ștefan

In jos

Arcașii lui Ștefan

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Mar 2007 - 20:32

Arcașii lui Ștefan

"Arcașii lui Ștefan" sau Organizația Națională din Basarabia (O.N.B.) "Arcașii lui Ștefan" a fost o organizație antisovietică din Basarabia, județul Soroca, înființată în 1945 de către pedagogii Vasile Bătrânac, Victor Solovei, Nicolae Prăjină, Teodosie Guzun, Anton Romașcan și studentul Școlii Pedagogice din Soroca Nichita Brumă. Se știe că, inițial, membrii organizației se adunau pentru a pune la cale evadarea peste Prut. Abia mai târziu organizația s-a transformat într-o grupare de propagandiști antisovietici, care avea o structură bine definită, un statut, un fond bănesc, un Imn (al cărui autor se presupune că ar fi Vasile Bătrânac și care a fost găsit de istorici în arhivele A.N.M.S.N.R.M., imn ce se incheia cu următoarele versuri: Pătrunși de mareția vremii/Din Bucovina pân-la mare/Jurăm că vom lupta cu toții,/Arcași de-ai lui Ștefan cel mare!) si un Crez (un fel de jurământ pe care îl recita fiecare membru al O.N.B. "Arcașii lui Ștefan" la admiterea în organizație, în semn de credință Patriei (României) si poporului român).

Textul jurământului Crezul Arcașului:

* Cred în Dumnezeu și în veșnicia neamului românesc.
* Cred în comandantul ONB "Arcașii lui Ștefan".
* Cred în biruința ONB "Arcașii lui Ștefan" și voi lupta pânã la moarte,cãci mai bine mort pe pãmântul ce-l apãr, decât viu în mâinile dușmanului.
* Urãsc de moarte dictatura stalinistã, pericolul civilizației omenești și al neamului omenesc.
* Urãsc de moarte minciuna și trãdarea.
* Așa sã-mi ajute Dumnezeu!


În procesul-verbal de constituire a organizației, semnat de Vasile Plopeanu (numele conspirativ al lui Vasile Bătrânac) și Pimen Oțeleanu (Damașcan), la data de 1 august 1946, sunt formulate obiectivele formațiunii, sunt invocate acțiunile de distrugere în masă ale stalinișitlor și se spune că, dat fiind că "moralul populației este foarte scăzut și bolșevicii din toate părțile caută să distrugă sâmburele românesc din Basarabia", se întemeiază o organizație "cu scop național", care să "ridice moralul populației prin diferite atacuri împotriva bolșevicilor".2 Printre membrii cei mai activi se numărau, pe lângă fondatori, Ion și Maxim Brumă și Pricopie Trofim, Vasile Cvasniuc, Vasile Băleanu, Mihail Ursachi, Teodor Colesnic, Vasile Cibotaru ș.a. Se consideră că O.N.B. "Arcașii lui Ștefan" a fost prima de acest tip din Basarabia, iar la data depistării ei de către autorități, în 1947, formațiunea număra 140 de membri.

Organizația folosea simbolurile României regale, semnficând nedorința membrilor ei de a accepta regimul sovietic, iar la proces, fiind acuzați de "trădare de patrie", aceștia au mărturisit că nu le place sau că urăsc (Vasile Bătrânac) puterea sovietică și că "în România era mai bine de trăit". Printre obiectivele organizației figurau: instruirea membrilor noi și a populației în spirit antisovietic, stocarea de armament, planificarea unor acte de terorism contra lucrătorilor de partid și sovietici, stablirea legăturii cu organizații similare din restul Basarabiei, din Ucraina Apuseană și din România.

Arestarea lui Vasile Bătrânac și a lui Vasile Cvasniuc, la 23 martie 1947, și confiscarea documentelor în care figurau numele mai multor membri ai organizației au pus capăt acestor planuri ale "Arcașilor". Pe parcusrul următorului an peste 100 de persoane au fost arestate și judecate pentru că participaseră, direct sau indirect, la acțiunile O.N.B. "Arcașii lui Ștefan". Totuși, acei membri care au scăpat de arestări au continuat acțiunile antisovietice și în 1948 și 1949. În 1953 sunt judecați membrii altei organizații antisovietice, unii dintre care anterior făcuseră parte din O.N.B. "Arcașii lui Ștefan".

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Arcașii lui Ștefan

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Mar 2007 - 20:34

Trăiască România Mare!

Imnul Organizației Naționale din Basarabia "Arcașii lui Ștefan"

(autorul versurilor este, probabil, Vasile Bătrânac)

Copii cu suflete curate,
Cuprinși de sfânta-nfiorare,
Cântați cântarea biruinței,
Arcași de-ai lui Ștefan cel Mare!

Eroilor ce se jertfiră,
Zdrobind armatele barbare,
Prinos le-aduceți prin cântare:
Trăiască România mare!

Tresar în cripte voievozii,
Căci lanțurile seculare
Sunt rupte și din cer se-aude:
Trăiască România Mare!

Pătrunși de mareția vremii
Din Bucovina pân-la mare
Jurăm că vom lupta cu toții,
Arcași de-ai lui Ștefan cel mare!
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Arcașii lui Ștefan

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 24 Oct 2007 - 18:38

un fisier radio de la Vocea Basarabiei

Discutia lui A. Vartic cu unul dintre "Arcasii lui Stefan", care a facut peste 40 de ani de GULAG. (Andrei Stoica)


info, birate, format:radio / 112kbps / joint stereo / 44100 Hz / mp3
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Arcașii lui Ștefan

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum