Razboiul rece

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Razboiul rece

Mesaj Scris de veronique la data de Mier 11 Apr 2007 - 16:31

Războiul Rece ([Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]-[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]) a fost o confruntare deschisă, nonmilitară (deși a cauzat [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]) și limitată, care s-a dezvoltat după [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] între două grupuri de state care aveau [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] diametral opuse. Într-un grup se aflau [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și aliații ei, cărora li se mai spunea și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Celălalt grup cuprindea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] lor, numiți și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
La nivel militar-politic a fost o confruntare între NATO (North Atlantic Treaty Organization, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) și Pactul de la Varșovia. La nivel economic, a fost o confruntare între capitalism și socialism. La nivel ideologico-politic a fost o confruntare între democrațiile liberale occidentale (așa-numita "lume liberă," "societatea deschisă") și regimurile comuniste totalitare (așa-numita "societatea închisă"). Înfruntarea dintre cele două blocuri a fost numită "Războiul rece", deoarece nu s-a ajuns la confruntări directe militare dintre [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (nu s-a ajuns la un război "cald"). S-a mai numit "Războiul Rece" și datorită faptului că a fost purtat între foștii aliați din războiul împotriva regimului totalitar nazist, între două forme de regimuri politice care aveau aceleași rădăcini ideologice, adică lupta democratică pentru emanciparea omului de sub orice formă de dominație.
"Războiul rece" a dominat politica externă a [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și a URSS încă din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], când s-a folosit pentru prima oară termenul, și până la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Din punct de vedere al mijloacelor utilizate, Războiul Rece a fost o luptă în care s-au utilizat presiunea economică, ajutorul selectiv, manevrele diplomatice, propaganda, asasinatul, operațiunile militare de intensitate mică și iminentul război pe scară mare.Războiul Rece s-a încheiat o dată cu prăbușirea regimurilor comuniste sovietice și a
URSS, supraputerea care s-a confruntat cu SUA, iar lumea care a rămas
este dominată de o singură [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (condiție descrisă de specialiștii în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] drept [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] globală a SUA într-o lume care însă este multipolară).

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Razboiul rece

Mesaj Scris de veronique la data de Mier 11 Apr 2007 - 16:35

Pactul de la Varșoviasau Tratatul de la Varșovia, numit în mod oficial Tratatul de prietenie, cooperare și asistență mutuală a fost o [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] a țărilor din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], care voiau să se apere împotriva amenințării pe care o percepeau din partea alianței [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] (care a fost fondată în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]). Crearea Pactului de la Varșovia a fost grăbită de integrarea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] "remilitarizată" în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] prin ratificarea de către țările [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] a [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] de la Varșovia a fost inițiat de către [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și a fost semnat la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Pactul și-a încetat existența pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

Membri

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Emblema Pactului de la Varșovia
Toate [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ale Europei Răsăritene au semnat acest pact, (cu excepția [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]). Membrii Pactului de la Varșovia și-au luat angajamentul să se apere unii pe alții, dacă unul sau mai mulți dintre ei erau atacați. Tratatul statua de asemenea că semnatarii își bazau relațiile pe principiul neintervenției în afacerile interne și pe respectul suveranițății și
independenței naționale – până la urmă, aceste principii vor fi încălcate mai târziu în cazul intervențiilor din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] - ([Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]) și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] - ([Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]).
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] a încetat să mai fie membru activ al alianței în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] ca urmare a [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], criză în care regimul dur [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] din Albania s-a situat de partea [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Albania s-a retras în mod oficial din Pact în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

Istorie

După terminarea oficială a celui de-al doilea război mondial, în conformitate cu discursul lui W. Churchill (prim ministru al Imperiului Britanic la acea dată), de la Fulton, s-a declanșat "războiul rece" și a apărut conceptul de cortină de fier". Urmare a politicii consecvente de apărare a sistemului economic și politic (implicit a intereslor economice ale marelui capital din lumea occidentală) trupele germane, în calitate de "prizonieri", aflate pe teritoriul Germaniei de Vest au fost reînarmate și au constituit baza viitorului "Bundeswehr" - armata regulată a R.F.G.
Pe fondul evenimentelor din 1948 din Cehoslovacia (expulzări ale etnicilor germani, alegeri, reconstrucție economică) apare infiltrarea agenților serviciilor speciale ale S.U.A. și Marii Britanii cu rol de "agitatori". Existând cauza, trupele sovietice nu părăsesc Europa Centrală și de Est cucerită-eliberată, staționând pe teritoriol mai multor state. Aflate pe linia de demarcație dintre cele două blocuri foste aliate, armata sovietică nu a plecat din Ungaria decât după dizolvarea Tratatului de la Warșovia.[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link][Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Cele mai importante figuri ale Pactului de la Varșovia. De la dreapta la stânga: Ministrul Apărării al RDG, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Premierul Poloniei, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], Comandantul Suprem al Pactului de la Varșovia, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], și Ministrul Apărării al Cehoslovaciei, [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], în timpul manevrelor militare ale Pactului de la Varșovia din Polonia, în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

Pe timpul [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], guvernul ungar s-a împarțit în două facțiuni, una condusă de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] iar alta condusă de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].Pentru a ajuta la scăderea tensiunilor, trupele sovietice s-au retras parțial (și-au redus numărul) din Ungaria pe durata disputelor interne.
Când facțiunea lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]a declarat că Ungaria s-a retras din alianță iar partizanii săi au atacat unitățile militare -garnizoanele armatei sovietice a urmat replica iar militarii Tratatului de la Varșovia au reintrat în țară în
octombrie [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] la cererea lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]și a facțiunii sale, iar rezistența (impropriu spus dacă trupele sovietice ar fi părăsit vreodată Ungaria) maghiară (parțial sprijinită moral, militar și mai ales financiariar de către N.A.T.O.) a fost înfrântă în două săptămâni.
Forțele Tratatului (Pactului) de la Varșovia au fost folosite și în luna august [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], după declararea-declanșarea evenimentelor interne din Cehia [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], când a fost invadată [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pentru a pune capăt reformelor puse în practică de guvernul lui [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].
Șeful departamentului militar al Partidului Comunist Cehoslovac, Generalul Locotenent [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], denunțase deja, într-o conferință de presă televizată, Tratatul de la Varșovia ca pe o alianță inegală și declarase că armata cehoslovacă era pregătită să apere, prin luptă dacă era necesar, suveranitatea țării. Pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], o forță constituită din 23 de divizii ale armatei sovietice au intrat în Cehoslovacia sprijinită și de o divizie maghiară, două est-germane, una bulgară și două poloneze. România a refuzat să contribuie cu trupe.
Această interventie a fost explicată de [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] care afirma că: "Atunci când forțe care sunt ostile [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] încearcă să deturneze către [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]dezvoltarea unor țari socialiste, acest fapt nu devine numai o problemă a țării în discuție, dar și o problemă și o preocupare a tuturor
țărilor socialiste." În mod implicit, acestă doctrină rezerva chiar conducerii [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] dreptul de a defini "socialismul" și "capitalismul" în conformitate cu propriile interese.
După invazia [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] s-a retras în mod formal din Pactul de la Varșovia, deși această țară încetase să mai sprijine pactul încă din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Conducătorul [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], a denunțat invazia atât ca pe o violare a legilor internaționale, cât și ca pe o încălcare a principiilor de neintervenție mutuală în afacerile interne, spunând că autoapărarea colectivă împotriva agresiunii externe era singura misiune autorizată a Pactului de la Varșovia.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și Pactul de la Varșovia nu au intrat niciodată în conflicte armate directe, dar au fost părți în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] pentru mai mult de 35 de ani. În [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], liderul Uniunii Sovietice din acea perioadă, a propus așa-numita [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], care statua că [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]avea să fie abandonată iar țările din Euriopa Răsăriteană erau
îndreptățite să facă ceea ce doreau. Când a fost clar că Uniunea Sovietică nu va mai folosi forța pentru a controla Pactul de la Varșovia, au început să apară o serie de schimbări rapide în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Noile guverne din țările din Europa Răsăriteană au început să fie din ce în ce mai puțin interesate de menținerea Pactului de la Varșovia, iar în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Cehoslovacia, Ungaria și Polonia au anunțat că se vor retrage din organizația militară până la 1 iulie al aceluiași an. Bulgaria a luat o
decizie asemănătoare în februarie și era clar că pactul era practic mort. Pactul de la Varșovia a fost în mod oficial dizolvat la întâlnirea de la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] din [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

Evoluția Statelor foste membre ale Pactului de la Varșovia

Pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], fostele membre al Pactului de la Varșovia: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] au aderat la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link], [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] și [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] s-au alăturăt și ele Alianței Nord-Atlantice în [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link] [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link].

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum