Literele cu caracter diacritic - în română și în alte limbi

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Literele cu caracter diacritic - în română și în alte limbi

Mesaj Scris de Prospero la data de Joi 7 Feb 2008 - 18:34

Câteva detalii despre literele cu caracter diacritic, prin referire la alte limbi:
- ă se mai folosește în vietnameză pentru notarea unui [a] scurt. În afară de căciulă, litera ă vietnameză mai poate fi însoțită de diverse accente pentru a marca unul din cele 5 tonuri ale acestei limbi.
- â se mai folosește în vietnameză pentru a nota un sunet similar cu ă românesc și poate fi însoțit de accente pentru tonuri. În franceză, portugheză și alte limbi nu reprezintă o literă aparte, ci o variantă de a. În franceză â se pronunță în cele mai multe dialecte identic cu a, dar în unele s-a păstrat o diferență sesizabilă: â se pronunță posterior (mai în „fundul gîtului“). De asemenea, â se mai folosește în portugheză și alte cîteva limbi cu sau fără diferențe fonetice față de a.
- î se mai folosește în limba kurdă pentru a nota un [i] lung. În franceză nu este o literă distinctă ca în română, ci un i cu accent circumflex, pronunțat la fel ca i-ul normal (de exemplu dîner). Același fenomen apare și în ortografiile altor limbi (turcă, galeză etc.), uneori însă pentru a indica pronunțarea cu [i] lung.
- ș (scris corect cu virguliță) nu se mai folosește în nici o altă limbă. Litera ș din turcă se scrie de fapt cu sedilă.
- ț se scrie corect tot cu virguliță și nu se mai folosește în nici o altă limbă. Prin secolul al XIX-lea s-a propus folosirea unui ț cu sedilă în limba franceză pentru a nota litera t acolo unde aceasta se pronunță [s] (ca în action, démocratie), dar propunerea nu a prins.
Există o diferență subtilă între a considera aceste litere cu diacritice ca fiind litere distincte (așa cum se întîmplă în română) sau doar combinații literă plus semn diacritic. În general diferența este minoră, dar poate să influențeze de exemplu ordinea cuvintelor în dicționar.

Prospero
membru
membru

masculin Number of posts : 74
Age : 29
Localizare : Romania
Hobby : ce e aia?
Registration date : 04/02/2008

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus


Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect
 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum