legislatie

In jos

legislatie

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 23 Noi 2007 - 14:50

Legea bugetului pe 2008 a fost aprobata

Legea bugetului de stat pentru anul 2008 a fost adoptată vineri cu votul majorității comuniste, în decurs de 10 minute, în timp ce deputații din opoziție au boicotat procedura de vot. Proiectul a fost votat în lectura a treia îndată după raportul comisiei de profil, fără dezbateri și audierea declarațiilor grupurilor parlamentare.

Adoptarea bugetului în timp record de circa 10 minute s-a datorat blocării în semn de protest a tribunei centrale și a prezidiului Parlamentului de către 16 deputați din grupul parlamentar al AMN și cei neafiliați, în timp ce PPCD și PD și alți câțiva deputați neafiliați au părăsit sala de ședințe.

Președintele Parlamentului Marian Lupu a cerut deputaților să deblocheze tribuna și prezidiul. "Vă rog să părăsiți tribuna, poate fi un buget prost sau bun dar acesta trebuie votat, fiindcă țara nu poate exista fără buget", a declarat Lupu.

Deputații din opoziție au protestat din cauza că grupul parlamentar al PCRM nu a susținut propunerea AMN de a amâna discuțiile proiectului bugetului 2008. Totodată, opoziția a cerut modificarea radicală a cheltuielilor bugetare, crearea unei comisii speciale pentru definitivarea unei variante noi a legii și discutarea acesteia cu concursul întregii societăți.

Potrivit opoziției, bugetul 2008 reflectă doar interesele partidului comuniștilor și ignoră totalmente propunerile și modificările inițiate de celelalte grupuri parlamentare.

În premieră, raportul final al Comisiei pentru politică economică, buget și finanțe a fost prezentat de președintele acesteia din prezidiul Parlamentului, sub aclamațiile deputaților din opoziție, care au blocat tribuna, și în paralel, cu discursul susținut de liderul AMN, Serafim Urechean.

Președintele Comisiei, Nicolae Bondarciuc, a respins acuzațiile opoziției privind repartizarea neechitabilă a cheltuielilor bugetare, declarând că Comisia a examinat toate propunerile, inclusiv ale opoziției, iar multe din acestea au fost susținute.

Bugetul de stat pentru anul 2008 prevede venituri de 14 mlrd 658 mln lei, cu o creștere de 21,3%, față de cifra aprobată pentru anul 2007, cheltuieli în sumă de 14 mlrd 881,7 mln lei și un deficit de 223,7 mln de lei.

Basa-press

Deficitul bugetar va constitui 0,5 procente din PIB, notează MOLDPRES.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: legislatie

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 23 Noi 2007 - 16:05

Executivul a aprobat o inițiativă legislativă care stabilește statutul funcționarului public

Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul Legii cu privire la funcția și statutul funcționarului public care prevede angajarea acestuia prin concurs. Decizia fost luată, miercuri, 21 noiembrie, în cadrul ședinței de Guvern.

Proiectul stabilește, spre deosebire de legea în vigoare, criterii mai rigide pentru statutul de funcționar public și activitățile proprii ale acestuia: elaborarea documentelor de politici, a proiectelor de acte legislative și normative și executarea acestora, control și audit public intern și extern, gestionarea resurselor umane în serviciul public și a resurselor financiare publice.

Noul proiect stabilește standarde în managementul serviciului public cum ar fi angajarea prin concurs, promovarea în baza meritelor, asigurarea continuității activității prin instituirea cabinetului demnitarului format din consilieri, purtători de cuvânt. Acesta promovează instituirea unui corp de funcționari publici profesioniști și eficienți ce vor activa în interesul societății și a statului.

La elaborarea Proiectului s-a ținut cont de practica țărilor membre ale UE - Cehia, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Austria, Belgia, Franța, Grecia și Polonia. La definitivarea documentului au participat experți internaționali, reprezentanți ai societății civile și ai forurilor științifice din Moldova.

Proiectul Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public a fost elaborat în cadrul reformei administrației publice centrale și urmează să fie propus Parlamentului pentru a fi examinat concomitent cu Proiectul Legii cu privire la Codul de conduită a funcționarului public. Proiectul de lege aprobat urmează să substituie actuală Lege cu privire la serviciul public.

Basa - press
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: legislatie

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 23 Noi 2007 - 16:16

referitor la noul statut al functionarului public, am auzit vorbindu-se pe la bazar, ca de fapt prin aceasta initiativa se doreste o micsorare a persoanelor din domeniul public care sa aiba statul de functionar bugetar, ca sa mai taie din cheltuielile cu personalul public, ca baietii nu prea au venituri destule care sa acopere totalitatea cheltuielilor, astfel patzanii incearca sa iasa din situatie cu tot felu de legi foarte, foarte democratice relationate de management si numai stiu ce ... Astfel statutul de functionar public o va avea numai sefii de directie sau cine mai e pe acolo , si restu...

astfel si salariul va fi mai mic, si pensia mai mica... pentru acele persoane care nu o sa mai intre in statutul de functionar public, asa ca un sfat pentru acele persoane care au ambitii prea mari sa evite domneiul public, ca acolo intotdeauna au fost si vor fi cele mai mici salarii...


Am eu o initiativa mult mai eficienta, si mai productiva pentru peisajul mioritic de la noi decat tot managementul de care se refera in aceasta initiativa, care poate merge in tarile dezvoltate , dar din pacate noi inca nu am ajuns la acelasi nivel ca ei, si la noi de la inceput trebuie adoptate o lege de tranzitie la managementul performant.

Initiativa mea consta in faptul ca e nevoie de o epurare din domeniul public pe toti parazitii de mosnegii/babele care nu fac absolut nimic productiv, decat sa stea la taclale( pentru ca acasa ei se plictisesc), pe toate comunistii/comunistele care in loc sa se duca la pensie, ei mai stau in functii publice , avand astfel pe langa pensia bine-meritata si salariul de functionar public, si sa dea drumul la generatia tanara, cu studii superioare de domeniu,( care sta si vinde in piata), eficienta, competitiva sa-si aduca aportul , pentru ca in cautarea normalitatii sunt sigur ca nu va ramane in tara patriotului Tarlev.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: legislatie

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum