Dreptul la conștiința românească

In jos

Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de dan86 la data de Mier 5 Mar 2008 - 21:33

Care este identitatea basarabenilor?

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Basarabia – stravechi pamant romanesc de nimeni, niciodata contestat, exceptie facand doar pseudoistorici lipsiti de verticalitate care au plecat capul fara discernamant în fata colosului de la Rasarit, personaje a caror nume nici nu merita sa le amintim – a fost supusa la trei ocupatii, accidente istorice nedrepte si ireparabile (1812-1918, 1940, 1944-1991, moment care a marcat proclamarea independentei Republicii Moldova).
   Basarabia reprezinta o parte din Romania si din Biserica Ortodoxa Romana, fapt dovedit de arhivele sinodale ale structurii ecleziastice   mentionate în care nu exista nici macar un document care sa ateste desfiintarea Mitropoliei Basarabiei, Mitropoliei Bucovinei, Episcopiei  Hotinului cu resedinta la Balti sau Episcopiei Ismailului. Acestea doar s-au refugiat în interiorul tarii, lucru întarit de ultimii mitropoliti Efrem Enachescu si Tit Simedrea care au ramas reprezentanti ai scaunelor lor pana la trecerea în nefiinta.
   Anomaliile istorice nu pot dura. E o lege a istoriei. Dreptul pumnului, al glontului sau al senilei nu biruie pana la urma dreptul istoric si nimeni nu poate preface un furt în drept. Rapt a fost atat cedarea de catre turci a Basarabiei Imperiului tarist în 1812, precum si cedarea Basarabiei de catre germani Imperiului Sovietic în 1940 prin pactul Ribbentrop-Molotov, ceea ce le-a creat în mod fals sovietelor iluzia de a o revendica în 1944 pentru ca au avut-o în 1940, la începutul razboiului. O logica de care ar trebui sa se rusineze.
   Poti sa înduri astfel de nedreptati o vreme, dar nu-ti poti niciodata convinge constiinta ca astfel de ilegalitati pot deveni o realitate istorica recunoscuta, iar cine ar face-o ar intra de îndata în categoria tradatorilor. În toate constiintele romanesti de dincolo si dincoace de Prut, n-a încetat nicio clipa convingerea ca Basarabia e romaneasca si numai romaneasca.
   Dupa unirea acestui teritoriu cu tara (27 martie 1918), Romania întemeiaza Mitropolia romaneasca a Basarabiei care a durat pana la al doilea razboi mondial, cand, se stie, în urma tragicului pact sus-mentionat, sovietele ocupa Basarabia aproape fara avertisment.
   Fara a recunoaste apartenenta Mitropoliei Basarabiei la BOR, sovieticii degradeaza structura bisericeasca de dincolo de Prut la rangul de  episcopie si numesc un episcop rus fara sa ne întrebe, în ciuda faptului ca jurisdictia era a noastra. Trebuie mentionat faptul ca, desi sovietele au invadat Basarabia, jurisdictia canonica ramanea a noastra, chiar daca provincia era ocupata (asa cum avem azi jurisdictie deplina asupra Banatului iugoslav).
   Biserica noastra nu a renuntat niciodata la jurisdictia canonica asupra Basarabiei însa sovieticii au instalat imediat un episcop rus pe care tot l-au înlocuit pana în vremea noastra, fara sa ne întrebe si fara sa ne ceara acordul de a acapara un teritoriu canonic romanesc.
   Ei pretind ca în 1945 Patriarhul Nicodim Munteanu, invitat la Moscova mai mult cu sila, si-ar fi dat
acordul ca rusii sa preia din punct de vedere canonic teritoriul din stanga Prutului. BOR nu are nicio dovada în aceasta privinta, dar nici rusii nu au, iar motivul este cum nu se poate mai simplu – Patriarhul Nicodim nu a semnat vreun asemenea act. si chiar daca acesta ar fi semnat un astfel de document, în conditiile cand nu numai Basarabia, ci chiar Romania propriu-zis era ocupata de sovietici, ce putea sa faca un biet Patriarh? Era o conjunctura total nefavorabila, încat el putea sa-si dea acordul numai cu pistolul în coaste. Un astfel de argument nu este firesc sa fie folosit de o fata bisericeasca, care stie foarte bine prin ce am trecut noi în vremea aceea si prin ceea ce au
trecut si ei, Biserica rusa.
   Desigur, Patriarhia Rusa si-a extins jurisdictia asupra Basarabiei în cadrul cuceririlor politice ale sovietelor. Acum sovietele au disparut, URSS nu mai exista. Cum de mai ramane în continuare un URSS bisericesc? Cum de Sanctitatea Sa de la Moscova se mai crede URSS, care ar avea Basarabia sub stapanire ruseasca, cand Basarabia este o republica independenta, cu acelasi drapel ca si al Romaniei, cu limba romana limba oficiala, cu grafie latina?
   Ne-am astepta din partea Patriarhului Moscovei la o altfel de întelegere, la o întelegere frateasca. Este adevarat, noi l-am luat pe episcopul Petru de Balti sub jurisdictia noastra la cererea lui, dar nu ni se poate reprosa ca noi ne-am fi amestecat. Nu noi ne-am dus acolo, ei au venit la noi dupa ce episcopul Petru a fost scos din resedinta lui din Balti si din catedrala cu... cazaci, cu ajutor de la Armata a 14-a si, bineînteles, cu sprijinul Patriarhiei Moscovei.
   Unde urma bietul episcop sa se duca pentru a afla dreptatea, cand era dat afara pentru simplul motiv ca se declara roman. A fost acuzat ca e filoroman. Puteam noi face altceva decat sa-l primim, puteam sa nu reactivam Mitropolia Basarabiei, mai ales ca Prea Sfintia Sa între timp îsi organizase întreaga structura bisericeasca prevazuta în Statutul de organizare al Bisericii Ortodoxe Romane?
   Au venit aici cu totii, reprezentanti ai Consiliului Eparhial, ai Consistoriului Eparhial etc., astfel încat noi nu aveam altceva de facut decat sa-i primim. Nu ne-am asteptat ca fratii de credinta de la Moscova sa ne reclame, ci dimpotriva, sa-si recunoasca greseala si sa salute restaurarea unui adevar istoric si bisericesc. si mai avem înca aceasta speranta deoarece noi nu vrem sa aruncam în aer podurile, cu
toate ca Biserica rusa a amenintat în repetate randuri ca este gata sa rupa legaturile cu Patriarhia Romana.
   Adevarul istoric nu poate fi schimbat, pentru ca avem acolo drepturi istorice si bisericesti incontestabile iar nu noi suntem cei care comit un abuz canonic ci, dimpotriva, de-a lungul istoriei Biserica rusa a fost cea care a savarsit nelegiuiri împotriva teritoriului Moldovei, care, în ciuda atator încercari de mistificare, apartine jurisdictional Patriarhiei Romane.
[/justify]
by dan (mateidan81@yahoo.com)

dan86
spion

masculin Number of posts : 1
Age : 43
Localizare : Ungheni
Hobby : ho
Registration date : 05/03/2008

Sus In jos

Re: Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de Prospero la data de Mier 5 Mar 2008 - 22:33

Este un articol foarte interesant într-adevăr... king Mi-am îmbunătățit cunoștințele cu câteva informații noi.
M-aș opri, însă, asupra unei chestii:
dan86 a scris:personaje a caror nume nici nu merita sa le amintim – a fost supusa la trei ocupatii,
Părerea mea este că tocmai pentru că au contribuit în mod negativ asupra istoriei Basarabiei, ar trebui menționați. Pentru a rămâne în istorie ca personaje nefaste, ca oameni care au pricinuit rele...
avatar
Prospero
membru
membru

masculin Number of posts : 74
Age : 31
Localizare : Romania
Hobby : ce e aia?
Registration date : 04/02/2008

Sus In jos

Re: Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Joi 10 Dec 2009 - 11:28

ISTORICII MOLDOVENI DEMONTEAZA FENOMENUL «MOLDOVENISMULUI»

Cum a apărut fenomenul moldovenismului, cine sunt părinții fondatori ai acestuia și cum Internaționala a III-a Comunistă, o rețea globală de spionaj bolșevic, creată de URSS, a dezbinat România — sunt întrebările la care istoricul Gheorghe Cojocaru răspunde prin publicarea, în premieră, a volumului de documente „COMINTERNUL și originile moldovenismului». Lansarea excepțională a cărții la Chișinău a reunit istorici de marcă din România și RM, provocând o dezbatere pe marginea teoriei discutate, la fel de actuală și de periculoasă pentru români.

Pentru prima dată, Gheorghe Cojocaru publică cele mai importante documente ale Cominternului, interzise până nu demult, pe care le-a descoperit în arhivele din Moscova, Kiev, București și Chișinău. Istoricul reconstituie pe etape teoria moldovenismului, devenită apoi politică de stat, ce urmărea formarea unei națiuni noi, cea moldovenească, negând originile comune ale românilor și luând în considerare doar aspectele locale ale moldovenilor, degradați din punct de vedere lingvistic sub influența limbilor rusă și ucraineană. Cititorii au prilejul să afle și numele unor români care au trădat, devenind uneltele bolșevicilor în crearea forțată dintâi a RASSM, apoi a RSSM, în ideea sovietizării întregii Românii.

De asemenea, el descrie consecințele devastatoare ale noii construcții etnoculturale pentru spiritualitatea românească. Potrivit autorului, cei care au câștigat în confruntarea amintită au fost niște handicapați mintal și întrebarea istoricului este, într-un fel, provocatoare: „Putem noi oare permite astăzi unor descendenți din această ramură a handicapaților mintali să ne domine psihologic, intelectual și politic?».

„Din punct de vedere politic, moldovenii nu sunt români…» — vă amintiți această declarație a actualilor lideri comuniști? Face parte din teoria cominternistă. În 2001, odată cu instalarea PCRM la guvernare, a fost resuscitat și moldovenismul.

„Au fost promovate o serie de legi prin care moldovenismul a început să devină o ideologie de stat și s-au făcut presiuni asupra oamenilor care nu au acceptat-o. În situația în care suntem dominați în continuare de acest fenomen, autoritățile, societatea civilă, înainte de toate, trebuie să aibă curajul să demaște această minciună a secolului XX privind profilul identitar al românilor din Moldova și de peste Nistru, cu instrumentele documentare de rigoare», a menționat Gheorghe Cojocaru.

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut»

„Ideea de a dezbina România nu a dispărut. Aceasta nu este o poveste, pentru că și acum se editează la Chișinău un ziar, „Moldova mare», care descrie planurile cunoscute încă din perioada Cominternului. În această propagandă și acțiuni diversioniste s-au implicat și rătăciți, și potlogari, și de dincolo de Prut, și cu origini de aici. Trebuie să reacționăm în modul corespunzător», a declarat dr. Alexandru Moșanu. El a amintit despre dispariția Declarației de Independență a RM, o acțiune deliberată a fostei guvernări în timpul evenimentelor din luna aprilie.

Un alt exemplu invocat a fost și redenumirea „hoțească» a Zilei Independenței, din 27 august 1991, în Ziua Republicii. „Politrucii comuniștilor, care nu se ogoiesc încă, după ce au pierdut puterea, precizează că Ziua Națională a RM ar trebui să fie ziua când a fost adoptată Declarația Sfatului Țării din 2 decembrie 1917, când Republica Democratică Moldovenească se declara republică autonomă în cadrul Imperiului rus. Idealul multora rămâne ca acest teritoriu să rămână republică unională, în cadrul altui spațiu politic», consideră Alexandru Moșanu. Totodată, el a propus autorităților să anuleze decizia comuniștilor și să sărbătorim Ziua Națională a RM pe 27 martie a fiecărui an, pentru că „exprimă idealul nostru».

„Moldovenismul trebuie abolit de parlament»

Dr. Nicolae Enciu, profesor la Universitatea „Alecu Russo» din Bălți, a relevat că, deși situația politică s-a schimbat după venirea la guvernare a Alianței pentru Integrare Europeană, din punct de vedere politic, rămâne în vigoare acea concepție comunistă de politică națională de stat a RM, adoptată de fosta guvernare. „În prezent aceasta e nu doar depășită, dar și dăunătoare, din perspectiva integrării RM în familia europeană. Respectiva concepție trebuie abolită de actualul parlament».

„Nici susținătorii și nici adversarii acestei teorii nu vor depune armele prea curând, deoarece primii se află în slujba cuiva și inventează, peste secole, diferite mijloace de expansiune și de control. Dacă ar fi să ne gândim la secolele XVIII-XIX, am avut de-a face cu Biserica pravoslavnică, care a dorit să ia pe toți creștinii din Balcani sub autoritatea ei. După Primul Război Mondial, a fost Cominternul, care și-a subordonat partidele comuniste din toată lumea.

După război, avem de-a face cu o ieșire la rampă a Bisericii ruse, a patriarhului Aleksie I. Moldovenismul rămâne la fel de periculos, pentru că slujește acelorași obiective. Să-l contracarăm cu toate mijloacele, în special, cu cele științifice», a spus dr. Mihai Retegan, profesor universitar din București. Iar dr. Gheorghe Postică, viceministrul Culturii, a declarat că „societatea trebuie să-și urmeze calea argumentului, problema în cauză este a istoricilor și la bază trebuie pus documentul și nu emoțiile».

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 36
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Vin 11 Dec 2009 - 11:43

Moldovenismul vine de la Moscova, ne spune istoricul Octavian Țicu

În R.Moldova este atestată o deplasare în percepția identității de către o parte a populației, o confruntare între noțiuni baricadate -român — moldovean.
Moldovenismul este rezultatul ideologiei sovietice, inclusiv prin proiectarea unei imagini favorable a „națiunii moldovenești» pe fundalul situației critice din România comunistă.
Senzația de a face parte dintr-o supraputere a stimulat sensibilizarea distinctivității între moldoveni și români, a declarat în cadrul emisiunii «Rostul zilei» de la postul de radio «Vocea Basarabiei» directorul Institutului de Istorie și Științe Politice al ULIM, Octavian Țicu

Într-o amplă discuție cu jurnalistul Valeriu Saharneanu, istoricul a explicat în detalii procesul de apariție și perpetuare în timp a noțiunii de „națiune moldovenească», create artificial de către Moscova. Rusia nu a recunoscut niciodată Basarabia ca pământ românesc, „ceea ce ne face diferiți de balticii, care aveau state independente la momentul ocupației în rezultatul Pactului Moldotov-Ribbentrop». Prin diferite tertipuri staliniste, acțiuni subversive URSS a creat, în 1924, o națiune artificială. Construcția „națiunii moldovenești» a fost masiv promovată după ocuparea sovietică din 1944.

Deși au existat genocidul, foametea organizată, represiile, deportările, ideologia sovietică a inoculat permanent că între anii 1918-1940 în istoria RSSM a existat o perioadă neagră a „ocupației române».
Asta atunci când basarabenii trăiau într-o țară civilizată, oamenii de peste Nistru mureau de foame, erau împușcați cu miile, iar în Ucraina au murit milioane de oameni în golodomorul organizat de sovietici !!!.

Octavian Țicu spune că Țările Baltice, care au avut o istorie similară de ocupație sovietică, au perceput consecințele Pactului Moldotov-Ribbentrop ca pierderea independenței statelor, distrugerea elitelor, deportarea și distrugerea fizică a milioane de oameni. Până în 1956 balticii au opus rezistență directă regimului sovietic, iar apoi rezistență latentă.

În același timp, RSSM este un construct diferențiat de Țările Baltice, mai apropiat țărilor din Asia. Țicu spune că sovieticii au investit mult în crearea moldovenismului, construcția identității fiind promovată de elita sovietică. Mai mult, chiar și după declararea independenței, elitele{mare parte rusificate} din R.Moldova au promovat miturie fondatoare ale moldovenismului.

În opinia istoricului Octavian Țicu, unica soluție de a reveni la normalitate este demitizarea moldovenismului prin politici educaționale, care ar explica populației că „noi facem parte din spațiul cultural român și că în afara lui suntem un fals istoric».

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 36
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de Beauty la data de Lun 6 Feb 2017 - 19:00

Curtea Imperială din Sankt Petersburg în anul 1840: „Moldova și Valahia sunt țări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură Credință, în pofida separației lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună: au suferit împreună de-a lungul secolelor, purtând aceeași cruce grea, iar acum sorb o nouă viață din același izvor dătător de viață. Ele au același trecut, același prezent și, bineînțeles – același viitor!” („Despre situația învățământului în Principatele Moldovei și Valahiei” în Revista Ministerului Instrucțiunii Publice, fasculul 29, secțiunea IV, Petersburg, 1840, pagina 7).
Sursă document și traducere:
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 17 Mar 2018 - 12:13

Revista Pentru Adevăr, Septembrie 2010
ptadevar.wordpress.com

Ce este Moldova?

În lume existăm... 10.000.000 de moldoveni. Acum, teritoriul pe care trăim e împărțit de trei state: România, Republica Moldova și Ucraina. De ce?

Pentru că întâmplările trecutului nostru nu ne-au fost favorabile, de vreo două sute de ani încoace. Moldovenii au devenit un fel de bile de biliard pe masa imperiilor Otoman și Rus, care ne-au sfâșiat țara în 1812. Partea de est a fost inclusă forțat în Imperiul
Rus. Apoi, în 1859 moldovenii de pe partea dreaptă a Prutului s-au unit cu ceilalți
români și au format o țară mai mare, România.

Pe noi au încercat să ne convingă că suntem altceva decât ei, că ar trebui să nu ne mai uităm peste Prut, ci doar peste Nistru. Dar peste Prut ne era capitala, Iașul, și mormântul lui Ștefan cel Mare!

Știați că...
Moldovenii care se bat cu pumnul în piept că n-au nimic cu românii, de fapt nu sunt moldoveni adevărați, ci altceva? Sunt „moldovenii” pe care i-au dorit rușii. Pentru că în felul acesta ei au pierdut legătura cu partea dreaptă a Prutului, în felul acesta s-au
înstrăinat și au început să devină ceea ce sunt astăzi... vreo trei milioane de rătăcitori, fără nici un sens și motiv. Pradă ușoară pentru imperiu.

Ce este Moldova?
Una dintre țările pe care valahii, cum îi numeau străinii, și românii, cum se numeau ei înșiși, au întemeiat-o în secolul XIV. Celelalte două se numeau Țara Românească (sau Muntenia) și Transilvania. Moldova s-a extins repede, „de la munte până la mare” și până la Nistru. Într-o scrisoare adresată unui conducător străin, Ștefan cel Mare
numește Țara Românească, „l’altra Valachia” (cealaltă Valahie). Adică își considera propria țară... o Valahie. (țară a românilor).

Cum au fost privați moldovenii dintre Prut și Nistru de șansa construirii statului lor propriu:
-prin instalarea unui hotar pe râul Prut, în 1812.
-prin absența lor de la momentul creării unui stat al întregului popor care trăia în Moldova și Muntenia – România.
-prin inocularea, începând cu 1924, dar mai ales, din 1940, a ideii că moldovean înseamnă altceva decât român.

Moldovean nu înseamnă „altceva decât român”, m o l d o v e a n înseamnă „român”.

Se știe că numele țării Moldova are ca origine denumirea râului în jurul căruia s-a constituit prima capitală a Moldovei, prin 1360 – Baia.
În 1813, Imperiul Rus decide să dea un nume pământului moldovenesc dintre Prut și Nistru, ca să-l deosebească de Moldova și de celelalte pământuri românești, ca să
poată pretinde că el reprezintă altceva. Numele dat acestui teritoriu a fost „Basarabia”.

Moldovean înseamnă „fiu al Moldovei”, iar Moldova e una singură, și nedespărțită în veci de nimeni – de la Munte și până la Mare, din Carpați până la Nistru. Moldovean înseamnă că nu vom accepta niciodată să ni se dicteze de la Moscova cum trebuie să fim, ce trebuie să fim și să facem, nu ne vom împăca niciodată cu minciuna că trebuie să trăim despărțiți de cei care sunt de-un sânge cu noi, ne poartă numele, ne sărbătoresc sărbătorile, își fac cruce și spun „Tatăl Nostru” așa cum îl spunem și noi.

Moldovean înseamnă legătura cu tot ceea ce se află pe partea dreaptă a Prutului.

[...]

Amintiți-vă cum i-au împușcat pe conducătorii voștri, ca să nu mai ridicați niciodată capul din țărână, ca să vă supuneți și să deveniți pe atâta timp înainte mână de lucru ieftină în kolhozurile și sovhozurile lor.

Amintiți-vă de cei 300.000 de oameni morți de foame în 1946-1947, de sutele de mii de deportați în Siberia, mulți dintre care nu s-au mai întors niciodată de acolo.

Amintiți-vă de casele voastre frumoase, pe care sovieticii le-au furat ca să le folosească ei, iar când v-ați întors în 1956 din Siberia, ați fost nevoiți să luați totul de la zero, pentru că nu vă lăsau să vă recăpătați proprietatea.

Amintiți-vă de străbunicii, bunicii și tații voștri transformați în „cetățeni sovietici” în mod ilegal și duși să lupte pe front într-un război care nu era al lor, în vagoane pe care scria „Za Stalina”, iar ei nici măcar nu știau cine-i acesta.

Amintiți-vă cum ne-au distrus natura, cum ne-au tăiat pădurile și ne-au murdărit solul cu scârnăviile lor chimice, pentru ca Moldova noastră dragă să devină „livada Uniunii Sovietice”, să producă din plin, consumându-și toate resursele mediului. Ce-a mai rămas acum din codrii noștri? Câte mii de tone de sol fertil pierdem anual din cauza eroziunii? Și cum a început sudul nostru să se transforme, încetul cu încetul, într-un
deșert?
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Dreptul la conștiința românească

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum