votul tau nu conteaza!

In jos

votul tau nu conteaza!

Mesaj Scris de veronique la data de Dum 22 Apr 2007 - 18:30Guvernul marionetă

Din dorința de a rămâne cu orice preț la putere premierul Călin Popescu Tăriceanu încearcă să dea timpul înapoi. O operațiune care s-ar putea să-i fie fatală și lui ca om politic și partidului pe care îl conduce. Dl Tăriceanu întoarce România într-un moment politic neclar, între primul și cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2004, când românii nu se deciseseră încă între candidatul Partidului Social Democrat și cel al Alianței Dreptate și Adevăr.

Prin votul acordat lui Traian Băsescu alegătorii au dat un semnal clar, pe care președintele l-a pus în aplicare invitându-l pe liderul liberal să conducă un guvern minoritar. Altfel, potrivit aritmeticii alegerilor, dl Băsescu ar fi trebuit să-i încredințeze această misiune dlui Adrian Năstase, președintele partidului care a ieșit pe primul loc la alegerile parlamentare. Când i-a cerut dlui Tăriceanu să conducă guvernul, președintele a calculat că următorul pas trebuia să fie organizarea alegerilor anticipate, care să aducă Alianței DA voturile necesare alcătuirii unui guvern majoritar. Ruptura dintre președinte și premier s-a produs în momentul în care dl Tăriceanu a refuzat soluția anticipatelor.

Prin îndepărtarea Partidului Democrat de la guvernare, liderul liberal a luat o decizie care contravine de două ori voinței electoratului și a instituit un precedent periculos pentru democrația autohtonă. Premierul, care n-a fost ales, ci numit, rupe astfel o alianță validată de alegători și conduce țara în numele doar al unuia dintre partidele alianței. Și mai grav e însă că în formula pentru care a optat pentru a rămîne la guvernare, dl Tăriceanu se bizuie, pe față, pe sprijinul unei opoziții pe care a combătut-o din toate puterile în timpul campaniei electorale din 2004, și urmărește totodată izolarea politică a fostului aliat, Partidul Democrat.

În acest moment scena noastră politică a trecut granița absurdului: un partid de dreapta guvernează împreună cu o formațiune etnică, UDMR, bizuindu-se pe sprijinul unui partid de stânga, PSD, dar fără a disprețui nici eventualul sprijin al unui partid considerat extremist, PRM-ul.

Unul dintre motivele importante ale sprijinului de care a beneficiat Alianța DA la alegeri a fost că la acea dată ea reunea atât centru-dreapta, prin PNL, cât și centru-stânga, prin, la acea vreme, Partidul Democrat. Trimițând PD-ul în opoziție, dl Tăriceanu dă o palmă alegătorilor acestui partid, în numele unui liberalism îndoielnic, care rezistă la guvernare pe umerii unui partid de stânga, sancționat chiar de votanții stângii la alegeri.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]</IMG>
E scris in stele
Iuliana Vîlsan 2007

Premierul Tăriceanu și liderul PSD, Mircea Geoană, aliatul său din umbră care se face că uită de ideologia partidului său, pentru a-l menține pe cel dintîi la putere, sunt de părerea că prin această soluție de compromis criza politică a fost dezamorsată. Cu alte cuvinte până la alegeri, PNL-ul va face politică de dreapta la guvernare cu voturile din Parlament ale unui partid de stînga. E limpede că aici cineva a făcut un calcul greșit, iar acel cineva e premierul. Fiindcă oricât de mult l-ar urî PSD-ul pe președintele Băsescu, asta nu înseamnă că parlamentarii acestui partid s-au îndrăgostit subit, din acest motiv, de liberalul Tăriceanu. Dimpotrivă, dl Geoană știe că nu poate recâștiga simpatia alegătorilor dacă va face jocul guvernului. Astfel că dacă vrea să rămână la putere, prim ministrul nu are altă soluție decât să nu supere partidul condus de Mircea Geoană. Practic, fără cel mai mic efort, PSD-ul a ajuns la conducerea din umbră a Guvernului României

Dar cum dl Tăriceanu nu e un tehnocrat, ci trebuie să-și gestioneze și funcția de șef al PNL, ne putem aștepta de pe acum la conflicte între guvern și noii săi sprijinitori. Asta dacă premierul e într-adevăr preocupat ca partidul său să intre în Parlament la viitoarele alegeri. Cu atât mai mult cu cât, în acest moment Alianța DA se reface în opoziție între PLD și PD.

Dl Tăriceanu care a câștigat o bătălie în conflictul său cu președintele Băsescu și cu PD-ul a transmis alegătorilor semnale de-a dreptul catastrofale pentru viitorul său politic. Cel care acuza PD-ul de colaborare subterană cu opoziția, împotriva intereselor politice ale Alianței DA, a bătut palma pe față cu partidul dlor Geoană și Iliescu, pentru a rămâne la putere. Aruncând peste bord miniștri ca dl Mihai Hărdău sau dna Sulfina Barbu, dl Tăriceanu nu și-a riscat popularitatea. În schimb, eliminarea din executiv a ministrului de Interne, Gheorghe Blaga și mai ales a dnei Monica Macovei de la Justiție s-ar putea să-i lichideze creditul în rândul opiniei publice. Alungarea acestora din urmă din executiv probabil că va fi considerată de alegători rezultatul deciziei premierului de a stopa reforma. Mai ales că înlocuitorii miniștrilor debarcați fie că au o reputație îndoielnică, cazul noului ministru al Justiției, fie că sunt, în majoritate, mediocrități nici măcar lustruite.

Cu această găselniță a restructurării guvernului al cărei singur merit e că îi prelungește șederea la Palatul Victoria, prim ministrul nu numai că transformă confuzia în principiu politic, dar le-a transmis alegătorilor un mesaj care s-ar putea să-i înfurie. Ce au votat ei nu contează, important e ca dl Tăriceanu să nu piardă puterea.

Cristian Teodorescu.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum