Businessmen

In jos

Businessmen

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 15 Noi 2007 - 19:08

un subiect despre oamenii de afaceri care au făcut istorie / care au reușit să deschidă afaceri de succes...


Ultima editare efectuata de catre basaru in Sam 31 Mar 2018 - 19:11, editata de 2 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Victor Turcanu

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 15 Noi 2007 - 19:16

Victor Țurcanu. Un om ca o stâncă - BANCHER

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

În acest an, Victor Țurcanu, președintele BC „Victoriabank”, a repurtat încă două mari victorii în cariera sa de bancher. La Londra, la reuniunea liderilor europeni de business de pe lângă Universitatea „Oxford”, i-a fost acordat prestigiosul titlu de manager al anului pentru contribuție personală în integrarea europeană, iar „Victoriabank” a fost declarată drept una dintre cele mai bune bănci din Europa. Nu în ultimul rând, Victor Țurcanu a fost decorat cu cel mai înalt titlu al acestui Forum din Marea Britanie - medalia „Regina Victoria”.


[...]Victor Țurcanu vine dintr-o veche familie de preoți, în special pe linia tatălui (Arhiepiscopul Vikenti de Ekaterinburg este unul dintre verișorii săi). După ce a absolvit școala din satul natal Sculeni, în 1966, Victor Țurcanu reușește să susțină cu succes examenele la Facultatea de mecanică de la Institutul Politehnic. Însă, în timpul pregătirilor pentru examenele de admitere, profesorul de matematică, Mircea Zambițchi, îl convinge că anume economia este perspectiva zilei de mâine – drept urmare, își transferă actele la Facultatea de economie, specialitatea economie și organizarea industriei constructoare de mașini.
După facultate, repartizat la Uzina de producere a mașinilor agricole, este numit, grație calităților sale organizatorice, în funcția de inginer superior pe problemele organizării științifice a muncii. Nu prea se vedea împăcat cu noua funcție, mai ales că obligațiunile se reduceau mai mult la întocmirea unui șir întreg de rapoarte. Își dorea să muncească cu adevărat, chiar și în secția de topire a metalului, dar directorul îi tot spunea că este prea tânăr și gata. Tânărul însă n-a stat mult pe gânduri și s-a transferat la altă uzină, la „Electrotocipribor”. Apoi a fost luat la armată, iar în 1977, când s-a format raionul Ialoveni, a fost angajat la Comitetul raional de partid. Între 1986-1988, face școala de partid din Kiev și, întorcându-se acasă, găsește raionul Ialoveni în fruntea mișcării de eliberare națională. Atunci Victor Țurcanu a înțeles că partidul care l-a antrenat, pentru calitățile de lider, într-o sarabandă ideologică, nu mai avea mult de trăit și că trebuie să-și încheie activitatea politică și să treacă la meseria sa de bază.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Dle Țurcanu, cum a apărut ideea creării unei bănci comerciale în timpurile sovietice?

Ideea vine de la fosta mea locțiitoare, Galina Proidisvet, care avea o bogată experiență în domeniul bancar. M-a cucerit imediat aceastăidee. Nu aveam nici un ban pus deoparte, dar am înțeles că e vorba de ceva nou și de perspectivă. Ne-am apucat să studiem materialele, să discutăm ideile și să facem calculele. Totul se întâmpla în primăvara lui 1989: în Moldova nu era nici o bancă comercială, iar primele instituții de acest gen abia apăruseră la Moscovași Leningrad. Problema principală era capitalul: pentru organizarea și înregistrarea băncii, conform cerințelor Băncii de Stat a URSS, era nevoie de un capital inițial de cinci milioane de ruble. Când am ajuns la problema banilorși a fondatorilor, în condițiileîn care toate întreprinderile erau de stat, am convins cunoștințele noastre, șefi deîntreprinderi, președinți de colhozuri (care erau foarte bogate pe timpurile celea, cu câte 3-4 milioane de ruble disponibile în cont) să „investească” în ideea fondării unei bănci comerciale.

Ce anume le-ați promis, cum ați reușit să-i convingeți să dea banii statului într-o afacere particulară?

Toată lumea se gândea ca nu cumva să le pierdem banii, mai ales că printre primii fondatori ai băncii au figurat și câteva colhozuri. Pe timpurile celea, dobânda maximală la Banca de Economii la depunerile populației era 3%, dacă plasai bani pe o perioadă de trei ani și mai mult. Noi le spuneam că am făcut anumite estimări și că în primul an de activitate vom achita dividende în jur de 7%. Toți credeau că acestea sunt doar iluzii, dar până la urmă ne-au încredințat banii, iar banca, în primul an de activitate, a plătit dividende mai mari decât cele promise - 7,2%.

Mai există o „Victoriabank” în lume?

Din câte cunosc, nu există. La început, se vehicula ideea să denumim banca „Valeologia”, în cinstea fondatorului de bază, concernul cu același nume. Însă angajații Băncii de Stat de la Moscova ne-au sugerat ideea să găsim o altă denumire. Era exact perioada în care apăreau fel de fel de cooperative cu denumiri de genul „avântul”, „succesul”, „diamantul”... Dar o bancă trebuia să aibă o denumire solidă. Așa am găsit într-un dicționar cuvântul „victoria” și explicația acestuia - „lupta pentru victorie” și nu a fost nici o asociere cu numele meu. M-am gândit atunci că implementarea unui nou sistem bancar în republică va fi într-adevăr o luptă... La 22 februarie 1990, BC „Victoriabank” a fost înregistrată la Banca de Stat a URSS cu numărul 126. Iar istoria simbolului băncii – un cal înconjurat de stele – este și mai simplă: 1989 a fost anul Calului alb și l-am ales ca să ne aducă noroc.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Ce salariu avea un președinte de bancă pe atunci?

Salariul președintelui a fost stabilit la 700 de ruble.

Ce alte amintiri aveți din perioada „începutului”?
La 12 aprilie 1990, am făcut prima operațiune financiară, aveam închiriată o încăpere pe strada Șciusev și printre primii clienții ai noștri s-au numărat cooperativele. În primul an, am lucrat cinci oameni. Trebuia să căpătăm încrederea fondatorilor și a populației și am muncit din greu ca să ne respectăm promisiunile. Ca să economisim, aduceam tot ce se putea de acasă, mese, scaune, telefoane. Țin minte că am închiriat un computer, „Robotron”, și, neavând un sistem de pază, seara, înainte de a pleca acasă, desfăceam computerul și-l băgam în safeu. Nu ne permiteam să angajăm măcar o femeie de serviciu sau paznic sau să instalăm un sistem de alarmă - aveam afară doar un bec pus de formă. Fondatorii au rămas aceiași? În perioada de reforme, am avut posibilitatea să ieșim în afara țării. Din discuțiile cu bancherii străini, am înțeles că nimeni din exterior nu va coopera cu noi până când nu vom mări capitalul privat. Și atunci când întreprinderile de stat au început să se reorganizeze, cotele acestora au fost transmise colectivelor și altor companii. Astfel, în 1994- 1995, banca a reușit să-și majoreze capitalul privat până la 60-75%. În 1995, după ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a studiat piața Moldovei cu scopul acordării liniilor de finanțare pentru susținerea mediului de afaceri, „Victoriabank” a semnat la Londra prima linie de credit pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu, în valoare de 4 milioane de dolari SUA.

Cum ați rezistat în situația în care la Chișinău apăruseră și alte bănci comerciale?
Am reușit să căpătăm încrederea clienților, dar și a celorlalte bănci, cu care devenisem parteneri. Situația s-a schimbat și mai mult când BERD a devenit unul dintre acționarii băncii – a fost un transfer de imagine
imediat. „Victoriabank” a fost prima bancă din Moldova care a lansat cardurile magnetice și a deschis primul centru de procesare a operațiunilor prin carduri. În paralel, am demarat o activitate importantă – deschiderea filialelor. Prima a fost inaugurată la Bălți. Din 2005-2006, am abordat o politică intensă de extindere a băncii, astăzi avem inaugurate peste 37 de filiale și reprezentanțe în care muncesc 760 de angajați. La ora actuală, „Victoriabank” se situează pe primele poziții la capitolele volume, depozite, portofoliul de credite, rentabilitate, profitși alți indici importanți.

Ce parte din acțiunile băncii vă aparține?

La ora actuală avem 193 de acționari. Personal dețin 10,45% din acțiunile băncii. BERD-ul a rămas la 15,2%, „Alpha Bank România” deține 12,5%. Restul acțiunilor sunt proprietatea companiilor care au venit în bancă în 2005 și a altor acționari mai mici.

Nu e secret că foarte multe firme care au apărut în primii ani de independență au falimentat. Lăsând modestia la o parte, spuneți-ne ce anume a determinat ca „Victoriabank” să nu treacă prin crize și să meargă mereu înainte?
Ceea ce mi-am propus din capul locului a fost să facem o bancă serioasă. Țin minte când am început să stabilim relații cu bancherii din afară, ei ne povesteau despre băncile lor cu tradiții de zeci de ani. Mi s-a trezit sentimentul patriotic și m-am gândit: de ce n-ar avea țara noastră o astfel de bancă? Chiar nu putem să construim o structură economică puternică? În al doilea rând, disciplina, atât cea financiară, cât și cea de organizare, prudența și responsabilitatea au contat foarte mult. Tragedia întreprinderilor care au dat faliment în anii ’90 a fost goana după un profit imediat și rezolvarea problemelor personale. Noi ne-am gândit așa: banca trebuie să fie curată ca o biserică – oamenii trebuie să aibă încredere în ea. De aceea, ne-am străduit să facem totul corect, în mod profesional și la timp, să ne respectăm promisiunile și obligațiile, chiar și în cele mai grele timpuri economice.

Care latură a caracterului dvs. o apreciați cel mai mult?
Cred că simțul responsabilității. Dacă mi-am dat cuvântul, fac totul ca să-l respect. Pentru mine nu a contat timpul personal, nu au existat probleme personale, doar banca și problemele ei. Cred că și activitatea în organele de partid, cât și studiile de la școala de partid m-au ajutat să-mi perfecționez calitățile de organizare și cele profesionale necesare unui manager, căci în viață cel mai greu lucru e să lucrezi cu oamenii. Mă bucur că în acești ani am reușit să pun baza unei echipe puternice de profesioniști, aidoma unui spărgător de gheață, care pe parcurs s-a completat cu cadre tinere. De la 5 oameni, am ajuns astăzi la aproape 750 de angajați. „Victoriabank” a devenit și o imagine atrăgătoare a țării în Europa. Atunci când e vorba de emiterea unei garanții sau respectarea unor obligațiuni, băncile din străinătate recunosc „Victoriabank” sau „Moldova-Agroindbank”.

Sunteți prieten cu doamna Vrabie, președintele MAIB?

Suntem colegi, prieteni, parteneri și pe parcursul activității am aflat că suntem și pământeni.

A trecut un an de la incidentul dramatic în care ați fost învinuit de tentativă de luare de mită. Ce s-a întâmplat atunci în mintea dvs.?
Ziua de 12 octombrie 2005 cred că nu o voi uita niciodată. La început, am crezut că e un atac banditesc. Când am auzit cine sunt oamenii cu cagule și ce structură reprezintă, m-am întrebat ce am făcut și ce se întâmplă de fapt? După ce mi s-a adus învinuirea, tentativa de luare de mită, am explodat ca un vulcan... Am scăpat o lacrimă după zece zile de detenție, purtam în mine un mare sentiment de obidă. Nu știu cum să descriu acest sentiment, când stai închis între patru pereți și auzi peste perete zgomotul troleibuzelor și îți imaginezi cum merge lumea pe stradă, liberă... Cred că sunt o persoană destul de bine remunerată în republică, mă bucur de stima acționarilor, a băncilor străine, partenerilor, toți aveau încredere în persoana președintelui Țurcanu, inclusiv structurile internaționale, precum Banca Mondială, BERD sau FMI și, în aceste condiții, cum se poate întâmpla să ți se aducă astfel de învinuiri, să te înjosească așa de brutal? De doi ani se desfășoară procesul de judecată și nu se știe când se va încheia, căci totul se tergiversează intenționat. Pe marginea acestor încălcări grave, comise de organele de drept ale republicii, la 23 octombrie curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publică decizia referitor la constatarea acestor încălcări.

În condițiile acestea de concurență destul de aprigă, cum ne convingeți să devenim clienții dvs.?
Pentru „Victoriabank” contează fiecare client – indiferent de potențialul lui, mic sau mare. Stabilind o relație cu banca, orice persoană este preocupată de potențialul ei, de transparență, corectitudinea și profesionalismul echipei, de componența acționarilor. Toate acestea „Victoriabank” le posedă la cel mai înalt nivel. Noi suntem profesioniștii care își depun nu numai energia și cunoștințele, dar și sufletul în tot ceea ce fac, pentru că nu există problemă care să nu-și găsească rezolvare la banca noastră. Marele atu al băncii este flexibilitatea, pentru că suntem conștienți de faptul că în mediul de afaceri moldovenesc nu există numai lumină verde, dar și multe obstacole. De aceea, în funcție de fiecare situație, elaborăm mecanisme flexibile de soluționare a diverselor situații. Pe lângă toate acestea, banca are un pachet divers și atrăgător de servicii și produse bancare pentru orice categorie de clienți.

Pe cine dintre personalitățile țării, din politică, cultură, afaceri, apreciați cel mai mult?
În ceea ce privește politica, aștept mult mai multe de la partidele noastre, care se „activizează” cu regret numai în perioada alegerilor. Din mass media, îi apreciez pe Constantin Tănase, Dmitri Ciubașenco, Val Butnaru, Angela Gonța. Posturile de televiziune preferate sunt PRO TV și TV 7. Din domeniul economic, nu pot să nu evidențiez companiile care au realizat ceva pentru economia țării noastre: „Acorex Wine”, „Lion Gri”, „Bucuria”, „Codru ST”, Fabrica de sucuri din Soroca, „Alfa Nistru”, „Knauf” de la Bălți, dar și pe cei care și-au făcut propriile afaceri mici, dar de succes, precum „Moara lui Ion Guzun” ÎI din s. Măgdăcești. Din cultură și artă, țin foarte mult la Aurelian Dănilă, Ion Suruceanu, Ion Druță, Iurie Matei, L. Hâncu. Nu o dată, „Victoriabank” a sprijinit echipa republicii la parașutism și diferite personalități din cultură.

V-a spus cineva că semănați cu Mihail Gorbaciov?
Câteodată îmi mai spune lumea. Mezinului familiei, Roman, când era mic, îi plăcea să spună: „Tata meu e Lenin”.

Cu ce se ocupă fiii dvs.?
Băiatul mai mare, Eugen, a lucrat la bancă cu cardurile magnetice, dar a fost nevoit să plece după toate restructurările din ultimii ani. Acum își creează propria afacere. Roman și-a lansat și el propriul business, după ce a fost angajat și la KPMG, „Moldcell”, „Alpha Bank România”. Ambii sunt căsătoriți și mi-au dăruit câte o nepoțică, Alexandra și Taisia, și sunt foarte fericit când le am în preajmă.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de S_J la data de Vin 16 Noi 2007 - 22:49

Dar a fost demis, ... imediat dupa acest interviu . semn ca rechinii inca mai misuna si isi fac bine treaba...

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Noi 2007 - 0:33

da , am auzit si eu ca Consiliul de administratie al Bancii hotarase demiterea lui..... as fi curios sa stiu care a fost motivul...
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de S_J la data de Sam 17 Noi 2007 - 16:35

Motivul oficial invocat a fost (din comunicat):
Cod:
"Decizia a fost luata pe 5 octombrie, in cadrul sedintei Consiliului de administrare al bancii, in ura analizei activitatii si performantei personale ale dlui V. Turcanu, cu unanimitatea voturilor membrilor Consiliului"

Eu cred ca demisia lui era pregatita de mult, se astepta doar un pretext, care... a venit.

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 23 Noi 2007 - 17:23

Dinu Patriciu
om de afaceri român, care activează în domeniul petrolier.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

În februarie 1990, Patriciu a înființat SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A., care a obținut Autorizația de funcționare nr. 1, aceasta fiind prima firmă privată înființată în România postcomunistă. Această primă firmă care avea ca obiect de activitate efectuarea de proiecte de arhitectură avea doar 20 de angajați.

"Primul milion de dolari l-am obținut din proiectare de arhitectură și dezvoltare imobiliară. Fără legătură cu petrolul. Chestia cu "primul milion de dolari" e un basm, dar e un basm bazat pe realitate. Realitatea este că într-adevăr cu greu faci primul milion, cu greu faci primele zece, și după aia încep să se acumuleze mult mai ușor deoarece capitalismul se bazează pe un vechi proverb românesc - "Ban la ban trage". Nu e deloc liric, așa e realitatea.

Lider al Grupului Rompetrol


Inițial, Dinu Patriciu a fost Director al fondului de investiții Romania Moldova Direct Fund (RMDF), un fond de investiții privat cu management american, înființat în 1998, printre ai cărui investitori se aflau Corporația Financiară Internațională (IFC) și Societatea Germană de Investiții și Dezvoltare (DEG), o instituție deținută de guvernul german.

În anul 1998, Dinu Patriciu a achiziționat compania Rompetrol, care avea să-l propulseze ca unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața energetică a României. După ce a condus achiziția Rompetrol SA de către un grup de investitori în 1998, a fost membru al Consiliului de Administrație de la înființarea acestuia, preluând poziția de director general în 2001.

În anul 2000, este ales ca membru în Consiliul de conducere al Uniunii Generale a Industriașilor din România. De asemenea, deține și funcția de președinte al Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR), instituție afiliată la Confederația Patronatelor Europene (UNICE).

În anul 2001, Dinu Patriciu a devenit Președinte al Consiliului de Administrație și Director General CEO al The Rompetrol Group, NV (TRG), devenită o societate petrolieră multinațională cu sediul în Olanda, cu operațiuni în 13 țări, având majoritatea activelor și operațiunilor în România, Franța și sud-estul Europei. În anul 2002, el a perfectat cea mai importantă tranzacție pe piața petrolieră din România: încheierea unui parteneriat al Rompetrol cu OMV, grupul petrolier austriac cotat cel mai bine la bursa din Viena.

Dinu Patriciu a contribuit la transformarea Rompetrol dintr-o firmă de servicii petroliere aflată în proprietatea statului într-unul dintre primii 25 de operatori din Uniunea Europeană, în principal printr-un program de achiziții strategice și creștere organică. Acest program a început cu achiziția rafinăriei Vega (1999), continuând cu Petros SA (2000) și achiziția pachetului majoritar al Petromidia SA (2001), obiectiv ce a devenit în scurt timp de la preluare cea mai modernă rafinărie și complex petrochimic din România.

Apoi, Grupul Rompetrol a început un program de extindere la nivel internațional în Balcani, Moldova, Georgia și Ucraina, achiziționând la sfârșitul anului 2005 Grupul Dyneff SA, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franța. Această ultima achiziție, pe lângă dezvoltarea casei de comerț Vector Energy cu sediul în Elveția, a transformat TRG într-un pod care leagă resursele naturale ale Răsăritului cu nevoile de energie ale Occidentului. Grupul Rompetrol a ajuns în anul 2007 să aibă un număr de 7.500 de angajați.

În anul 2006, Topul 300 al revistei Capital îl plasa pe Dinu Patriciu pe locul al șaptelea dintre cei mai bogați români, cu o avere de circa 300-350 de milioane de dolari.

În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (el deținând un procent de 80% din acțiuni), care controla Grupul Rompetrol companiei petroliere de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. În urma acestei tranzacții, el a rămas în continuare președintele și directorul general al grupului Rompetrol, dar a devenit cel mai bogat român, cu o avere de aproximativ 3,4 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde de dolari au venit doar din vânzarea pachetului deținut la Rompetrol.

El a declarat că va utiliza banii încasați în principal pentru finanțarea unor proiecte în petrol, imobiliar și mass-media. Pe lângă acțiunile deținute la The Rompetrol Group, Patriciu mai deține pachete de acțiuni în numeroase alte entități, cuprinzând printre altele o firmă de construcții și imobiliare și un holding de media.

El a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la cotitianul Adevărul, anunțând ample investiții în dezvoltarea acestei afaceri și eventuala deschidere a unui post de televiziune. De asemenea, după propriile afirmații, el ar deține proprietăți imobiliare în România de "sute de milioane", investițiile sale nefiind concentrate în zona Capitalei.


Dinu Patriciu este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din România. El a fost acuzat de spălare de bani și înșelăciune în cazul privatizării Petromidia, iar împreună cu unii din asociații săi, Phil Stephenson și Colin Hart, a fost învinuit de comiterea mai multor infracțiuni economice, printre care și manipularea pieței bursiere.

În seara zilei de 27 mai 2005, după ce dăduse declarații timp de mai multe ore, el a fost reținut de procurori în dosarul penal al privatizării Petromidia, fiind învinuit de infracțiuni de spălare de bani, înșelăciune și evaziune fiscală. A fost dus în arestul Direcției de Cercetări Penale, unde a petrecut câteva ore, fiind pus în libertate în mai puțin de 24 de ore după expirarea mandatului.

La scurt timp după reținerea și eliberarea lui Dinu Patriciu din mai 2005, Camera de Comerț Americană în România (AmCham Romania) a luat atitudine, printr-un comunicat al instituției, semnalând aspecte ce păreau "a fi o încălcare a normelor de procedură și de nerespectare a reglementărilor legale"

„România întreagă trăiește în mentalitatea comunistă, refuză
succesul capitalist și consideră că averea nu se poate acumula decât
din furt, pentru că așa am fost învățați jumătate de secol la școală.”
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 23 Noi 2007 - 17:36

si acum sa vedem cum se fac averile la bursa

Acuzat de manipularea Bursei


Dinu Patriciu a mai fost acuzat și de manipularea pieței bursiere din România cu prilejul listării acțiunilor SC Rompetrol Rafinare SA (fosta rafinărie Petromidia).

Acțiunile Petromidia au fost listate pe Piața Rasdaq până la 11 noiembrie 2003, sub simbol PTRM, ultimul lor preț de tranzacționare fiind de 75.000 lei vechi pe acțiune (la o valoare nominală de 214.220 lei). Ulterior, Rompetrol a decis o splitare a valorii nominale a acțiunilor emise de Rompetrol Rafinare SA, care a devenit 1.000 de lei, ceea ce echivala cu o nouă valoare pe piata de circa 350 lei/acțiune.

La data de 7 aprilie 2004, acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost listat pe Bursa de Valori București, imediat (la ora 10,14) societatea Rompetrol SA (fosta Rafinărie Vega) scoțând la vânzare, prin intermediul Alpha Finance, un pachet de 1.499.675.000 acțiuni RRC la un curs mult subevaluat de 116 lei pe acțiune. Cu patru minute însă, reprezentantul unui off-shore cipriot, Saltville Ltd., Colin Hart, a lansat un ordin de cumpărare, prin aceeași societate de brokeraj, Alpha Finance, a unui pachet de 1 miliard de acțiuni.

Deși Saltville Ltd. era un client nou, care nici nu-și alimentase contul de numerar înainte de cumparare, SSIF Alpha Finance România SA decide să introducă ordinul de cumpărare a 1 miliard de acțiuni. Pentru a-și acoperi datoria față de Alpha Finance, Saltville vinde 550 milioane din acțiunile proaspăt achiziționate, dar la valoari cuprinse între 250 și 300 lei/acțiune. Printre cumpărărotii acțiunilor se numără mai multe societăți de brokeraj și câteva nume cunoscute – Camelia Voiculescu (fiica milionarului Dan Voiculescu), senatorul Attila Verestoy, precum și directorul cotidianului Ziua, Sorin Roșca Stănescu. Saltville Ltd. devine astfel deținătorul a 450 milioane acțiuni Rompetrol obținute gratuit și a 22,5 miliarde lei vechi în cont.

După o săptămână însă, la 15 aprilie 2004, SC Rompetrol SA răscumpără pe piața Deal (unde se tranzacționează pachete mari de acțiuni) un pachet de 252 milioane de acțiuni RRC de la Saltville, dar la cursul de 690 de lei/acțiune. Daca sunt luate in calcul si operatiunile anterioare, pierderea depaseste suma de 200 miliarde lei. Raportat la cursul BNR din 7.04.2004, este vorba despre peste sase milioane de dolari. Pierderile SC Rompetrol SA s-au cifrat astfel la 200 miliarde lei vechi (adică aproximativ 6 milioane de dolari).

În prima săptămână de după listare, o altă societate a grupului, SC Rompetrol Downstream SA, a vândut acțiuni RRC la un curs de 458-670 lei/acțiune. De asemenea, tot la 15 aprilie, și această societate își răscumpără un pachet de 59 milioane acțiuni de la Saltville la cursul de 690 lei/acțiune.

Ca urmare a acestor operațiuni, Saltville Ltd. a câștigat 235 miliarde de lei vechi și a rămas și proprietar a 138,8 milioane de acțiuni RRC (adică 1,0055% din capitalul social al Rompetrol Rafinare SA). De asemenea, și persoanele fizice care cumpăraseră acțiuni de la Satville în 7 aprilie 2004, au început să-și vândă acțiunile începând din 11 aprilie cu 650-700 lei/acțiune. Raportul CNVM consemnează câștiguri de 7,7 miliarde de lei vechi și 28,5 milioane de acțiuni rpmase ăn portofoliu pentru senatorul Attila Verestoy și de 4,3 miliarde de lei vechi pentru jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Warren Buffett

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 26 Feb 2008 - 13:46

Warren Buffett

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Warren Buffett, numarul doi in topul Forbes al miliardarilor, a reusit sa faca dintr-o companie de textile unul dintre cele mai mari imperii financiare din lume, detinand companii din numeroase industrii - asigurari, textile, energie, bijuterii sau FMCG.

La inceputul anilor 1960, o actiune Berkshire Hathaway valora opt dolari. Dupa mai bine de patru decenii, pretul a urcat la peste 130.000 de dolari pe actiune. Buffett a inceput sa cumpere actiuni la Berkshire Hathaway in 1962 si a preluat controlul asupra companiei trei ani mai tarziu. In 1967, a introdus compania in domeniul asigurarilor.

De atunci, holdingul a crescut, Buffett cumparand, mai intai, pachete minoritare in mai multe companii si, mai tarziu, achizitionand companii intregi. In prezent, holdingul de asigurari si investitii este printre cele mai profitabile din lume. 10.000 de dolari investiti in Berkshire Hathaway in 1965, cand Buffett a preluat controlul asupra companiei, ar aduce astazi un profit de peste 50 mil. dolari.

In schimb, o investitie similara intr-una dintre companiile din top 500 Standard & Poor’s ar insemna un profit de aproape 500.000 de dolari, potrivit unui calcul facut de revista BusinessWeek. Gratie abilitatii de a descoperi companii subevaluate, pe care le cumpara cu bani putini, Buffet, supranumit “Inteleptul din Omaha” sau “Oracolul din Omaha”, a imbogatit multi actionari la holdingul sau, in cele cinci decenii de cariera. Cele 38 de procente pe care le detine la Berkshire Hathaway ii asigura o avere de 52 mld. dolari, potrivit revistei Forbes. Cu toate acestea, Buffett locuieste in casa pe care a cumparat-o acum 40 de ani in oraselul american Omaha, cu 31.500 de dolari.

Mananca burgeri si fripturi si bea Coca-Cola - o companie in care a investit inca din 1988. Salariul lui ca presedinte si CEO la Berkshire Hathaway este de 100.000 de dolari pe an. Singura sa extravaganta pare sa fie avionul privat Gulfstream IV-SP cu care calatoreste. Strategia de investitii a lui Buffett este la fel de simpla ca si stilul de viata. Ignorand tendintele macroeconomice si moda de pe Wall Street, el cauta companii subevaluate, cu potential de crestere, dupa care asteapta ca restul lumii sa-l ajunga din urma.

Nu il intereseasza tehnologiile noi si internetul, nici macar giganti ca Microsoft si Hewlet Packard. Buffett spune ca nu investeste intr-o companie decat daca “o vede”, adica daca isi poate imagina cum va arata bilantul acesteia peste 10-20 de ani.

“Daca nu stiu, nu investesc”, spune el. In schimb, a decis sa-si pastreze participatiile in companii mari ca Gilette sau Coca-Cola, in ciuda problemelor cu care s-au confruntat acestea si a scaderilor inregistrate in pretul actiunilor. Strategia sa de investitii - atat o sursa de uimire, cat si de inspiratie. Actionarii Berkshire Hathaway se reunesc in fiecare an la Omaha, pentru a-l asculta citindu-si celebrele scrisori care i-au adus supranumele de “Oracol”. De-a lungul anilor, temele acestor scrisori au fost filosofia investitiilor, managementul portofoliilor, alegerea managerilor, politicile de compensatie, actiunile pentru angajati, sau fuziuni si achizitii. Cativa investitori au cumparat cate o singura actiune la Berkshire Hathaway, doar pentru a putea participa la reuniunile anuale din Omaha, potrivit BusinessWeek.

In plus, milioane de oameni ii citesc scrisorile, postate pe site-ul companiei. In cea mai recenta scrisoare, de la intalnirea actionarilor din acest an, Buffett spunea: “De-a lungul timpului, pietele vor face lucruri extraordinare, chiar bizare. O singura greseala mare ar putea narui un sir lung de succese”. Mesajul vine in momentul in care imperiul financiar construit de Buffett isi cauta un nou director de investitii. “De aceea avem nevoie de cineva programat genetic sa recunoasca si sa evite riscurile serioase, inclusiv acelea cu care nu ne-am mai confruntat pana acum”, a mai spus el.

Celebru pentru faptul ca nu se ghideaza dupa tendintele de pe pietele financiare, Warren Buffett nu a fost niciun adept al donatiilor publice pentru operatiuni caritabile. Cu toate acestea, anul trecut, miliardarul, acum in varsta de 76 de ani, a luat toata lumea prin surprindere, anuntand ca-si doneaza 83% din avere fundatiei sotilor Gates. In acel moment, valoarea donatiei se ridica la peste 30 de miliarde dolari, adica de doua ori mai mult decat valoarea fundatiei in sine.

Buffett este, de altfel, bun prieten cu Bill Gates, plasat pe primul loc in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume.

CV

76 de ani

* La 11 ani incepe sa lucreze la firma de brokeraj a tatalui sau
* Absolvent al Wharton School, Universitatea din Pensylvannia
* 1965 - preia controlul Berkshire Hathaway
* 1967 - isi incepe activitatea in domeniul asigurarilor
* 1988 - cumpara un pachet minoritar la Coca-Cola
* 2006 - isi doneaza 83% din avere fundatiei Bill si Melinda Gates


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mar 26 Feb 2008 - 22:40


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]


Bill GatesWilliam Henry Gates al III-lea (n.28 octombrie 1955), cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondator (împreuna cu Paul Allen) al Microsoft Corporation. A fost pâna în 2007 omul cel mai bogat din lume (detronat de mexicanul Carlos Slim).
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Date biograficeWilliam Henry Gates III se naște la Seatle, Washington , SUA la 28 octombrie 1955 ca fiu al avocatului William Henry Gates Sr și al profesoarei universitare și om de afaceri, Mary Maxwell Gates.
Începe studiile la Lakeside School, una dintre cele mai cunoscute școli din Seatle în anul
1967. Din anul 1973 urmează cursurile universitare la Harvard, dar în anul III renunța la cursuri și împreună cu Paul Allen, prietenul său din copilarie, înființează compania Microsoft în anul 1977. În anul 1980, Bill Gates realizează prima afacere importantă cu IBM pentru 56.000 dolari. Sistemul de operare MS-DOS este disponibil pe PC-urile produse de IBM. În anul 1985 lansează prima versiune a sistemului de operare Windows. În 1989, lanseaza Microsoft Office, cea mai populară suită de aplicații de birou. Din 1986, Microsoft devine companie publică, fiind cotată la bursă. În anul 2000, împreună cu soția sa, înființează fundația de caritate "Bill and Melinda Gates". În anul 2005, regina Marii Britanii îi acordă titlul de "Cavaler al Imperiului Britanic". La 15 iunie 2006, Bill Gates își anunță retragerea din Microsoft, începând cu iulie 2008.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 13 Iun 2013 - 20:40

Джон Рокфеллер


Гении и Злодеи:  (2008)


Джон Дэвисон Рокфеллер — не только первый в истории долларовый миллиардер, но и самый богатый человек за всю историю человечества. В пересчете на современный курс доллара он владел бы состоянием в 310 миллиардов долларов. Не смотря на своё состояние, Рокфеллер был неприхотлив в быту. Любимым его лакомством всю жизнь было молоко с печеньем. Рокфеллер использовал сомнительную тактику в своей работе, предлагая взятки политикам, прибегая к финансовым угрозам, плетя тайные сговоры. В действительности, многие из этих тактик в той или другой форме живы и по сей день. Он основал первый нефтяной трест «Standard Oil» с иерархической системой. Используя не совсем правомерные методы, он разорил своих конкурентов и скрыл свой доход от налоговых органов. После того он объединился со своими соперниками BP и Shell для того, чтобы доминировать на мировом рынке. О богатстве Джона Рокфеллера ходят легенды. Так, в 1917 году его капитал составлял 2,5% от всего валового продукта США. Рокфеллер мог без проблем финансировать все страну, при этом, не находясь на грани разорения.avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 31 Mar 2018 - 19:08

Cornelius Vanderbilt  (27 mai 1794 - 4 ianuarie1877)
Cunoscut și sub numele de poreclă Commodore (Comandantul), a fost un industriaș american și filantrop care a făcut avere în transportul maritim și în industria feroviarǎ. El a fost patriarhul familiei Vanderbilt și unul dintre cei mai bogați americani din istorie. O universitate la care a donat 1 milion de dolari a fost denumită cu numele sǎu în onoarea sa.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

The Men Who Built America: Cornelius Vanderbilt
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de Beauty la data de Dum 1 Apr 2018 - 13:40

Джон Рокфеллер/ John D. Rockefeller (n. 8 iulie 1839 - d. 23 mai 1937) a fost un industriaș și filantrop american. El a fost fondatorul Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului și a fost primul mare trust de afaceri din SUA.
Standard Oil a început ca un parteneriat în Ohio format de John D. Rockefeller, fratele său, William Rockefeller, Henry Flagler, Jabez Bostwick, chimistul Samuel Andrews și Stephen V. Harkness. În același timp în care kerosenul și benzina au devenit importante, bogăția lui Rockefeller a crescut, el devenind cel mai bogat om din lume și primul american care a avut mai mult de un miliard de dolari. Ajustând averea sa în funcție de inflație, el este adesea considerat ca fiind cea mai bogată persoană din istorie.

The Men Who Built Americaru:
Гении и Злодеи:  (2008)

Джон Дэвисон Рокфеллер — не только первый в истории долларовый миллиардер, но и самый богатый человек за всю историю человечества. В пересчете на современный курс доллара он владел бы состоянием в 310 миллиардов долларов. Не смотря на своё состояние, Рокфеллер был неприхотлив в быту. Любимым его лакомством всю жизнь было молоко с печеньем. Рокфеллер использовал сомнительную тактику в своей работе, предлагая взятки политикам, прибегая к финансовым угрозам, плетя тайные сговоры. В действительности, многие из этих тактик в той или другой форме живы и по сей день. Он основал первый нефтяной трест «Standard Oil» с иерархической системой. Используя не совсем правомерные методы, он разорил своих конкурентов и скрыл свой доход от налоговых органов. После того он объединился со своими соперниками BP и Shell для того, чтобы доминировать на мировом рынке. О богатстве Джона Рокфеллера ходят легенды. Так, в 1917 году его капитал составлял 2,5% от всего валового продукта США. Рокфеллер мог без проблем финансировать все страну, при этом, не находясь на грани разорения.
_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Businessmen

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum