Trei delegații românești oprite la vama

In jos

Trei delegații românești oprite la vama

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 15 Oct 2007 - 16:50

Trei delegații românești n-au fost lăsate să intre în R. Moldova

Vineri - seară, trei delegații ale orașelor din România, care veneau la Hramul Chișinăului, n-au fost lăsate să treacă granița moldovenească. Pretextul invocat de vameșii de la punctul de trecere Leușeni a fost că aceștia nu aveau invitații oficiale. Administrația municipală consideră că incidentul în cauză sfidează bunul-simț și de acum încolo ne putem aștepta și la alte surprize de la regimul Voronin.

Primarul general Dorin Chirtoacă a declarat că delegațiilor din orașele Bacău, Năvodari și Târgu-Mureș li s-a refuzat accesul pe teritoriul RM fără vreo explicație concludentă. „Au fost invocate motive diferite, dar, oricare ar fi acestea, ele sunt ilegale, pentru că oricare cetățean al UE are dreptul să treacă fără nicio invitație frontiera RM, cu atât mai mult când este vorba de un eveniment organizat de autoritate publică”, a spus Chirtoacă.

Viceprimarul Bacăului, Constantin Scripat, primul care a fost întors la Vamă, a menționat că vameșii moldoveni i-au râs în nas, invitându-i să plece înapoi în România. Viceprimarului de Bacău i s-a aruncat replica precum că nimeni nu îi va asigura securitatea, chiar dacă va reuși să treacă Vama. Primarul general a relatat că a luat legătura cu autoritățile de frontieră de la Leușeni și i s-ar fi răspuns că „așa este ordinul”. La fața locului s-a deplasat și consulul român la Chișinău, Ionuț Dicu, dar fără succes.

Potrivit lui Chirtoacă, președintele Traian Băsescu a refuzat invitația de a participa la Hramul Chișinăului din motive de agendă. Primarul a menționat că s-ar putea să existe o legătură între contramandarea vizitei președintelui Băsescu și întoarcerea din drum a delegațiilor române. Președintele o fi primit semnale că va fi tratat la fel, a spus primarul.

Clasa politică trebuie să reacționeze adecvat

Alexandru Tănase, președintele Fracțiunii Liberal Democrate din Consiliul municipal, a declarat că aceste interdicții nu sunt altceva decât o încălcare flagrantă a drepturilor omului. „Este revoltător ce se întâmplă. Cred că pentru prima dată ne confruntăm cu asemenea situație. Este cazul ca, imediat după ce se vor încheia sărbătorile, formațiunile politice democratice să poarte consultări pentru a reacționa adecvat la această situație. În cazul în care nu va urma o reacție pe măsură din partea societății civile și a partidelor de opoziție, consider că trebuie să ne așteptăm la noi surprize și noi încălcări de lege din partea autorităților comuniste”, a spus Tănase.

Solicitat de TIMPUL să comenteze situația delegațiilor românești, ministrul de Externe Andrei Stratan a spus că „instituțiile respective examinează acest caz”, din care cauză nu se poate pronunța.

Bucureștiul califică drept „inadmisibilă” situația

Președintele Traian Băsescu a calificat drept „inadmisibilă” situația în care au fost puse delegațiile române. Și premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, la Iași, că decizia autorităților moldovenești este regretabilă, adăugând că Chișinăul se îndepărtează de valorile europene, de care spune că ar dori să se apropie. Refuzul accesului pe teritoriul RM a trei delegații românești este un gest „în esență, politic și, după toate aparențele, premeditat” al unor oficialități moldovene, considera ministrul român de Externe Adrian Cioroianu, atrăgând atenția că nu astfel se construiește drumul către Europa


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum