Invatamantul superior in Romania

In jos

Invatamantul superior in Romania

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 24 Mai 2007 - 18:16

Topul universităților din România - Clasamentul general - 2007Sibiul e cam pe la sfarsit... pe un modest loc 39 .
Cred ca trebuia sa raman la Iasi Very Happy

detalii pe
http://www.ad-astra.ro/universitati/universities.php
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Invatamantul superior in Romania

Mesaj Scris de veronique la data de Mar 5 Iun 2007 - 3:01

este!!!! am luat fata Bucurestiului!!!!!Razz
by the way, basar... ar fi fost super sa fi ramas si tu in Iasi... Dar nu-i nimic, te asteptam in vizita cu mare drag. Very Happy

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Invatamantul superior in Romania

Mesaj Scris de veronique la data de Mar 5 Iun 2007 - 16:17

Topul universităților naște contestațiiCONSTANȚĂ. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și-a păstrat poziția fruntașă în top


În topul universităților 2007 efectuat de asociația academică Ad Astra pe primele locuri se situează Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași (locul 1), Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca (locul 2), Universitatea din București (locul 3), Universitatea Politehnica din București (locul 4), și Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" din Iași (locul 5). Clasamentul a născut însă contestații, cea mai acidă veninddin partea rectorului Universității București.

Topul Ad Astra cuprinde un clasament general, respectiv un clasament pe domenii științifice. Clasamentele sunt realizate pe baza articolelor științifice publicate de personalul universităților în reviste științifice recunoscute pe plan internațional, indexate de ISI Web of Science în 2006. Universitățile care nu se regăsesc în clasamentul general nu au publicat nici un articol care să fie indexat de ISI în 2006. Numărul de articole științifice publicate de Universitatea "Al. I. Cuza" din Iași a crescut cu 24% față de anul trecut, iar cele publicate de Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca au crescut cu 13%, în timp ce numărul de articole al Universității București a scăzut cu 11%.

CRITERII PARALELE. Universitatea din București a intrat recent pe locul 472, în topul primelor 500 de universități din lume, realizat de Times Higher Education Supplement (THES) și firma Quacquarelli Symonds (QS), fiind singura universitate din România care a intrat în acest top. Diferența dintre evaluarea făcută de THES și QS, care implicit recunoaște Universitatea București drept cea mai importantă din țară, și evaluarea Ad Astra, este dată de faptul că THES și QS au folosit alte criterii, dintre care cele care au adus cele mai mari punctaje Universității București sunt evaluările firmelor ce angajează absolvenții și raportul dintre numărul de cadre didactice și numărul de studenți, iar cel care a adus cel mai mic punctaj a fost numărul de citări ale articolelor științifice raportat la personal, criteriu similar ca semnificație celui folosit de noi. Deoarece marea majoritate a firmelor mari din România au sediul în București, este de așteptat ca evaluările firmelor să defavorizeze universitățile românești din afara capitalei. Criteriul folosit de Ad Astra pentru clasamentul general, numărul de articole științifice de relevanță internațională raportat la numărul de cadre didactice, reflectă un alt aspect important, și anume pregătirea și performanța științifică a cadrelor didactice.

Topul a născut și contestații, unul dintre contestatari fiind rectorul Universității București. "Noi avem 1.477 de articole publicate, adică numărul cel mai mare, față de cei din Iași, cu 863. Și UBB din Cluj are 1.262 de articole publicate, deci mult mai multe decât cei din Iași. Numai că acest clasament împarte numărul de lucrări la cadrele didactice, numai ca să fie pe locul întâi", susține Ioan Pânzaru, rectorul Universității București. "Într-adevăr, Universitatea București a publicat cel mai mare număr de articole, dintre universitățile din țară. Dar performanța științifică a unei universități este reflectată mai bine de considerarea rezultatelor în raport cu resursele care au contribuit la aceste rezultate, decât de considerarea rezultatelor în mod absolut. Dacă o universitate cu 100 de cadre didactice publică 100 de articole de relevanță internațională pe an, și o universitate cu 1.000 de cadre didactice publică același număr de articole, este evident că în primul caz un student va putea fi sigur ca va studia cu un profesor cu o pregătire științifică de nivel internațional, în timp ce în al doilea caz acest lucru va fi garantat doar pentru aproximativ o zecime din cadrele didactice", spune Răzvan Florian de la asociația Ad Astra.


CONTRAARGUMENTE
"Noi avem 1.477 de articole publicate, adică numărul cel mai mare, față de cei din Iași, cu 863. Și UBB din Cluj are 1.262 de articole publicate, deci mult mai multe decât cei din Iași. Numai că acest clasament împarte numărul de lucrări la cadreleidactice numai ca să fie pe locul întâi"Ioan Pînzaru, rectorul UB

EXPLICAȚIE
"Într-adevăr, Universitatea București a publicat cel mai mare număr de articole dintre universitățile din țară. Dar performanța științifică a unei universități este reflectată mai bine de considerarea rezultatelor în raport cu resursele care au contribuit la aceste rezultate, decât de considerarea rezultatelor în mod absolut"
Răzvan Florian, fondator Ad Astra

Diferențe

Chiar și cele mai performante universități din România publică mai puțin de un articol pe an la trei cadre didactice, în timp ce în țările occidentale este normal ca fiecare cadru didactic din universitățile care pretind că fac cercetare să publice, în medie, un articol pe an. Această diferență explică de ce nici o universitate din România nu se situează printre primele 500 de universități ale lumii, conform clasamentului Shanghai, în timp ce în același clasament se regăsesc două universități din Polonia, două din Ungaria și una din Cehia.

www.jurnalul.ro

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Invatamantul superior in Romania

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum