Mihai Volontir

In jos

Mihai Volontir

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 23 Mai 2007 - 11:21

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Mihai Volontir (n. 9 martie 1934, Glinjeni, Regatul României – d. 15 septembrie 2015, Chișinău, Republica Moldova) a fost un actor din Republica Moldova, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994.

Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de delegați ai primului parlament al Republicii Moldova, care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în lumea întreagă

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Mihai Volontir

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 9 Mar 2009 - 1:36

Interviu realizat de TIMPUL cu ocaiza a 75 de ani!


- Ce faceți acum, maestre Mihai Volontir?


- Ce să fac? Trăiesc.

- Cum trăiți?

- Îmi joc rolurile. Mai montez câte un spectacol, producându-mă, astfel, și în calitate de regizor.

- Astăzi, la ora 18.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți va avea loc premiera unui spectacol, montat de dvs. Despre ce este vorba?


- E vorba de spectacolul „Trei crai de la răsărit”, o comedie muzicală după o piesă a lui B. P. Hasdeu, la care am semnat regia, scenariul și adaptarea muzicală.

- De mult lucrați la acest spectacol?


- Din ianuarie curent, cu mici întreruperi.

- Aveți și vreun rol aici?


- Până acum, jucam în spectacolele pe care le montam, iar în prezent - nu. Am să joc mai târziu, când va veni timpul.

- Atunci, cine joacă în acest spectacol?


- Toată trupa teatrului.

- Așteptați pe cineva anume astăzi, de la Chișinău, am în vedere.


- Nu știu. S-ar putea să vină mai mulți, dar personal nu am invitat pe nimeni.

- Dar la filmări mai sunteți invitat, participați?


- Ia spune-mi tu, când m-ai văzut ultima dată pe micul ecran?

- Nici nu mai țin minte.


- Acum face cine vrea filme. Dacă ai bani, fă și tu un film și să mă iei și pe mine. Îmi dai vreo 30 mii de euro pe zi și vin la filmare.

- Atât de puțin?


- Dar cât ai dori?

- Pe la Chișinău când mai treceți?


- Am fost. De două ori, în anul curent.

- Cum veti marca jubileul de astăzi?


- Nu m-am pregătit în niciun fel. De altfel, niciodată nu mi-am sărbătorit ziua de naștere. Directorul, Anatol Răcilă, a luat inițiativa în mâinile sale, zicând: „Hai să facem ceva pentru Volontir!”. Și face ceva acolo, dar eu nu știu nimic. Eu, repet, nu mi-am sărbătorit ziua de naștere, decât doar în cadrul colectivului și cel al familiei. Pentru mine, aceasta este o zi obișnuită.

- Știu că aveați doi frați în România. Andrei Volontir a fost dirijor la Teatrul liric din Brașov, iar Ion - artist în același colectiv…


- Nu mai sunt printre noi. Pe Andrei, războiul l-a prins la o școală de muzică din Sibiu. Fratele Ion era elev la Școala de meserii din Rezina. Într-o noapte, toată școala a fost evacuată peste Prut. Elevii care au rămas au fost duși la minele de cărbuni din Donbas. Timp de vreo 18 ani, n-am avut nicio veste de la frații mei. Abia prin 1957, unii dintre cei plecați în România au prins să vină în ospeție pe la rude. Frații mei nu puteau veni, fiindcă purtau un alt nume de familie, adică, cel adevărat - Volintir. Aici, noi devenisem Volontir. Trebuia să demonstrăm cu martori că aceștia sunt frații mei și feciorii tatălui meu, Ermolae Melentie Volontir.

- Când i-ați văzut ultima dată?


- Atunci când au fost la Chișinău.

- Pe fratele dvs., Andrei, l-am cunoscut când a venit în capitală….


- Da, a fost în cadrul Sărbătorii „Limba noastră cea Română”.

- Cum credeți, se va schimba vreodată ceva în viața culturală, cea social-politică sau vom stagna și după 5 aprilie 2009
?

- Ar trebui să se schimbe și, înainte de toate, în cultură, în artă.

- Acum, nu avem nici ministru al Culturii…

- Și ce folos dacă l-am avea? Parcă cel care a fost era ministru? De aceea l-au și dat jos. Dar cel care a fost până la Artur Cozma, parcă a făcut ceva? N-avem Minister al Culturii. Nu sunt nici critici de teatru. O doamnă scria într-un ziar - „Nu știu ce s-a făcut cu Volontir, nu-l mai aud de atâția ani de zile!”. Ce să-i răspund? Eu trăiesc. În acești ani am făcut spectacole, am jucat în ele, dar ea nu știe unde sunt. Să vină să vadă ce face Volontir aici, la Bălți. Ești, spre exemplu, la Chișinău. Cât e a trage o fugă până la Bălți?

- De la Ministerul Culturii vine cineva în capitala nordului?

- Dar cine să vină? Acolo nu e nici un critic de teatru. Uniunea Criticilor de Teatru a dispărut, pe toți i-au alungat, nu știu ce fac ei. Dar avem spectacole. Este o revistă la Uniunea Teatrală din Moldova. Pentru ea Teatrul din Bălți nici nu există. Nu-l văd nicăieri. Despre Teatrul din Bălți nimeni nu pomenește un cuvânt. De ce n-au grijă de noi? Unde e Bălțiul? În Cehia, Slovacia, Tatarstan sau Kârgâzstan? Sau e aici, în Moldova. Îl avem pe Pavel Proca aici, la Bălți, dar și el scrie numai despre teatrele din Chișinău, nu despre noi. Îl întreb de ce și îmi răspunde - „Nu-mi plătește nimeni!”. Lui îi plătește doar Teatrul municipal "Satiricus”.

- Președintele UNITEM-ului vă vizitează mai des? Poate soluționează el această problemă…

- Am discutat, vine la fiecare premieră a spectacolelor mele.

- Ce ați mai montat în ultimii ani?

- Am vreo zece spectacole montate, în ultimele două figurez doar ca regizor. Sănătatea nu-mi permite să joc în scenă. Mă gândesc că în acesta voi juca, atunci când mă voi simți mai bine. Deocamdată, însă, umblu toată ziua cu injecțiile în buzunar. De insulină nu mă despart niciodată. Am suportat două intervenții chirurgicale la Sankt Petersburg, una la Chișinău, iar acum trebuie să mai am una. Dacă îmi va da Dumnezeu zile, bine, dacă nu…

- Dar unde veți fi operat?


- Încă nu știu. M-aș duce la Sankt Petersburg, dacă aș avea în buzunar o mie de euro.

- Spuneați într-un interviu anterior că toată lumea vă numește Budulai. Astăzi cum vă numesc admiratorii?


- Pentru mine este o onoare să port numele eroilor mei. Cândva eram numit Ion Nebunul (cel din „Năpasta” lui Ion Luca Caragiale), prin anii ’70 - Mihai Cantemir (după rolul omonim din filmul „Dimitrie Cantemir”), acum - Budulai.

Puțini actori au un asemenea privilegiu. Îi cunosc doar pe doi - pe marele actor român Gheorghe Vasiliu, care a purtat până la moarte numele de Gheorghe Vasiliu-Berlic, și pe Veaceslav Tihonov, alias Știrliț.

- Credeți într-o schimbare de mentalitate a moldovenilor?


- Eu aș zice altfel: Dă, Doamne, mintea moldoveanului cea de pe urmă! Când va avea omul de lucru în țara lui, s-ar putea întâmpla și această schimbare de mentalitate. Din păcate, generațiile care vin au crescut, practic, fără părinți. Să ne uităm la tineri. Părinții le trimit bani din Italia, Grecia etc. și ei plătesc pentru diplomă, câte 100 de euro pentru examene. Părinții se spetesc muncind la negru, iar cei rămași acasă risipesc totul pe consumul zilnic. De aceea, moldovenii au cam ajuns la sapă de lemn…

- Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc multă sănătate!
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Mihai Volontir

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 12 Ian 2019 - 12:02

(Interviu acordat Agentiei DECA-press de catre Artistul Poporului Mihai Volontir, actorul care joaca pe scena Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Balti mai bine de 50 de ani)

-Cum apreciati activitatea Nationalului din Balti timp de jumatate de secol?

- Cei 50 de ani de activitate a Teatrului sunt o viata de om. Au fost momente foarte frumoase pe parcursul acestor ani. Au fost si momente de mare bucurie, dar si de tristete. Mai ales atunci cand ramasesem sub acoperisul Palatului Municipal de Cultura, intrucat Teatrul era in constructie. Nu aveam sediu, nu aveam, efectiv, unde sa jucam.

- In opinia Dumneavoastra, care a fost perioada de glorie a Teatrului „Vasile Alecsandri” in cei 50 de ani de cand activeaza?

- Teatrul s-a bucurat de cel mai mare succes prin anii 1970-1980. Aceasta perioada s-a manifestat prin spectacole bune si actori talentati. Teatrul National „Vasile Alecsandri” a fost un cuib de formare a actorilor talentati. Dar multi dintre ei, din pacate, au plecat...
Ma rog, au cautat locuri mai bune. Dar consider ca actorii care au plecat din Balti au gresit amarnic. Multi s-au pierdut ori au alunecat pe alte cai decat actoria. Dintre actorii care au inceput activitatea in Balti si au plecat mai apoi au ramas in viata vreo opt actori.

- Dumneavoastra activati in Teatru chiar de la primul spectacol. De ce nu ati plecat din Balti?

- Pentru ca mi-i dat sa lucrez aici. Aici mi-a dat lectii profesorul meu, regretatul Boris Harcenko, care, dupa ce a iesit la pensie, venea la teatru si jucam sah in timpul concediilor. Sahul era doar un pretext – venea ca sa comunicam. Vorbeam despre teatru si despre istoria teatrului, despre regie, spectacole, actorie, spectatori. Aveam pe masuta bucatele de paine neagra semiuscate si ceai. Asta era ziua de odihna pentru mine. La inceput imi era ciuda ca Boris Harcenko ma retine si nu ma lasa sa plec cu baietii la dansuri, la fete, dar pe urma am inteles ca, de fapt, el lucreaza cu mine si imi da lectii in timpul discutiilor. Tot ce am obtinut in cariera artistica ii datorez lui Harcenko.

- Exista vreo deosebire dintre actorii de acum 50 ani si cei de azi?

- Actorul de acum 50 de ani manifesta o traire a rolului si o dedare absoluta pe scena. Pe mine ma sperie, uneori, ceea ce vad acum pe scena. La Balti, tinerii actori se mentin inca, dar in alte teatre nu se mai mentine aceasta tendinta de a trai rolurile. Daca au invatat textele, ies in scena, spun ce au de zis si sunt multumiti. Rolurile insa trebuie facute altfel. Majoritatea actorilor de astazi nici nu se grimeaza in scena, ies in fata publicului cu fata palida. Nu cauta sa creeze chipuri, ci se joaca pe ei insisi. Astazi actorii joaca altfel decat ieri, iar maine vor juca altfel decat azi.

- Salile de teatru nu mai sunt pline ca altadata. Spectatorul vine mai rar la spectacole. E o problema care tine de calitatea Teatrului sau de cultura spectatorului?

- Aici nu este vorba de calitatea teatrului. Oamenii au plecat in tari straine sa-si castige existenta. Iar celor care au ramas nu le pasa de teatru. Cu toate acestea, Teatrul se dezvolta. Teatrul va fi si maine, si poimaine, si cand nu vom mai fi noi. Lumea a inceput cu Teatrul si acesta va fi mereu.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Mihai Volontir

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 12 Ian 2019 - 12:03

Iubirile lui Mihai Volontir”, ultimul film documentar despre legendarul Actor // MoldCinema, 2014


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Mihai Volontir

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 12 Ian 2019 - 12:04

Mihai Volontir - Bălțiul meu murdar până la stele


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Mihai Volontir

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum