Scandal monumental intre Rusia si Estonia

In jos

Scandal monumental intre Rusia si Estonia

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 7 Mai 2007 - 19:24

Demolarea statuii ostasului sovietic i-a scos in strada pe rusii din Talinn

O persoana a fost ucisa si peste 50 au fost ranite in timpul protestelor violente izbuc-nite in noaptea de joi spre vineri la Talinn, ca urmare a deciziei autoritatilor estoniene de a demonta un monument in cinstea ostasilor sovietici, aflat in centrul orasului.

Afacerea a declansat un scandal de proportii intre Moscova si Talinn, rusii amenintand cu ruperea relatiilor diplomatice, ca represalii la ceea ce Ministerul de Externe a numit „un sacrilegiu”. Pentru estonieni, monu-mentul respectiv era insa un simbol al deceniilor de
ocupatie sovietica.

Decizia autoritatilor estoniene a scandalizat minoritatea rusa din Estonia, estimata la circa 300.000 de persoane din totalul populatiei, de 1,3 milioane de oameni. Peste 1.000 de etnici rusi, majoritatea tineri, s-au adunat joi seara in centrul capitalei estoniene pentru a
impiedica demon-tarea monumentului.

Spiritele s-au incins rapid, ajungandu-se la o confruntare intre protestatari si fortele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestatia. Goniti din piata centrala, tinerii rusi s-au razbunat distrugand tot ce le-a iesit in cale.

Potrivit politiei, manifestantii au spart geamuri, au rasturnat masini, au incendiat diverse obiecte si au jefuit o serie de magazine. Peste 300 de persoane au fost arestate. In zorii zilei, muncitorii au trecut la demontarea masivului monument, care a fost dus intr-o directie necunoscuta, urmand a fi reamplasat intr-un cimitir.

Reactia Moscovei nu s-a lasat asteptata. Consiliul Federatiei, Camera superioara a parlamentului rus, a votat ieri cu o majoritate covarsitoare o rezolutie prin care cere presedintelui Vladimir Putin sa rupa relatiile diplomatice cu Estonia.

"Ajunge aceasta batjocorire a mortilor si a victoriei din cel de-al Doilea Razboi Mondial”, a declarat pre-sedintele Consiliului, Serghei Mironov. La fel de vehementa a fost si reactia Ministerului rus de Externe, care a calificat demolarea monumentului, la baza caruia se
presupune ca s-ar afla ingropate oseminte ale unor ostasi sovietici, drept o „blasfemie” si „un act inuman”.

Fosta republica sovietica, Estonia si-a dobandit independenta in 1991 si a devenit membru in NATO si UE. In tot acest timp, relatiile cu Moscova au fost destul de proaste, principalul subiect de disputa fiind tratamentul aplicat minoritatii ruse.

Responsabilii rusi acuza Estonia de discriminarea populatiei rusesti. O parte a acestei minoritati a acceptat naturalizarea estoniana, insa multi altii nu au nicio cetatenie la ora actuala. Si celelalte doua state baltice, Lituania si Letonia, au fost acuzate de Moscova ca ii trateaza pe etnicii rusi drept cetatenii de mana a doua.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Scandal monumental intre Rusia si Estonia

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 7 Mai 2007 - 19:31

bravo estonienii, tot respectul pentru ei, macar stiu exact ce vor si incotro...

cand o sa se intample asta si la noi?
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Scandal monumental intre Rusia si Estonia

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 7 Mai 2007 - 19:33

Estonia și R. Moldova sunt două modele absolut diferite de abordare a trecutului legat de ocupația sovietică, în pofida faptului că și Estonia, și R. Moldova sunt victime ale pactului criminal Ribbentrop-Molotov. După dezagregarea URSS, Estonia a adoptat un comportament dur și intransigent față de Rusia și minoritatea rusă, spre deosebire de R. Moldova, care a demonstrat constant în acești șaptesprezece ani o generozitate fără margini față de minoritari, calificată de mulți drept o lipsă totală de demnitate națională. Modelul de comportament adoptat de estonieni s-a dovedit a lucra în favoarea interesului lor național: Estonia a intrat în UE și are un nivel de viață la care R. Moldova doar visează. Modelul adoptat de R. Moldova s-a dovedit a fi unul care a lucrat și continuă să lucreze împotriva interesului național al moldovenilor: suntem cea mai săracă țară din Europa, influența Rusiei este covârșitoare, din care cauză și independența statului moldovean e iluzorie, continuă procesele de rusificare a populației majoritare, o parte a națiunii titulare trăind în permanență cu sentimentul neîmplinirii naționale.

Un lucru trebuie spus răspicat: cu cât statul a fost mai atent față de minoritatea rusă, cu atât această minoritate a devenit mai neînțelegătoare, refuzând integrarea lingvistică și culturală cu populația majoritară, față de care se comportă cu o nedisimulată aroganță și chiar dispreț. Milioanele băgate în Complexul de la Șerpeni și în Memorialul de la Chișinău nu i-au sensibilizat pe minoritarii ruși, nu i-au făcut să se comporte adecvat cu populația majoritară. Dimpotrivă, această atitudine civilizată a moldovenilor a fost înțeleasă ca o slăbiciune și poftele minoritarilor au crescut și mai mult. Pentru minoritatea rusă, moldovenii continuă să rămână bâci, bâci care trebuie să le învețe limba și să le pupe mâna pentru că i-au eliberat. Conducerile R. Moldova, îndeosebi actuala conducere, nici n-a încercat vreodată să responsabilizeze această minoritate și să-i sugereze că, la un bine, se răspunde prin bine, la un gest civilizat - cu alt gest civilizat. Această conducere le-a satisfăcut minoritarilor ruși toate poftele, din nefericire și pentru noi, dar și pentru ei.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Scandal monumental intre Rusia si Estonia

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum