Valeriu Pasat e Liber!

In jos

Valeriu Pasat e Liber!

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 15 Iul 2007 - 23:23

Valeriu Pasat e liber

După doi ani și patru luni de detenție, ex-ministrul moldovean al Apărării a fost eliberat chiar din sala de judecată
Luni seara, un avion comandat de RAO „EES Rossii”, având la bord o echipă de medici, l-a transportat pe Valeriu Pasat la Moscova
Pasat va urma un tratament la unul dintre spitalele capitalei ruse. Se va mai întoarce, oare, el vreodată la Chișinău?


Luni, Curtea de Apel Chișinău a decis achitarea lui Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării, consilier al președintelui RAO „EES Rossii”, în procesul intentat acestuia pentru comercializarea avioanelor MIG-29 către SUA. Totodată, instanța a decis să mențină în vigoare sentința în dosarul referitor la comercializarea instalațiilor „Uragan”, pentru care însă a fost amnistiat, în baza Legii amnistiei din 2004, adoptată cu prilejul celei de-a zecea aniversări a Constituției R. Moldova.

Solicitat de TIMPUL, Alexandru Tănase, unul dintre avocații lui Valeriu Pasat, a declarat: „Mă bucură faptul că Valeriu Pasat a fost eliberat, dar, în același timp, este prematur de a face concluzii privind triumful justiției în acest caz. Curtea de Apel a constatat ceea ce noi am declarat de la bun început, și anume că Valeriu Pasat este nevinovat. Nu sunt mulțumit de decizia Curții de Apel în ceea ce privește menținerea în vigoare a capătului de acuzare referitor la comercializarea instalațiilor „Uragan”. Îmi mențin principial poziția, potrivit căreia tranzacția de comercializare a instalațiilor „Uragan” este perfect legală și, prin urmare, nu poate fi vorba de vinovăția cuiva”.

Avocatul a mai precizat că o concluzie mai calificată o vor face după ce vor lua cunoștință de decizia motivată a Curții de Apel, pentru a vedea pe ce argumente s-a bazat instanța la adoptarea ei. „În cazul în care aceste argumente nu vor fi convingătoare, ne rezervăm dreptul de a contesta cu recurs această decizie pentru a obține achitarea definitivă a lui Valeriu Pasat”, a mai spus Alexandru Tănase.

Nicolae Roibu,

TIMPUL

Valeriu Pasat a fost arestat la 11 martie 2005, fiind acuzat de abuz în serviciu și comercializarea frauduloasă a unor avioane MIG-29 și a unor instalații „Uragan” în anul 1997, pe când era ministru al Apărării. Potrivit acuzării, prin aceste tranzacții statul ar fi fost prejudiciat cu 55 mln. dolari SUA. La 17 ianuarie 2006, Pasat a fost condamnat la zece ani de detenție. În octombrie 2006, Curtea de Apel (CA) l-a achitat pe Pasat în episodul „MIG”-urilor și i-a redus pedeapsa la cinci ani de detenție pentru neglijență în serviciu. La 3 mai 2007, Curtea Supremă de Justiție a decis casarea hotărârii CA și a lăsat în vigoare decizia Judecătoriei Centru, prin care a fost condamnat la zece ani de închisoare. CA a fost obligată să reexamineze cazul. Valeriu Pasat a pledat nevinovat și a calificat procesele drept răfuială politică pentru criticile sale aduse la adresa președintelui Vladimir Voronin.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Valeriu Pasat e Liber!

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 15 Iul 2007 - 23:26

Serafim Urecheanu, președinte AMN

Atunci când există contradicții între Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel, judecătoriile din prima instanță apare întrebarea: cine judecă în această țară? De mai multe ori s-a declarat că dosarul lui Pasat este unul politic și a fost intentat la comandă. Acum, slavă Domnului, Pasat a găsit susținere, inclusiv peste hotarele țării. Dar eu cred că cineva trebuie să răspundă pentru suferințele lui Pasat, pentru faptul că i s-a zdruncinat sănătatea, pentru umilință. Probabil că statul va trebui să-i ofere compensații morale și materiale. Este foarte straniu că, într-o societate pretins democrată, un om poate fi arestat și eliberat la indicațiile cuiva. Ar fi bine ca cei, la ale căror indicații sunt intentate dosare penale, să înțeleagă că același lucru s-ar putea întâmpla și cu ei, că s-ar putea să le vină rândul. Bineînțeles, acest abuz trebuie stopat.

Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul”

Lipsirea de libertate a oricărui cetățean este unul dintre cele mai grave lucruri ce se pot întâmpla într-un sistem politic. Faptul că Valeriu Pasat a fost eliberat după doi ani de detenție și deliberări arată că sistemul justiției nu funcționează bine. Atâta timp cât nu se va face ordine în sistemul de detenție preventivă și în sistemul judiciar, e foarte greu de așteptat să se producă progrese politice.

Eduard Mușuc, președintele Partidului Social-Democrat

Cazul Pasat reflectă starea reală a justiției în R. Moldova. Este evident că Valeriu Pasat a fost un deținut politic. Era clar de la bun început că el a fost arestat nu pentru ceea ce i se incrimina. Cunosc foarte bine cum funcționează această mașinărie: CCCEC - Procuratură - Judecată, în conformitate cu ordinele venite de sus, și nu în conformitate cu legea. Cazurile Pasat, Urecheanu, Formuzal, Modârcă, Șarban, Țurcanu și multe altele au afectat grav imaginea justiției moldovenești și a R. Moldova pe plan extern. Pentru o țară care pretinde să-și găsească locul în lumea civilizată se impune reformarea cardinală și urgentă a sistemului judiciar, a procuraturii și organelor de forță. Atâta timp cât nu vom avea o justiție cu adevărat independentă nu poate fi vorba de stat de drept, sistem politic democratic, economie competitivă și, în ultimă instanță, de integrare europeană a R. Moldova. Fiecare cetățean ar trebui să-și găsească dreptatea acasă, nu la CEDO.

Vladimir Șarban,
secretarul Consiliului municipal Chișinău


Mă bucur pentru că Pasat, în sfârșit, este la libertate. Din păcate, cazuri de acest fel sunt multe, iar noi le cunoaștem doar pe cele ale unor nume sonore. Există însă cetățeni uitați de justiție și de soartă, nevoiți să-și apere drepturile numai la CEDO. Apropo de acest fapt, deși a fost modificată Legea cu privire la publicarea hotărârilor CEDO în „Monitorul Oficial”, până astăzi n-a fost publicată nicio hotărâre CEDO. Avem peste 60 de cazuri pierdute la Strasbourg, dar lumea puțin le cunoaște și faptul că ele sunt „dosite” îi face și pe ofițerii de urmărire penală, pe funcționarii din organele procuraturii și, mai cu seamă, din organele justiției să aibă o atitudine destul de lejeră față de încălcările care se comit.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum