Nicolae Costin

In jos

Nicolae Costin

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 21 Mai 2007 - 17:38

Nicolae Costin

Nicolae Costin (n. 7 aprilie 1936, satul Peciște, raionul Rezina, d. 16 februarie 1995, Chișinău) a fost un politician moldovean, unul din fruntașii mișcării de emancipare națională din Basarabia.

Primar al municipiului Chișinău

În anul 1990 este ales ca Președinte al Consiliului orășenesc Chișinău, apoi este ales ca deputat în primul Parlament ales democratic (1990-1994) al Republicii Moldova.

În perioada anilor 1990-1994 a fost primar al municipiului Chișinău, răstimp în care s-a manifestat drept lider al Mișcării de eliberare națională între anii 1989-1995. Nicolae Costin a fost coautor al Declarației de independență a Republicii Moldova (27 august 1991). A susținut problemele limbii române și revenirii la grafia latină.

Este considerat primul primar al municipiului Chișinău, care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. La propunerea și insistența sa, străzile municipiului Chișinău au fost botezate cu nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătarul, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile București, Calea Iașilor etc.), care au provocat și continuă să provoace isteria antiromânească a unor formațiuni politice care, în fiecare campanie electorală, cer revenirea la vechile nume sovietice, atribuite străzilor Chișinăului.

A contribuit la deschiderea, împreună cu ministerele din Republica Moldova, a liceelor (român–englez, român–italian, român–francez, român–german), precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca "Onisifor Ghibu", la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului, la restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

În perioada în care a fost primar a susținut reînvierea tradițiilor legate de sărbătorile creștine (Paștele, Crăciunul), instaurarea tradiției sărbătoririi Zilei Independenței Rep. Moldova și Limbii române. Tot el a fost artizanul reînființării, în spiritul tradiției naționale, la funcțiile de prefect, primar, la denumirile de comună, județ etc. Tot lui i se datorează și ideea includerii satelor din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului, pentru a echilibra componența demografică.

Nicolae Costin a deținut funcția de copreședinte al Fundației Mihai Viteazul și președinte al Societății Politologilor din Republica Moldova. A fost membru fondator și președinte al Executivului Frontului Popular din Moldova (FPM), formațiune care milita pentru unificarea Basarabiei cu România. Prin activitatea sa a contribuit substanțial la procesul de renaștere națională a Basarabiei.

La data de 9 august 1994, prin Decret al Președintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, Nicolae Costin a fost eliberat din funcția de primar al orașului Chișinău, fiind trecut în rezerva de cadre a Guvernului.

S-a stins din viață în urma unei grele suferințe la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chișinău. Cauza morții a fost leucemia.

mai multe detalii pe Wikipedia
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum