ce se mai intampla prin vecini...

In jos

ce se mai intampla prin vecini...

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 10 Mai 2007 - 15:02

Ucraina a inaugurat canalul Bistroe
Simona Maties

Guvernul ucrainean a deschis ieri traficul pe noul canal de navigatie din Delta Dunarii, dupa trei ani de proteste din partea Romaniei si a unor institutii internationale.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]O parte a canalului de navigatie inaugurat in Delta Dunarii este controversatul canal Bistroe, proiect completat cu largirea albiei Bratului Chilia, anunta BBC, citind televiziunea ucraineana ICTV. Ucrainenii spun ca adincimea canalului e de circa 8,5 metri, fata de doar 7 metri cit au canalele Sulina si Dunare - Marea Neagra.

Autoritatile de la Bucuresti au protestat cu diverse ocazii fata de realizarea acestui proiect, principalul argument fiind impactul negativ pe care il are constructia asupra mediului din Delta Dunarii. Romania a fost sustinuta de Consiliul Europei si de diverse organizatii ecologiste, printre care si Fondul Mondial pentru Natura (WWF). Argumentul Kievului este ca Bistroe va aduce avantaje economice statului ucrainean, dar partea romana considera ca acest proiect va afecta in mod „clar si ireversibil“ o zona geografica unica.

„Partea romana isi exprima profunda dezamagire si preocupare fata de modul unilateral in care partea ucraineana a continuat sa abordeze aceasta chestiune. Construirea canalului de mare adincime Dunare - Marea Neagra pe bratele Chilia si Bistroe ale Dunarii ingrijoreaza atit Romania, ca stat afectat de impactul transfrontalier negativ al proiectului, cit si organismele europene pentru care conservarea echilibrului ecologic al zonelor protejate (cum este arealul deltaic) constituie o prioritate a politicii comunitare de mediu“, a anuntat MAE intr-un comunicat. Ministerul a precizat insa ca informatia potrivit careia canalul a fost deja inaugurat este inca neconfirmata oficial. „Redeschiderea canalului reprezinta un semnal nedorit de natura sa influenteze relatiile romano-ucrainene“, mai arata MAE.

O comisie de ancheta internationala, constituita la solicitarea partii romane, a aratat ca proiectul „este susceptibil“ sa produca un important impact transfrontalier negativ si a solicitat Ucrainei sa aplice recomandarile organismelor internationale. Desi autoritatile ucrainene sint obligate sa ia in considerare pozitia tarii noastre si a comisiei respective, inaugurarea canalului incalca angajamentele asumate de Ucraina, atit in plan bilateral, cit si multilateral.sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: ce se mai intampla prin vecini...

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 8 Noi 2007 - 14:31

Schengen se extinde pina la granita Romaniei Laura CernahoschiAparut in editia din 8 Noiembrie 2007


De la 21 decembrie vor fi desfiintate controalele de frontiera intre cele opt foste state comuniste intrate in UE in 2004 si vechii membri.

Ministrii de Interne si ai Justitiei din tarile UE se intrunesc astazi pentru a decide extinderea spatiului Schengen cu cele opt foste tari comuniste si cu Malta, state ce au aderat la Uniune in 2004. Posturile de frontiera dintre aceste tari si statele ce fac parte deja din zona Schengen vor fi desfiintate si se va renunta la controalele de pasapoarte. Data aleasa pentru desfiintarea acestor controale este 21 decembrie, la timp deci pentru a face fata numarului sporit de calatori din perioada Craciunului, noteaza „The International Herald Tribune“. Spatiul Schengen se va intinde, deci, de la Caen, in Franta, pina la Cracovia, in Polonia. Incepind din luna martie, aceleasi reguli se vor aplica si in aeroporturile din cele noua tari, iar calatorilor din spatiul Schengen nu le vor mai fi controlate actele.

In acest moment, 13 tari europene fac parte din spatiul Schengen: Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Spania, Finlanda, Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Suedia. Norvegia si Islanda, care nu sint membre UE, fac parte de asemenea din acest spatiu. Denumirea de spatiu Schengen provine de la satul din Luxemburg unde a fost semnat acordul initial, intre Franta, tarile Benelux si Germania, in 1985.

Cele noua state au fost declarate pregatite pentru a adera la spatiul Schengen, dar a fost nevoie de rectificarea anumitor lipsuri. Principalele ingrijorari au fost ridicate de situatia Slovaciei, dar documentul ce se asteapta sa fie adoptat astazi, joi, arata ca „a fost stabilit faptul ca autoritatile au reusit sa schimbe situatia“.

Tarile baltice au planificat deja sarbatorirea evenimentului, iar ceremonii de celebrare vor avea loc si la granitele dintre Polonia si Germania, Austria si Ungaria si Slovenia si Italia. Comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, precum si premierul Portugaliei, Jose Socrates (a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE), se vor deplasa intre cele patru sarbatoriri.


sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum