Majoritatea comunistă votează bugetul pe 2008

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Majoritatea comunistă votează bugetul pe 2008

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 28 Oct 2007 - 14:04

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima și a doua lectură proiectul bugetului pentru anul 2008.

Deși discuțiile au durat șase ore, timp în care s-au făct auzite critici dure adresate autorilor, legea bugetului a fost aprobată fără dificultăți.

Parlamentarii s-au împărțit în două tabere cu viziuni radical opuse: majoritatea reprezentată de deputații comuniști și restul.
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Conform declarațiilor făcute de inițiatorii bugetului, majoritatea capitolelor presupun finanțări sporite față de anul trecut.
Proiectul pentru anul 2008 a fost lăudat de Eugenia Ostapciuc, preșdintele fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor.

"Este o practică obișnuită a opoziției care poate permite luxul de a promite alegătorilor orice, știind că nu va participa și la realizarea promisiunilor."

"Dar sarcina noastră, a fracțiunii majoritare care poartă răspundere politică pentru elaborarea, adoptarea și executarea principalelor legi financiare ale statului este una cu mult mai complexă și mult mai responsabilă." a spus de la tribuna parlamentului Eugenia Ostapciuc.

Lidrul fracțiunii creștin democrate, Vlad Cubreacov, are cu totul altă viziune.
"92,7% din acumulările la buget provin din impozitarea consumului prin TVA, accize, taxe vamale, iar în structura impozitării consumului, 80% constituie impozitarea mărfurilor de import, nu a producției autohtone."

"Circa un milion de concetățeni de-ai noștri au fost constrânși să emigreze în străinătate din motive economice. Ei sunt cei care asigură direct și indirect 97% din veniturile bugetare." a afirmat liderul PPCD.

Finanțare politică

Pe lângă structura formării bugetului pentru anul viitor, opoziția a mai criticat dur și o serie de alte prevederi.

Printre acestea se numără presupusa existență a unor rezerve ascunse de acumulări bugetare, centralizarea excesivă a resurselor – fapt care atentează, conform reprezentanților opoziției, la autonomia financiară a autorităților locale, sau distribuirea alocațiilor pe criterii politice.

În sprijinul acestuia din urmă argument, a fost adus exemplul municipiului Bălți, unde la alegerile locale din iunie au câștigat reprezentanții Partidului Comuniștilor.

"De ce guvernul desconsideră administrația publică locală, prevăzând pentru anul 2008 transferul de la bugetul de stat către bugetele administrației locale pentru investiții capitale, procurări capitale, reparații capitale o sumă mizeră de 142 milioane lei, dintre care 74 milioane pentru municipiul Bălți, iar pentru celelalte raioane rămân 68 milioane lei?", a întrebat deputatul Valeriu Cosarciuc, de la Alianța Moldova Noastră.

În replică, autorii legii bugetului au declarat că dezechilibrul alocațiilor este condiționat prin faptul că în regiunile unde se vor duce mai mulți bani ar exista niște proiecte în derulare care cer finanțare.
Ei au recomandat autorităților locale să fie mai active economic și să nu mizeze exclusiv pe transferurile de la bugetul central.

Aceste argumente însă nu au mulțumit opoziția care a continuat să acuze guvernarea de incompetență și de folosire a legii bugetului în interese politice.

După mai multe ore de discuții, cu votul majorității comuniste din Parlament, proiectul legii bugetului pentru anul 2008 a fost adoptat fără modificări.

BBCRomanian.com
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum