MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

In jos

MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 15 Noi 2007 - 23:37

Mănăstirea "CĂPRIANA"

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Mănăstirea CĂPRIANA, unul din cele mai vechi așezăminte monastice din Moldova, situată în codrii ce acoperă ținutul deluros din centrul Basarabiei (40 km NV de Chișinău), numiți cândva Codrii Lapușnei, reprezintă un monument de valoare culturală și istorică excepțională pentru neamul românesc.

Primele date referitoare la existența acestui așezământ monastic, înregistrat sub denumirea de "mănăstirea de la Vâșnovăț unde este egumen Chiprian", ne parvin din anul 1429. Prin acest act Alexandru cel Bun donează mănăstirea de pe valea râului Vâșnovăț soției sale, princesa Marena. În acele timpuri moșia mănăstirii cuprindea o moară și câteva sate. Marena a dăruit mănăstirii o colecție unicat de haine ecleziastice. Fiind lucrate în perioada 1427-1431, ele reprezintă cea mai veche broderie de acest gen care a parvenit până în zilele noastre.

CENTRU AL SPIRITUALITĂȚII ORTODOXE
Fiind o mănăstire domnească, mai mulți domnitori au contribuit la edificarea și la dezvoltarea mănăstirii, Căpriana devenind un centru al spiritualității ortodoxe. Printre ei și, Ștefan cel Mare, caruia îi datorăm construcția în piatră a bisericii "Adormirea Maicii Domnului" în perioada 1491-1496. Grație lucrărilor importante efectuate la mănăstire din porunca lui Ștefan cel Mare, voievodul e considerat ca unul din fondatorii acestui nucleu sfânt al ortodoxiei românești.
Numele marelui domnitor e evocat în mai multe legende referitoare la mănăstirea Căpriana. În una din ele se spune, că revenind de la o bătălie cu tătarii Marele Ștefan și trupele sale au făcut popas într-o poiană, din mijlocul codrilor seculari ai Lăpușnei. Deodată, el văzuse o căprioară sângerând, fiind rănită se pare de un lup. Această scenă îl impresionă atât de tare încât a decis a construi în acestă poiana o mănăstire, numind-o Căpriana.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Catapeteasma bisericii "Adormirea Maicii Domnului", imgine sf.sec.XX, la înc.2007 a fost demontat pentru lucrări de renovare a interiorului bisericii.


MĂNĂSTIREA ÎN CALEA NĂVĂLITORILOR
Mănăstirea a fost grav distrusă în timpul invaziilor turcilor. Se cunoaște că la începuturile sale mănăstirea era construită în totalitate din lemn. Cu toate acestea, sub a doua domnie a lui Petru Rareș, ea a suferit ample lucrări de reconstrucție 1542-1545 astfel fiind relativ rapid restaurată, fapt consemnat și în cronica lui Grigore Ureche.

Mai apoi, sub Alexandru Lăpușneanu, iarăși a fost întarită și dezvoltată. Acesta din urmă l-a trimis pe superiorul mănăstirii - Eftimie - în mai multe misiuni diplomatice. Astfel, Eftimie e autorul cronicilor ce tratează evenimentele ce avură loc în Moldova anilor 1541 și 1554.
Grație înzestrării sale de către domnitorii Moldovei cu moșii întinse, Căpriana devenise una din cele mai bogate și influiente mănăstiri din principat, cunoscând atât perioade de înflorire, cât și de incertitudini.

SOARTA MĂNĂSTIRII SUB GRECI

Spre finele sec.XVII, mănăstirea Căpriana cunoaște o perioadă de declin. În 1698, fusese trecută în subordinea mănăstirii Zografu de pe Muntele Sfânt Atos.
Abia spre 1812 mănăstirea își recapătă patronajul românesc.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Piatra comemorativă de pe mormântul Mitropolitului Chișinăului și Hotinului - Gavriil Bănulescu Bodoni, Căpriana

MITROPOLITUL GAVRIIL BĂNULESCU-BODONI

Biserica din piatră "Adormirea Maicii Domnului" fusese restaurată doar spre începutul sec.XIX, când mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni o gasi într-o stare deplorabilă. Anume el o transferă la 1813 în gestiunea autorităților ecleziastice ale Basarabiei.
Gavriil Bănulescu-Bodoni a stat in fruntea Eparhiei Basarabene din timpul cuceririi Basarabiei până la alipirea la Imperiul Rus (1813 - 1821).
Dupa moarte, ilustrul Mitopolit își odihneste rămășițele lângă pereții acestui locaș sfânt.


În perioada 1819-1820, după ce a fost afectată de un cutremur de pământ, mănăstirea a fost reconstruită. În 1840, s-a ridicat o nouă biserică - "Sf.Gheorghe", iar în 1903, o alta ce poartă numele Sfântului Nicolae.
Forma actuală a bisericii "Adormirea Maicii Domnului" e cea de după reconstrucția din 1820. Cu toate modificările sensibile survenite de-a lungul secolelor, această biserică conservează anumite particularități structurale și tipologice specifice sec.XVI.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Mormântul Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni, biserica "Adormirea Maicii Domnului, Căpriana

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Biserica "Adormirea Maicii Domnului", în proces de renovare a.2007, mănăstirea Căpriana

La Căpriana a existat și cea mai mare bibliotecă mănăstirească din Basarabia cu prețioase daruri domnești. De asemenea a adăpostit scrierile lui Chiprian - unul din primii poeți ai Moldovei.

PERIOADA SOVIETICĂ

În perioada sovietică, ca de altfel toate locașele de cult a Basarabiei, mănăstirea Căpriana a fost închisă, distrusă și devastată.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Biserica "Sf. Mare Mucenic Gheorhe", până la restaurarea din 2005

Doar spre 1989 ea și-a redeschis printre primele ușile, devenind imediat un simbol al deșteptării naționale.

MĂNĂSTIREA ASTĂZI
Având în vedere situația deplorabilă în care s-a pomenit mănăstirea după guvernarea regimului sovietic, în 2003 a luat start o amplă campanie de reconstrucție a mănăstirii. De la bugetul de stat s-au alocat o parte însemnată de fonduri, pentru scopurile trasate. Oamenii de afaceri și oamenii simpli s-au aliniat acestei acțiuni, vărsând donații cifrate la câteva miloane dolari SUA.
Spre finele lui 2005 principalele obiective ale acestei campanii naționale au fost atinse.

Printre alte obiective care pot fi vizitate în zonă numim rezervația peisagistică "Căpriana-Scoreni" și una din cele mai vechi rezervații din Moldova - "Codrii". În apropierea mănăstirii, în pădure, crește stejarul numit de locuitori Stejarul lui Ștefan cel Mare. Se zice ca la tulpina acestuia domnitorul s-a odihnit dupa o bătălie.

Mănăstirea"CĂPRIANA"
MD - 3712, com. Căpriana, r. Strășeni, Moldova
Tel.: (+0237) 22-365 / 68-321, fax: 26-043

Hramul - "Adormirea Maicii Domnului".
Mănăstirea poate fi vizitată zilnic.
-----------------------------------------------------------------
informatii preluate de pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre in Mier 28 Noi 2007 - 11:21, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 15 Noi 2007 - 23:42

In perioada sovietica , aproape trei decenii Mănastirea Căpriana a fost închisă și batjocorită (1962-1989).

Un paragraf preluat de la un articol de Dinu Rusu "Calvarul mănăstirilor basarabene"

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

RANA CĂPRIANEI


Într-un proiect de iîchidere al mănăstirilor din R.S.S. Moldovenească, din 1949, se spune că Mănăstirea Căpriana a fost și este un exploatator al țăranilor săraci:"Actualmente mănăstirea crează obstacole în procesul de colectivizare în satul Căpriana. Călugarii au o atitudine dușmănoasă față de colhoz și prin diverse metode caută să impiedice organizarea acestuia."
Chiar dacă de mai multe ori s-a încercat închiderea uneia dintre cele mai vechi mănăstiri basarabene, sovieticilor nu le-a reușit. Dar ateii comuniști trebuiau să-și atingă scopurile meschine, astfel după ani buni de fel de fel de provocări si insinuări, începand cu 1962, la Mănăstirea Căpriana nu mai răsunau clopotele pentru a chema creștinii la sfântul lăcaș. Mănăstirea Căpriana a fost declarată monument de arhitectură, ocrotit de stat. Marea "grijă" a autorităților se observa si aici. Statul îi ocrotea pe cei care veneau să fure ce a ramas o dată cu retragerea fețelor bisericești. Astfel, mulți s-au ales cu podoabe bisericești, în special icoane, dar și alte obiecte de cult. Se presupune că și Ivan Ivanovici Bodiul (prim-secretarul PC al RSSM nn) s-a pricopsit cu mai multe opere de valoare. Se spune că cei care nu mai aveau ce fura smulgeau cărămizile din zidurile mănăstirii. Deși mănăstirea Căpriana dispunea de o bibliotecă, după năvălirea ateilor, cărțile au "dispărut" - tot pentru "cercetări" minuțioase.
La mănăstire, iî chilii a fost deschis sanatoriul pentru copiii bolnavi de tuberculoză, iar în biserica "Sfântul Nicolae" - clubul sătesc, unde erau organizate serate, dansuri, petreceri si nunți comsomoliste, iar biserica "Sfantul Gheorghe" a servit drept depozit.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 28 Noi 2007 - 11:27

Mănăstirea "CURCHI"

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Complexul arhitectural și cadrul natural al Mănăstirii "Curchi", imagine sf. sec.XX, perlă arhitecturală dar și spirituală adusă la "paragină" de "ocrotitorii muzeilor" sovietici


Mănăstirea Curchi, unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii locașelor de cult moldovenești.
Hramul mănăstirii este sfânta sărbătoare "Nașterea Maicii Domnului". Este localizată la circa 12 km de Orhei, într-un cadru natural mirific.

Potrivit unor legende, a fost întemeiată de către Ștefan cel Mare. Ca ansamblu arhitectural s-a format mai târziu, în sec. XVIII-XIX și este compusă din două biserici, nouă clădiri cu chilii, livadă și un bazin.
Clădirea Bisericii de iarnă "Sf. Dumitru", construită în 1775 de către Iordache Curchi, este un exemplu foarte reușit a stilului neobizantin, în timp ce biserica "Nașterii Maicii Domnului" (1808-1810) este construită în cele mai bune tradiții a clasicizmului, paralel folosindu-se procedeele barocco.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Pictură murală reprezentând Bunavestirea, Biserica "Nașterea Maicii Domnului", măn. Curchi, anul 2007, starea de degradare e un exemplu grăitor al destinului crud prin care a trecut


Mănastirea a fost închisă de comuniști în anul 1958, declarând-o mai apoi monument ocrotit de stat. Cărtile bisericii au fost arse. Complexul monastic a fost transformat în 1961, în spital de psihiatrie. Biserica de iarnă a devenit club, iar cea de vară - depozit. Cimitirul a fost devastat.
De altfel batjocura sovietică a răzuit, în toate localitățile, chiar și amintirea strămoșilor noștri.
În 1994, după mari eforturi, mănăstirea s-a redeschis pentru credincioși.


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Icoana "Maica Domnului cu pruncul" din catapeteasma Bisericii "Nașterea Maicii Domnului", măn.Curchi ajunsă în zilele noastre (a.2007) în starea prezentată, spre deosebire de altele distruse în perioada sovietică

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Clopotnița și intrarea în mănăstirea"Curchi" după restaurare, a.2007


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Complexul arhitectural al Mănăstirii "Curchi", a. 2007 în stânga observați Biserica "Sf. Dumitru", în dreapta imaginii se observă clopotnița

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Catapeteasma (fragment) din Biserica "Sf. Dumitru", biserică restaurată spre a. 2007 urmând a-i fi aplicată picrtura murală.

CONTACTE

Mănăstirea"CURCHI"
MD - 3524, s. Curchi, r.Orhei
Tel.: (+0235) 24-449

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 28 Noi 2007 - 16:36

Mănăstirea din Hârbovăț

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Mănăstirea din HÂRBOVĂȚ a fost întemeiată în 1730 de boierul Constantin Carpuz.
Construită din piatră, biserica avea și câteva chilii din lemn care au fost de mai multe ori arse de turci.Pe locul unei biserici mai vechi în anul 1816 a fost zidită biserica "Adormirii Maicii Domnului". Iar în anul 1870 a fost construită biserica de vară "Sfântul Duh".

ICOANA "Maica Domnului de la Hârbovăț" (sec.XVIII)

"E legendară și magica noastră icoană "Maica Domnului făcătoare de minuni" de la Hârbovăț. Conform miturilor creștine, Maica Domnului știa ce-l aștepta pe fiu, știa ca el va fi răstignit pe cruce, deaceea, când își mângâie fiul, fața ei blajină e copleșită de tristețe și neliniște, privirea îi este abătută, sufletul ei simte apropiata moarte a fiului. Chipul Sf.Marii este foarte asemănator cu cel al unei țarance simple, podidită de griji. Imaginea ei te cucerește prin simplețe și taina ce o învaluie. Marele meșter popular ne-a lasat ca moștenire o efigie atât de aproape și scumpă nouă. Astăzi în R. Moldova se găsesc numai copiile acestei icoane. Originalul a fost înstrăinat de neam. În 1990 am zărit icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț în catedrala de la Ismail. Am înlemnit în fața ei. Am citit de mai multe ori inscripția de pe ferecătură. Unul din slujitorii soborului mi-a destăinuit că icoana a fost dăruită de către mareșalul rus Gheorghii Jucov din colecția sa ... Ferecatura bogată în argint lasă să se vadă nu numai imaginile care seamană întocmai cu copiile aflate în republică. Inscripția mărturisește fără înconjur apartenența la iconografia moldovenească."

Pavel Balan, Icoana sufletului nostru, Chisinau, Hyperion, 1992, p.12

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 28 Noi 2007 - 16:39

Mănăstirea "Hârjăuca"

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Biserica "Înălțarea Domnului", Mănăstirea Hârjăuca


Mănăstirea de la HÂRJĂUCA a fost construită în anul 1740.
Ansamblul arhitectural al mănăstirii s-a format la sfârșitul anilor '30 ai secolului XIX.
Biserica "Înălțarea Domnului", clădită din piatră, se înscrie armonios în centrul grupului de clădiri ale mănăstirii. Mâna de gospodar se face simțită pretutindeni. La poalele dealului din preajmă se află o livadă îngrijită, ce absoarbe razele blânde ale soarelui basarabean.

Ca și odinioară, mănăstirea din Hârjăuca, atrage o mulțime de călători cu priveliștea sa pitorescă, armonia dintre clădirile mănăstirii,a havuzului și naturii.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Complexul de clădiri de la Mănăstirea Hârjăuca

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 28 Noi 2007 - 16:43

Mănăstirea de la Japca

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Localitatea Japca (160 km la N de Chișinău) este bine cunoscută vizitatorilor prin mănăstirea de maici de aici, care a fost singura funcțională în perioada sovietică.
A fost întemeiată ca schit, în 1693, de călugării care au părăsit schitul Deleni din cauza navălirii tătarilor. Întemeietorii trăiau în chiliile rupestre și oficiau slujbe în biserica din stâncă.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Complexul arhitectural al mănăstirii Japca

Comunitatea monahală de la întemeiere, în sec.XVII, și-a construit asezămintele asemănătoare unor fortificații.
În anul 1770 călugării se așează pe locul actualei mănăstiri. În perioada aceea încep construcțiile și amenajările gospodărești. Tot atunci este lărgită biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" săpată în stâncă, și se construiesc chilii din nuiele și lut.

Mai apoi se fondează o bibliotecă bogată. Pe la începutul sec.XIX se construiesc bisericile din piatră.

La 1829 în mijlocul curții se construiește biserica "Înălțarea Domnului", care în anul 1912 a fost rezidită în stil eclectic, cu clopotnița etajată deasupra porții.

Cea mai importantă biserică din mănăstire este reconstruită în repetate rânduri. În zilele noastre această biserică are trei altare: "Înălțarea Domnului", "Schimbarea la Fața" și "Sfânta Cruce". Mănăstirea poate fi vizitată zilnic.

Alte obiective nu mai puțin interesante, din zonă, sunt:
- monumentul geo-paleontologic "Stânca Japca";
- un izvor de apă minerală;
- rezervații peisagistice la Rașcov și Valea Adâncă;
- fortificații antice și stațiuni paleolitice la Socol și Rașcov.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Cadrul natural al mănăstirii de la Japca


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum