capitala

In jos

capitala

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 2 Noi 2007 - 21:48

Autoritățile capitalei prevăd pentru anul 2008 un deficit de surse de finanțare de un miliard de lei

Autoritățile municipiului Chișinău prevăd pentru anul 2008 un deficit de surse de finanțare de circa 1 mlrd. lei. Primarul adjunct al capitalei, Mihai Furtună a declarat în cadrul ședinței de luni de la Primărie că, în timp ce veniturile pentru 2008 sunt prognozate la nivelul de circa 1,34 mlrd. lei, necesitățile reale ar fi de 2,4 mlrd. lei, transmite Info-Prim Neo.

Furtună a menționat că proiectul bugetului municipal pentru anul 2008 este practic definitivat, fiind coordonat cu subdiviziunile Consiliului municipal Chișinău (CMC), de comun acord cu Ministerul Finanțelor și în conformitate cu normativele de cheltuieli pentru asigurarea activității subdiviziunilor municipiului.

În conformitate cu proiectul deciziei CMC, pentru anul 2008 se prognozează o creștere a veniturilor cu doar aproximativ 30 mil. lei comparativ cu volumul veniturilor prognozate pentru anul 2007. Veniturile vor fi acumulate din trei surse principale - venituri proprii ale municipalității în valoare de 1,08 mlrd. lei, defalcările din veniturile generale de stat - 157,7 mil. lei și transferurile de la bugetul de stat – 102 mil. lei.

La capitolul cheltuieli, proiectul de decizie prevede suma de 1,37 mlrd. lei. Pentru menținerea ordinii publice sunt prevăzute 75,6 mil. lei, ceea ce reprezintă doar 79% din necesități; pentru învățământ - 698,5 mil. lei (77%); ocrotirea sănătății - 17,6 mil. lei (41%); transportul și gospodăria drumurilor - 18,8 mil. lei (44%); gospodăria comunală și de locuințe - 320,8 mil. lei (39%) din necesități.

„Cu o astfel de acoperire a cheltuielilor nu va putea fi organizată activitatea normală în municipiu”, a menționat Mihai Furtună. Una din soluții pentru depășirea acestei situați ar fi, potrivit viceprimarului, majorarea taxelor locale, cum ar fi taxa pentru prestarea serviciilor de călători, taxa pentru parcare, taxa pentru amplasarea publicității, taxa de piață, taxa pentru unitățile comerciale etc. El a menționat că responsabili din cadrul subdiviziunilor Primăriei urmează să înainteze până la 1 noiembrie propuneri în acest sens.

De asemenea, municipalitatea se va adresa către Parlament pentru a fi revăzute, spre majorare, cotele defalcărilor la bugetul municipal de la unele impozite și taxe acumulate în municipiu, cum sunt taxa pe valoare adăugată, taxa pentru folosirea drumurilor. De asemenea, se va cere, ca defalcările de 50% din impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător să fie majorate până la 100%, în contextul stabilirii de către stat a cotei “zero” la venitul reinvestit, fapt care va crea în bugetul municipal pentru 2008 un gol de 350 mil. lei.

Totodată, Mihai Furtună a menționat că în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2008 se prevede o neechitate pentru municipalitate la capitolul transferuri pentru nivelarea bugetară. Potrivit lui, în timp ce pentru municipiul Bălți sunt prevăzute 129 mil. lei, pentru municipiul Chișinău – doar 100 mil. lei. În acest context, Parlamentului i se va solicita să aloce Chișinăului 250 – 300 mil. lei.

În cazul în care municipalitatea va atinge aceste obiective, veniturile municipiului pentru anul 2008 ar urma să crească până la 1,81 mlrd. lei.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum