Partidul Democrat - pe primul loc în alegerile europene

In jos

Partidul Democrat - pe primul loc în alegerile europene

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 27 Noi 2007 - 16:38

Romania:
Partidul Democrat - pe primul loc în alegerile europene


Biroul Electoral Central a dat publicității rezultatele provizorii la alegerile pentru Parlamentul European.

Conform acestor rezultate, situația nu s-a schimbat față de cea de la rezultatele precedente anunțate: în afara unui candidat independent, cinci partide politice vor avea reprezentanți în Parlamentul European.

Candidatul independent este episcopul reformat Ladislau Tokeș.
Cele cinci partide sunt cele deja cunoscute: PD 28,8% din voturi, PSD cu 23,1%, PNL cu 13,4%, PLD cu 7,78% și UDMR cu 5,52%.

Voturile primite de formațiunile care nu au depășit pragul electoral, aproape 18% din voturi, vor fi redistribuite celor care au obținut peste 5%.
În acest fel PD ar putea obține 34% din cele 35 de locuri în Parlamentul European, adică 12 mandate.

În această ipoteză, europarlamentarilor care au fost deja la Strasbourg, Roberta Anastase, Marian Jean Marinescu, Maria Petre sau Monica Iacob Ridzi, li se vor alătura fostul ministru al apărării, Sorin Frunzăverde și primarul de Oradea, Petru Filip.


PSD - între rezultate și dispute interne

PSD ar putea avea 10 europarlamentari după alegerile de duminică.
Vechilor parlamentari ca Adrian Severin, Daciana Sârbu sau Ioan Mircea Pașcu, li se vor alătura secretarul general al partidului, Titus Corlățean și Rovana Plumb, vicepreședinte PSD.

Rezultatul alegerilor de duminică a redus în dezbatere tensiunile interne din PSD.
Partidul Social Democrat s-a plasat pe locul doi, cu 23%, dar președintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, spune că e "cel mai prost rezultat electoral" al formațiunii.

PNL ar putea beneficia de șase locuri în Parlamentul de la Strasbourg.
În acest fel, pe lângă Adina Vălean, care a mai fost europarlamentar, PNL va mai fi reprezentat și de Renate Weber, care a condus Fundația Soros sau Daniel Dăianu, fost ministru de finanțe.

PLD ar urma să primească trei mandate și în acest fel președintele formațiunii, Theodor Stolojan va deveni europarlamentar, alături de rectorul Universității Cuza din Iași, Dumitru Oprea și Nicolae Vlad Popa, care a fost euroobservator.

În fine UDMR ar putea primi trei mandate, iar în acest fel reprezentanții formațiunii la Strasbourg vor fi senatorul Gyorgy Frunda, Csaba Șogor și Iuliu Winkler, actualul ministru al comunicațiilor.
Potrivit rezultatelor parțiale, Partidul România Mare - reprezentat în parlamentul de la București, nu a reușit să depășească pragul electoral de 5%.
În aceeași situație pare să se afle și partidul Noua Generație Creștin Democrat.

Președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunțat imediat după aflarea primelor estimări ale rezultatului că va renunța la postul de senator.

A revenit însă asupra deciziei marți, când a declarat că nu-și va da demisia din Parlament.

BBC
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum