Ședințele parlamentului vor reveni în direct?

In jos

Ședințele parlamentului vor reveni în direct?

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 2 Aug 2007 - 7:28

Transmiterea în direct a ședințelor parlamentului ar putea fi reluată începând cu sesiunea din toamnă-iarnă 2007 a legislativului. Postul de radio „Vocea Basarabiei” s-a arătat dispus să difuzeze gratuit ședințele. Deși inițiativa postului a provocat discuții aprinse în parlament, mai mulți deputați din opoziție susțin că acest lucru este posibil. Reluarea transmisiunii în direct a ședințelor parlamentului a fost unul dintre puținele proiecte discutate în parlament care s-a bucurat de susținerea întregii opoziții.

S-au opus doar comuniștii

O bună parte a timpului din penultima ședință din această sesiune a parlamentului a fost dedicată discuțiilor cu privire la intenția anunțată de postul de radio „Vocea Basarabiei” de a transmite în direct ședințele legislativului. Polemicile au demarat după ce mai mulți deputați din opoziție au cerut parlamentului sa ia atitudine oficială vizavi de demersul postului. Unii deputați din opoziție au considerat că parlamentul trebuie doar să ia act de decizia postului de a organiza transmiterea, iar alții au considerat că problema trebuie pusă la vot. Cu toate acestea, nicio fracțiune din opoziție nu a fost împotriva reluării transmiterii în direct a ședințelor. Singurii care s-au opus inițiativei postului au fost deputații comuniștii. Aceștia au pledat pentru amânarea discuțiilor până la toamnă, când parlamentul va reveni din vacanță.

Fără aprobarea parlamentului

Deși parlamentul nu a reușit până la urmă să ia nicio decizie în acest sens, mai mulți deputați din opoziție susțin că nu există motive de îngrijorare. Regulamentul parlamentului permite oricărui post de radio sau de televiziune care are acreditare să transmită ședințele legislativului.
„Eu cred că începând cu toamna viitoare, „Vocea Basarabiei” va putea să transmită în direct ședințele parlamentului. Cel puțin de această dată ei vor avea de partea lor consimțământul întregii opoziții din parlament”, a declarat Serafim Urechean, președintele fracțiunii AMN. De aceeași părere este și deputatul neafiliat, Vitalia Pavlicenco. În opinia ei, situația s-a schimbat. PPCD și PD au ieșit din coaliție cu comuniștii și împreună cu celelalte fracțiuni parlamentare din opoziție susțin reluarea transmisiunii în direct a ședințelor parlamentului. Deputatul PPCD, Vlad Cubreacov, a opinat la rândul său că reluarea transmiterii este posibilă și acum. Or, pentru aceasta nu este nevoie de aprobări suplimentare. „Mă mir că nimeni nu a transmis până acum ședințele, mai ales că pentru un post de radio este foarte simplu din punct de vedere tehnic să asigure acest lucru”, a spus Cubreacov.

Oricum vor transmite

Solicitat de JURNAL să comenteze reacția parlamentarilor, cofondatorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Valeriu Saharneanu, a declarat că discuțiile purtate în parlament demonstrează că partidul majoritar de guvernământ nu dorește nici în ruptul capului reluarea transmisiunilor. Cu toate acestea, postul de radio este decis să transmită în direct și pe deplin toate ședințele parlamentului începând din toamnă. „Suntem gata să transmitem ședințele în direct și la postul de televiziune Euro Nova”, a mai adăugat Saharneanu. El susține că postul acum așteaptă ca administrația parlamentului să le asigure un spațiu pentru a instala aparatajul necesar. Însă, în cazul în care va fi împiedicat să transmită în direct ședințele, „Vocea Basarabiei” este dispusă să le înregistreze și să le difuzeze un pic mai târziu. „Intenția noastră este benefică atât pentru publicul care va avea posibilitatea să afle ce se întâmpla în parlament, cât și pentru parlamentarii care vor ca discursul lor să fie auzit de cât mai mulți cetățeni”, a mai explicat Saharneanu, care afirmă că sondajele pe care le-au efectuat arată că un număr mare de radioascultători ar fi interesați să asculte ședințele legislativului.

CCA nu se implică

În prezent, „Vocea Basarabiei” emite pe o suprafață de 80 % din teritoriul republicii. Dar, în Chișinău și Soroca are frecvențe ultra scurte. Pe parcursul a șapte ani de activitate a postului, au fost depuse la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) peste 70 de cereri pentru obținerea frecvențelor de emisie, dar consiliul le-a oferit doar șapte. În acest an, „Vocea Basarabiei” intenționează să solicite eliberarea a încă șapte frecvențe, dar există temeri că CCA va refuza și de această dată. În plus, fondatorul postului nu exclude că CCA ar putea să le creeze mai multe probleme din cauza intenției pe care o au de a transmite ședințele parlamentului.
Contactat de JURNAL, Corneliu Mihalache, președintele CCA, ne-a comunicat că intenția postului „Vocea Basarabiei” nu ține de Codul Audiovizualului, ci de hotărârile parlamentului. De aceea, CCA nu se poate implica în acest caz și nici nu poate coordona activitatea postului în ceea ce ține de modul de transmitere a ședințele legislativului.

Amintim că transmiterea în direct a ședințelor parlamentului la posturile naționale de radio și televiziune a fost una dintre cele zece condiții înaintate de PPCD în schimbul votului acordat președintelui comunist la 4 aprilie 2005. În martie, curent, deputații comuniști și creștin-democrați au votat modificarea Regulamentului Parlamentului, prin care posturile naționale de radio și televiziune nu mai sunt obligate să transmită în direct ședințele plenare.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum