Biserica Moldovei critică 'năvălirea' României

In jos

Biserica Moldovei critică 'năvălirea' României

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 19 Noi 2007 - 20:50

Biserica Moldovei critică 'năvălirea' României

Clerul Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, a reacționat dur față de reactivarea în Republica Moldova a trei eparhii din cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
La o "adunare a preoților și mirenilor" din cadrul Episcopiei de Bălți și Fălești au fost formulate acuzații fără precedent la adresa Bisericii Ortodoxe Române.
Cei circa patru sute de participanți la reuniune – una dintre altele cu aceeași temă desfășurate în diferite regiuni - s-au adunat, după cum a declarat Prea Sfințitul Marchel, Episcop de Bălți și Fălești.

"...Ca să spunem părerea noastră, să ne exprimăm mai bine zis refuzul, protestul nostru ferm împotriva invaziei, nu mă tem de acest cuvânt, sau năvălirii României asupra țării noastre, Republica Moldova care are și ea Biserica sa autonomă și este independentă și suverană."

Mitropolia Basarabiei - 'un cancer'

Mirenii și preoții care au vorbit ulterior s-au pronunțat la fel de ferm și emoțional, urmând îndemnul Episcopului Marchel.
"Ajunge! Ajunge cu cei care se dau cu minte ageră și doar doresc cu mâini fragede să construiască pe spatele nostru o Românie Mare. Nu va fi așa," a spus preotul Ioan Pelin.

Protoiereul mitrofor, secretarul episcopal la Episcopia de Bălți și Fălești, Petru Ciunciuc, și-a ilustrat luarea de atitudine cu citate dintr-un interviu al șefului statului, dar și cu terminologie medicală.

"Președintele Țării, domnul Vladimir Voronin a dat o critică, Hotărârii Sinodului BOR... Iată ce ne vorbește Domnia sa: 'Implicarea Biseriicii Ortodoxe Române în Republica Moldova prin deschiderea a trei episcopii este un act de agresiune contra creștinilor din Republicii și contra Bisericii Ortdoxe și noi nu vom rămâne indiferenți față de asta.' Așa vorbește Președintele Țării Moldovei. Mitropolia Basarabiei este ca o boală de cancer care și-a dat metastaze în tot organismul..."

Declarație de condamnare

În final asistența a votat, în unanimitate, o Declarație citită de Episcopul de Bălți și Fălești.

"Această hotărâre care doar se acoperă cu idealuri sfinte nutrește în sine deszbin
atât în Biserică, cât și în rândul mirenilor. În felul acesta, cred ei, și începe unirea atât de mult râvnită de unii politiceni, ambițiile cărora calcă chiar și pe cele mai prețioase valori ale neamului moldovenesc – suveranitatea, independența și integritatea țării.
"

"Regretăm de asemenea și faptul adoptării unei hotărâri lipsite de responsabilitate a slujitorilor Bisericii Române care și ei, la rândul lor, încalcă canoanele apostolicești amestecându-se în treburile altui stat cu mitropolie autonomă, justificându-se cu practica regimului nazist condamnat cu toată strictețea la procesul din Nurenberg. Ne miră mult și primitivismul politic românesc...."

În declarația finală se mai spune că Sinodului BOR i se cere nu numai să-și revizuiască, ci să-și anuleze deciziile privind episcopiile reînființate.

Răspunsul Mitropoliei Basarabiei

"Este greu de înțeles unde vede Mitropolia Moldovei o invazie a Bisericii Române în Republica Moldova. Reactivarea celor trei episcopii a fost o necesitate deoarece sunt episcopiile istorice sufragane ale Mitropoliei Basarabiei." a spus preacucernicul diac Andrei Deleu, șeful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei.

"Și-apoi la ultima rundă de dialog dintre Biserica Română și cea Rusă s-a menționat ca nici o Mitropolie să nu înființeze episcopii. Dar din păcate Mitropolia Moldovei a creat episcopii și a numit episcopi peste episcopi."

"Deci, crearea episcopilor de către Mitropolia Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei este posibilă, iar reactivarea episcopiilor istorice ale Mitropoliei Basarabiei este o 'invazie' Sunt lucruri care se contrazic..."

Între timp, s-a anunțat că problema jurisdicției Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova ar urma să fie discutată în curând la Sofia de către reprezentanții Patriarhiei de la Române și celei Ruse, după ce Biserica Rusă și-a exprimat nemulțumirea față de reactivarea celor trei episcopii.

BBC
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Biserica Moldovei critică 'năvălirea' României

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 19 Noi 2007 - 20:51

nici nu la WC nu se pot duce fara vreo instiintare de la Domnul Presedinte ...
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum