Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

In jos

Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 11 Aug 2007 - 10:54

Chirtoacă și-a sărbătorit ziua de naștere

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, și-a sărbătorit, ieri, ziua de naștere. Acesta a împlinit 29 de ani și este unul dintrecei mai tineri primari din Europa.
Ieri, ușa de la biroullui Chirtoacă n-a mai stat închisă. Șefii de direcții din cadrul Primăriei, unii consilieri locali și oameni de afaceri au ținut să-i aducă flori și să-i spună „La mulți ani!”.
Dorin Chirtoacă este vicepreședintele Partidului Liberal și a fost ales în calitate de primar la 17 iunie curent.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre basaru in Sam 7 Iun 2008 - 20:51, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Dorin Chirtoaca informatii personale

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 10 Oct 2007 - 11:12

INFORMATII PERSONALE

Chirtoacă Dorin

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Data nașterii - 09 august 1978

Adresa de contact -
bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 83, Chișinău 2012, Republica Moldova
str. București 87A, Chișinău 2012, Republica Moldova
Telefon / Fax
- +373 22 22 10 02
- +373 22 22 82 85
- +373 22 22 63 99
- +373 22 22 12 89

Mobil - +373 79 60 33 10
E-mail
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

STUDII


1985 - 1993 - Liceul "Gheorghe Asachi", Chișinău
1993 - 1997 - Liceul "C. Negruzzi", Iași - Diplomă de bacalaureat
1997 - 2001 - Facultatea de Drept, Universitatea din București - Diplomă de licență în Științe Juridice.
1997 - 2001 - Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Panthéon - Sorbonne, Diplomă de licență în Drept European (MAITRISE EN DROIT, Mention DROIT EUROPEEN)

EXPERIENȚĂ PROFESIONALĂ


2001 - 2002 - redactor la emisiunea "Surprize Surprize" TVR 1, România
2002 - 2003 - redactor șef al emisiunii "Surprize Surprize"
2003 - 2005 - coordonator de proiecte, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova

ACTIVITATE POLITICĂ


din mai 2005 - vicepreședinte al Partidului Liberal (PL)
din 17 iunie 2007 - primar general al mun. Chișinău

LIMBI

Română - limbă maternă
Franceză avansat (citit, scris, vorbit)
Engleză - avansat (citit, scris, vorbit)
Rusă - avansat (citit, scris, vorbit)
Germană - începător (citit, scris, vorbit)

STAGII

2000 - participant din partea Universității din București la concursul internațional "Charles Rousseau", Drept Internațional Public, Dreptul Mării (Hamburg, Germania)
2004 - Programul "International Visitors " - Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, (Washington -New York, SUA)
2006 - Programul "EUVP" - Comisia Europeana, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene (Bruxel, Belgia)
2006 - Programul "Persnonalites d'avenir", MAE al Republicii Franceze, (Paris - Orleans, Franta)
2007 - Programul "Cum sa tratam problema trecutului comunist avand in vedere ca un exemplu experienta Germaniei" (Berlin, Germania).

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre basaru in Sam 7 Iun 2008 - 16:13, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 3 Dec 2007 - 14:02

interviu cu Dorin Chirtoaca
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

- Dle Dorin Chirtoacă, sâmbătă, ați participat, în calitate de vicepreședinte al partidului, la acțiunile organizate de PL de Ziua Națională a României. Cât de reală și necesară este, astăzi, o reîntregire a statelor românești?

- Organizația de tineret a PL și-a asumat să ducă mai departe stindardul unității naționale, fapt pentru care îi felicit și le exprim recunoștință. E un act de curaj, de verticalitate și mă bucur că sunt nedespărțiți de aceste valori fundamentale. De fapt, sărbătorirea și la Chișinău a zilei de 1 Decembrie este firească, fiindcă la 27 martie 1918, Basarabia a fost prima provincie care a pornit procesul desăvârșirii unității naționale. Astăzi, 80 % din populația RM este de origine română, dar toți cetățenii, indiferent de originea etnică, au dreptul să sărbătorească acest eveniment istoric unic. În ceea ce ține de viitor, UE reprezintă și o construcție prin care pot fi depășite și corectate nedreptățile din trecut, conform regulilor și procedurilor convenite, acceptate și asumate la nivel european.

- Pe viitor, totuși, vedeți în UE o singură țară românească sau două?

- Aceasta depinde de voința majorității populației celor două state.

- De când sunteți primar, v-ați întâlnit cu șeful statului sau cu premierul?


- Cu președintele, o singură dată, la depunerea de flori de Ziua Independenței. I-am spus: „Domnule președinte, vă felicit cu ocazia Zilei Independenței”. Mi-a răspuns: „Mulțumesc”. Iar cu premierul am participat la câteva ședințe ale comisiilor din care face parte administrația centrală și cea locală. Întâlniri bilaterale nu am avut.

- Odată cu atitudinea critică a guvernării față de persoana dvs., crește și simpatia cetățenilor, iar potrivit ultimului Barometru de Opinii Publice (BOP), sunteți văzut chiar ca un viitor șef de stat. Cum vă veți implica în următoarele alegeri parlamentare?

- Aceste alegeri sunt cruciale pentru RM. PCRM s-a epuizat demult, iar odată cu alegerile din 2007, lumea a prins la curaj și comuniștii, practic, nu mai sunt luați în serios de nimeni. Sunt deja create premisele necesare pentru o victorie a democrației. Important e să nu se comită greșeli în 2008 - anul hotărâtor pentru construirea campaniei electorale - când, în baza prestației administrațiilor locale, vom putea discuta mai clar despre rezultatele din 2009. Rolul meu va fi unul de promovare a schimbării până la capăt, precum am promis în alegerile din 2005 și 2007. Despre modul în care va avea loc acest lucru, vom vorbi mai aproape de alegeri.

- Dacă ați avea peste 40 de ani, v-ați lansa în lupta pentru președinție?

- Deocamdată, am de rezolvat, în mun. Chișinău, o serie de probleme pe care mi le-am asumat. Ce va fi mai departe urmează să discutăm după încheierea mandatului de primar, care mi-a fost acordat de către cetățeni și la care nu voi renunța.

- La vârsta pe care o aveți, credeți că dispuneți deja de experiența politică și administrativă necesară sau mai aveți de învățat?


- Eu îmi văd de treabă și rămâne ca și cei care mă urmăresc să spună dacă e bine sau rău. Dar în orice muncă este loc și de mai bine, iar omul, cât trăiește, învață. Ideile proaspete sunt întotdeauna utile.

- Cum apreciați situația actuală de pe scena politică moldovenească, după ultimele fuzionări și apariții de noi partide?


- Pe de o parte, este libertatea de asociere, pe care întotdeauna am respectat-o, fie că este vorba de formațiuni noi, fie că este vorba de fuziuni. Pe de altă parte, contextul politic concret din RM arata că, în ultimii 17 ani, au tot apărut partide care, pe urmă, au dispărut și s-au format altele. Apariția partidelor noi a fost privită întotdeauna cu rezerve de către populație, care se simte descurajată în privința încrederii față de politicieni. Cât ține de apariții de pseudopartide, gen „Patrioții Moldovei”, acestea se înscriu în ceea ce comuniști au numit „concepția politicii naționale de stat”. E un proiect care n-are legătură cu realitatea și nici sorți de izbândă n-are.

- Rămâneți în continuare fidel principiului de a nu conlucra cu fosta nomenclatură comunistă sau, uneori, totuși, sunt necesare compromisurile, ca în cazul coaliției din CMC?


- Noi am mers pe poziția fermă, care rămâne a fi un pilon de bază al PL, de a nu face alianță cu comuniștii, cu cei care au votat cu ei sau au lucrat în structurile sovietice de ocupație. Însă situația din CMC arată că nu poți forma o majoritate, dacă nu ești împreună cu alte partide politice. Astfel, nu aveam multe variante de ales și, după ce-am discutat cu toate partidele, în afară de PCRM - cu care excludem orice colaborare -, am ajuns la o formulă funcțională, după care trebuie să mergem până la capăt. Anume așa vom putea implementa ceea ce ne-am propus și altă cale nu există.

- Care e soluția optimă pentru partidele democrate în parlamentarele din 2009 - fiecare partid să meargă singur în alegeri sau să fuzioneze toate într-un bloc?


- Partidele ar putea să-și testeze ratingul politic în campania electorală, pentru ca, ulterior, în parlament, să formeze o majoritate după modelul celei din CMC. Dar aceasta depinde mult de funcționalitatea majorităților la nivel local pe parcursul anului 2008. Or, după ce-și vor proba convergența, fiecare va putea să-și testeze forța de influență politică - în funcție de voturile acumulate la alegeri - la nivel republican.

- Cum vedeți victoria democrației după ce parlamentul va opera modificări la legea despre dubla cetățenie, iar partidelor democrate, liderii cărora sunt cetățeni români, li se va bloca calea spre putere?

- Adoptarea legii va avea, din start, efect de bumerang, căci PCRM încearcă să izoleze o bună parte a propriilor cetățeni. E o încălcare gravă a drepturilor omului. În această situație, liderii politici cu dublă cetățene vor fi nevoiți fie să renunțe la o cetățenie, fie să participe la alegeri, dar nu în calitate de candidați. Ei ar putea promova partidul alături de candidați, iar odată cu obținerea majorității, să abroge respectiva lege.

- Ce variantă veți alege dvs.?

- Vom vedea atunci când se va pune problema la modul concret.

- După ce vă numea fascist, acum Voronin vă numește Harry Potter. Cum apreciați un asemenea comportament al unui șef de stat?

- Articolul 10 din Convenția europeană a drepturilor omului - libertatea de exprimare.

- E posibil ca și „Termocom”-ul, care e supus puterii centrale, să fie utilizat ca armă contra dvs.? De exemplu, în plină iarnă, să oprească căldura, ca să vă compromită.

- „Termocom”-ul este controlat, prin intermediul consiliului creditorilor, de guvern. De aceea, răspunderea pentru ce se întâmplă între „Termocom” și consumatori aparține, mai întâi, administrației centrale, iar problema tarifelor ține de transparența acestei întreprinderi și a CET-urilor. Atât timp cât cheltuielile indică una, iar tariful prezentat spre aprobare arată alta, avem datoria să cerem diminuarea tarifului. Pentru că procedura de formare a tarifului este netransparentă, se formează impresia că „Termocom”-ul și administrația locală nu sunt corecți față de cetățeni. Pentru a prezenta un tarif pe care populația să-l plătească - mare sau mic - trebuie să avem informații certe și clare asupra costului căldurii în Chișinău, ca să le putem comunica cetățenilor prețul real. Altă abordare nu există. „Termocom” are obligații juridice din contractele cu consumatorii și orice încălcare a acestora, în mod normal, ar trebui să însemne probleme pentru ei, nu pentru primărie. Faptul că cineva va încerca să saboteze primăria se va îndrepta, până la urmă, contra respectivului. Asta s-a mai întâmplat.

- Anterior, se declara că ați putea fi tras la răspundere penală, fiindcă ați fi plătit ilegal „Termocom”-ului o datorie de 50 mln. lei…

- Am primit, pe urmă, o rectificare din partea Procuraturii, prin care se confirma că n-am cauzat bugetului niciun prejudiciu și, respectiv, nu este temei pentru începerea urmăririi penale.

- Vă vedeți pe viitor un lider național, președinte al RM?


- Eu văd doar că trebuie să-mi fac datoria, indiferent unde mă aflu. Pe măsură ce va trece timpul și se va vedea ce face și ce nu face primarul general, vor apărea automat premise, evaluări și certitudini pentru discutarea altor subiecte, inclusiv cel legat de președinție. Acestea, însă, se fac pas cu pas și consecvent.

- Dacă veți ajunge președinte, îi veți trage la răspundere pe actualii guvernanți, care încalcă vădit, prin acțiunile lor, drepturile cetățenilor?

- Oricare persoană care încalcă legea urmează să fie cercetată de către organele de anchetă în mod transparent, independent și imparțial. Sunt foarte multe acuze aduse actualei guvernări, dar pentru probarea lor este nevoie să se meargă pe fiecare caz și persoană în parte - nu de către politicieni, ci de către instituțiile specializate. Căci, dacă un politician enunță condamnarea altuia din tabăra opusă, înseamnă că, în cazul în care va prelua puterea, acesta va fi susceptibil de interferență în activitatea organelor de justiție, ceea ce nu este corect.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de pikaj la data de Vin 28 Dec 2007 - 17:54

asta daca nu cedeaza ne scrie istorie frate!
succes lui, ar trebui sustinut!
avatar
pikaj
membru activ
membru activ

masculin Number of posts : 112
Age : 29
Localizare : Romania Mare
Registration date : 05/11/2007

Sus In jos

Re: Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 7 Iun 2008 - 16:14

Intrevederea Basescu-Chirtoaca din 27 martie 2008

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 7 Iun 2008 - 16:19

Infratirea Iasiului si Chisinau 24 ianuarie 2008

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 7 Iun 2008 - 16:34

Dorin Chirtoaca 100% Realitatea TV

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Dorin Chirtoaca - primarul Capitalei

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum