Cine bea vinurile moldovene演i?

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Cine bea vinurile moldovene演i?

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 24 Mar 2007 - 13:32

Un articol foarte interesant am citit azi referitor la situatia vinicola, pe un magazin economic
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ,in conditiile in care 80 % din exporturi erau trimise rusilor, si care suparandu-se au introdus un embargou economic. "Principala 螽trebare a vinificatorilor este – cui s vindem vinul?"

Piaa intern - pierdut
De槐 Republica Moldova este considerat o ar cu tradiii 螽 vinificaie, consumul de vinuri industriale r緆滱e cu mult 螽 urma altor tipuri de b綦turi.
Potrivit datelor statistice, anual 螽 Republica Moldova se v滱d doar 3,5 mil. sticle de vin, 螽 timp vodca dep蒪e演e cifra de 46 mil. de sticle.

Consumul mediu anual pe cap de locuitor de b綦turi spirtoase se ridic 螽 R. Moldova la 13,14 sticle de 0,5 litri, consumul mediu de vin de cas este 螽 m綖ime de 22,8 litri, iar cel de bere de 25,7 litri pe cap de locuitor.

Astfel, anual 螽 R. Moldova se v滱d 2,3 mil. decalitri de vodc, divin, brandy 槐 alte b綦turi tari sau 46 mil. de sticle de 0,5 litri. Plus la aceasta se mai adaug 9 mil. decalitri de bere, inclusiv 7,4 mil. decalitri de producie local 槐 1,6 mil. decalitri - de import.

Consumul anual de vin de cas constituie 7-8 mil. decalitri, iar de vin industrial - doar 400-500 mii decalitri.

"Combinatele de vinuri, practic, au pierdut piaa intern, chiar dac nimeni nu a introdus embargouri", afirm Nicolae Taran, director adjunct la Institutul Viei 槐 Vinului.

"Nimeni nu va cump綖a at漮 timp c漮 o sticl de vin este de dou ori mai scump dec漮 una de vodc", spune la r滱dul s綦 泱efan Odagiu, directorul companiei Vinex Victoria, fost ministru al Economiei. El a sugerat c statul trebuie s majoreze accizele la b綦turile tari pentru a mic榣ra consumul.
姷 replic, Andrei Gurin, 榷ful Inspectoratului de stat pentru supravegherea produciei alcoolice, a declarat c accizele la vodc au fost majorate 螽 ultimii ani de circa 榮pte ori.
Experii au indicat c 螽treprinderile vinicole trebuie s promoveze "publicit裻i mai agresive" pentru a cuceri piaa intern. 姷 plus, se cere implicarea mai perseverent a organelor abilitate de stat 螽 vederea reglement綖ii comerului 槐 consumului de b綦turi spirtoase. 波 organele de medicin preventiv trebuie s fie mai impun綟oare 螽 ceea ce ine de propagarea unui mod de via s緋綟os

Piata externa
Principala piaa extern pentru vinurile moldovene演e este, probabil, 槐 va r緆滱e Rusia. Aici erau livrate 80% din toate vinurile de export. Oricum, 螽tr-un final exporturile spre aceast ar vor fi reluate, 螽s tot mai muli experi arat c atingerea volumelor de p滱 la embargou va fi foarte dificil. Poate chiar imposibil.

"Piee exotice" pentru vinurile moldovene演i ar putea s fie 綖i precum China, India, Japonia sau Suedia. "Exportul spre China a f綷ut primul pas, de la zero la 300 mii USD 螽 2006. 姷cepem s avem limb comun cu chinezii", spune Iurie Mudrea, 榷ful serviciului de analiz 槐 prognoz la Agenia Moldova-Vin. 14 companii au intrat pe piaa chinez deja. 姷 zilele de 23-25 martie 2007 la Shanghai (ora 螽 estul Chinei) va avea loc un Festival al culturii 槐 vinificaiei moldovene演i.

De asemenea, 螽tre 18-20 aprilie curent, o prezentare a vinurilor moldovene演i va fi organizat 螽 Stockholm, capitala Suediei.

Republica Moldova va mai 螽cerca s p綟rund pe piaa produselor alcoolice din Italia, unde locuie演e o diaspor moldoveneasc alc綟uit din peste 200 mii de moldoveni. "Este o populaie pentru un ora 螽treg 槐 credem c reprezint o ni箝 bun pentru vinificatorii no演ri", a estimat Mudrea. Potrivit lui, moldovenii din Italia ar da preferin vinurilor, dar mai ales, divinurilor 槐 b綦turilor tari moldovene演i.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2723
Age : 76
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Cine bea vinurile moldovene演i?

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 1 Apr 2007 - 12:59

Vinurile moldovene演i sunt incluse 螽 lista celor mai bune 1 000 vinuri ale lumii

Patru vinuri produse de Acorex Wine Holding 槐 dou aparin滱d companiei Lion Gri au c熇tigat 螽 concursul celor mai bune 1 000 de vinuri ale lumii "Les Vinalies Internationales 2007", desf蒪urat la Paris, 螽 perioada 2-6 martie. Concursul este organizat de Uniunea Interanional a Oenologilor 槐 Federaia mondial a concursurilor internaionale de vinuri 槐 producie alcoolic, iar 螽 baza rezultatelor va fi editat catalogul "1 000 de vinuri ale lumii" ("1 000 Vins du Monde").

R.Moldova a c熇tigat cu vinurile Acorex Reserve Chardonnay din roada anului 2004, Amaro de la Valea Perjei (2003), Legenda Pinot Noir (2003),Albastrele Sauvignon Blanc (2005), produse de compania Acorex Wine Holding 槐 vinurile Merlot (2006) 槐 Brut champenoise (2002), ambele produse de Lion Gri. Vinurile moldovene演i c熇tig綟oare sunt produse din struguri din regiunile Cahul 槐 Purcari.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2723
Age : 76
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect
 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum