Câtă cultură are președintele țării?

In jos

Câtă cultură are președintele țării?

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 28 Iul 2007 - 6:14

o meditatie destul de interesanta...

Câtă cultură are președintele țării?


Nu vi se pare ciudat faptul că un om se opintește să construiască o țară, fără a avea măcar noțiuni generale despre istoria, cultura și spiritualitatea acestei țări?...

Îmi pot imagina ușor că, rugându-l, de pildă, pe noul președinte al Franței, Sarkosy (ca și pe predecesorii săi), să recite ceva din Hugo ori Baudelaire, el ar face-o fără mari eforturi. Tot astfel cum președintele Greciei Papulias ar recita lejer din Iliada ori Odiseea lui Homer. Mă tem, însă, că rugându-l pe Voronin să-și amintească ceva din Vasile Alecsandri, de pildă, el ar recita „Белеет парус одинокий”.
Mă mai tem că Voronin nu ar ști să rostească măcar patru-cinci nume de cronicari și clasici ai literaturii noastre și sunt convins că liderul RM nu știe cine a scris nuvela „Alexandru Lăpușneanu” ori romanul „Geniu pustiu”.
Câte nume de domnitori moldoveni ar fi în stare să rostească omul acesta și ce știe el despre ei? Poate ar zice ceva despre Ivan cel Groaznic și Alexandr Nevski... Câte lucruri ne poate spune despre cel a cărui statuie o omagiază cu tot felul de ocazii, adică despre Ștefan cel Mare? Mă tem că ar prefera să povestească mai curând despre memorialul sovietic de la Șerpeni decât despre Ștefan cel Mare.
Cunoștințele președintelui nostru în materie de literatură, cultură și istorie națională se opresc undeva la nivelul unui elev de clasa a patra.
Or, acest „elev de clasa a patra” vrea să ne învețe cultură, istorie, construcție de țară. Acest cetățean ne închide drumul spre limba română și valorile românești, obligându-ne să considerăm artă și cultură adevărată numai ceea ce îi place lui, și anume: Kobzon, Baskov, Tătaru, Druță, Burghilă, Bieșu, Kirkorov și Andrei Lupan.
V-o imaginați pe doamna Anghela Merkel bruind contactele oamenilor de cultură germani cu cei austrieci sau blocând accesul tinerilor germani la studii în aceeași Austrie pe motiv că toate astea ar submina statalitatea Germaniei?... Sunt sigur, însă, că știți ce ar zice cancelarul german, dacă ar auzi că un Voronin procedează de o asemenea manieră.
Există atâția scriitori valoroși la Chișinău care, atunci când iau loc la masa de scris, nu au alt gând decât acela de a scrie o carte bună. Lui Voronin i se năzare că orice scriitor basarabean care se așază la masa de scris, vrea să producă un tratat anti-moldovenesc. Iată de ce banii pentru cultură nu ajung niciodată la acești scriitori, ci numai la „terminatora” bunului gust Lenuța Burghilă.
Dacă ne-am imagina, la Berlin, o Alee a Clasicilor Literaturii Germane, oare cum le-am putea închide drumul acolo austriacului Robert Musil sau elvețianului Fridrich Durrenmat, așa cum Voronin îi închide drumul lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor la Chișinău? Și încă cele trei țări – Germania, Austria și Elveția au fiecare în parte un potențial literar semnificativ, încât și-ar putea avea propriile alei ale clasicilor. Ce poate avea, însă, Moldova? O Alee cu Petrea Cruceniuc și Ion Canna? Ce suntem noi fără contribuția unui Liviu Rebreanu, de pildă, la îmbogățirea limbii române și fertilizarea gândirii artistice pe aceste pământuri?
Mă întreb, ce poate discuta omul acesta cu demnitarii europeni, între rundele de negocieri, la recepții, atunci când fiecare dintre ei se laudă cu ce au mai deosebit în țările lor, inclusiv cu inițiative culturale, fenomene artistice, spectacole, concerte, expoziții. Știți ce ar putea să le spună Voronin? El s-ar lăuda, de pildă, cu faptul că le-a cerut pictorilor care decorează Mănăstirea Căpriana, așa cum îmi mărturiseau aceștia, să o decoreze „ca pe Capela Sixtină de la Vatican, care lui tare i-a plăcut”.
...În altă ordine de idei, înțeleg foarte bine că un șef de stat nu este obligat să fie un erudit, să cunoască totul despre istoria și cultura țării sale. Aceeași istorie ne învață că au existat destui suverani, care s-au priceput la muzică și la arte plastice, dar ca diriguitori de țară au fost nuli.
Problema, deci, este alta. Dacă un șef de stat este un bun economist sau un bun manager, sau un bun negociator, foarte bine, să-și pună în valoare aceste talente spre binele concetățenilor săi, iar acolo unde el nu se consideră bun, să-i lase pe experți să-și spună cuvântul. Dacă Voronin a fost capabil, spre deosebire de predecesorii săi, să-i asigure mamei mele, ca și atâtor altor pensionari, o pensie, așa mică cum este, foarte bine, s-o facă așa înainte, să se ocupe vârtos de probleme sociale.
Dar când omul crede că se pricepe la de toate și vrea să-și impună voința sau, mai bine zis, ignoranța sa în domenii departe de priceperea lui, atunci ne dăm seama că ne aflăm în fața unei manifestări crase de marasm.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Câtă cultură are președintele țării?

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 28 Oct 2007 - 13:50

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Temă electorală'

"Mata ai spus că poate e campanie electorală. Da, președinții României fiind aleși direct de popor, țin cont și de acest lucru, pentru că undeva 10-12% de români, din acei români care până în 1940 au avut proprietate, au avut pământ aici în Moldova, neamurile lor, rudele, nepoții mai țin cont că, dacă se întâmplă Marea Unire, atunci ei pot să revină la acest pământ, la această proprietății."

"Această temă în campaniile lor electorale se prelucrează, acumulează voturi pentru acei care strigă mai tare că noi vrem unire cu Basarabia. Eu am un statut pe care nu-l mai pot schimba – de românofob - care nu este adevărat... Eu nu am nici o fobie față de nici un fel de nație, față de nici un popor, față de nici un fel om...Categoric, niciodată, indiferent de culoare, de limbă, religie, de nu știu ce..."

" Dar eu sunt pus în situația de a fi președintele Republicii Moldova, stat independent și suveran și eu sunt obligat să apăr interesul țării mele. Dar nu să merg orb, luat de mână de cineva, la propunerile ba de la Est, ba de la Vest..."

"Și toate acele probleme pe care le-am discutat recent cu vecinul de la Est /cu Rusia – n.red./ au frost tot legate de solicitările de a ne federaliza, de face nu știu ce statute ș.a.m.d. Tot așa e și din partea asta /din partea României, Vestului – n.r.)."

"Nu pot eu accepta, dar nu o să accepte nimeni, din noi, din moldovenii, care am început și noi, în afârșit, după 15 ani de independență, a simți gustul independenței, de a trăi într-un stat independent, suveran, integru – sper, în viitorul apropiat..."

Opțiune pro-europeană

"Uitați-vă, numai săptămâna aceasta, în Chișinău, se desfășoară șapte conferințe internaționale în diferite domenii. Când a mai fost vreodată așa ceva? Chișinău, cuvântul Chișinău, cuvântul Moldova este pronunțat în ziare, la televiziuni, pe internațional, în fiecare zi, în Internet..."

"Și noi ne dezvoltăm ca țară independentă și creștem în fiecare an, pentru că un statut de țară independentă de 15 ani este cum ar fi un tânăr de 15 ani care nu are încă toate viziunile lui până la urmă, care se împiedică de multe chestii... Dar noi ne dezvoltăm, noi creștem..."

"Mai ales după ce s-a luat decizia strategică de aderare la UE, după acești trei ani de zile de muncă, pentru ca noi să fim înțeleși de comunitatea țărilor europene și nu numai prin ambiție că, uite, noi am scris cerere, am trimis documente, că uite noi suntem gata să aderăm, dar prin muncă, ca să ne ridicăm la acele standarde europene..."

"Și după aceasta să mai discutăm noi cu cineva – 1000 de ori cei mai buni vecini, cei mai buni prieteni – despre aceea că are perspectivă RM ca țară independentă sau nu are - este un nonsens! Tema aceasta trebuie scoasă de pe rol de căre toți exponenții aceștia politici din țara noastră. Toți!"

"Trebuie să înțelegem că noi trebuie să ne unim toate eforturile... În interiorul țării putem să avem divergențe, pe problemele dezvotării economice, pe probleme sociale, pe problemele legislației, pe multe alte chestii."

"Dar în exteriorul țării noi trebuie să fim uniți, într-un pumn, într-o mână - toți să luptăm pentru Republica Moldova ca țară independentă. Aici e toată buba în relațiile noastre cu România – că ei nu ne văd pe noi până la urmă ca o țară independentă, suverană și integră."

Chestiunea limbii


"Și ei tot socot că buba cea mai mare pentru noi – și asta e adevărat – este problema transnistreană. Dar ei o apreciază din altă parte și dau altă conotație acestei probleme – că dacă se rezolvă problema transnistreană, apoi, cum a spus marele nostru poet Grigore Vieru – adio România Mare."

"Și numai cum ne apropiem noi /de o soluție a conflictului transnistrean – n.r./ imediat încep a se mișca politicienii noștri, și mai vechi și mai tineri, imediat încep a se mișca forțele respective din România – aici e toată problema..."

"Și de aceea nouă ne leagă aceste formule – că noi nu suntem moldoveni, că suntem români, că noi n-avem limbă, că limba moldovenească nu există, că 650 de ani în urmă Ștefan cel Mare nu a fost moldovean ci român, adică cu patru sute și ceva de ani înainte de a se fi format statul român."

"Oamenii aceștia - și am în vedere conducerea României - trebuie măcar în aritmetică să se clarifice – când și ce s-a petrecut în istorie... Și atunci să tragem concluziile respective."

"Eu n-am nimic împotriva dezvoltării relațiilor în cel mai desfășurat mod cu România, cu cetățenii români. Avem multe lucruri de făcut cu românii împreună chiar și pe dimensiunea, pe segmentul european. Dar până acuma, uitați-vă, numai aceste probleme – dintr-o parte cu limba, pe site-ul UE nu trebuie să figureze limba moldovenească...".

"Europenii sunt europeni, sunt oameni educați, cu istorie, cu tradiții... Dacă în țara noastră Constituția indică că limba noastră este limba moldovenească, dacă noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o țară europeană și să spună că voi nu sunteți aceia?"

Moldova Mare

"Cine suntem noi? Dar care-i treaba lor cine suntem noi? Cum ne apreciem noi înșine - aceia suntem. Noi putem foarte mult să discutăm. Dar eu niciodată nu cedez în privința asta și n-a să cedez niciodată nimic. Noi am fost și suntem moldoveni, noi am vorbit și o să vorbim moldovenește..."

Președintele Vladimir Voronin a declarat totodată că, în afară de jurnaliști, în Republica Moldova sunt și "politicieni plătiți" /de autoritățile române –n.r./ -"politicieni de la noi, plătiți de români, și foasrte regulat și foarte bine plătiți."

"Aspirațiile noastre europene trebuie să fie civilizate în primul rând. Și noi nu putem să ne purtăm cum se poartă cineva din București. Noi trebuie să ne ridicăm mai sus decât acest comportament."

"Noi n-avem scopuri să întoarcem Moldova lui Ștefan cel Mare înapoi – măcar că ar fi un act istoric foarte just – dar noi avem scopul să ne integrăm în Europa unită, mare, și acolo o să fie și Moldova lui Ștefan cel Mare, și o să fie toate celelalte state, și o să fim și noi toți împreună..."

"Noi o să răspundem adecvat la toate încercările de a diminua poziția Moldovei în lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca țară independentă și suverană."

Întrebat dacă agreează ideea unui plebiscit în problema unei eventuale uniri cu România, în problema denumirii limbii și în alte chestiuni privind raporturile dintre România și Moldova, Președintele Vladimir Voronin a declarat că "un astfel de referendum a avut loc la 1 octombrie 2004 când s-a desfășurat recensământul populației Republicii Moldova, conform căruia noi vedem astăzi că avem în Moldova 2,1% cetățeni ai Republicii Moldova care s-au declarat de naționalitate români. Această cifră răspunde la toate întrebările."

Origini comuniste

Cu referire la posibilitatea schimbării denumirii Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin a declarat, între altele că "problema nu este în denumire. Noi știm partide cu denumiri foarte frumoase și în Europa și în alte țări pe mâinile cărora este foarte mult sânge, pe mâinele cărora sunt foarte multe jertfe și foarte multe tragedii. Problema ține mai mult de acel drapel, de aceea ideologie pe care o promovează un partid și de liderii care promovează ideologiile și tradițiile partidului."

"Înseamnă că acest brand se eliberează. Imediat, vine cineva de la Diacov sau de la Urecheanu și înregistrează Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Spuneți-mi mie, ei nu iau 15%, cel puțin, la următoarele alegeri parlamentare numai datorită brand-ului?" – a întrebat retoric Vladimir Voronin.

El a mai afirmat că, potrivit unor proprii statistici, în "celelalte partide" din Republica Moldova, foștii membri ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice "sunt mult mai mulți" decât în PCRM.

Potrivit liderului său, PCRM, care în 2008 împlinește 15 ani de la constituire, are 22000 de membri.

Vladimir Voronin a chemat alegătorii să voteze așa încât un partid să poată constitui o majoritate parlamentară.

El a sugerat totodată că electoratul moldovean, în majoritatea sa, este supus influențelor și nu poate deocamdată vota potrivit propriei conștiințe și opțiuni.

"Cetățenii noștri o să înceapă a vota, așa cum ei înșiși conștientizează și cum înțeleg, undeva peste 16-20 de ani. Până atunci ei o să fie influențați. Sunt influențați, majoritatea dintre ei, din cauza sărăciei, a situației economice."

Vladimir Voronin a declarat că nu are cetățenie rusă, răspunzând astfel, "oficial", cum s-a exprimat Președintele, speculațiilor că ar fi avut sau ar avea cetățenie rusă.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Câtă cultură are președintele țării?

Mesaj Scris de pikaj la data de Vin 28 Dec 2007 - 17:56

atita cultura in voronin ca-n porcul bunicii mele............
dar el nu stie cei asta cultura.
avatar
pikaj
membru activ
membru activ

masculin Number of posts : 112
Age : 29
Localizare : Romania Mare
Registration date : 05/11/2007

Sus In jos

Re: Câtă cultură are președintele țării?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum