Razboiul rece

In jos

Razboiul rece

Mesaj Scris de veronique la data de Mier 11 Apr 2007 - 16:31

Războiul Rece (1947-1991) a fost o confruntare deschisă, nonmilitară (deși a cauzat cursa înarmării) și limitată, care s-a dezvoltat după Al Doilea Război Mondial între două grupuri de state care aveau ideologii și sisteme politice diametral opuse. Într-un grup se aflau URSS și aliații ei, cărora li se mai spunea și Blocul răsăritean. Celălalt grup cuprindea SUA și aliații lor, numiți și Blocul occidental.
La nivel militar-politic a fost o confruntare între NATO (North Atlantic Treaty Organization, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) și Pactul de la Varșovia. La nivel economic, a fost o confruntare între capitalism și socialism. La nivel ideologico-politic a fost o confruntare între democrațiile liberale occidentale (așa-numita "lume liberă," "societatea deschisă") și regimurile comuniste totalitare (așa-numita "societatea închisă"). Înfruntarea dintre cele două blocuri a fost numită "Războiul rece", deoarece nu s-a ajuns la confruntări directe militare dintre supraputeri (nu s-a ajuns la un război "cald"). S-a mai numit "Războiul Rece" și datorită faptului că a fost purtat între foștii aliați din războiul împotriva regimului totalitar nazist, între două forme de regimuri politice care aveau aceleași rădăcini ideologice, adică lupta democratică pentru emanciparea omului de sub orice formă de dominație.
"Războiul rece" a dominat politica externă a SUA și a URSS încă din 1947, când s-a folosit pentru prima oară termenul, și până la colapsul Uniunii Sovietice din 1991. Din punct de vedere al mijloacelor utilizate, Războiul Rece a fost o luptă în care s-au utilizat presiunea economică, ajutorul selectiv, manevrele diplomatice, propaganda, asasinatul, operațiunile militare de intensitate mică și iminentul război pe scară mare.Războiul Rece s-a încheiat o dată cu prăbușirea regimurilor comuniste sovietice și a
URSS, supraputerea care s-a confruntat cu SUA, iar lumea care a rămas
este dominată de o singură supraputere (condiție descrisă de specialiștii în politică internațională drept hegemonie globală a SUA într-o lume care însă este multipolară).

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Razboiul rece

Mesaj Scris de veronique la data de Mier 11 Apr 2007 - 16:35

Pactul de la Varșoviasau Tratatul de la Varșovia, numit în mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare și asistență mutuală a fost o alianță militară a țărilor din Europa Răsăriteană și din Blocul Răsăritean, care voiau să se apere împotriva amenințării pe care o percepeau din partea alianței NATO (care a fost fondată în 1949). Crearea Pactului de la Varșovia a fost grăbită de integrarea Germaniei de Vest "remilitarizată" în NATO prin ratificarea de către țările ocidentale a Înțelegerilor de la Paris. Tratatul de la Varșovia a fost inițiat de către Nikita Hrușciov în 1955 și a fost semnat la Varșovia pe 14 mai 1955. Pactul și-a încetat existența pe 3 martie 1991 și a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga, pe 1 iulie 1991.

Membri

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]Emblema Pactului de la Varșovia

  • Albania, retrasă oficial din Pact în anul 1968 din cauza diferențelor ideologice.
  • Bulgaria
  • Cehoslovacia
  • Republica Democrată Germană (RDG)
  • Polonia
  • România
  • Ungaria
  • Uniunea Sovietică
Toate statele comuniste ale Europei Răsăritene au semnat acest pact, (cu excepția Iugoslaviei). Membrii Pactului de la Varșovia și-au luat angajamentul să se apere unii pe alții, dacă unul sau mai mulți dintre ei erau atacați. Tratatul statua de asemenea că semnatarii își bazau relațiile pe principiul neintervenției în afacerile interne și pe respectul suveranițății și
independenței naționale – până la urmă, aceste principii vor fi încălcate mai târziu în cazul intervențiilor din Ungaria - (1956) și Cehoslovacia - (1968).
Albania a încetat să mai fie membru activ al alianței în 1961 ca urmare a rupturii chino-sovietică, criză în care regimul dur stalinist din Albania s-a situat de partea Chinei. Albania s-a retras în mod oficial din Pact în 1968.

Istorie

După terminarea oficială a celui de-al doilea război mondial, în conformitate cu discursul lui W. Churchill (prim ministru al Imperiului Britanic la acea dată), de la Fulton, s-a declanșat "războiul rece" și a apărut conceptul de cortină de fier". Urmare a politicii consecvente de apărare a sistemului economic și politic (implicit a intereslor economice ale marelui capital din lumea occidentală) trupele germane, în calitate de "prizonieri", aflate pe teritoriul Germaniei de Vest au fost reînarmate și au constituit baza viitorului "Bundeswehr" - armata regulată a R.F.G.
Pe fondul evenimentelor din 1948 din Cehoslovacia (expulzări ale etnicilor germani, alegeri, reconstrucție economică) apare infiltrarea agenților serviciilor speciale ale S.U.A. și Marii Britanii cu rol de "agitatori". Existând cauza, trupele sovietice nu părăsesc Europa Centrală și de Est cucerită-eliberată, staționând pe teritoriol mai multor state. Aflate pe linia de demarcație dintre cele două blocuri foste aliate, armata sovietică nu a plecat din Ungaria decât după dizolvarea Tratatului de la Warșovia.[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine][Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Cele mai importante figuri ale Pactului de la Varșovia. De la dreapta la stânga: Ministrul Apărării al RDG, Heinz Hoffmann, Premierul Poloniei, Wojciech Jaruzelski, Comandantul Suprem al Pactului de la Varșovia, Viktor Kulikov, și Ministrul Apărării al Cehoslovaciei, Martin Dzúr, în timpul manevrelor militare ale Pactului de la Varșovia din Polonia, în martie 1981.

Pe timpul revoluției maghiare din 1956, guvernul ungar s-a împarțit în două facțiuni, una condusă de Imre Nagy iar alta condusă de János Kádár.Pentru a ajuta la scăderea tensiunilor, trupele sovietice s-au retras parțial (și-au redus numărul) din Ungaria pe durata disputelor interne.
Când facțiunea lui Imre Nagy a declarat că Ungaria s-a retras din alianță iar partizanii săi au atacat unitățile militare -garnizoanele armatei sovietice a urmat replica iar militarii Tratatului de la Varșovia au reintrat în țară în
octombrie 1956 la cererea lui János Kádár și a facțiunii sale, iar rezistența (impropriu spus dacă trupele sovietice ar fi părăsit vreodată Ungaria) maghiară (parțial sprijinită moral, militar și mai ales financiariar de către N.A.T.O.) a fost înfrântă în două săptămâni.
Forțele Tratatului (Pactului) de la Varșovia au fost folosite și în luna august 1968, după declararea-declanșarea evenimentelor interne din Cehia Primăverii de la Praga, când a fost invadată Cehoslovacia pentru a pune capăt reformelor puse în practică de guvernul lui Alexander Dubèek.
Șeful departamentului militar al Partidului Comunist Cehoslovac, Generalul Locotenent Vaclav Prchlik, denunțase deja, într-o conferință de presă televizată, Tratatul de la Varșovia ca pe o alianță inegală și declarase că armata cehoslovacă era pregătită să apere, prin luptă dacă era necesar, suveranitatea țării. Pe 20 august 1968, o forță constituită din 23 de divizii ale armatei sovietice au intrat în Cehoslovacia sprijinită și de o divizie maghiară, două est-germane, una bulgară și două poloneze. România a refuzat să contribuie cu trupe.
Această interventie a fost explicată de Doctrina Brejnev care afirma că: "Atunci când forțe care sunt ostile socialismului încearcă să deturneze către capitalism dezvoltarea unor țari socialiste, acest fapt nu devine numai o problemă a țării în discuție, dar și o problemă și o preocupare a tuturor
țărilor socialiste." În mod implicit, acestă doctrină rezerva chiar conducerii Uniunii Sovietice dreptul de a defini "socialismul" și "capitalismul" în conformitate cu propriile interese.
După invazia Cehoslovaciei, Albania s-a retras în mod formal din Pactul de la Varșovia, deși această țară încetase să mai sprijine pactul încă din 1962. Conducătorul României, Nicolae Ceaușescu, a denunțat invazia atât ca pe o violare a legilor internaționale, cât și ca pe o încălcare a principiilor de neintervenție mutuală în afacerile interne, spunând că autoapărarea colectivă împotriva agresiunii externe era singura misiune autorizată a Pactului de la Varșovia.
NATO și Pactul de la Varșovia nu au intrat niciodată în conflicte armate directe, dar au fost părți în Războiul rece pentru mai mult de 35 de ani. În decembrie 1988, Mihail Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice din acea perioadă, a propus așa-numita Doctrină Sinatra, care statua că Doctrina Brejnev avea să fie abandonată iar țările din Euriopa Răsăriteană erau
îndreptățite să facă ceea ce doreau. Când a fost clar că Uniunea Sovietică nu va mai folosi forța pentru a controla Pactul de la Varșovia, au început să apară o serie de schimbări rapide în Europa Răsăriteană în 1989. Noile guverne din țările din Europa Răsăriteană au început să fie din ce în ce mai puțin interesate de menținerea Pactului de la Varșovia, iar în ianuarie 1991
Cehoslovacia, Ungaria și Polonia au anunțat că se vor retrage din organizația militară până la 1 iulie al aceluiași an. Bulgaria a luat o
decizie asemănătoare în februarie și era clar că pactul era practic mort. Pactul de la Varșovia a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la Praga din 1 iulie 1991.

Evoluția Statelor foste membre ale Pactului de la Varșovia

Pe 12 martie 1999, fostele membre al Pactului de la Varșovia: Republica Cehă, Ungaria și Polonia au aderat la NATO. Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia s-au alăturăt și ele Alianței Nord-Atlantice în martie 2004.

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum