Orașele Iași și Chișinău se înfrățesc azi, 24 ianuarie 2007

In jos

Orașele Iași și Chișinău se înfrățesc azi, 24 ianuarie 2007

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 24 Ian 2008 - 16:06

Orasele Iași și Chișinău se înfrățesc azi, 24 ianuarie 2007

Pe 22 ianuarie, Consiliul municipal Chișinău a aprobat proiectul de înfrățire a orașelor Chișinău și Iași.
Acesta a fost susținut în unanimitate de cei 26 de consilieri prezenți la ședință. În cadrul discuțiilor pe marginea acestui subiect, consilierul creștin-democrat, Alexandru Corduneanu a afirmat că “aceste înfrățiri sunt necesare pentru europenizarea Chișinăului si pentru promovarea unor proiecte transfrontaliere de pe urma carora sa castige ambele parti. Inițiativa de a ne înfrăți cu Iași a fost discutată în luna iulie, în cadrul unei întrevederi la care am participate eu și domnul primar împreună cu deputatul Petru Movilă".

La rândul său, Eduard Mușuc a afirmat că fracțiunea social-democrată consideră înfrățirea celor două orașe destul de importantă. “Desigur noi susținem acest proiect. Dar, considerăm ca nu este corect ca acest subiect să fie inclus în ordinea de zi fără cunoștința consilierilor. Această înfrățire nu trebuie să fie o acțiune politică a vreunui partid. Ea trebuie să se răsfrângă asupra tuturor domeniilor”.


Protocolul de înfrațire dintre cele două orașe se ratifică cu ocazia zilei de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Orașele Iași și Chișinău se înfrățesc azi, 24 ianuarie 2007

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 26 Ian 2008 - 12:11

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

După cum a declarat primarul de Iași Gheorghe Nichita, este o zi cu totul și cu totul specială. „Pentru noi este un an cu totul de excepție, ne-a hărăzit Dumnezeu să trăim pe cel de-al 600-lea an de la atestarea documentară a orașului Iași, acest oraș care are vocația unirii, acest oraș al culturii, acest oraș al spiritualității care înseamnă enorm de mult pentru România și poate să însemne mult pentru Europa”, a mai adăugat primarul Nichita, menționând că administrația Iașului a gândit de mult acest moment al înfrățirii cu municipiul Chișinău. „Mă bucur că eforturile comune se împlinesc într-o zi în care Dumnezeu ne arată răsplata pentru acest popor. Sper să fie un moment de referință pentru cei care au diferite responsabilități, dar și pentru cei care intenționează să le asume”, a precizat, emoționat, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași.

La rândul său, primarul Chișinăului a adresat un apel la o mai bună colaborare a celor două comunități. „Acum 14 ani am venit la Iași pentru a acumula cunoștinte și pentru asta le mulțumesc profesorilor mei de la Liceul „Costache Negruzzi”. Acum sunt din nou la Iași, dar pentru a acumula mai multă experiență și a întări legăturile dintre Iași și Chișinau”, astfel și-a început discursul său Dorin Chirtoacă. Potrivit dânsului, înfrățirea a fost, este și va fi una permanentă, iar astăzi aducem și un document oficial în acest sens. „Am avut podurile de flori, acum dorim să fie punți europene și sper că această înfrățire să fie realizată astfel încât între „noi și noi” să se înfiltreze o legătură și mai strânsă”, a arătat primarul municipiului Chișinău.

Simbolic, Gheorghe Nichita i-a oferit lui Dorin Chirtoacă cele 8 volume ale cărții „Documente privitoare la istoria orașului Iași (1408-1790)”, semnată de prof. dr. Ioan Caprosu, cheia orașului Iași, stema de la 1859 și un tablou cu Palatul Culturii. De cealaltă parte, primarul Chirtoacă i-a oferit edilului ieșean enciclopedia și un album al Chișinăului, ediția completă a operei lui Eminescu, o icoană a lui Ștefan cel Mare și Sfânt și țărână moldovenească.

Potrivit protocolului de înfrățire, administrațiile celor două orașe își vor intensifica activitățile de colaborare în toate domeniile, inclusiv economice, culturale și vor realizare proiecte transfrontaliere.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

imagini PROtv


Ultima editare efectuata de catre in Dum 27 Ian 2008 - 22:20, editata de 2 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Unirea

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Dum 27 Ian 2008 - 20:10

Eu creg ca este bine ca sau infratit aceste doua orase. Cu aceasta infratire Romania si Moldova au facut un pas spre unire, de ce spre unire?Se spune ca Iasul orasul unirii.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Re: Orașele Iași și Chișinău se înfrățesc azi, 24 ianuarie 2007

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum