România nu va ratifica documente în limba moldoveneasca

In jos

România nu va ratifica documente în limba moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 17 Oct 2007 - 23:54

România nu va ratifica documente în „limba moldovenească”
Acordurile de facilitate a regimului de vize și cel de readmisie, parafate recent de R. Moldova și Uniunea Europeană, ar putea să nu mai intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008, așa cum s-a anunțat, pe motiv că Parlamentul României nu va ratifica documente în „limba moldovenească”. O declarație în acest sens a făcut, luni seara, la Luxemburg, ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu.

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale și Relații Externe al UE, Cioroianu a adus în discuție incidentul de la Leușeni. Subiectul a fost inclus pe agendă la punctul privind aprobarea poziției comune a UE pentru al optulea Comitet de Cooperare UE-RM, care va avea loc la 25 octombrie. „Fac apel la Președinția portugheză și la Comisia Europeana să transmită un mesaj ferm autorităților RM că un astfel de comportament față de cetățeni ai UE este inadmisibil”, a spus șeful diplomației române în fața omologilor săi europeni.

„Este puțin probabil ca autoritățile de acum ale RM să renunțe la sintagma „limba moldovenească”. E limpede că-i vorba de o sintagmă politică, sper că nu aveți niciun fel de îndoială că autoritățile de la Chișinău folosesc „limba moldovenească” dintr-un impuls pur politic”, a spus Cioroianu. „Accept că poți să-ți inventezi un trecut, un viitor, dar spun foarte limpede și o voi spune, de câte ori voi avea ocazia, și domnului Stratan, și oricui - nu poți inventa peste noapte o limbă”, a precizat ministrul Cioroianu.

Șeful diplomației române a adăugat că preocuparea României privind menționarea „limbii moldovenești” în documentele încheiate între UE și Chișinău datează de ani de zile și a arătat presei române, prezente la Luxemburg, o copie a scrisorii din 23 iulie, trimise comisarului european pentru relații externe și politica de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner.

Totodată, ieri, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că ceea ce face guvernul român se va răsfrânge asupra cetățenilor RM. „Vom regreta, dacă autoritățile statului vecin vor adopta o asemenea decizie, dar odată ce aceasta este politica pe care o promovează România, toți cetățenii noștri trebuie s-o cunoască”. Altfel spus, autoritățile comuniste de la Chișinău au creat o situație prin care speră, indiferent ce va întreprinde statul român, să-i pornească pe basarabeni împotriva fraților lor de peste Prut.

„Acest document a fost bine cunoscut în țările-membre ale UE și, evident, pentru noi este o noutate neplăcută această afirmație a reprezentantului guvernului de la București”, a adăugat Stratan.

Ministrul moldovean de Externe a mai declarat că persoanele care au comis incidentul de vineri de la Leușeni vor fi trase la răspundere. „Regretăm că s-a produs acest caz, care a fost politizat și a fost folosit pentru a-l prezenta instituțiilor europene ca o poziție a R. Moldova față de cetățenii României, ceea ce nu este corect. În aceste două zile, sâmbătă și duminică, în RM au intrat 2.777 de cetățeni ai României, de aceea noi nu putem nicidecum să vorbim că a fost intenționat”, a explicat ministrul.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre in Joi 18 Oct 2007 - 0:32, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: România nu va ratifica documente în limba moldoveneasca

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 17 Oct 2007 - 23:59

in sfarsit s-a trezit si Cioroianu...

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

de mustata lui Stratan numai zic nimic...ca nu vreau sa-l jignesc
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum