30 octombrie- Basarabia este în zi de doliu

In jos

30 octombrie- Basarabia este în zi de doliu

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 30 Oct 2007 - 13:32

Marți, 30 octombrie- 15 ani fără Marii Artiști ai Basarabiei Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Toti cei cu spirit Românesc vor forma o coloană lungă și vor pleca, din fața monumentului Ștefan cel Mare spre monumentul celor doi(aflat peste drum de blocul A al USM-ului), unde vor depune o coroană de flori, apoi la cimitirul Armenesc, pentru a vorbi în amintirea patrioților și (eventual) pt depunere de flori din partea participanților.

Locul de întiînire: monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului
Ora: 09:00

Participanților li se vor da cartonașe cu câteva reguli care vor fi obligatorii de respectat, pentru ca marșul să decurgă într`un mod organizat, legal și “ne-dăunator” ordinei publice.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Ei și-au pierdut viața într-un accident rutier, în noaptea de 29 spre 30 octombrie, când mașina cu care se deplasau de la București s-a izbit de un copac, la 49 km de capitala României, în dreptul localității Coșereni.
Ieri, un grup de tineri, reprezentanți ai Ligii Studenților și ai Partidului Liberal din Moldova, s-au adunat în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului, după care au pornit în marș spre monumentul Doinei și lui Ion de la intrarea în Parcul din Valea Morilor, monument executat de sculptorul Iurie Canașin și înălțat cu sprijinul omului de afaceri Anatol Josan. Aici, au depus o coroană de flori, pe a cărei panglică era scris: „Cu dragoste și recunoștință, din partea fiilor neamului românesc”.

După un scurt miting, la care au luat cuvântul cei care i-au cunoscut pe marii dispăruți, coloana s-a îndreptat spre Cimitirul Central, unde își dorm somnul de veci Doina și Ion. La mormânt, mitingul a continuat cu amintiri despre cei care au înălțat prin cântec idealul național al românilor basarabeni. Cei prezenți au interpretat cântecele renașterii naționale - „Eminescu”, „Bucurați-vă”, „Pentru ea”, „Răsai” ș.a.

Eugenia Marin, mama Doinei, ne-a spus că manifestări de comemorare a celor doi artiști s-au desfășurat, zilele acestea, pe ambele maluri ale Prutului. Pe 27 octombrie, la mormântul lor a avut loc un parastas, la care au luat cuvântul Ambasadorul României în R. Moldova Filip Teodorescu, poetul Grigore Vieru, ex-ministrul Culturii Ion Ungureanu, viceprimarul de Chișinău Lucia Culev, Cristi Aldea-Tedorovici, feciorul Doinei și lui Ion ș.a. Duminică, la un alt parastas, organizat la locul tragicului accident de lângă comuna Coșereni, au participat poetul și senatorul Adrian Păunescu, cântărețul Victor Socaciu, președintele Ligii culturale a românilor de pretutindeni, Victor Crăciun, alte personalități din România și R. Moldova.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum