Cine bea vinurile moldovenești?

In jos

Cine bea vinurile moldovenești?

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 24 Mar 2007 - 13:32

Un articol foarte interesant am citit azi referitor la situatia vinicola, pe un magazin economic
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ,in conditiile in care 80 % din exporturi erau trimise rusilor, si care suparandu-se au introdus un embargou economic. "Principala întrebare a vinificatorilor este – cui să vindem vinul?"

Piața internă - pierdută
Deși Republica Moldova este considerată o țară cu tradiții în vinificație, consumul de vinuri industriale rămâne cu mult în urma altor tipuri de băuturi.
Potrivit datelor statistice, anual în Republica Moldova se vând doar 3,5 mil. sticle de vin, în timp vodca depășește cifra de 46 mil. de sticle.

Consumul mediu anual pe cap de locuitor de băuturi spirtoase se ridică în R. Moldova la 13,14 sticle de 0,5 litri, consumul mediu de vin de casă este în mărime de 22,8 litri, iar cel de bere de 25,7 litri pe cap de locuitor.

Astfel, anual în R. Moldova se vând 2,3 mil. decalitri de vodcă, divin, brandy și alte băuturi tari sau 46 mil. de sticle de 0,5 litri. Plus la aceasta se mai adaugă 9 mil. decalitri de bere, inclusiv 7,4 mil. decalitri de producție locală și 1,6 mil. decalitri - de import.

Consumul anual de vin de casă constituie 7-8 mil. decalitri, iar de vin industrial - doar 400-500 mii decalitri.

"Combinatele de vinuri, practic, au pierdut piața internă, chiar dacă nimeni nu a introdus embargouri", afirmă Nicolae Taran, director adjunct la Institutul Viei și Vinului.

"Nimeni nu va cumpăra atât timp cât o sticlă de vin este de două ori mai scumpă decât una de vodcă", spune la rândul său Ștefan Odagiu, directorul companiei Vinex Victoria, fost ministru al Economiei. El a sugerat că statul trebuie să majoreze accizele la băuturile tari pentru a micșora consumul.
În replică, Andrei Gurin, șeful Inspectoratului de stat pentru supravegherea producției alcoolice, a declarat că accizele la vodcă au fost majorate în ultimii ani de circa șapte ori.
Experții au indicat că întreprinderile vinicole trebuie să promoveze "publicități mai agresive" pentru a cuceri piața internă. În plus, se cere implicarea mai perseverentă a organelor abilitate de stat în vederea reglementării comerțului și consumului de băuturi spirtoase. Și organele de medicină preventivă trebuie să fie mai impunătoare în ceea ce ține de propagarea unui mod de viață sănătos

Piata externa
Principala piața externă pentru vinurile moldovenește este, probabil, și va rămâne Rusia. Aici erau livrate 80% din toate vinurile de export. Oricum, într-un final exporturile spre această țară vor fi reluate, însă tot mai mulți experți arată că atingerea volumelor de până la embargou va fi foarte dificilă. Poate chiar imposibilă.

"Piețe exotice" pentru vinurile moldovenești ar putea să fie țări precum China, India, Japonia sau Suedia. "Exportul spre China a făcut primul pas, de la zero la 300 mii USD în 2006. Începem să avem limbă comună cu chinezii", spune Iurie Mudrea, șeful serviciului de analiză și prognoză la Agenția Moldova-Vin. 14 companii au intrat pe piața chineză deja. În zilele de 23-25 martie 2007 la Shanghai (oraș în estul Chinei) va avea loc un Festival al culturii și vinificației moldovenești.

De asemenea, între 18-20 aprilie curent, o prezentare a vinurilor moldovenești va fi organizată în Stockholm, capitala Suediei.

Republica Moldova va mai încerca să pătrundă pe piața produselor alcoolice din Italia, unde locuiește o diasporă moldovenească alcătuită din peste 200 mii de moldoveni. "Este o populație pentru un oraș întreg și credem că reprezintă o nișă bună pentru vinificatorii noștri", a estimat Mudrea. Potrivit lui, moldovenii din Italia ar da preferință vinurilor, dar mai ales, divinurilor și băuturilor tari moldovenești.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Cine bea vinurile moldovenești?

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 1 Apr 2007 - 12:59

Vinurile moldovenești sunt incluse în lista celor mai bune 1 000 vinuri ale lumii

Patru vinuri produse de Acorex Wine Holding și două aparținând companiei Lion Gri au câștigat în concursul celor mai bune 1 000 de vinuri ale lumii "Les Vinalies Internationales 2007", desfășurat la Paris, în perioada 2-6 martie. Concursul este organizat de Uniunea Interanțională a Oenologilor și Federația mondială a concursurilor internaționale de vinuri și producție alcoolică, iar în baza rezultatelor va fi editat catalogul "1 000 de vinuri ale lumii" ("1 000 Vins du Monde").

R.Moldova a câștigat cu vinurile Acorex Reserve Chardonnay din roada anului 2004, Amaro de la Valea Perjei (2003), Legenda Pinot Noir (2003),ÿAlbastrele Sauvignon Blanc (2005), produse de compania Acorex Wine Holding și vinurile Merlot (2006) și Brut champenoise (2002), ambele produse de Lion Gri. Vinurile moldovenești câștigătoare sunt produse din struguri din regiunile Cahul și Purcari.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum