Cele mai presante probleme din Moldova în 2007

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Cele mai presante probleme din Moldova în 2007

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 15 Ian 2008 - 22:21

Cele mai presante probleme din Moldova în 2007

În clasamentul celor mai presante o sută de probleme ale Republicii Moldova în 2007 - poluarea, tensiunile diplomatice dintre România și Republica Moldova, abuzul de putere, intervenția excesivă a statului în economie se află pe primele locuri.

Criza instituției familiei, cauzată de fenomenul migrației și criza demografică sunt problemele sociale presante ale anului 2007, după cum spune acest studiu publicat anual de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale.

Diana Cheianu-Andrei, expert IDIS „Viitorul” a declarat:

„Suntem singura țară din regiune, la momentul de față, fără politici în domeniul demografiei.”

Doamna Andrei a adăugat că unii pași foarte mici au fost făcuți de Guvernul Republicii Moldova prin introducerea indemnizației la naștere, care este mai mare pentru cel de-al doilea copil. Există și promisiuni de credite pentru familiile tinere.

Totuși, în opinia doamnei Andrei, aceste măsuri nu sunt nici pe departe suficiente.

Domeniul politic

În domeniul politic, problemele din vârful clasamentului, înregistrate în 2007, au fost: „vulnerabilitatea justiției în fața intereselor politice”, un „Guvern controlat de Președinție și nu de Parlament” și „administrația publică locală în veșnică reformare”.

Conform studiului, politica externă a Republicii Moldova de anul trecut a fost dominată de tensiunile diplomatice cu România.

Iar referitor la problemele din domeniul economic, intervenția excesivă a statului în economie și politica agrară nechibzuită a Guvernului – susține IDIS „Viitorul”- au fost cele mai presante în 2007.

Potrivit directorului IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, autoritățile ignoră problemele reale ale societății

„O bună parte dintre oamenii care sunt în Parlament, care sunt în Guvern, nu cunosc de fapt agenda publică. Își formează niște agende subiective, care nu se identifică cu ceea ce înțelege cetățeanul că reprezintă interesele și necesitățile lui de fiecare zi.”

Vina cetățenilor

Dar și cetățenii Republicii Moldova au partea lor de vină în crearea acestor probleme, spun experții de la IDIS „Viitorul”.

De exemplu, faptul că poluarea mediului este cea mai stringentă problemă din domeniul social, potrivit studiului, se datorează în mare parte și indiferenței populației față de mediul ambiant.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum