Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 16 Sept 2007 - 18:02

Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat si anunta despre formarea unei noi formatiuni politice

Deputatul Vladimir Filat a anuntat ca se retrage din randurile Partidului Democrat din Moldova (PDM). O declaratie in acest sens a fost facuta de catre Filat in cadrul sedintei Consiliului Executiv Politic al PDM, care s-a desfasurat joi, informeaza Agentia DECA-press.

Vladimir Filat, care a fost membru al Consiliului Executiv Politic si vicepresedinte al fractiunii parlamentare a PDM, si-a justificat retragerea din randurile partidului cu intentia de a constitui o formatiune politica de orientare liberala.

Un comunicat al PDM mentioneaza ca majoritatea membrilor din Consiliul Executiv Politic al PDM a fost surprinsa de declaratia lui Filat. In contextul respectiv, in cadrul discutiilor, membrii Consiliului au apreciat decizia lui Vladimir Filat drept alogica si nemotivata. Filat s-a bucurat de sustinerea partidului si a avut permanent posibilitatea de a-si exprima si de a-si realiza ideile si pozitiile proprii, mentioneaza comunicatul citat.

PDM regreta ca din 13 septembrie Filat nu mai poate fi membru al formatiunii politice. Filat urmeaza sa fie exclus si din fractiunea parlamentara a PDM.

Amintim ca Vladimir Filat a candidat la functia de primar general al Chisinaului in alegerile locale generale din acest an. El a acumulat 8,3% din sufragii.

Deca-press
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 3 Oct 2007 - 17:51

interviu cu domnul
Vladimir Filat:
„Vrem să creăm un partid în care decizia să fie luată de toți membrii, nu doar de un șef”.

- Domnule Filat, nu era mai bun un post călduț în conducerea PD, care v-ar fi asigurat o prezență permanentă în rândul parlamentarilor, în locul posturii de inițiator al unei noi formațiuni politice ale cărei șanse de succes nu le poate garanta nimeni?

În primul rând, vreau să vă spun că nu confortul mă interesează pe mine și apoi, postul meu în cadrul PD n-a fost niciodată unul călduț, pentru că am depus eforturi constante pentru întărirea forței și reputației acestui partid, iar funcțiile pe care le-am ocupat în PD au venit ca rezultat al acestor eforturi. Din păcate, în ultima perioadă am constatat că eforturile bine intenționate pe care eu și alți colegi de partid le întreprindeam pentru a asigura un climat sănătos, democratic în interiorul său, rămâneau fără niciun rezultat, deoarece se instaurase un mod complet anacronic de luare a deciziilor, pornind exclusiv de la președinte în jos și fără a mai avea nici o legătură cu ceea ce dorea masa largă a membrilor de partid. Aș vrea să vă puneți în locul meu și vă întreb: dumneavoastră ați continua să rămâneți la un serviciu unde tot ceea ce faceți este subminat intenționat de șeful dumneavoastră și unde ați simțit că ceea ce vă propuneți să faceți nu are nicio șansă de înfăptuire? Sau ați prefera să o luați de la capăt în altă parte?

- Să înțeleg că decizia plecării din PD a fost luată exclusiv ca urmare a conflictelor apărute în relația cu Dumitru Diacov?


Nu pot spune că este vorba de un conflict în adevăratul sens al cuvântului. Pur și simplu, am încercat să am un dialog concret cu Dumitru Diacov, să-i arăt că este necesar să aducem un suflu nou în partid, să ne axăm pe problemele concrete ale populației, să încurajăm inițiativa tinerilor și să ne raliem conceptelor moderne, actuale, din politica europeană. Am sperat întruna ca acest dialog să aibă loc și să se poată solda cu rezultate concrete, dar am sperat în van, pentru că dl Diacov s-a identificat cu partidul și este interesat doar de modul în care își poate păstra autoritatea totală în partid, și nu de proiectele concrete pe care PD ar fi trebuit să le dezvolte. Am pus punct activității mele în PD pentru că mă săturasem de vorbărie goală și pentru că vreau să dau un sens concret inițiativelor mele din campania electorală din această primăvară, să le transform în fapte.

- Dumitru Diacov continuă să marșeze pe ideea conform căreia gestul dumneavoastră face parte din planul comuniștilor de a destabiliza Partidul Democrat…

Este încă un fapt care demonstrează cât de departe de realitate a ajuns să se afle președintele PD. Pentru el totul se rezumă la teorii ale conspirației care vizează înlăturarea sa din prim-planul lumii politice, fără a-și da seama că de fapt în sânul partidului sunt disensiuni tot mai mari, că există un conflict real între generații. Membrii PD s-au săturat să vadă cum opțiunile lor sunt luate în derâdere de către conducerea partidului. O parte din ei m-au urmat și cu siguranță vor apărea și alte gesturi asemănătoare cu cel făcut de mine, deoarece în PD sunt multe persoane cu coloană vertebrală și dorință de schimbare, care nu mai acceptă ca partidul să fie condus în maniera comsomolistă în care se întâmplă acum. Reacția conducerii PD după plecarea mea demonstrează o dată în plus că pe ei nu-i interesează ce se întâmplă cu adevărat în interiorul partidului, ci doar să manipuleze opinia publică și să se asigure că au o imagine „respectabilă”…

În ceea ce privește posibila mea coabitare cu comuniștii, cred că principiile mele, comportamentul și faptele sunt mai elocvente decât cuvintele. Toate atacurile și înscenările la care am fost supus de către partidul de guvernământ în campania electorală fac această afirmație atât de lipsită de sens încât numai un răuvoitor ar mai putea crede în ea. Dar un argument, care va pune capăt speculațiilor de acest gen, va fi echipa de oameni împreună cu care lansăm noul proiect.

- Atunci care este baza de la care porniți în construcția noii formațiuni politice pe care ați anunțat-o?

Așa cum am mai spus-o, va fi un partid de centru-dreapta, care va îmbrățișa opțiunea populară, bazat pe valorile democrației liberale, care își propune să vină cu soluții concrete și proiecte realizabile vizând îmbunătățirea nivelului de trai în Moldova. Îmi doresc din tot sufletul ca alături de oameni tineri să punem pe picioare un partid în care cuvântul de ordine să fie democrația și egalitatea șanselor de promovare, un partid modern, care să-și asume proiecte proprii venite de la toți membrii săi, indiferent de statutul acestora. Lucrul cel mai important pe care l-am învățat în campania electorală din acest an, a fost acela că un politician veritabil nu poate exista departe de oameni, că trebuie să se afle mereu printre ei, să comunice cu oamenii, nu doar pentru a le afla problemele, ci pentru a decide împreună cu ei care e calea cea mai bună de urmat în fiecare domeniu. Aceasta este filozofia simplă pe care îmi întemeiez noul partid, conștient fiind că cetățenii Moldovei nu numai că doresc o schimbare fundamentală a structurilor politice, dar sunt dornici să se implice în realizarea unor lucruri bune pentru țară. De aceea, poate că cetățenii ar trebui să nu se mire dacă mă vor vedea în viitorul apropiat din nou în mijlocul lor, așa cum am fost în mijlocul chișinăuenilor în această primăvară, pentru a ne consulta asupra viitorului acestui partid, asupra așteptărilor lor și – de ce nu – pentru a-i convinge să mi se alăture pe toți cei care simt și gândesc la fel ca mine. Deja semnalele primite din țară sunt extraordinar de bune și sunt foarte optimist că drumul pe care am pornit e poate cel mai bun lucru făcut în întreaga mea carieră politică de până acum.

Jurnal de Chisinau
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 3 Oct 2007 - 17:54

eu personal salut miscarea facuta de Filat , care tot statea in umbra lui Diacov, care mi se pare cam cu 20 de fețe, ii cam "teomnyi" de felu lui..
Si multa bafta domnului Filat si succes intentiilor sale....
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de S_J la data de Dum 7 Oct 2007 - 22:37

Șansele proiectului politic al lui V. Filat
Privită în acest context, apariția unui nou proiect politic pe „segmentul liberal” al eșichierului politic moldovean este pândită de mari riscuri. Pentru acești patru, Filat, în mod obiectiv, apare ca un „intrus”, „impostor” și „uzurpator”, care „calcă hotarele sfinte ale moșiilor” lor. Creând un partid cu doctrină liberală, Filat va lupta pentru voturile din bazinul electoral liberal. Care e soluția? O fuziune a PSL, PL, PNL, plus AMN este imposibilă, dar și contraproductivă. Știm deja cu ce se termină aceste „fuziuni”. A construi noul partid „pe oasele” liberale e o acțiune la fel de contraproductivă și hazardată, fiindcă, preluând „osatura liberală”, trebuie să preiei și „moaștele liberale”. Noul proiect politic poate avea sorți de izbândă și deveni nucleul unui mare pol liberal în două cazuri. Primul, când nu va fi construit pe tradiționalele „anti” și „isme” moldovenești, ci pe principii sociale și economice simple și clare. Doi, când va fi pornit de la „varianta zero”, iar doritorii de a participa la realizarea lui să fie acceptați cu o singură condiție - să nu pună nicio condiție. În caz contrar, noul proiect politic se va transforma, împreună cu tot eșichierul de centru-dreapta, într-un cimitir de „elefanți”, ale cărui stele politice s-au stins înainte de a se aprinde.


Constantin Tanase , TIMPUL , marti , 2 octombrie 2007.

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 8 Oct 2007 - 20:52

Partidul Liberal Democrat din Moldova este denumirea viitoarei formațiuni politice, lansată ieri la Chișinău de un grup de inițiativă în frunte cu deputatul Vlad Filat. Evenimentul s-a produs la exact trei săptămâni de la plecarea lui Filat din PD și anunțarea de către acesta a unui nou proiect politic.

Ion Surdu
Timpul
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de S_J la data de Lun 8 Oct 2007 - 21:53

Smile

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de S_J la data de Mar 16 Oct 2007 - 21:31

Astazi, intr-o conferinta de presa, mai multe organizatii teritoriale (Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași, Ștefan-Vodă), precum cea municipala si de tineret ale Partidului National Liberal (PNL) au părăsit formațiunea, declarându-și susținerea și aderarea la proiectul lui Vladimir Filat.
Printre ex-membrii PNL se numara vicepresedintii formatiunii, Ion Iovcev, Octavian Grama, presedintele Organizatiei municipale Chisinau, Simion Plesca.

Ex-membrii PNL s-au arătat nemulțumiți de faptul că inițiativa formațiunii de consolidare a polului liberal și crearea unei formațiuni politice unice „a eșuat, împingând PNL pe linie moartă”

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Vladimir Filat s-a retras din Partidul Democrat

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum