leul moldovenesc

In jos

leul moldovenesc

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 6 Oct 2007 - 17:58

Leul moldovenesc (codul ISO 4217 MDL) este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 bani (singular: ban).

Înainte de 1940, când Moldova era o provincie a României, leul românesc circula în această zonă.

Leul moldovenesc a fost stabilit în 1993, după crearea statului independent Moldova. A fost denumit leu după moneda din această zonă în 1940.

Sub dominatia URSS moneda Basarabie era "rubla". După obținerea independenței "leul" a devenit moneda națională.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: leul moldovenesc

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 6 Oct 2007 - 18:00

De ce se apreciază leul moldovenesc față de euro ?


Cele mai importante valute străine, dolarul și euro, continuă să se deprecieze față de leul moldovenesc. Petru prima dată în ultimele luni, moneda euro a ajuns să fie cumpărată la casele de schimb valutar la un preț mai mic de 16 lei.

Toate casele de schimb din centrul Chișinăului cumpără dolarul la un preț ce variază între 11 lei și 11 lei și 10 bani, iar prețul monedei euro oscilează între 15,75 lei și 15,95 lei. La periferia Capitalei acest curs este și mai mic.

Cursul oficial al celor două valute, stabilit de Banca Națională a Moldovei este însă considerabil mai mare: 11 lei 47 de bani pentru un dolar american și 16 lei 33 de bani pentru un euro.

Dar prin ce se explică această apreciere a leului în condițiile în care economia pare să traverseze o profundă criză economică, iar situația s-a agravat și mai mult în urma secetei din acest an?

Ce spune ministrul economiei

„În Republica Moldova sunt în creștere intrările de valută din diferite surse. Intrări de valută care fac presiuni asupra cursului valutar”, spune ministrul economiei și comerțului.


Igor Dodon spune că intrările de valută fac presiuni asupra cursului valutar

„Banca Națională, pentru a menține cursul valutar și pentru a acorda un suport producătorilor autohtoni. Știți ce s-ar întâmpla în cazul în care avea loc o apreciere prea rapidă a leului.”

„Aceasta ar fi o problemă pentru exportul și competitivitatea mărfurilor pe piața internă și externă. Banca Națională este impusă să intervină zilnic cu lei moldovenești pe piața valutară, ceea ce influențează și asupra inflației”, spune Igor Dodon.

Ministrul economiei nu a precizat din ce cauza au crescut intrările de valută în Republica Moldova.

Ce spune analistul economic

Analistul economic Veaceslav Ioniță de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” are însă propria versiune cu privire la situația ce s-a creat pe piața valutară.

El susține că aprecierea leului se datorează, într-adevăr, unui flux important de valută venită din exterior.


Pentru o piață mică cum e Republica Moldova e suficient ca 200-300 de astfel de persoane ca să se întâmple ceea ce se întâmplă.

Veaceslav Ioniță

Aceste sume nu provin însă de la cetățenii moldoveni care lucrează în străinătate sau de la investitorii străini, ci de la persoane specializate în speculații valutare care obțin profituri din diferențele de curs.

„Se pare că Republica Moldova este, pentru prima dată, și ea în vizorul celor specializați în obținerea de profituri din diferențele de dobânzi oferite de băncile naționale și stabilitatea valutară”, spune Veaceslav Ioniță.

„O altă variantă posibilă este că avem de afacere cu mici speculanți care, venin cu sume relativ mici de unu, două sau chiar 500 mii de dolari provoacă aceste perturbații.”

„Pentru o piață mică cum e Republica Moldova e suficient ca 200-300 de astfel de persoane ca să se întâmple ceea ce se întâmplă”, spune analistul economic.

Reprezentanții Băncii Naționale nu au făcut nici un fel de comentarii pe această temă.

BBC Romanian
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: leul moldovenesc

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 7 Oct 2007 - 19:29

Paradox moldovenesc: inflația crește, leul se întărește

De o săptămână, la casele de schimb valutar din Chișinău, cursul dolarului se menține sub valoarea de 12 lei - 11,87 lei pentru 1 USD la vânzare și 11,78-11,75 - la cumpărare. Rata de schimb oficială, stabilită de Banca Națională a Moldovei (BNM), a rezistat la cota de 12 lei doar până ieri, când a coborât la 11,87 lei pentru 1 USD. Un curs oficial atât de mic al dolarului față de leul moldovenesc nu a fost înregistrat de la sfârșitul anului 1999.

Experții leagă aprecierea leului de tendințele generale de evoluție a dolarului SUA pe piața financiară internațională. Dolarul pierde în continuare teren în fața monedei unice europene. Raportul dintre cele două valute se apropie de valoarea de 1,4 euro pentru un dolar, iar tendința s-ar putea accentua, potrivit experților internaționali. Pentru RM, al cărei buget se raportează la dolarul american, efectele pot fi catastrofale.

Dar tendințele de pe piața internațională nu sunt singurul motiv al aprecierii leului moldovenesc. O cauză importantă este oferta mare de valută străină pe piața din RM, determinată de remitențele enorme de peste hotare și de incapacitatea economiei naționale de a valorifica acești bani.

Analistul economic Veaceslav Ioniță consideră că leul s-ar fi apreciat și mai mult dacă BNM nu ar fi intervenit pe piața valutară. „BNM a recurs la cumpărări masive de valută pe piața internă, pentru a tempera aprecierea leului, iar pentru a atenua efectele a recurs la sterilizarea masei monetare. BNM este într-o situație foarte dificilă - trebuie să țină în frâu atât inflația, cât și leul. După cum a anunțat, prioritară pentru BNM este stoparea inflației, așa că vom asista și în continuare la întărirea leului”, a spus V. Ioniță. Menționăm că rezervele valutare ale BNM se apropie de cota-record de un miliard USD. La 31 iulie, acestea constituiau 977,6 mln. USD, cu circa 100 mln. mai mult decât în iunie curent.

Leul tare este în defavoarea cetățenilor care trăiesc din remitențele de peste hotare. Din 2000 și până în prezent prețurile au crescut de două-trei ori, iar leul a fost menținut artificial la valoarea de 12-13 lei pentru un dolar, deși, în realitate, dolarul ar fi trebuit să coste acum cel puțin 18 lei, potrivit lui Ioniță. Astfel, pentru ceea ce, în 2000, plăteam 100 USD, astăzi achităm 220 USD. Totodată, leul puternic descurajează exporturile din R. Moldova, care, fiind prea scumpe, sunt necompetitive.

/ Alina Țurcanu // Timpul

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Publicat la: 20 August 2007
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: leul moldovenesc

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum