Vasile Soimaru,"Economia Moldovei in stagnare"

In jos

Vasile Soimaru,"Economia Moldovei in stagnare"

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 3 Oct 2007 - 16:31

Vasile Șoimaru, doctor în științe economice, fost deputat în primul parlament, este unul dintre luptătorii activi ai mișcării de eliberare națională și cofondator al ASEM-ului.

- Domnule Șoimaru, de numele dvs. și al profesorului Paul Bran este legată fondarea Academiei de Studii Economice, în 1991…

- Și de numele premierului V. Muravschi, ale altor colegi care credeau pe atunci că R. Moldova independentă, care declarase promovarea reformelor radicale economice spre economia de piață, are nevoie, în primul rând, de o înaltă școală de studii economice, de specialiști formați în condiții moderne, în așa fel ca transformările economice să nu rămână pe mâna „arhitecților viitorului luminos al comunismului”. ASEM este una din foarte puținele punți trainice, construite împreună cu România după Podul de flori din 6 mai 1990.

- Economia moldovenească merge prost. E vorba de o discordanță între politic și economic sau de altceva?

- De la președinție plouă torențial cu ordine și medalii pentru „realizări deosebite în economie”, dar economia a intrat adânc într-o perioadă de stagnare de tip brejnevist. Dacă conaționalii noștri din străinătate ar întrerupe pentru 300-400 de zile transferurile bănești acasă, inclusiv cele destinate construcțiilor ipotecare, urmările pentru economia noastră și pentru leul nostru ar fi dezastruoase. Guvernanții roșii sunt preocupați de „acumularea primitivă a capitalului” și nu de reformarea economiei noastre.

- Ați fost deputat în primul parlament. Puteți face o comparație între primul și actualul legislativ?


- Pe atunci, puțini deputați învățaseră alfabetul bussinesului politic, foarte rentabil, de altfel. Azi, viceversa, avem puțini care nu cunosc acest alfabet. Interesele populației, în primul rând ale moldovenilor băștinași, nu mai contează pentru majoritatea dintre ei.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum