Cetatenii romani din Moldova sunt chemati la urne

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Cetatenii romani din Moldova sunt chemati la urne

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 24 Noi 2007 - 12:31

Cetățenii României din Republica Moldova sunt chemați la urnele de vot pe 25 noiembrie pentru alegerile europene și referendumul privind scrutinul majoritar uninominal cu două tururi.

Pe buletinul de vot pentru Parlamentul European figurează 13 partide politice și un candidat independent, episcopul reformat Ladislau Tokeș.

Cei 35 de deputați vor fi aleși prin scrutin proporțional de listă.

Partidele au dreptul la reprezentare dacă depășesc pragul de 5% din totalul voturilor valabil exprimate, iar candidatul independent trebuie să obțină cel puțin 1/35 din totalul voturilor valabil exprimate pentru a fi ales.
Sondajele de opinie au plasat în frunte Partidul Democrat, cu 35 - 40% din intențiile de vot, urmat de Partidul Social Democrat, cu 19 - 21% și Partidul Național Liberal, cu 10 - 12%.

Tot duminică este programat și un referendum în care alegătorii sunt chemați să se pronunțe asupra modului de alegere a parlamentului.

Pe buletinul de vot va figura întrebarea: "Sunteți de acord ca începând de la primele alegeri care vor fi organizate, deputații și senatorii să fie aleși în circumscripții uninominale în baza unui scrutin majoritar în două tururi?".

Votare decalată
"Cetățenii români din Republica Moldova vor putea vota pentru europarlamentare și pentru referendumul pentru votul uninominal de la 25 noiembrie la două secții de votare care vor fi organizate la sediul Ambasadei și alte două care vor fi organizate la sediul secției consulare din strada Vlaicu Pârcălab," a declarat la BBC Florin Lencu, secretar I la Ambasada României de la Chișinău.

În fiecare dintre cele două sedii vor fi deschise câte două secții de votare - una pentru alegerile europarlamentare și una pentru referendum.

"S-a luat decizia de a deschide patru secții de votare și nu două. Cetățeanul român care se va prezenta la ambasadă va putea să voteze pentru europarlamentare, iar apoi fără să se deplaseze foarte departe, ci tot în incinta ambasadei, va putea vota și pentru votul uninominal. Sigur, ținând cont de decalajele orare dintre cele două scrutine," spune Florin Lencu.

Decalajul este de o oră. Cei care vor dori să voteze pentru europarlamentare vor putea să o facă între orele 7 și 21, iar pentru referendum între orele 8 și 20.

Potrivit datelor oficiale, circa 100000 de cetățeni ai Republicii Moldova au redobândit cetățenia României după anul 1991.

BBC
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum