Voronin s-o "inervat"

In jos

Voronin s-o "inervat"

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 28 Iul 2007 - 5:51

V. Voronin a declarat că PCRM (al cărui lider este șeful statului) nu-i satisfăcut de rezultatele alegerilor locale și este decis să nu mai repete greșelile pe care le-a comis în acest scrutin, una dintre care-i oferta nereușită de cadre.

„Există mai multe motive de nemulțumire. Pe de o parte, PCRM a obținut cel mai mare număr de voturi în toate raioanele, dar coalizarea generală a opoziției nu i-a permis să se situeze pe poziția de lider în majoritatea raioanelor”, a declarat el. Voronin a estimat că, după alegeri, s-a creat o situație destul de complicată (în legătură cu faptul că în majoritatea raioanelor au fost alese conduceri necomuniste), menționând că lui nu-i este clar cum se va realiza de acum încolo conlucrarea autorităților centrale cu cele locale, care s-au „situat într-o opoziție categorică”. El a dat de înțeles că ar putea să închidă robinetul bugetar, anunțând că, „în situația creată, puterea va merge pe calea concentrării mijloacelor bugetare în scopul realizării proiectelor strategice de dezvoltare regională”. Voronin le-a sugerat noilor autorități necomuniste, inclusiv celor din capitală, să se descurce cum pot și să nu se întindă mai mult decât li-i plapuma, pentru că nimeni „nu le va duce cemodanul din urmă”.

V. Voronin a atenționat că fostele autorități locale comuniste „au lăsat o bună moștenire democraților”, exprimându-și temerea că se va reveni la situația din anii ’90, „când totul se irosea și nimic nu se făurea”. Fiind solicitat să comenteze „moștenirea frumoasă” - datorii de vreo 400 mln. - pe care au primit-o noile autorități ale capitalei de la fostul primar V. Iordan, șeful statului a ținut o „lecție” de buget municipal, afirmând că presa nu se pricepe în economie și că nu există datorii.


„Terminatorii”

PPCD și PD


Șeful statului a învinuit foștii “parteneri din 4 aprilie” - PPCD și PD - că au distrus, în numai câteva zile, consensul politic care a existat în parlament în ultimii doi ani. „Poziția corectă, echilibrată, principială, în stil european a parlamentului a rămas în trecut. Acum, cu părere de rău, putem iarăși vorbi despre o politică moldovenească de cel mai primitiv tip, adică despre relațiile care există doar între două forțe - între PCRM și întreaga opoziție. Opoziția așa și nu a înțeles că Moldova este o țară, și nu un SRL sau o societate pe acțiuni. Opoziția a renunțat cu ușurință la consensul realizat de partidele politice din parlament în numele integrării europene pentru un nou consens - în numele „obținerii unor loturi de pământ”, a spus Voronin. El a atenționat că puterea va reacționa „cu înțelepciune” la noile amenințări și șantaje cu acțiuni stradale. Potrivit lui, „opoziția este iarăși hotărâtă să se pronunțe fățiș împotriva integrității teritoriale, a reîntregirii și demilitarizării Moldovei; mai mulți lideri consideră că ratingul lor politic ar putea să scadă în condițiile unei țări reunificate, iar această potențială amenințare la adresa bunăstării lor personale, politice și patrimoniale, îi face să se situeze în opoziție față de interesele cardinale ale statului moldovenesc și ale întregului popor”.

Șeful statului a anunțat că anume comportamentul democraților după alegeri îi determină pe comuniști să-și schimbe abordarea față de opoziție în parlament; că fracțiunea PCRM va termina cu politica altruistă, opoziției nu i se vor mai acorda posturi de conducere în diferite instituții și opinia acesteia în diferite probleme nu va mai fi consultată. „Noi suntem la guvernare și răspunderea totală ne revine. De aceea, vom acționa corespunzător”, a subliniat șeful statului.


“Unele virguli” în problema transnistreană


După ce a „limpezit” lucrurile cu opoziția, V. Voronin a răspuns la întrebările jurnaliștilor. Nelipsită a fost tematica transnistreană. Voronin a respins încă o dată afirmațiile despre existența unui plan secret de reglementare convenit cu Rusia, menționând că o astfel de înțelegere nici n-ar avea sens, deoarece toate propunerile oricum ar trebui să fie aprobate de către o majoritate constituțională a parlamentului. Șeful statului a spus că problema transnistreană trebuie rezolvată în cadrul Constituției și conform legislației în vigoare, dar în formatul 5+2. Potrivit lui, propunerile sale lansate recent - și discutate inclusiv cu Rusia, OSCE și reprezentanții UE - se bazează pe legea privind principiile de reglementare transnistreană, pe care parlamentul a adoptat-o pe 10 iunie 2005. „Există desigur unele virguli și unele noțiuni”, care vor trebui consultate, a recunoscut V. Voronin.

„Există o serie de pași pozitivi, inclusiv indirecți. Rusia și-a înăsprit serios poziția în raport cu Transnistria. Numărul de vizite în Transnistria s-a redus, inclusiv ale deputaților din Duma de Stat a Rusiei, care veneau la degustările de divinuri din Tiraspol. Rusia a devenit mai constructivă și în chestiunile de transformare a forțelor de menținere a păcii în Transnistria. Voronin a mai spus că a fost creat un grup de lucru pentru calcularea costurilor reintegrării țării.

Președintele s-a arătat îngrijorat în legătură cu retragerea Rusiei din Tratatul FACE, opinând că aceasta ar putea „influența rezultatele obținute în reglementarea transnistreană”.


Fără consulate, dar cu vize de UE


Mai bine de jumătate de conferință, Voronin a stat încruntat. A schițat primul zâmbet când a venit vorba de exportul de vinuri. Șeful statului a declarat că nu va accepta schema „vicleană” de export propusă de „Rospotrebnadzor”, prin care doar cinci întreprinderi să aibă acest drept. „Nu voi accepta varianta ca cineva să ne impună numărul și denumirile întreprinderilor care vor avea dreptul de import. Ori vor fi reluate exporturile pentru toate companiile, ori deloc”, a menționat Voronin, precizând că anume în această cheie a discutat și cu președintele rus V. Putin. El l-a acuzat pe medicul-sanitar principal al Rusiei Ghennadi Onișcenko că ar avea interese în funcționarea acestei scheme.

Șeful statului s-a abținut de la atacuri directe la adresa României, dar a afirmat răspicat că cele două consulate românești de la Bălți și Cahul nu vor fi deschise. A mai spus că autoritățile noastre „se luptă” pentru un regim liberalizat de vize cu UE, care va fi obținut până la finele anului curent. În alt context, a acuzat România că ar influența moldovenii să solicite cetățenie română: „Dacă există probleme între două țări, trebuie să hotărască guvernele statelor respective, dar nu prin metode de a obliga cu de-a sila cetățeanul să devină cetățean al altui stat pentru a obține niște facilități”. Președintele a calificat drept un succes că a primit o scrisoare de la București prin care autoritățile române anunță că sunt gata să discute, la Chișinău, despre acordul bilateral de bază și acordul de frontieră. V. Voronin s-a arătat satisfăcut de relația cu UE, menționând că acum este important să se stabilească pașii de după expirarea Planului de Acțiuni Moldova – UE. „Dacă ne acordă statutul de membru-asociat, asta-i unu, dacă nu - ce facem? Pentru că, la drept vorbind, R. Moldova nu este pregătită pentru acest statut.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum