Vladimir Putin: Ce poate face NATO fără Rusia? Nimic

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Vladimir Putin: Ce poate face NATO fără Rusia? Nimic

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 4 Apr 2008 - 17:48

Vladimir Putin: Ce poate face NATO fără Rusia? Nimic

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

NATO și Federația Rusă nu au reușit să atingă evoluții spectaculoase în ce privește subiectele asupra cărora au opinii diferite. Totuși, discuțiile în cadrul Consiliului NATO-Rusia s-au desfășurat într-o atmosferă constructivă, a menționat la finele reuniunii secretarul general NATO, Jaap de Hoop Schefer. Într-o altă conferință de presă, susținută la aproximativ o oră diferență președintele rus Vladimir Putin a declarat că relațiile cu NATO vor depinde în ce măsură se va ține cont de interesele Federației Ruse, transmite de la Buurești corespondentul Info-Prim Neo acreditat la summit-ul Alianței.

„Extinderea NATO este un subiect în care noi și Rusia avem opinii diferite, dar nu aș descrie atmosfera ca pe o confruntare”, a declarat Jaap de Hoop Scheffer. Cu referire la Kosovo, secretarul general a menționat că dezbaterile trebuie continuate și că Rusia ar trebui să înțeleagă că rolul NATO nu este unul de recunoaștere a statutului Kosovo, ci de asigurare a securității cetățenilor din teritoriu.

Printre înțelegerile atinse secretarul general a menționat problema Afganistanului. Scheffer a comunicat despre faptul că a semnat cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov un acord pentru a sprijini forțele ISAF în Afganistan. Acordul prevede implicit transportul de mărfuri către Afganistan prin Rusia.

„Am reușit să atingem o evoluție în discuții politice și angajamente practice”, a menționat președintele rus la capitolul reușite ale reuniunii. Vladimir Putin a subliniat inițiativele de cooperare în spațiul aerian, în combaterea terorismului, în preîntâmpinarea catastrofelor și proiectul antidrog. Există progres și în ce privește operabilitatea forțelor Federației Ruse și ale NATO. „Toate acestea arată că suntem dispuși să continuăm relațiile. Totul depinde însă de faptul cum vor fi respectate interesele Federației Ruse”, a precizat președintele rus.

Comentând declarațiile oficialilor NATO precum că extinderea Alianței nu prezintă pericol pentru Rusia, Vladimir Putin a spus că nu se lăsă convins de promisiuni și nu va face compromisuri atunci când e vorba de interesele de securitate a țării sale.

Cu referire la invitația de cooperare în cadrul scutului antirachetă, Putin s-a arătat nemulțumit de faptul că nu este acceptată propunerea Rusiei de a se asigura acces egal Federației Ruse, SUA și țărilor europene la gestionarea sistemului, precum și deschiderea a două centre de schimb operativ de informații la Bruxelles și Moscova.

Președintele Federației Ruse a apreciat ca fiind nonsens declarațiile precum că extinderea NATO presupune o democratizare a statelor aderente, lucru care nu amenință interesele Rusiei. “E o teză pe care nu o înțeleg. Înseamnă, oare, că statele care nu fac parte din Alianță, nu pot fi democrate?”, a întrebat retoric șeful statului rus.

“Uniunea Sovietică nu mai este. Împotriva cui există NATO? Ce poate face NATO fără Rusia? Nimic”, a conchis Vladimir Putin.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum